Permalänk
Inaktiv

Tycker inte du ska övervaka vad din son gör på nätet...
Nu vet jag inte hur gammal din son är dock.

Jag är 17 år och jag stänger nästan alltid ner webbläsaren eller mina konvensationer på skype/steam när mina föräldrar kommer in.
Det är ju ingen annan som läser mina meddelanden till mina kompisar så varför ska mina föräldrar göra det?

Mina föräldrar har dock aldrig varit såna att dom vill se vad jag gör på internet. Samt att jag inte direkt gör något som är farligt för mig själv. Typ snackar med masssa pedofiler

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon216160:

Tycker inte du ska övervaka vad din son gör på nätet...
Nu vet jag inte hur gammal din son är dock.

Jag är 17 år och jag stänger nästan alltid ner webbläsaren eller mina konvensationer på skype/steam när mina föräldrar kommer in.
Det är ju ingen annan som läser mina meddelanden till mina kompisar så varför ska mina föräldrar göra det?

Mina föräldrar har dock aldrig varit såna att dom vill se vad jag gör på internet. Samt att jag inte direkt gör något som är farligt för mig själv. Typ snackar med masssa pedofiler

Är lika gammal som du och har aldrig haft det så att mina föräldrar försöker kontrollera vad man gör på internet.
Däremot, om man ska hålla på med att kolla snusk eller liknande då ser man ju till att inte en j*vel vet vad man håller på med....
Man blir lite paranoid när man håller på med sånt
Sen kan det ju bero på att ens eventuella tjej kanske kollar en över axeln......

Visa signatur

Jag tar jobbet med mig hem, i form av Tinitus.

Permalänk

Håller fullständigt med Juggernawt. Kidsen, vad gör Ni i denna tråd som uppenbarligen är för vuxna som HAR barn?
Klart som korvspad att man bör i största mån skärma sina ungar från pedofiler, snuffilmer och annat elände som härjar på nätet. Den som inte fattar det... ja..

Då jag har flera års erfaranhet utav rättssystemet (juridik. INTE suttit inne) och varit med på hundratals rättegångar etc etc så vet jag hur sjuk och grym världen kan vara och att begära att ett litet barn ska behöva uppleva detta, eller tro att ett litet barn själv ska kunna värja sig från detta genom att helt låta ungarna härja fritt på nätet är för mig obegripligt och fullkomligt korkat och oansvarigt. Så länge det är möjligt kommer jag försöka se till att mitt barn inte tar del av de baksidorna i världen. Den verkligheten kommer uppenbara sig tids nog (se bara ex nyhetsprogram på tv med krig och elände). De kommer upptäcka att världen tyvärr på många sätt är kall, hård och orättvis. Men det finns ingen anledning att skynda på det.

Det handlar inte om att kontrollera någon. Jag kommer inte följa med mina barn på första dejten, eller anställningsintervjun, eller filmkvällen hos kompisarna (som i tonåren betyder fest). Men jag kommer ha koll. Inte kontroll, utan koll. Koll är inte alltid till ondo. Att bara släppa allt och inte bry sig är sju resor värre! Det är då man får barn som strippar i cam och annat. För att man har noll koll badboll.

Den bästa kollen får man inte genom spionprogram osv utan genom att ha en bra relation med sina barn! Det är nog där man snarare ska lägga krutet. Se till att förklara för ungen så han/hon kommer till dig om det är något. Precis på samma sätt som man lär ungarna att inte följa med en främling som bjuder på godis osv osv.

Permalänk
Medlem

Jag förstår varför folk velar så förbannat, men jag håller inte alls med om att det är ett skäligt syfte.
Vad får åldrar talar vi om? Handlar det om någon i tonåren bör man inte skärma av dem från verkligheten. Ge dem underlag till hur man bemöter information och påståenden. Lär dem vad kritiskt tänkande och skepticism handlar om. Visst finns risken att personen i fråga går in på filmer från diverse krig där människor krigas ned till köttfärs och underlig pornografi finns med lätthet att nå. Vad är problemet?

