Dator för Lightroom / PS C6 redigering

Permalänk
Medlem

Dator för Lightroom / PS C6 redigering

Hej

Funderat LÄNGE på en ny dator nu. Men har insett att tiden inte räcker till något gameande. Eftersom fotointresset är större och det blir mer tid där, så satsar jag mer på en sådan dator denna gång.

Min dator består just nu av en del äldre mixat med mindre äldre komponenter:
HDD: "HD500GB Seagate SATA-300 7200PM 16MB" Antar att HDD har betydelse vid laddning av bilder.
CPU: "AMD Phenom2 X2 550 3,1Ghz, 7MB, 80W, AM3, BE". Upplåst till X4.
SSD : "~256GB Intel 530( tror jag det var) men där får jag inte plats med mycket foton utan de är mest för spel, som det iofs kommer bli en del mindre av framöver.
GPU: "GTX 670". Detta håller gått för mig när jag spelar Skyrim exempelvis.
RAM: 8GB DDR2
Vad är det som flaskhalsar mest vid fotoredigering här? Kan det ex. vara bättre att lägga pengar på mycket RAM och snabbare CPU än bra GPU?

För att ladda en RAW 24MP som finns i lightroom biblioteket tar det cirka 2sek för fullskärpa . Använder jag windows photo viewer tar ZzZirka 8 sek.

Köpte mej en D600 över ett år sedan, hade den någon månad före jag blev av med den. Blev så j*vla less så att jag sålde alla mina objektiv och köpte en PS kamera. Men efter en inte allt för lång stund kom suget efter DSLR världen tillbaks och har nu uppgraderat mig till en D7100. Tänkte satsa mycket på kvalitetsobjektiv, för att planerna är att gå upp till fullformat igen (36 Mpixel denna gång).
Känner att datorn behöver uppgraderas en del för att klara detta, då jag även vill lära mig mer PS CS än bara lightrooma "Högdagrar, skuggor, vita, svärta".

Och är verkligen Macbook så mycket bättre för fotoredigering? Håller mig gärna till Windows.
Skulle en nyare, kraftfull ultrabook fungera bättre för detta än min nuvarande setup? Vill inte ha en bjässe på 17" att redigera på. Kommer ju likväl att bruka extern monitor etc. Självklart så köpes en USB3 / thunderbolt extern HDD till oxå.
Skulle alltså föredra en ultrabook / minder laptop än en stationär, men om min nuvarande setup fungerar bättre än en bra ultrabook så får det väl bli en ny stationär istället.

Uppskattar stort tips, kommentarer och beklagar mig över ett väldigt hastigt och stressigt inlägg. Hoppas det går att läsa. Kom just hem från Spanien och kan lägga upp någon bild där från senare idag

Permalänk
Medlem

OM du vill hålla dig inom windows, så köp en 4770k + passande moderkort. (Skulle jag gjort i ditt fall)
Eller 4930k + något annat bra

Men Mac är faktiskt att rekommendera här, retina 15" men då springer kostnaden iväg.
Så mitt tips, nytt moderkort och processor, gärna i7 eller varför inte en 8350? De ska vara bra på sånt
Och en massa RAM.

Visa signatur

GPU: Sapphire 5700 XT CPU: i9 10850K @ 5 GHz med NH-D15 RAM: 32 GB Vengeance @ 3600 MHz PSU: eVGA Supernova 750 G3 Chassi: Define R5 Moderkort: Asus Strix Z490-F Lagring: 970 EVO 500 GB och 840 EVO 250 GB Skärm: Asus TUF VG259Q, PHILIPS Brilliance 230C, Samsung U28E590
Äldre grejer: 4790K, i7 920, Athlon 3800+ X2, 290X Crossfire, 560 Ti Sli, 560 Ti 448 cores, 8800 GT Sli.
Laptop:  MacBook Pro 13" mid 2014 

Permalänk
Medlem

Tar 1-2 sek för min nya i7 16GB / SSD Macbook pro. Det tar 1-2 sek för min Intel 3770K / 32GB / ssd.

Tar 1-2 sek för tantens U4200 Intel NUC 16GB SSD.

Bilderna är för henne 18MP Canon 100D.
Bilderna för mig är 21MP Canon 1Ds mk3 alt. Canon 5D mk2.
Windows photoviewer för 21MP JPEG i 10/12 upplösning tar 1-3 sek.
Notera att den enda datorn här som är stationär är 3770K. Resten är bärbara (NUC:en är ju med bärbars cpu).

