Permalänk
Avstängd

76 dagar kvar... till JULAFTON!

Köpte julmust i förrgår... och läste nyss den här artikeln på Aftonbladet http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19669164.ab

Började fundera på om inte julstämningen försvinner lite mer för varje år som går?

Vet ju att vissa inte bryr sig alls om jul samtidigt som ett fåtal firar den och faktiskt vet varför vi ens firar jul.

För många handlar det bara om depression och ångest... stress och misshandel. Köphysteri i handeln...

Vad tycker ni om det här? Fördelar/nackdelar med att börja julhandeln så här tidigt?

Permalänk
Medlem

Pyntar, köper klappar och julmust i december. Varför börja tidigare?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Ryzen 5 1600, Gigabyte 1070, MSI B350M MORTAR, Crucial 16GB, Samsung EVO 500GB, Define Mini C, Corsair RM550x (╯°□°)╯​︵ ┻━┻

Permalänk
Medlem

Brukar ta hela julen på en mellandagseftermiddag mellan 14:45 och 17:30, blir ganska lagom.

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Medlem

De senaste åren har jag spenderat mycket lite på julhandeln. Oftast blir det mer pengar till mig själv/hemmet som spenderas efter julhelgen.

Det värsta är väl julmusiken som är uttjatad redan innan december. ..

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Spelar mestadels Arma 3, men även sådant som Factorio och Rimworld.

Permalänk
Medlem

riktigt värdelöst att dom börjar så pass tidigt. mitten av nov kan dom börja men julmust/saker osv. nu är det ju inte ens kallt ute än knappt.

Visa signatur

i have a dream...whats your dream?...my dream is to have a dream...

Permalänk
Medlem

Jag börjar köpa julklappar i juli ungefär, så är man helt klar i november och kan skratta åt all "julstress"

Visa signatur

Tiden är alltid 17.00 någonstans i världen.

Permalänk
Medlem

Är så med alla högtider i Sverige, dom börjar alldeles för tidigt och det varar alldeles för länge.

Jämfört med vissa andra länder som håller hårt på tidsramarna för högtider.

Men ja väldigt juligt, sitter i shorts t-shirt med fläkt och öppen balkongdörr i min lägenhet just nu, solen skiner som satan ute och 23 grader i lägenheten.

Christmas is here?

Permalänk
Medlem

Jo det börjas för tidigt tycker jag. Blir ingen julkänsla fören snön ligger på backen och det är mörkt, kallt och sådär mysigt.
Däremot gillar jag julen och nyår. Känns så tråkigt annars om det inte "händer" något.

Permalänk
Medlem

Jag har redan börjat lyssna på Eilert Pilarms julskiva. Finns på Spotify, rekommenderas varmt!

Permalänk
Medlem

Så är det en månad kvar till Jul.

Skrivet av Verminator:

Köpte julmust i förrgår... och läste nyss den här artikeln på Aftonbladet http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19669164.ab

Började fundera på om inte julstämningen försvinner lite mer för varje år som går?

Om du inte älskar Aftonbladets "utmärkta" journalistik, så kan du unvis.it. Så här:
unvis.it/www.aftonbladet.se/nyheter/article19669164.ab

När man var liten så var det kul med jul.
Nu är det inte samma sak längre...
Men, november är ofta en ganska tråkig/tjatig/tung månad.
Eftersom det händer lite mer i December, Lucia, Vintersolstånd, Jul och Nyår, julskyltningar och dyl så är December vanligtvis mindre tråkig än November, trotts att det är en ännu mörkare månad.
Januari är ju inte bättre än November vad det gäller att vara mörkt och kallt, men det känns ändå lite bättre, eftersom då går det åt rätt håll igen.

Sen en fördel med Jul och Nyår är att det brukar innebära mer ledighet också.
Beror naturligtvis på vad man har för situation. Har man ett jobb där man normalt jobbar storhelg så kan det bli jobb på jul och nyår som vilken annan dag som helst. Är man helt arbetslös är man alltid "ledig".

