Speldator för cirka 15 000 - Tips på förbättringar

Permalänk
Medlem

Speldator för cirka 15 000 - Tips på förbättringar

Hej!

Nu är det dags att köpa en ny dator. Den ska användas mest för spel. Jag har satt ihop vad jag tror är en bra burk.
Här är den:
http://www.inet.se/kundvagn/visa/6668851/2014-04-11

Jag tänkte nog överklocka en del, men inte allt för mycket.
Jag valde mellan 780 Ti och två stycken 770 på grafikkortsfronten, men landade på det förstnämnda då SLI verkade medföra krångel och vissa brister. Vore det bättre med SLI-varianten? En fördel med 780 Ti är att man skulle kunna stoppa in ett till vid ett senare tillfälle, men jag tvivlar på att det kommer att hända.

Fler funderingar:
Finns det några uppenbara fel eller förbättringar med paketet?
Är jag ute och cyklar med RAM-korten prestandamässigt? Ärligt talat vet jag inte vad CL8/9/10 står för.
Vad är Daylight?

Tack på förhand!

Permalänk
Medlem

770 är ett dåligt val för sli pga minnesmängden. du kommer få problem med att minnet tar slut innan du får problem med prestandan på kortet när du har två. 780ti är ett mycket bättre val.

det finns inga fel på ditt paket, du kan köpa allt idag och få en fullt fungerande dator. det betyder dock inte att jag tycker att det är optimalt.

olika hastigheter på minne gör extremt lite för dig när det gäller faktiskt spelprestanda. cl är cas latency och lägre innebär att minnet är snabbare. kort sagt kan man säga att låg cl innebär att det är snabbt och hög mhz innebär att det har stor bandbredd. tänk dig att 1600mhz cl8 är en sportbil och att 2400mhz cl11 är en skåpbil. sportbilen kommer fram snabbare men kan lasta mindre. i verkligheten är vilket minne du väljer extremt oviktigt för spel och jag rekommenderar att du tar det billigaste 1600mhz du hittar, förmodligen cl10 eller cl9.

daylight är ett spel. http://www.playdaylight.com/

så, nu kan jag börja kommentera på ditt bygge.

asrock är ett sämre val för moderkort då de bara erbjuder ett års garanti. jag skulle rekommendera att du väljer ett annat märke. gigabyte z87x-sli har ett väldigt bra pris på inet om du behöver sli. webhallen har paketpris på moderkort från asus och intel haswell. annars kan du köpa valfritt moderkort med z87 som passar dina krav. fundera på vad du har för krav. minnesstöd, flera grafikkort, färgschema, garanti, pris? köp inte över 1300kr om du inte har en konkret anledning till detta.

840 250gb är ett bra val.

4770k kan vara ett bra val. 4670k är mycket mer prisvärd men du är i en hög prisklass så du får göra hur du vill där. du köper ju ändå 780ti så det är inte så att pengarna du sparar skulle hamna i ett bättre grafikkort.

hyper 212 evo är en bra budgetkylare och duger bra till enklare överklockning. om du vill ha något finare rekommenderar jag noctua nh-u14s. den är dyrare men presterar bättre och är tystare. den är dock inte alls lika prisvärd som hyper 212 evo. fundera på vad du tror att du behöver.

referensversionen av gtx 780ti är bra men en bra eftermarknadskylare är bättre. gigabyte 780ti windforce finns för 5390kr på webhallen och netonnet.

som sagt tycker jag att du ska köpa billigt 1600mhz. jag tycker också att du ska köpa lågprofilsminne då det är mindre risk för att de hamnar i vägen för processorkylaren du väljer (borde dock gå bra med hyper 212 evo och nh-u14s). jag tror inte att du behöver 16gb minne. om det inte är något du vet med dig att du behöver eller verkligen vill ha sparar du 700kr på att köpa 8gb istället. för att illustrera hur mycket minne 16gb är länkar jag ett tidigare inlägg. jag fick min 4770k på knäna och använde 50% av mitt ram.

Skrivet av versions:

har inte bl2, hon och minecraft. har inte heller chrome, eclipse, winamp eller xammp. hearthstone och starcraft är inte installerade.

här är min processoranvändning med ungefär 40 flikar i firefox, world of warcraft 5.4.7, world of warcraft 4.3.4 (båda maxade), vlc som spelar, spotify, binding of isaac, south park stick of truth och battlefield 4 (maxat). battlefield 4 påverkar kraftigt och jag ligger mellan 20-40 fps i det spelet. resten klarar sig ungefär som vanligt med lägre fps i 5.4.7.

http://i.imgur.com/OMFhqHc.jpg

när jag stänger av battlefield 4 blir det så här. allt beter sig precis som vanligt.

http://i.imgur.com/y92mEU7.jpg

min 4770k ligger vid 4.0ghz. notera också minnesanvändningen, 16gb är extremt mycket.

Dold text

define r4 är ett jättefint chassi som jag gärna rekommenderar. jag är väldigt nöjd med mitt.

tycker att du ska köpa ett finare agg om du vill lägga så mycket pengar. cooler master v700 har riktigt hög kvalitet, är helt modulärt och kostar 200kr till. om du vill köra sli/cfx kan du köpa corsair ax860 eller cooler master v850. annars kan du köpa xfx core edition 550w som också är ett väldigt bra agg. det är dock inte lika bra.

Permalänk
Medlem

Som sagt du klarar dig på 8GB RAM, men är du beredd att betala för att få 16GB, så kör.

Personligen tycker jag inte att TI-modellen är värd pengarna.
Överväg 850w PSU istället för att ha möjligheten till SLI i framtiden.

Antar att du har HDD liggandes.
Komplettera gärna med ett par 140mm fläktar.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/6669019/2014-04-11

Permalänk
Medlem

Tack för era inlägg!

Det är förmodligen onödigt med 16 GB RAM. Jag tror aldrig att jag ens har använt de 4 GB RAM jag har i datorn just nu. Enda anledningen jag ser att ha det är om jag ska köra en virtuell maskin eller så. Men å andra sidan tycker jag att RAM är det första jag brukar behöva uppgradera när datorn får några år på nacken.

http://www.inet.se/produkt/5305905/a-data-16gb-2x8gb-cl9-1600...

Är det där ett mer vettigt alternativ?

Tack för tipset om grafikkortet också, köper definitivt hellre det.

Permalänk
Avstängd

Låt säga att minnet är du i ditt hus. Och att hastigheten, som faktiskt är ledningarna mellan din CPU och dina minnesmoduler. Är vägen mellan posten och ditt hus.
Då en frekvens är samma sak som hur ofta du slår men näven i bordet. Slår du ofta, är det med hög frekvens.
Har du en hög frekvens på brevbäraren, så kommer denna ringa på din dörr ofta och fråga om du har några paket att skicka.

Låt säga att brevbäraren kollar ditt hus 2 ggr per timma. Då kan du skicka 2 paket per timma.
Kollar han 4 ggr. Så 4 paket. Detta är mängden bitar du kan skicka. Eller bandbredden.
Men nu finns det ett problem. Du hinner inte fixa och lappa så mycket paket.
Ditt hus klarar bara att ordning ställa 1 paket per timma.
Därför får brevbäraren oftast åka tomhänt från ditt hus.

Vad är CL? Fråga mig 8 ggr per timma, så klara jag ett paket. det är min önskan säger minnet.
Om minnet är långsammare så klarar det bara ett nytt paket. Var 9e gång.