När vi talar om väldigt unga människor kan det finnas ett propert syfte med att skärma av barnens access till fri tillgång på nätet. Men det ska göras med antingen tekniska begränsningar eller genom att hålla en dialog - inte att snoka genom barnens historik. Det kommer bara skapa en känsla utav otrygghet i framtiden då personen som blivit snokad på kommer bli mer privat och hemlighetsfull samt mer misstänksam mot sin omgivning. Inget positivt kan komma ur övervakning.

Skrivet av geson:

Sen är det extremt viktigt att hålla barnen borta från lakritspipor, som vi alla vet leder dessa till kokainspruta i armen liggandes i en tunnelbana och dö.

Bästa sättet att välkomna ungen till internet är att berätta vad det är, att lära sig att ALDRIG LITA PÅ NÅT som sägs på internet. Att veta att folk kommer försöka dra nytta av dig som okunnig, att man ligger ett knapptryck bort från 10 år hos en psykolog. många i yngre tonåren (tro det eller ej) är nyfikna på avrättningsbilder och liknande, i äckelsyfte tittar de på sånt, gjorde jag också när jag var mindre (jag är ingen mördare plz trust me). de upptäcker och tittar på allt, det skapar olika känslor. Det är faktiskt BRA för psyket, då man lär sig att inte bry sig.
Det minskar risken att bli en moralkärring som vuxen, man hakar upp sig på småsaker och kan inte se helheten i den hemska verkligheten vi lever i som exempel (se nästan alla politiker?) det finns 7 lagar som gör det olagligt att ha sex med sin hund, men ändå införde vi en till nyligen för politiker sa att det fortfarande var lagligt. att inte bry sig gör att man kan diskutera allt, man blir mer pålitlig och bättre som människa, utan paniken över ingenting.

Skepticism handlar ju inte om att inte lita på något. Ge istället barnet ett underlag till hur man behandlar påståenden och information hellre än att orda om att inte lita på något, för det är inte heller speciellt rimligt.

Visst finns det mycket äcklig kontenta på Internet. Men det slängs ju inte i ansiktet på folk, som om det kommer pop-up-rutor genom Windows som bombar användaren med porr och mordbilder. Någonstans förväntas slutanvändaren söka informationen. Vilket är okej.

Permalänk
Medlem
Skrivet av WolfOfVengeance:

Efter att ha läst denna tråden känns det som att Swec verkligen är i behov av en åldersbaserad del av forumet.

Varför? Jo det blir en ganska tragikomisk historia när sådana här situationer där det visar sig att vi som föräldrar diskuterar barnuppfostring MED barn i samma ålder som de som uppfostras.

Nu är det väl framförallt inte barnuppfostran som diskuteras i tråden utan att TS i fråga kränker en annan människas integritet, oavsett om det är dennes barn eller någon annan i dennes närhet.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Yorg:

Även om du inte känner att du gör det så gör du det, du hävdar att om man inte är dum så råkar man inte illa ut, alltså är de som råkat illa ut dumma. Det är dumt, av dig, inte dem.

Under 15 har du inget ansvar att inte råka illa ut på internet, dina föräldrar/vårdnadshavare har det ansvaret. Precis som med allt annat du kan tänkas göra.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga faktiskt. Det är helt otroligt och bisarrt för mig att man som fjortonåring inte skulle kunna vara ansvarig för att inte råka illa ut på internet. Men det beror som sagt självklart på individen, därför tycker jag att föräldrarna, som bör känna sina barn väl får göra en bedömning.

Jag hade inte accepterat att mina föräldrar kränkte min integritet på det sättet, oavsett vilka sidor jag besökte, det är en kränkning och det skulle nog upplevas som väldigt obehagligt av de flesta. Dessutom vem vill att föräldrarna ska veta vad för sorts porrpreferenser man har om man nu besöker sådana sidor? Snacka om att skapa onödig friktion vid frukostbordet

Jag har träffat flera föräldrar som tycker precis som du, att allt är föräldrarnas ansvar, ungdomar kan till synes inte tänka själva och ska heller inte uppmuntras att göra det och de ska daltas med in absurdum. Kan inte påstå att jag tycker att den tekniken fungerat särskilt bra. Sådana ungdomar lever oftast inte bland resten av oss människor på jorden utan de är sådär lagom distanserade ifrån verkligheten. De har mycket enklare för att råka illa ut och tänker inte på konsekvenser av deras handlingar eller att de visst får ta ansvar för vad de gör.