Men för oss andra så, om man pluggar så har man jullov (fast de som pluggar har iofs många andra lov också) och om man arbetar, så åtminstone de åren där Julafton inte är på en Fredag eller Lördag så innebär det lite extra ledighet. Har man möjlighet att plocka ut några dagars semester eller kompledigt så kan man ofta få en del sammanhängande ledighet utan att behöva ta ut så många dagar semester och/eller kompledigt.

Det är väl nästan det bästa, att kunna ta ett break utan att bränna för mycket semesterdagar och sen efter nyår se fram emot ljusare dagar igen.
Samt att andra vänner och släktingar också ofta är lediga, så det går att träffas/hitta på saker även mitt i veckan på tider som normalt hade varit arbetstid.
Lite vuxenlov helt enkelt.

Permalänk
Avstängd

Jag tror butiker har det väldigt tufft i denna ekonomin och det kan säkert bli värre framöver.
Det pågår alltid rea något som vi inte hade förr på samma sätt, kolla bara på komplett som har superhelger och rea varje dag nästan.

Vår släkt samlas på julafton men vi köper inte speciellt mycket julklappar heller för man har inte råd att bränna så mycket pengar på onödigt skit varje år längre och inte heller alla som orkar med att julhandla i fysiska butiker längre.

Permalänk
Medlem

Lite lustigt hur folk tycker det börjar tidigt, själv tycker jag det är lagom. I Filippinerna så firar dom ju jul redan i oktober och slutar nån gång i januari/februari.

Jultiden är nog den bästa på hela året

Visa signatur

AMD R5 1600 3.2 GHz | Gigabyte AX370 Gaming K3 | Corsair Vengeance LP 2x8GB 3200MHz CL16 | Sapphire RX580 Nitro+ 8GB | Phanteks Eclipse P400S | 1x Samsung 970 EVO 500GB 1x WD 500GB | Windows 11 Pro

Permalänk
Medlem

Julen är en trevlig högtid tycker jag med ljus och god mat. Tänk hur mörkt och trist det skulle vara i december om man inte firade advent och jul.

Visa signatur

Intel i7-3770K@4,5GHz 1,275V - ASRock P67 Pro3 REV B3 - Corsair Vengeance Pro DDR3 2133MHz 2x8GB - MSI GTX 1080 Gaming X - Samsung 840 EVO 120GB - WD Caviar Black 6TB - Seagate SV35 2TB - Noctua NH-C12P SE14 - LG DVD+-RW - Seasonic Focus+ Gold 750FX - Antec One Hundred - Dell 25" UltraSharp U2515H 1440p

Permalänk

Här i Finland har eländet hållt på i nästan en månad vid det här laget. Julgranar i butiker m.m. själv är jag inte mycket för högtiden, eftersom den innebär mycket stress och ångest för de av oss som inte har feta bankkonton.

Skulle jag leva ensam skulle jag förmodligen köpa korv, köttbullar och en liten rökt skinka och låta det vara bra så. Jag kan inte påstå att jag nånsin fått någon julkänsla eller så.

Jag är inte heller mycket för julklappar då, som jag nämnde, jag eller någon annan i huset inte har särskilt mycket tillgångar att lägga på extra grejer någon gång. Turligt nog är ju givmildheten hos de rika riktigt stor i juletider - de vill ju kunna sova om nätterna, så t.ex. församlingen hjälper ofta till (trots att vi inte är troende) så att vi åtminstone får lite mat och någon klapp. Socialen påstår sig hjälpa till, men det är inte mycket att hänga i granen. Hela socialväsendet är i princip utplånat i dagens samhälle. Det är väldigt hårt och kallt överallt.

Har jag tur, kanske jag kan få ett bidrag jag ansökt om för att få en ny dator, eftersom den jag har nu börjar kännas daterad för mina krav och att dess ljudnivå inte alls passar mina behov, t.ex. om jag ska spela in ljudspår med kondensatormikrofon.

