Advokatbyrå tar sikte på Nvidia efter kontroverserna kring Geforce GTX 970

Permalänk
Medlem
Skrivet av biorrith:

Det saknas ju egentligen inte. Där ÄR 4GB minne, men 0.5GB utav dessa delar minneshantering med ett annat minne samtidigt och får därför reducerad hastighet. Av denna anledning valde nVidia att lågpriotera just dessa 500MB då det är långsamt.

L2 cache är dock inte vad som anges.

Så har jag iaf uppfattat det av nVidias förklaring.

Sorry, gick lite snabbt. Menade såklart att det marknadsförs som 4GB medhurmångabits-buss det nu var, vilket faktiskt INTE stämmer. Kände inte ens till det där om L2 bussen, kanske skall ta och titta på fredagspanelen helt enkelt ^^

Permalänk
Medlem

Dom borde väl göra något liknande för Samsung 840 Evo också.

Har ju kommit rapporter att folk har problem läs/skriv prestandan fast dom kört den där firmware updateringen.

Permalänk
Medlem

När valen blöder lockas hajarna.

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xiqt:

Har du kommit upp i 3.5GB med din SWIFT ?

Inte i alla spel såklart men Shadows of Mordor (Very High) och Lords of the Fallen (Very High utom texturer på High) käkar båda exakt 3580MB minne

Skrivet av Dimestam:

Man måste också hålla isär på hur mycket minne som allokeras och hur mycket som faktiskt används, där det sistnämnda är klurigt att undersöka.

Det är säkert sant. Ett kul test jag gjorde med FC4 var att köra allt på Ultra samt MSAAx8 vilket kom upp i 3700MB men en sekund & lagspike senare hade det landat på 3562MB plus finfin stuttering. Mina kort vill verkligen inte använda mer än 3.5GB under de få tester jag gjort

Visa signatur

Stationär: AMD Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI | G.Skill 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 Neo RGB | Gigabyte 4090 Gaming OC | BeQuiet! Dark Rock 4 Pro | Samsung 980 Pro 1TB M.2 & Intel 660P 1TB M.2 | Corsair RM850x v2 White Series | Phanteks P500A D-RGB | Acer X34GS | Corsair Strafe RGB MX Silent | Razer Deathadder v.2 | Logitech PRO X 7.1
Laptop: AMD Ryzen 7 6800HS | 16GB 4800MHz DDR5 | RTX 3060 140W | 15,6" 144Hz FHD IPS 16:9

Permalänk
Medlem
Skrivet av KiXeR:

Gtx 970 har väl också 4Gig minne men 0,5gig av 4gig går i snigelfart.

Ska jag vara ärlig har jag ingen koll! Jag är ovanligt lite inatt i problemet gällande 970!

Men nog kan det vara så!

Permalänk
Medlem
Skrivet av RobCar:

Personligen tycker jag rebrandade grafikkort är lika illa faktiskt. Sälja något gammalt som påstås nytt med högsiffriga namn och förvirring.
Tyvärr jag behåller mitt 970, orkar inte byta ner mig bara för att. Skulle dock varit aktuellt om AMD hade något lockande i dagsläget.

Hoppas du känner likadant i framtiden om du får problem med att ha så mycket ögingodis prestandan klarar av men du blir tvungen att sänka för smärtsam lägsta fps och stuttering, fps räknaren kanske räknar 50 FPS average, men averge siffror säger iof inget om detta problem:)

Dessutom har ingen av de stora recensent sidorna testat detta, så de enda jag har att gå på är antingen att tro på ett företag som släpper lugnande siffror med ingen verklighets förankring till det folk faktiskt är oroliga över, och sedan de som spelat in sina problem, och då är valet ganska självklart, då jag aldrig skulle köpa ett företags siffror eller ursäkter(julhandeln låg ju med handen på hjärtat väldigt nära här).

Och till alla som faktiskt grinar över att nvidia ligger i skottgluggen en av ablednigarna som jag sade tidigare till att man stämmer i USA att till skillnad från oss har inde konsumenterna där samma skydd eller rätt, Så om ÅF säger nej det är inget fel du får inte lämna tillbaka det så är man olikt i Sverige dör man har lagstöd,

så är man i USA istället shit out of luck vilket leder till att de använder enda vapnet de har vilket är grupp stämningar,

Permalänk
Medlem

Saken är ju inte att folk blir påverkade enormt av detta utom att Nvidia har ljugit om kortets prestanda vilket då är falsk marknadsföring. Jag anser att dra detta inför rätten är mer sunt än vad många andra stämningar handlar om.

Att man knappt märker skillnad mellan 3,5gb och 4gb spelar ingen roll, om man köper ett kort som ska kunna leverera 4gb så ska det också göra det. Nvidia visste om minnes"buggen" innan dom släppte kortet och har ju sagt att det var medvetet att göra det så man bara kunde använda 3,5gb och om dom nu var beredda att släppa ett sådant kort så tycker jag att dom ska vara beredda på denna reaktionen från sina användare.

Visa signatur

Min YouTube kanal: http://www.youtube.com/downhillproductions5
"Kan vi nu sluta skylla ifrån oss på piratkopiering när vi gör skitspel" -LeafBox (Sweclockers)

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon152617:

Folk gråter över lite prestanda förlust, när det finns mycket större problem i världen... Det är som att man letar efter fel idag, hittar man något, kvittar om det är jätte litet eller stort. Så ska denna person/företag få lida enormt mycket.

Ja, det är verkligen jättesynd om multimiljardföretaget som får skit efter att de har sålt grafikkort med falsk marknadsföring och sedan snackar bort det med "by design" argument.

Hur mycket tjänade den genomsnittliga 970 ägaren förra året?