Att förklara lite hur det ligger till i världen, vad skepticism och kritiskt tänkande innebär, hur viktigt det är att skapa sina egna åsikter och att man visst tar ansvar för sina handlingar då man oavsett ålder kan påverka sig själv och sin omgivning är några exempel av vad jag tycker är viktigt istället. Uppväxten är väl ändå en förberedelse för verkligheten, eller tycker du att den ska komma som ett slag i ansiktet vid 18 års ålder? Lär ju skapa lagom många nervvrak.

Visa signatur

EVGA GTX 1080 Ti | Intel Core i9-9900K | Fractal Design Celsius S24 | ASUS ROG Strix Z390-I | 32 GB DDR4 @3200Mhz | Corsair SF750 | Samsung 970 Evo Plus 1 TB (M.2) | Crucial MX 500 & 300 1TB (2,5") | Louqe Ghost S1 Ash | AOC AGON AG271QG, Eizo Foris FS2333 & TCL 75EP660 | Windows 11 64-bit

Permalänk
Skrivet av OggeB:

Nu är det väl framförallt inte barnuppfostran som diskuteras i tråden utan att TS i fråga kränker en annan människas integritet, oavsett om det är dennes barn eller någon annan i dennes närhet.

Anser man att man kan "kränka sitt barns integritet" så bör man överväga om man är en tillräckligt ansvarstagande och närvarande förälder. Att vara detta är en del av barnuppfostran och när ts för på tal om att ta sitt ansvar genom att kontrollera vad hans barn, som han är förmyndare över gör på nätet så hamnar detta genom just ansvarstagandet per automatik under uppfostran.

Ett barn har inga räkningar att betala eller något annat strikt behov av internet. Internet är ingen allmän rättighet, ej heller något som man har skyldighet att använda, endast ett verktyg som i vissa fall förenklar saker och ting (räkningar, deklaration osv.). Däremot så har föräldrar ett fullt ansvar för vad deras barn gör på internet, inte bara vad barnen kan bli utsatta för, utan folk kan ju prova att googla följande: instagram göteborg dom skadestånd
Läs en lämplig artikel om detta och förundras över vad duktiga föräldrarna var som inte "kränkte sina barns integritet", bidra sedan med en slant till skadestånden som de som målsmän får betala.

Permalänk
Medlem

Såna här trådar får mig att fundera på om det inte vore på plats med någon form av licens innan man får skaffa barn. Är själv 39 med en dotter på 16 och grabb på 10. Min far var 20 år inom polisen vilket gjorde att jag fick en väldigt god insikt i hur illa vårt samhälle kan vara, vilket idag självklart återfinns på nätet.

Mitt tips är att uppfostra barnen, vilket bla innebär att lära dem moral, etik och integritet. Övervakning och digital kontroll kommer ifrån en annan handbok, lär tom demonstreras på nationell nivå om resurserna är tillräckligt stora....men det är enbart min personliga åsikt.

Visa signatur

Min: Asus x670e ProArt :AMD 7950x3D : Noctua NH-D15 : AMD 7900XT Merc 310: Kingston Fury 64GB: Define North:: Dell P3222QE +Dell U2412M 24"
Frugan: ASUS P6X58D :i7 930@3,5Ghz :Noctua NH-D14 : HD 6970:Corsair 6GB: Define R3: Dottern: ASUS P6X58D :i7 930@3,2Ghz :Noctua NH-D14 : 7970 DC2 :Corsair 4GB: Define R3: Sonen: ASUS P6X58D:i7 950@3,6Ghz :Noctua NH-D14 : HD 7970:Corsair 6GB: Antec P183 Advanced Midi

Permalänk
Medlem

En fråga bara, hur skadad tror du barnet blir av att kolla på porr/gore på internet egentligen?