Men ja, jag spenderar gärna tid med min familj på julen. De brukar ha mera julkänsla än mig, så det blir ju tungt att stå ut med för mig personligen, då jag inte har mycket av den, men det är ju ändå en familjehögtid.

Sen att det har med Jesu födelse att göra är ju för övrigt indoktrinerad smörja jag tycker vi skulle kunna skippa i det moderna samhället. Har man den minsta verklighetsuppfattning förstår man ju att mycket av det som står i den boken inte är helt logiskt. Speciellt då det kommer till Jesus... Men nu är det inte det vi diskuterar!

Som sagt, det är en familjehögtid och som sådan firar jag den för tillfället. Vore jag utan familj hade jag nog inte firat på något märkvärdigt sett. Den stora händelsen i december för mig brukar vara skatteåterbäringen.

Visa signatur

Acer Predator G3-605 - I7 4790 - 16GB DDR3 - 256+1TB - GTX 970 4GB - Logitech G402 Hyperion Fury - BenQ GL2320HDB - BenQ GL2460 - Viewsonic VX2370SMH - Das Keyboard Model S Brown - Audio-Technica AT-2020
Youtube

Permalänk
Medlem

Julen som högtid har blivit en köpfest det är bra många som mår dåligt över att få lov att låna till både julklappar och julmat, eller varför inte fira julen i fjällen när man precis betalat av förra årets julfest. Det är väl lite av det typiska Svenska, att slita som ett djur för få njuta vid fåtal tillfällen/högtider på året istället för att ta vara på vardagen som är det riktiga livet. Är inget bättre själv men varje år så är Julen något jag fasar över, tillgjorda leenden, folk som egentligen inte har råd ger en dyra presenter jag bara tycker synd om alla. Barn som blir tvingade till att fira jul på flera platser pga separerade familjer fast de bara egentligen vill vara hemma så får de skjutsas runt och håva in julklappar som bonusbarn i andra familjer. Julgroggen åker fram när julklappsutdelningen är sen börjar diskussionerna och sanningarna hamnar på borden.

Sen stackars jäklar som jobbar i affärer som får lyssna på julmusik i månader, jag står knappt ut i 10minuter. Nej julen är inte så positiv alla gånger, men kul för alla som kan njuta av den. Jag är nöjd med lite julmat med mina närmaste och ta det lugnt.

Har svårt att se att någon firar julen på det sättet som det egentligen är tänkt, om det nu finns någon kyrklig standard.
/Grinchen

Visa signatur

“Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times.”

Permalänk
Medlem
Skrivet av john_doe:

Har svårt att se att någon firar julen på det sättet som det egentligen är tänkt, om det nu finns någon kyrklig standard.
/Grinchen

Är inte julfirandet äldre än kristendomen i Sverige?

Visa signatur

Intel i7-3770K@4,5GHz 1,275V - ASRock P67 Pro3 REV B3 - Corsair Vengeance Pro DDR3 2133MHz 2x8GB - MSI GTX 1080 Gaming X - Samsung 840 EVO 120GB - WD Caviar Black 6TB - Seagate SV35 2TB - Noctua NH-C12P SE14 - LG DVD+-RW - Seasonic Focus+ Gold 750FX - Antec One Hundred - Dell 25" UltraSharp U2515H 1440p

Permalänk
Medlem

Jag älskar julen faktiskt. Finns inget bättre att komma hem till ett pyntat barndomshem när man pluggar på annan ort, mor och far har lagat sjuka mängder mat. Träffa släkt och vänner, dricka öl och annat gött.
Riktigt härligt! Längtar!

Visa signatur

"Happiness is only real when shared"

Permalänk
Medlem

Jag förstår inte heller de som klagar på köphysterin. Man kan ju fira jul också utan alltför dyra julklappar. Och när det gäller köphysteri, titta nu på vilken hysteri det är här på Sweclockers när det är Black Friday. Tydligen är det helt ok att köpa dyra teknikprylar till sig själv men inte julklappar åt andra.