Vet inte exakt vilka krav du har men såhär är det i alla fall

Visa signatur

Video / film enthusiast - Retro computing (C64/Amiga)
Recapping service - PM

Permalänk
Medlem

Det var ju typiskt att det var Mac som gällde.
Är inget speciellt fan-boy på andra plattformar än PC, kör med IOS, Android, Windows och Linux. Men just på PC så föredrar jag verkligen Windows och Linux...
Får väl vänta tills jag väl införskaffar mig en mer krävande kamera, kanske har SSD priserna sjunkit i pris och man kan Raida 2x512-1TB SDD diskar + en för OS. Borde väl hålla för en del foton och annat gött.

Eller ja, för dig Holck så verkar ju tantens laptop vara ganska lika de andra nu nämner oxå. Kanske blir att satsa på en fin laptop då

Men hur kan det komma sig att Mac gör sig så gott på just fotografier? Har även hört att de ska vara väldigt bra för musik.

Tack för svaren

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fränkie:

Men hur kan det komma sig att Mac gör sig så gott på just fotografier?

Det är ett historisk arv som dels gäller hantering av färgprofiler. Mac är alltså inte bättre på "just fotografier" (som är en konstig formulering), utan på att behålla färgprofilen genom hela arbetsprocessen; från skanner till tryckeri. Sedan Windows Vista är det inte längre något problem. Dock finns det fortfarande program på Windows som har svårt att hantera färgprofiler såsom Word och Internet Explorer, men å andra sidan är det inte program man använder för bildbehandling.

När det kommer till musik så kan jag inte uttala mig, jag vet helt enkelt inte. Har sett allehanda system i studios som tydligen fungerar så det handlar nog mer om att ha en ändamålsenligt system som möter behoven. Sen har vi alltid de märkesfixerade personerna som är uppenbart partiska och gör det svårt att reda ut saker med.

Visa signatur

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Permalänk
Skrivet av Fränkie:

Det var ju typiskt att det var Mac som gällde.
Är inget speciellt fan-boy på andra plattformar än PC, kör med IOS, Android, Windows och Linux. Men just på PC så föredrar jag verkligen Windows och Linux...
Får väl vänta tills jag väl införskaffar mig en mer krävande kamera, kanske har SSD priserna sjunkit i pris och man kan Raida 2x512-1TB SDD diskar + en för OS. Borde väl hålla för en del foton och annat gött.

Eller ja, för dig Holck så verkar ju tantens laptop vara ganska lika de andra nu nämner oxå. Kanske blir att satsa på en fin laptop då

Men hur kan det komma sig att Mac gör sig så gott på just fotografier? Har även hört att de ska vara väldigt bra för musik.

Tack för svaren

Det är långt viktigare att skaffa en bra skärm och kalibrera den än att slänga pengar på en mac. Skaffa ett par stora ssd och lägg bilderna där istället. En uppgradering kommer vara långt bättre än en mac och i vilket fall som helst har det ingen större betydelse numer iom bra sRGB profiler i skärmarna och fler program som kan hantera färgerna korrekt. Ska du göra det riktigt ordentligt skaffar du ett quadro eller firepro grafikkort och tar tillvara 10-bitars färg som en bra skärm ger. Dock är det överkurs och mac har inte ens stöd för det om inte något har förändrats senaste månaden.

För foto har mac ingen fördel längre förutom att se snyggt ut på skrivbordet. Iom att du har basen för en bra PC är det att kasta pengar i sjön om du köper en ny mac

Jag skulle satsat på en mellanstor SSD för att lägga in bilder på tillfälligt medan du redigerar, 240gb kommer räcka bra om du flyttar dom vidare till en vanlig HDD när du är klar. Skaffa en till HDD efter det för backup och sätt upp så dom antingen går i raid eller kör med automatiserad säkerhetskopiering. 16gb ram räcker än så länge men 2x8gb stickor är nog en bra ide så du kan uppgradera senare. Intel 4770K om du vill klocka, annars skulle en 4770S eller 4765T vara bra alternativ för tystare drift.

Du har inte skrivit vilken skärm du använder men en Dell U2413 eller U2713H och ett x-rite kalibreringsverktyg skulle vara ett billigare alternativ. Känner du att du har gott om pengar satsa på EIZO, NEC eller en LaCie skärm av bättre snitt (runt 10kkr för en 24" skärm) och passande kalibreringsverktyg kommer till.

Visa signatur

Simlärare

Permalänk
Medlem

Det höres ju bra ut. En annan skärm kommer jag skaffa mig oavsett om de blir en Laptop eller stationär.
Troligtvis kommer nytt moderkort, CPU och RAM göra det bättret i jämförelse med en ny laptop? Trots att det är ett 670 så är de väl bättre än utrabooks med dedikerat grafikkort?
Men om det skulle flaskhalsa hela skiten efter CPU & RAM uppdatering kanske jag ser efter ett annat kort, annars får de hålla.