Själv har jag haft obegränsad tillgång till internet sedan jag va 9år. Sett det mesta i porr och gore väg, och är idag 20år utan några som helst problem.

Lär dina barn moral och respekt så går de förhoppningsvis inte runt och våldtar och styckar folk på gatan, eller vad du nu tror de gör för att de kollat på vad som finns på internet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrAdde:

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga faktiskt. Det är helt otroligt och bisarrt för mig att man som fjortonåring inte skulle kunna vara ansvarig för att inte råka illa ut på internet. Men det beror som sagt självklart på individen, därför tycker jag att föräldrarna, som bör känna sina barn väl får göra en bedömning.

Jag hade inte accepterat att mina föräldrar kränkte min integritet på det sättet, oavsett vilka sidor jag besökte, det är en kränkning och det skulle nog upplevas som väldigt obehagligt av de flesta. Dessutom vem vill att föräldrarna ska veta vad för sorts porrpreferenser man har om man nu besöker sådana sidor? Snacka om att skapa onödig friktion vid frukostbordet

Jag har träffat flera föräldrar som tycker precis som du, att allt är föräldrarnas ansvar, ungdomar kan till synes inte tänka själva och ska heller inte uppmuntras att göra det och de ska daltas med in absurdum. Kan inte påstå att jag tycker att den tekniken fungerat särskilt bra. Sådana ungdomar lever oftast inte bland resten av oss människor på jorden utan de är sådär lagom distanserade ifrån verkligheten. De har mycket enklare för att råka illa ut och tänker inte på konsekvenser av deras handlingar eller att de visst får ta ansvar för vad de gör.

Att förklara lite hur det ligger till i världen, vad skepticism och kritiskt tänkande innebär, hur viktigt det är att skapa sina egna åsikter och att man visst tar ansvar för sina handlingar då man oavsett ålder kan påverka sig själv och sin omgivning är några exempel av vad jag tycker är viktigt istället. Uppväxten är väl ändå en förberedelse för verkligheten, eller tycker du att den ska komma som ett slag i ansiktet vid 18 års ålder? Lär ju skapa lagom många nervvrak.

Du verkar blanda in andras åsikter när du svarar till mig, det blir konstigt. Jag har aldrig hävdat att man bör spionera på sina eller att barn och ungdomar inte har förmåga att resonera själva eller kan vara delaktiga i diskussionen gällande vad som är lämpligt eller inte. Självklart kommer jag vara öppen med vad jag gör inför mina söner när de blir så stora, självklart kommer vi att diskutera det tillsammans. Det har inte med saken att göra, JAG är ansvarig för deras säkerhet och deras handlingar som minderåriga, jag, inte dem.

Vad som är konstigt och bisarrt spelar faktiskt ingen som helst roll, du verkar tro att offer för nätpedofiler och liknande antingen är förbannat korkade eller har velat vara offer. För mig är det en våldsamt ignorant inställning.

Du har inte råkat illa ut, grattis, det betyder inte att barn på internet inte löper några risker. Precis som de allra flesta som kör utan bälte inte krockar, människor som kör MC utan hjälm inte kör omkull etc etc.

Sen raljerar du om hur barn blir som har fått hårdare regler än vad du har, det är också konstigt eftersom du uppenbarligen bara sitter och gissar och inte heller här har någon aning. Du blandar ihop curling/auktoritära föräldrar med omsorgsfulla föräldrar med auktoritet och ser inte skillnaden. Det är bevisat i forskning om och om igen att barn som har fått strukturerad barndom med tydliga regler och fått dessa regler motiverade för dem generellt sett tar mindre korkade risker, hamnar i mindre utsträckning i ungdomsbrottslighet och är mer sällan brottsoffer. Att de skulle bli socialt missanpassade har jag inte hittat något forskningsstöd för.

Så, bullshit.

Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Medlem
Skrivet av k6-2:

Vad har hänt här inne.. jag ville ha tekniktips, sen om jag vill se vad en 60årig fet gubbe skriver i chatten till min homosexuella son, eller om samma gubbe ståkar min fru...Det kvittar väl för sjutton. Allt som folk skriver är på forum är sant eller? Alla moralkakor och hippie kommentarer undanbedes. Testar uvnc ialla fall för funktionen mellan två andra klienter.

Skickades från m.sweclockers.com

Förstår dig. Ladda ner Wireshark. Med Wireshark lyssnar du av hela ditt nätverk. Dock kan detta såklart ta ett tag att kolla igenom. Annars finns det olika virus funktioner. Sen om du är datorkunnig kan du möjligtvis dra upp en hemmaserver med användarkonton där datortrafik loggas. Sen vad har du för router? Ibland loggar routern vad som hänt in/ut. Dom flesta routrar har även möjlighet att blockera sidor. Är du lite mer datorkunnig och är sugen på att bygga upp en egen router kan du göra det av någon gammal burk och köra t.ex. PFSense och routra detta. Detta kräver dock att du har dubbla nätverkskort.

Angående det jag sa med hemmaserver med användarkonton som loggar datortrafik. Du kan ställa in så hans trafik BARA loggas.

Tack på förhand!
Highwell

Permalänk
Skrivet av swesen:

En fråga bara, hur skadad tror du barnet blir av att kolla på porr/gore på internet egentligen?

Själv har jag haft obegränsad tillgång till internet sedan jag va 9år. Sett det mesta i porr och gore väg, och är idag 20år utan några som helst problem.

Lär dina barn moral och respekt så går de förhoppningsvis inte runt och våldtar och styckar folk på gatan, eller vad du nu tror de gör för att de kollat på vad som finns på internet.

Det är skrämmande hur du skryter om hur du har tittat på porr/gore sedan du var 9 år, det är ingenting bra att komma ut från någon av sakerna.
Jag vet från egen erfarenhet att efter ett tag blir man avtrubbad från allt man ser, men det är inget jag önskar någon speciellt inte ett barn, att du ens frågar tycker jag är läskigt.

Edit: Lite fel ordval.

Permalänk
Medlem
Skrivet av WolfOfVengeance:

Anser man att man kan "kränka sitt barns integritet" så bör man överväga om man är en tillräckligt ansvarstagande och närvarande förälder. Att vara detta är en del av barnuppfostran och när ts för på tal om att ta sitt ansvar genom att kontrollera vad hans barn, som han är förmyndare över gör på nätet så hamnar detta genom just ansvarstagandet per automatik under uppfostran.

Ett barn har inga räkningar att betala eller något annat strikt behov av internet. Internet är ingen allmän rättighet, ej heller något som man har skyldighet att använda, endast ett verktyg som i vissa fall förenklar saker och ting (räkningar, deklaration osv.). Däremot så har föräldrar ett fullt ansvar för vad deras barn gör på internet, inte bara vad barnen kan bli utsatta för, utan folk kan ju prova att googla följande: instagram göteborg dom skadestånd
Läs en lämplig artikel om detta och förundras över vad duktiga föräldrarna var som inte "kränkte sina barns integritet", bidra sedan med en slant till skadestånden som de som målsmän får betala.

Nu har jag inget alls emot kontroll av ett barns internetaktivitet under rätta förhållanden, men att tro att barn inte har någon integritet alls att kränka är otroligt dumt. Du är alltså emot barns mänskliga rättigheter?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Orkhan:

Antagligen det värsta jag någonsin läst på detta forumet, tack

Men det stämmer.
Du är ansvarig över dina barn och vad dom gör.
Har ditt barn olagligheter för sig på nätet så kan det bli du som får betala skadorna.
Och vad gäller yngre barn så finns det -absolut- saker på nätet man skall hålla dom borta från.
Ett felklick på valfri videosite och en unge kan ha mardrömmar i åratal.

Det är f.ö väldigt vanligt att yngre barn bara får surfa när föräldrarna är med.
Iaf tills man kan lita på att dom vet ungefär vad det handlar om.

