Ska börja steka med kokosnötsolja

Permalänk
Avstängd

Ska börja steka med kokosnötsolja

Hej,
Jag har bestämt mig att börja steka med extra virgin kokosnötsolja
när jag lagar mat. Jag har hittat flera personer på internet som säger
att kokosnötsolja är bra. Här är en länk: Recommended Oil
Bland annat står det om att fett inte alls är så onyttig som man trodde förut.

Eftersom jag har blivit övertygad så har jag letat efter extra virgin kokosnötsolja att köpa. Hittade först en (länk) som verkade bra. Fast hittade genom prisjakt en mycket billigare.
Här är den billigaste (länk2). Sen hittade jag en annan billig också (länk3).

Det jag undrar är varför det är så stor prisskillnad, är det en bra olja man får för 59 kr / 400 gram ?

Visa signatur

All datorprestanda kan jämföras i kronor och ören (kr/poäng). Exempel: Prestanda/krona på grafikkort | www.intrnet.se

Permalänk
Medlem

Ingen aning men har tänkt att testa detta, min mormor kör med kokosnötsolja och hon brukar blanda ner en tesked eller matsked i morgongrgröten vilket gör den extra god enligt henne

Permalänk
Medlem

Både min tjej och hund har fått kokosnötsolja-knäpp. Hon använder det i allt nästan. Istället för matolja, hudlotion, hårinpackning osv osv(olika burkar så klart;)). Hunden får det i sin päls och en tesked på kvällen.

Själv har jag inte tänkt så mycket på det, och skulle inte för mitt liv kunna känna skillnadend på kött stekt med olivolja och kokosolja. Och som TS nämnde så ska det tydligen vara riktigt nyttigt.

Jag borde igentligen kunna en massa argument för varför det är bra eftersom hon tjatar om det så jävla mycket men det blir snabbt döv-örat till det då jag sällan använder olja/stekfett när jag lagar mat.

Visa signatur

Node 804 | CPU: i7 4770k | RAM: Corsair vengeance LP 16gb | GPU: MSI GTX 780 SLi | MB: ROG Maximus VII Gene |
Node 304 | CPU: G3258 | RAM: HyperX 8gb | GPU: Nvidia GTX Asus 750Ti | MB: MSI Z97i-AC |

Permalänk
Medlem

Ingen aning, hört att det ska vara gott att lägga på mat när man värmer den i micron tex, som en komplement när man inte har sås om maten skulle vara torr.

Jag har själv funderat på det, skriv gärna något mer om ni testat.

Visa signatur

Citera så får du svar :)

Permalänk
Medlem

Är kokosnötsolja samma sak som kokosfett?

Visa signatur

I am Thon, eat my spread!

Permalänk
Medlem

Men för fan, köp vanlig rapsolja som är bra att steka med. Om man vill ha litet bättre smak kan man blanda smör och rapsolja när man steker. Olivolja lämpar sig dock inte lika bra för stekning eftersom rapsolja tål högre temperaturer, och som jag förstått det är extra virgin olivolja extra temperaturkänslig. Olivolja ska man ha på sallad.

Visa signatur

Bra, snabbt, billigt; välj två.

Ljud
PC → ODAC/O2 → Sennheiser HD650/Ultrasone PRO 900/...
PC → S.M.S.L SA300 → Bowers & Wilkins 607

Permalänk
Medlem
Skrivet av Phod:

Men för fan, köp vanlig rapsolja som är bra att steka med. Om man vill ha litet bättre smak kan man blanda smör och rapsolja när man steker. Olivolja lämpar sig dock inte lika bra för stekning eftersom rapsolja tål högre temperaturer, och som jag förstått det är extra virgin olivolja extra temperaturkänslig. Olivolja ska man ha på sallad.

Kokosolja inte Olivolja

Permalänk
Medlem
Skrivet av fesen:

Kokosolja inte Olivolja

Jag vet. Det var Carlj som skrev om olivolja. Kokosolja verkar ju dock vara hype:ad just nu, men använda den att steka i verkar vara onödigt dyrt.

Visa signatur

Bra, snabbt, billigt; välj två.

Ljud
PC → ODAC/O2 → Sennheiser HD650/Ultrasone PRO 900/...
PC → S.M.S.L SA300 → Bowers & Wilkins 607

Permalänk
Medlem
Skrivet av Phod:

Jag vet. Det var Carlj som skrev om olivolja. Kokosolja verkar ju dock vara hype:ad just nu, men använda den att steka i verkar vara onödigt dyrt.

Jo men det är också nyttigast av allt, dock försvinner mycket av det nyttiga när man steker har jag för mig så man kan nog lika gärna köra smör. Vettigast är att fixa en bra panna, finns ju keramiska nu där man knappt behöver fett och det fastnar inte går även att använda metallverktyg utan att det pajar som med teflon.

Permalänk
Medlem
Skrivet av fesen:

Jo men det är också nyttigast av allt, dock försvinner mycket av det nyttiga när man steker har jag för mig så man kan nog lika gärna köra smör. Vettigast är att fixa en bra panna, finns ju keramiska nu där man knappt behöver fett och det fastnar inte går även att använda metallverktyg utan att det pajar som med teflon.

Det är just sådana som jag har, har nog inte använt någon olja/fett på det senaste året. Bortsett från vissa marinader som kan ha olja i sig.

Behövs inget smör eller något när man steker ägg till exempel.