Visa signatur

Intel i7-3770K@4,5GHz 1,275V - ASRock P67 Pro3 REV B3 - Corsair Vengeance Pro DDR3 2133MHz 2x8GB - MSI GTX 1080 Gaming X - Samsung 840 EVO 120GB - WD Caviar Black 6TB - Seagate SV35 2TB - Noctua NH-C12P SE14 - LG DVD+-RW - Seasonic Focus+ Gold 750FX - Antec One Hundred - Dell 25" UltraSharp U2515H 1440p

Permalänk
Medlem
Skrivet av fantomsmurfen:

Är inte julfirandet äldre än kristendomen i Sverige?

Jo, Midvinterblot härstammar från någon gammal fornnordisk religion och firades omkring samma tidpunkt (+/- någon vecka hit eller dit)... Offerfesten integrerades senare till den kristna julen, förmodligen som ett steg i att konvertera befolkningen.

Undrar om några firar julen på detta vis idag O.o

Visa signatur

| I7 3770K | NH-D14 | Asus P8Z77 V | Corsair AX 760 | Gigabyte G1 Gaming GTX 1080 | Fractal Design R4 | Cruical BallistiX Tactical 16GB | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung 850 EVO 500GB | 1TB WD | Windows 10 Pro |

Permalänk
Medlem

Inte länge kvar nu till jul. Allla julklappar är under kontroll och jag ser verkligen fram emot ugnsbakad skinka, lutfisk och rökt kalkonfile.

Visa signatur

Intel i7-3770K@4,5GHz 1,275V - ASRock P67 Pro3 REV B3 - Corsair Vengeance Pro DDR3 2133MHz 2x8GB - MSI GTX 1080 Gaming X - Samsung 840 EVO 120GB - WD Caviar Black 6TB - Seagate SV35 2TB - Noctua NH-C12P SE14 - LG DVD+-RW - Seasonic Focus+ Gold 750FX - Antec One Hundred - Dell 25" UltraSharp U2515H 1440p

Permalänk
Medlem

Meh, som vanligt har jag inte köpt mer än en julklapp än så länge... Får se om man snubblar över något kul nu till helgen antar jag.

Visa signatur

| I7 3770K | NH-D14 | Asus P8Z77 V | Corsair AX 760 | Gigabyte G1 Gaming GTX 1080 | Fractal Design R4 | Cruical BallistiX Tactical 16GB | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung 850 EVO 500GB | 1TB WD | Windows 10 Pro |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zicsoen:

Meh, som vanligt har jag inte köpt mer än en julklapp än så länge... Får se om man snubblar över något kul nu till helgen antar jag.

Lite som mig då. Vet inte om det är omedvetet, eller vad det är. Men varje år, rätt som det är så står man där. Dagen före julafton och det slår en att man har mer än hälften kvar att införskaffa i paketväg. Blodtrycket går i taket. Blodsockret åt andra hållet.

Att man aldrig lär sig ?! :/

Men i år så har vi bestämt oss för att, mer eller mindre bojkotta julen. Med allt vad det innebär. Är så trött på denna julhysteri.

Visa signatur

👻 Konstnär på Hyttgatan 18 & en hängiven spöksamlare på hobbybasis
ASUS M52AD-NR001T | Intel Core i5-4460 | 8GB | Nvidia GTX 960 | Windows 10

Permalänk
Medlem
Skrivet av fantomsmurfen:

när det gäller köphysteri, titta nu på vilken hysteri det är här på Sweclockers när det är Black Friday. Tydligen är det helt ok att köpa dyra teknikprylar till sig själv men inte julklappar åt andra.