Permalänk

Det beror väll lite på vad han gör. Idag håller ju varenda jävla unge på med kik och skickar nakenbilder till varandra. Kan ju vara en god idé att bara prata om vissa saker. Kanske inte hänga över hans axel, man måste kunna respektera varandra.

Permalänk
Jubileumsmästare

Skaffa ett konto på OpenDNS och ändra DNS-inställningarna på sonens dator till deras DNS-servrar.
Om jag inte minns fel kan man se loggar över vilka hemsidor som har besökts på OpenDNS. Du kan även slå på filtrering av olämpliga hemsidor om du så skulle vilja.

Om detta redan har föreslagits ber jag om ursäkt, men jag orkade inte läsa igenom flera sidor om barnuppfostran.

Permalänk

Skaffa en bra router (vet att ASUS lite bättre modeller runt 1500-2000kr) som tillhandahåller ett domänfilter. Detta gör att du kan blockera sökord, delar av domänet samt underdomän. Då kan du t.ex. ta bort alla sökningar på "hard+porn" eller andra olämpligheter som du kan komma på. Du kan även blockera alla hemsidor som innehåller ett "tube" i domännamnet med undantag för youtube.
Jag rekommenderar inte att du blockerar alla olämpligheter för det kommer bara göra sonen till en rebell, och om han vill kommer han då att lyckas kringgå detta. Det är därmed att blockera det som han inte ens vet finns, således kommer han att hitta det som är olämpligt men ändå normalt att hitta på nätet men slipper se män som skär sig själva i t.ex. ollonet eller asiater som spyr på varandra!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Joelschub:

Det är skrämmande hur du skryter om hur du har tittat på porr/gore sedan du var 9 år, det är ingenting bra att komma ut från någon av sakerna.
Jag vet från egen erfarenhet att efter ett tag blir man avtrubbad från allt man ser, men det är inget jag önskar någon speciellt inte ett barn, att du ens frågar tycker jag är läskigt.

Edit: Lite fel ordval.

Jag säger inte att jag började med det när jag var 9 år och jag skryter verkligen inte. Och jag blir fortfarande äcklad av allt gore, är bara nyfiken när man går förbi länkar på Existenz.se.

Jag förstår inte heller vad man skulle bli skadad av om man inte har någon störning så man gillar att se gore. Så länge man har respekt för människor och djur och någon moral så gör man helt enkelt inget, det kan ha med personlighet att göra också men t.ex. jag själv är väldigt fredlig t.ex. första gången jag slog någon var några månader sedan, och det var min bästa kompis som jag sparrade mot på MMA träning.

Jag menar att jag verkligen inte ser hur det skulle skada någon att se saker som händer i världen, bra eller dåliga. Det är ungefär som om du bara skulle visa dina barn vissa nyheter, förstår verkligen inte varför man ska censurera allting.

Man kanske inte bamm en dag när barnet är 4 år säga att tomten/påskharen inte finns och visa dem allt som händer i världen men låt dem upptäcka världen själva för vad den är. Tror det skadar mer av att se världen som en magisk värld med fluffiga enhörningar än att se världen som den verkligen är.

Tänk dig själv hur ett barn reagerar när någon råka ut för en olycka, de får panik och sätter sig och gråter, och kan i princip inte hjälpa för fem öre. Tänk ifall alla vuxna reagerade på samma sätt i alla kris situationer istället för att ta tag i problemet och kanske till och med rädda ett liv.

Men allting är ju relativt jag vet inte hur gammal hans barn är men ifrån ljudet att han låst dörren och han vet vad han gör så kan han ju inte vara typ 6 år, och ifall han redan håller på med det så vet han ju redan. Och man kanske istället ska prata om att porr precis som alla andra filmer inte är som i verkligheten.

Permalänk
Skrivet av Marcusk:

Nu har jag inget alls emot kontroll av ett barns internetaktivitet under rätta förhållanden, men att tro att barn inte har någon integritet alls att kränka är otroligt dumt. Du är alltså emot barns mänskliga rättigheter?