Ultrabook verkar bara så smidigt och mer vänligt, av den enkla anledningen att de är en laptop.
Om det trots min dator med den ev. uppgraderingen skulle banka en tops 10-12 ultrabook. Då spenderar jag hellre betydligt mindre pengar för uppgradering och kanske en 3-4k ultrabooks (om det finns).

Eller är det bara jag som tror att en sådan dator skulle "vinna, ganska stort" över en ultrabook? Även Mac. Detta gäller fotoredigering och inte spelmässigt.

Permalänk
Medlem

Vill du få det att gå snabbt, skaffa enbart SSD för Windows och SSD för program. Du kan, om du vill, köpa en större SSD för temporära bilder (RAW innan export) så kommer allt flyta på rejält för dig.

Glöm inte bort att du borde ha en skärm med AdobeRGB färgrymd och om du vill kalibrera så kan du använda någondera av de lite mer avancerade verktygen för att få färgerna rätt i hårdvaran.

Annars är det nästan skitsamma vad du har i datorn. Minimum är nog 8GB RAM, men jag skulle rekommendera 16GB. Själv kör jag på 32GB av säkerhets skull.

Visa signatur

Nikon Z6 • Nikkor AF-S 14-24/2.8G ED • Nikon Z 24-70/4 S • Nikkor AF-S 200-500/5.6E ED VR • Manfrotto BeFree Advanced Twist • Benro TMA47AL • iOptron GEM28 • William Optics Redcat 51 v2 • Lunt LS50THa/B600 • Player One Neptune-M • Player One Apollo-M Mini • Player One Mars-C • GSO 6" Classical Cassegrain

Permalänk

En normal stationär kommer alltid ligga långt i prestanda över en ultrabook. Om du lägger 12k på en uppgradering med skärm, kalibreringsverktyg och mobo, cpu och ram så kommer du få långt mer prestanda än en laptop för samma pengar

Ett 670 är fortfarande ett bra kort och klarar många moderna spel på bra inställningar i full upplösning.

Visa signatur

Simlärare

Permalänk
Medlem
Skrivet av HCOC:

Vill du få det att gå snabbt, skaffa enbart SSD för Windows och SSD för program. Du kan, om du vill, köpa en större SSD för temporära bilder (RAW innan export) så kommer allt flyta på rejält för dig.

Glöm inte bort att du borde ha en skärm med AdobeRGB färgrymd och om du vill kalibrera så kan du använda någondera av de lite mer avancerade verktygen för att få färgerna rätt i hårdvaran.

Annars är det nästan skitsamma vad du har i datorn. Minimum är nog 8GB RAM, men jag skulle rekommendera 16GB. Själv kör jag på 32GB av säkerhets skull.

Det blir nog något sådant. Att jag behåller GPU men byter moderkort, CPU, RAM och köper mig 1-2 till SSD. Borde ju inte vara den dyraste uppgraderingen. Sen får man se vad en AdobeRGB skärm ligger i för prisklass
Och en av de billigare ultrabooksen

Permalänk
Medlem

Kanske en noobig fråga. Men om jag söker på ex. Prisjakt, hur gör jag för att sortera ut vilka skärmar som återger AdobeRGB färgrymd eller iaf nästintill? Hittar inte det. Är det något med antal bitar färg det har? Hittar inte heller hur många bitar färg AdobeRGB färgrymd ska vara..

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fränkie:

Det var ju typiskt att det var Mac som gällde.

Men altså bilredigeringsprogram + adobe program finns massvis till PC, i stort sett alla stora finns nog både till PC & Mac.
Så vill du ha Windows kör PC.. will du ha MacOS kör på Mac

Pratar vi laptops så har jag mindre koll, men finns garanterat PC laptops med bra skärmar om det är där skon klämmer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alpha77:

Men altså bilredigeringsprogram + adobe program finns massvis till PC, i stort sett alla stora finns nog både till PC & Mac.
Så vill du ha Windows kör PC.. will du ha MacOS kör på Mac

Pratar vi laptops så har jag mindre koll, men finns garanterat PC laptops med bra skärmar om det är där skon klämmer.

Som jag skrev i förra inlägget så blir nog en uppgradering av stationära och en billigare laptop för surf och sådant istället. Laptop frågan var inte så speciellt mycket om skärm, då det blir en extern likväl. Laptop grejen var mer om hur bra de hanterar högupplösta bilder i RAW, DNG och redigering.