Om man har barn, framförallt om de inte är vuxna och har jobb själva, så kan jag förstå att man vill ge de julklappar.
Men annars tycker jag inte man behöver ha någon köphysteri och att det ska vara något tvång att ge andra vuxna människor massa skit de inte behöver, som de lika gärna kan köpa själv i så fall. Kanske någon släkting som råkar dyka upp till jul som man nästan aldrig träffar annars. Det blir bara fel.
Annars så är det bättre om man bara köper något till sig själv istället, så får man ju själv avgöra vad man vill ha och hur mycket det får kosta.
Eller så kan man helt enkelt spara pengarna och inte köpa något till sig själv heller. Man kanske hellre bränner de pengarna på semestern istället.
Jag hoppas att du inte blir allt för ledsen att jag inte har köpt någon julklapp till dig i år.

Däremot är det ändå kul att det händer något i December, denna annars så mörka månad som hade varit rätt tråkig om det hade varit precis som vilken månad som helst, fast mörkare. Se bara hur seg November brukar vara.
För er som inte gillar jul, men ändå gillar dagsljus, så skulle ni kunna fira vintersolståndet istället. Dagen då det inte längre blir mörkare.

Att vara ledig är rätt bra också! Man kan behöva ett break.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GuessWho:

Julklappar till vuxna behöver ju inte vara så speciella men jag tycker ändå det är en trevlig tradition att ge julklappar till de närmaste. Ofta blir det något de faktiskt behöver eller förbrukningsvaror. Julklappar till barn och ungdomar uppskattas ofta mer men där försöker jag även ge sånt de faktiskt skulle vilja ha eller om iag inte hittar på något bättre så blir det lite pengar de får använda hur de vill.

Visa signatur

Intel i7-3770K@4,5GHz 1,275V - ASRock P67 Pro3 REV B3 - Corsair Vengeance Pro DDR3 2133MHz 2x8GB - MSI GTX 1080 Gaming X - Samsung 840 EVO 120GB - WD Caviar Black 6TB - Seagate SV35 2TB - Noctua NH-C12P SE14 - LG DVD+-RW - Seasonic Focus+ Gold 750FX - Antec One Hundred - Dell 25" UltraSharp U2515H 1440p

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jörgen Lindström:

Lite som mig då. Vet inte om det är omedvetet, eller vad det är. Men varje år, rätt som det är så står man där. Dagen före julafton och det slår en att man har mer än hälften kvar att införskaffa i paketväg. Blodtrycket går i taket. Blodsockret åt andra hållet.

Att man aldrig lär sig ?! :/

Men i år så har vi bestämt oss för att, mer eller mindre bojkotta julen. Med allt vad det innebär. Är så trött på denna julhysteri.

Blev inget handlat i helgen för min del... får bli stresshandel ikväll efter jobbet som vanligt. Samma veva varje år, iofs bara tre klappar och jag vet i stora drag vad jag ska ha så tycker väl inte att det borde vara några större problem.

I drygt 30 år har jag tänkt att det vore fantastiskt om jultomten verkligen fanns på riktigt så man sluppit byta pengar med familjen på julafton... Men men... med lite flax blir framtiden som i Futurama där någon uppfinner en robottomte som sköter allt inför julen (fast kanske inte fullt så aggressiv som den i just Futurama).

Visa signatur

| I7 3770K | NH-D14 | Asus P8Z77 V | Corsair AX 760 | Gigabyte G1 Gaming GTX 1080 | Fractal Design R4 | Cruical BallistiX Tactical 16GB | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung 850 EVO 500GB | 1TB WD | Windows 10 Pro |

Permalänk
Medlem

Ikväll blir det uppesittarkväll och julöl men först ska jag paketera julklapparna.

Visa signatur

Intel i7-3770K@4,5GHz 1,275V - ASRock P67 Pro3 REV B3 - Corsair Vengeance Pro DDR3 2133MHz 2x8GB - MSI GTX 1080 Gaming X - Samsung 840 EVO 120GB - WD Caviar Black 6TB - Seagate SV35 2TB - Noctua NH-C12P SE14 - LG DVD+-RW - Seasonic Focus+ Gold 750FX - Antec One Hundred - Dell 25" UltraSharp U2515H 1440p