Återigen, fritt internet är ingen rättighet. Barns rättigheter står snarare vid ansvarsfulla föräldrar.

Möjligt att jag skrev det något klumpigt tidigare, men att kontrollera vad ens barn gör på internet handlar inte om att kränka deras integritet utan om att ta det ansvar man faktiskt är skyldig till.

Och så länge fritt internet inte är någon rättighet samt att föräldrarna bär fullt ansvar för vad barnen gör så har inte integritet med ämnet att göra mer än som en extremt dålig ursäkt för att inte bry sig.

Permalänk
Skrivet av swesen:

Wall of text

Får säga först att jag överreagerade lite, och det blev som sagt ett missförstånd där.
Jag tänkte att vi pratade om runt åldern 9-12, vilket jag måste säga är en ålder då man börjar "skapa" sin identitet, iallafall till en större grad.
Och om man nu hänger på sajter som t.ex. 4chan,existzens får man inte en bra världsbild, man blir av trubbad till moral etc, det kanske inte är några skador som först senare i livet verkligen ger sig till känna.

Att man blir sympatilös etc, men självklart så beror det på individ till individ, vissa skakar bara av sig det, eller helt enkelt slutar titta på vad som gör oss obekväma.
Men visst är alla barnen nyfikna och kommer någon dag ramla på gore/porr på nätet, själv gjorde jag det ganska tidigt, vilket självklart har påverkat hur jag är i dag.
Nu är jag ju ingen psykolog utan får utegå från mina egna erfarenheter och upplevelser, och jag ber om ursäkt om mitta föra inlägg blev lite hårt i tonen.

Och självklart ska man låta barnet upptäcka världen, men jag ser det inte som en bra krash kurs om man låter dom springa runt på nätet, man får tänka på speciellt vid tidig ålder så formar man mycket av barnets tycken.
Utan, som många sagt, får man först prata om vad som pågår på nätet och ge dom en bra bild på varför dom inte ska in på dom här sajterna, självklart kommer dom vara nyfikna och titta.(så vida man inte blockar sajterna.)

Permalänk
Medlem

Nu har jag varken tid eller ork att leta fram studien de reffar till, så källkritiken är så där. Men i dagens Aftonbladet skriver man om ungas porrvanor och tar 16åringar som exempel:

Var tionde pojke tittade dagligen. Dessa hade också i högre utsträckning en stillasittande livsstil, relationsproblem och fetma.

Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon216160:

Jag är 17 år och jag stänger nästan alltid ner webbläsaren eller mina konvensationer på skype/steam när mina föräldrar kommer in.
Det är ju ingen annan som läser mina meddelanden till mina kompisar så varför ska mina föräldrar göra det?

Använder man Skype och tror att ingen annan läser konversationerna så är man riktigt blind för verkligheten

Visa signatur

Nybörjare på Linux? Se hit! #15665841

Permalänk
Medlem

Det är som sagt lätt att sålla ut dom som inte har egna barn och kommenterar i tråden. Många av er kommer att ändra åsikt när ni får barn. Annars är det faktiskt så att frihet under ansvar funkar ganska bra, lite lärdom av sina misstag kan vara bra. Laddar man ner massa skit i burken och får virus och annan skit så får man ta konsekvenserna. Lägger man till windows family safety som är ett utmärk verktyg och lätt att konfigurera, stänga av och på men ändå inte spionera så funkar det hyggligt.

Visa signatur

Burk 1: ASUS Z87-A/i5-4670K/Crucial BallistixSport 16GB/MSI GTX980/Sandisk Ultra Plus 256GB/WD Green 2TB/
Be Quiet L8 630W 80+ Bronze Modulär.
Burk 2: MSI Z97 Krait Edition/i5 4690K/ HyperX Fury 8GB 1866Mhz/Gigabyte GTX760 OC/Sandisk Ultra Plus 256GB/EVGA 500W

Permalänk
Medlem
Skrivet av WolfOfVengeance:

Efter att ha läst denna tråden känns det som att Swec verkligen är i behov av en åldersbaserad del av forumet.