Försöker göra mig mer förstådd på en riktigt bra skärm som ska klara Adobe RGB. Verkar vara 16 bitars färgdjup som är Adobe RGB men hittar inte en enda skärm som har det på prisjakt, det högsta jag hittar är med 12 bitar och det är 3 skärmar.

Någon som har förslag för hur man hittar bra skärmar med dugligt "Adobe RGB" / färgdjup på ex.prisjakt? Är det IPS och sådant man söker enbart söker på då eller? För 3st skärmar med 12 bitars färgdjup verkar vara lite väl lite... Vad är det jag skal söka efter riktigt?

Jämför man dessa två skärmar
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=966051
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=1447060

De har samma upplösning och båda är IPS skärmar. Sen ser man att de bägge återger 72% av NTSC och HP:n har 10bitars färgdjup per kanal, medan Eizon har 8 bitar.. Läser man recensioner verkar den dock vara mer för gaming. Trots högre färgdjup verkar Eizon vara bättre lämpad för fotoredigering. Vad är det riktigt som gör detta?

Känner att jag behöver en hel del mer googlande på fotoredigeringsskärmar
Hittade två som verkade intressanta
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1282051
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1387727

Permalänk

AdobeRGB och sRGB är båda färgrymder medan 8 vs 10 bitar är hur jämna tonfärndringar skärmen kan visa (simplifierat). Det finns aRGB skärmar med både 8 och 10 bitar färg. Viktigare för foto är hur du kan kalibrera skärmen, om du kan justera hårdvaran kommer du i regel behålla mer av färgspektrat än om du använder mjukvarulösningar (båda varianter kräver en extern kalibreringspuck). Mitt tips skulle vara att kolla på tftcentral och gå genom deras "TFT selector"

Visa signatur

Simlärare

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fränkie:

Som jag skrev i förra inlägget så blir nog en uppgradering av stationära och en billigare laptop för surf och sådant istället. Laptop frågan var inte så speciellt mycket om skärm, då det blir en extern likväl. Laptop grejen var mer om hur bra de hanterar högupplösta bilder i RAW, DNG och redigering.

Försöker göra mig mer förstådd på en riktigt bra skärm som ska klara Adobe RGB. Verkar vara 16 bitars färgdjup som är Adobe RGB men hittar inte en enda skärm som har det på prisjakt, det högsta jag hittar är med 12 bitar och det är 3 skärmar.

Någon som har förslag för hur man hittar bra skärmar med dugligt "Adobe RGB" / färgdjup på ex.prisjakt? Är det IPS och sådant man söker enbart söker på då eller? För 3st skärmar med 12 bitars färgdjup verkar vara lite väl lite... Vad är det jag skal söka efter riktigt?

Jämför man dessa två skärmar
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=966051
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=1447060

De har samma upplösning och båda är IPS skärmar. Sen ser man att de bägge återger 72% av NTSC och HP:n har 10bitars färgdjup per kanal, medan Eizon har 8 bitar.. Läser man recensioner verkar den dock vara mer för gaming. Trots högre färgdjup verkar Eizon vara bättre lämpad för fotoredigering. Vad är det riktigt som gör detta?

Känner att jag behöver en hel del mer googlande på fotoredigeringsskärmar
Hittade två som verkade intressanta
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1282051
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1387727

Gällande skärm så har jag själv Dell U2713H och tycker det är väldigt bra kalibrerad skärm eftersom alla bilder jag tryckt på olika material; papper, kartong, aluminium, dibond, kapa, forex och plexi hittills har gett samma färger och färgåtervinning som skärmen, dvs ingen förlust mao.

Många säger att man måste hårdvarukalibrera sina skärmar för att detta ska bli möjligt, men det är inte alltid sant. I vissa fall, som tydligen i mitt nu, så har jag fått en skärm som är perfekt för fotoredigering och då slipper jag köpa ett kalibreringsverktyg för ytterligare 2000 kr för att få AdobeRGBs färgrymd.
Gäller att ha lite tur, som det heter.

Men som sagt, titta på Dell-skärmen. 5990 kr för 27 tum är faktiskt billigt om man får en skärm som är lika bra som NEC/Eizos medel-/överklass skärm (men då gäller det verkligen att ha tur och inte otur)!

Visa signatur

Nikon Z6 • Nikkor AF-S 14-24/2.8G ED • Nikon Z 24-70/4 S • Nikkor AF-S 200-500/5.6E ED VR • Manfrotto BeFree Advanced Twist • Benro TMA47AL • iOptron GEM28 • William Optics Redcat 51 v2 • Lunt LS50THa/B600 • Player One Neptune-M • Player One Apollo-M Mini • Player One Mars-C • GSO 6" Classical Cassegrain