Visa signatur

Node 804 | CPU: i7 4770k | RAM: Corsair vengeance LP 16gb | GPU: MSI GTX 780 SLi | MB: ROG Maximus VII Gene |
Node 304 | CPU: G3258 | RAM: HyperX 8gb | GPU: Nvidia GTX Asus 750Ti | MB: MSI Z97i-AC |

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Phod:

Men för fan, köp vanlig rapsolja som är bra att steka med. Om man vill ha litet bättre smak kan man blanda smör och rapsolja när man steker. Olivolja lämpar sig dock inte lika bra för stekning eftersom rapsolja tål högre temperaturer, och som jag förstått det är extra virgin olivolja extra temperaturkänslig. Olivolja ska man ha på sallad.

Inga problem att steka i olivolja om man är lite försiktig. Fast även smör måste man ju vara försiktig med för det är också rätt temperaturkänsligt. Du får en annan smak med olivolja så vilken olja man väljer beror på vilket resultat men vill uppnå.

Skrivet av Carlj:

Det är just sådana som jag har, har nog inte använt någon olja/fett på det senaste året. Bortsett från vissa marinader som kan ha olja i sig.

Behövs inget smör eller något när man steker ägg till exempel.

Fast man tappar mycket smak utan stekfett. Det är inte bara för att saker inte ska fastna som man använder fett i stekpannor. Det är för smak och lite för värmeöverföring också.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Inga problem att steka i olivolja om man är lite försiktig. Fast även smör måste man ju vara försiktig med för det är också rätt temperaturkänsligt. Du får en annan smak med olivolja så vilken olja man väljer beror på vilket resultat men vill uppnå.

Fast man tappar mycket smak utan stekfett. Det är inte bara för att saker inte ska fastna som man använder fett i stekpannor. Det är för smak och lite för värmeöverföring också.

Mm det är sant men man då kan man ta en liten klick bara, olja gör inget för smaken i mitt tycke smör däremot ger smak och det beror lite på vad man tillagar.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av fesen:

Mm det är sant men man då kan man ta en liten klick bara, olja gör inget för smaken i mitt tycke smör däremot ger smak och det beror lite på vad man tillagar.

Olivolja ger helt klart smak. Testa att steka ägg eller pannkakor i lite olivolja och återkom sedan. Så rätt fett för rätt sak. Fisk, ägg, pannkakor och liknande steker jag alltid i smör. Mycket annat steker jag i olivolja om det inte ska vara en neutral olja eller om det behövs lite högre temperatur. Fast ska det vara höga temperaturer tar jag hellre jordnötsolja än raps. Generellt undviker jag rapsolja för den är så tråkig.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Olivolja ger helt klart smak. Testa att steka ägg eller pannkakor i lite olivolja och återkom sedan. Så rätt fett för rätt sak. Fisk, ägg, pannkakor och liknande steker jag alltid i smör. Mycket annat steker jag i olivolja om det inte ska vara en neutral olja eller om det behövs lite högre temperatur. Fast ska det vara höga temperaturer tar jag hellre jordnötsolja än raps. Generellt undviker jag rapsolja för den är så tråkig.

Klarar inte av olivolja, hatar smaken av varken oljan eller oliver

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Fast man tappar mycket smak utan stekfett. Det är inte bara för att saker inte ska fastna som man använder fett i stekpannor. Det är för smak och lite för värmeöverföring också.

Det är lite hur mycket man själv tycker, men själv tycker ja njaa.

Jag steker oftast kött med olika marinader, där det inte behövs. Ägg med smör är förvisso gott, men såå mycket tycker inte jag att det gör för smaken.

Har en sån här:

Så det mesta fett rinner av iallafall

Visa signatur

Node 804 | CPU: i7 4770k | RAM: Corsair vengeance LP 16gb | GPU: MSI GTX 780 SLi | MB: ROG Maximus VII Gene |
Node 304 | CPU: G3258 | RAM: HyperX 8gb | GPU: Nvidia GTX Asus 750Ti | MB: MSI Z97i-AC |

Permalänk
Medlem
Skrivet av michael123:

Det jag undrar är varför det är så stor prisskillnad, är det en bra olja man får för 59 kr / 400 gram ?

Jag har inte testat så många, men gillar Kung Markattas kokosolja på stor burk (675 ml). Brukar köpa den för 89:- på Maxi. Dyrt ja, men det räcker länge. Har dock hört talas om folk som klagat på en bismak av metall i vissa burkar, men det har jag aldrig råkat ut för.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Carlj:

Det är lite hur mycket man själv tycker, men själv tycker ja njaa.

Jag steker oftast kött med olika marinader, där det inte behövs. Ägg med smör är förvisso gott, men såå mycket tycker inte jag att det gör för smaken.

Har en sån här: http://img.dooyoo.co.uk/GB_EN/orig/0/1/7/9/2/179201.jpg

Så det mesta fett rinner av iallafall

Att stekfett bidrar till stekyta och smak är inte en åsiktsfråga, det är kemi och fysik. Ett klassiskt experiment är att hälla lite tråkig gul curry i en varm stekpanna. Låt det blir varmt och smaka sedan. Efter det lägger man till lite matolja eller smör och steker kryddorna en lite stund. Smaka igen. Så även om man inte tittar på fettets egna smak så ger stekfett en förhöjd smakupplevelse. Det subjektiva är om man tycker det är värt det.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem

Smör.
/thread

Visa signatur

Quad-quad core med kvävekylning och kokvattenreaktor.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Beamy:

Jag har inte testat så många, men gillar Kung Markattas kokosolja

+1

Köper den i mataffären, typ Hemköp/ICA Maxi.

Visa signatur

AMD Phenom II X6 1055T 2.8GHz | Asus Geforce GTX 660 2GB | Kingston ValueR DDR3 1333MHz 8GB | WD Caviar® Blue? 1TB 3,5", SATA 6 Gb/s | MSI 870A-G54, Socket-AM3