Varför? Jo det blir en ganska tragikomisk historia när sådana här situationer där det visar sig att vi som föräldrar diskuterar barnuppfostring MED barn i samma ålder som de som uppfostras.

Samtidigt kan ju det vara lite av det fina med internet. Men visst, en 35+-sektion kanske vore något. (För det är väl då den moderna människan är vuxen?)

Permalänk
Skrivet av lorgix:

Samtidigt kan ju det vara lite av det fina med internet. Men visst, en 35+-sektion kanske vore något. (För det är väl då den moderna människan är vuxen?)

Japp och japp. Om inget annat så ligger nog de flesta av oss som har barn som använder internet i den åldern.

Permalänk
Medlem

Har inte läst allt men en hel del. Har själv barn men inte som är gammal nog för internet ännu men detta fångade ändå mitt intresse. Jag själv värnar om den personliga sfären men när man läser detta så började man fundera på vad som är normalt och kanske även lite "best practice". Blev lite skrämd stundtals över alla övervakningsivrare som inte verkade se några gränser. Själv har jag som filosofi att man ska våga prata med varandra och skulle det någon gång hända något så vill jag vara den första mina barn ringer. Som en bekant uttryckte det "skulle mitt barn bli för full så vill jag inte att den inte vågar ringa hem och istället däckar i ett hörn eller ute i naturen."
Jag kan inte se mig gå igenom mitt barns väska och klädfickor varje dag och lika naturligt borde det vara att inte gå igenom vad den gjort på internet. Jag tror bara det väcker misstro mot varandra.

Nu till anledningen varför jag skriver hör. Jag hörde idag en person som hade forskat om barns och internetvanor i 15 år och blev glad att höra att jag inte var helt fel ute med mina tankar. Så ni föräldrar som ser hemska gubbar, våldtäktsmän och annat hemskt i varje hörn av internet , och såklar alla andra som är intresserade i ämnet rekommenderar jag att lyssna på detta:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/362303?programid=406

Jag tycker jag även att så länge diskussionen hålls på en bra nivå och man gör det tydligt vilken ålderskategori man tillhör (när det gäller sådana här frågor) så tycker jag det kan vara bra att få reda på barnens/ungdomarnas syn på det hela. Varför är vissa vuxna så rädda för att lyssna på deras åsikter. Bara för att man inte har samma perspektiv, erfarenhet, motiv m.m. Så betyder det ju inte att man inte har upplevt saker och har åsikter och tankar kring detta som är värda att lyssna på och ta med i sin egna värdering.

Blev väldigt långt men det kanske är någon som orkat läsa ända hit. Ni andra får väl köra en TLDR, hoppas ni orkar lyssna på SR programmet ändå bara
Hälsningar
Sledde

Permalänk
Medlem

Hej, ni vet att det inte är lagligt att avlyssna (i alla fall telefon) personer, det spelar ingen roll om det är dina egna barn. Fortfarande lika olagligt! Jag är lite orsäker på om telefon kan likställas med internet men förmodligen kan det göra det!

Tänk på det nästa gång ni ska övervaka någon

Läs bla: http://www.mobil.se/tips-tricks/spionprogram-i-mobilen

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av sledde:

Jepp precis detta vi som inte har barn anser vara vettigt, eller för att ta och omformulera responsen vi fick lite "ungarna som inte har något här att göra". Kan man inte lösa det på ett bra vis så är det väl bättre att inte låta barnet ha tillgång till internet.
Förstår inte hur man kan säga att det inte är kränkande, tar personen illa upp så är det väl kränkande. Är barn saker utan känslor?
Självklart vill man skydda barnen/se till att de inte gör något olagligt vilket ingen i tråden sagt emot, metoden är vad vi gnäller om.
Dock så är det väl ganska få i tråden som faktiskt förespråkar kränkning, det har till stor del varit missförstånd pga dåliga formuleringar och/eller att ingen vet vilken ålder det handlar om.