Permalänk
Medlem
Skrivet av znyggisen:

Sa det i en relaterad tråd. Spelar ingen roll ifall det bara är 2-3% prestandaförlust (om det nu är så lite). Det ska vara nolltolerans, det som marknadsförs ska såklart vara det man får. Ska inte finnas någon imaginär gräns som säger att,
- Ja men vi ljög ju bara lite grann för kunderna så det är okej..
Visst kan det kännas överdrivet för en skitsak (vilket jag inte håller med om.. ) men om det inte blir några konsekvenser är det ju inget som hindrar dem från att göra samma sak igen. Det bästa skulle ju vara om typ alla returnerar sina kort så att de i framtiden faktiskt följer LAGEN.

http://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponenter/197706-asus_r...

Men det är helt lugnt att alla dubbelgpu-kort markandsförs med dubbelt så mycket minne som de kan använda i spel?

Permalänk
Medlem

Vad jag inte förstår är hur ingen upptäckte det på fyra månader.
Nästan ingen klagade, inte ens de med SLI.
Sedan när det plötsligt blir upptäckt så är domedagen här, ingen är nöjd fastän det presterar exakt lika bra som förut.

Jag kan förstå att man är sur på den falska marknadsföringen, men de flesta verkar ju bara följa strömmen.
Eller så lämnar man tillbaka 970 och köper ett 980 för att man inte vill byta ner sig, och ger alltså ändå pengar till den som lurade...

Visa signatur

De köper en bil. Säljaren säljer bilen till dem. Var är du? Vart ska du? Varifrån kom du?

Permalänk
Medlem

"en finess i arkitekturen"... låter som det där med att 30fps var för en "cinematic experience" haha.

It's a feature...

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Medlem
Skrivet av OlleTheGreat:

http://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponenter/197706-asus_r...

Men det är helt lugnt att alla dubbelgpu-kort markandsförs med dubbelt så mycket minne som de kan använda i spel?

Dock är det ju faktiskt 8gb i en dubbel GPU lösning, sedan används ju också de 8gb för fullt fast i 4x2 form, jämfört med 2x gtx 970.

Visa signatur

Jobbdator: Macbook Pro 16" | M1 Pro | 32GB RAM | 1TB Lagring

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paontuus:

Dock är det ju faktiskt 8gb i en dubbel GPU lösning, sedan används ju också de 8gb för fullt fast i 4x2 form.

Så om de hade sålt ett 970 med 4GB där deras 4GB används som 2x2GB i "Raid 1" så att bara 2GB hade kunnat användas hade det varit ok?

Permalänk
Medlem
Skrivet av OlleTheGreat:

http://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponenter/197706-asus_r...

Men det är helt lugnt att alla dubbelgpu-kort markandsförs med dubbelt så mycket minne som de kan använda i spel?

Minnet, cachen och allt finns dock där. Hur mjukvaran väljer att använda minnet är upp till mjukvaran (mjukvaran i det här fallet är SLI/Crossfire).

Det finns 8GB fullgott minne, så de ljuger inte vilket Nvidia gör i fallet om 970. Att de sedan inte berättar för konsumenter att det används 4GB + en kopia på 4GB i spel är fult ja.

Visa signatur

AW3423DW QD-OLED - Ryzen 5800x - MSI Gaming Trio X 3090 - 64GB 3600@cl16 - Samsung 980 Pro 2TB/WD Black SN850 2TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av OlleTheGreat:

http://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponenter/197706-asus_r...

Men det är helt lugnt att alla dubbelgpu-kort markandsförs med dubbelt så mycket minne som de kan använda i spel?

Nej det är inte lugnt och det borde också ändras men det är iaf inte helt dolt som i fallet med 970. Där nVidia hoppades med att komma undan med det helt och hållet utan folks vetskap. Det är detta som folk är förbannade över.

Ni som är trötta på all dålig kritik mot nVidia var med största säkerhet inte trötta på all bra 970 kritik innan skandalen var ett faktum.

Folk kommer sluta gnälla när alla som känner sig lurade fått sina pengar tillbaka. Tills dess får ni stå ut med gnäll.

Precis som de i gröna laget hejjarklack aldrig slutar tjata om AMDs höga strömförbrukning (som inte spelar någon roll heller i praktiken) eller deras dåliga dtivrutiner (vilka faktiskt är på bättringsvägen nu med Omega). Gröna lagets hejjarklack är nog de som gnällt mest historiskt om man ska vara ärlig.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sushikocken:

Dem borde kapa ½lök på priset

Shit, gör du byteshandel med lökar?

Visa signatur

The problem in society today: Smart phones, stupid people.

Permalänk
Medlem
Skrivet av OlleTheGreat:

Så om de hade sålt ett 970 med 4GB där deras 4GB används som 2x2GB i "Raid 1" så att bara 2GB hade kunnat användas hade det varit ok?

Nej självklart inte, men nu snackar jag om dubbel gpu lösningar. Om de hade satt bara 4gb på 295x hade väl många trott att det hade vart 2x2 ist.

Edit: Är det ens möjligt med Raid i ram?

Visa signatur

Jobbdator: Macbook Pro 16" | M1 Pro | 32GB RAM | 1TB Lagring

Permalänk
Medlem
Skrivet av OlleTheGreat:

http://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponenter/197706-asus_r...

Men det är helt lugnt att alla dubbelgpu-kort markandsförs med dubbelt så mycket minne som de kan använda i spel?

De har ju iof 8 GB Fungerande minne och såvitt jag vet så använde nvidia detta redan med 7950 GX2 en gång i tiden vilket är då vi borde reagerat ,

sen att varken SLI eller Crossfire fakist använder dem så är är en annan 5a, skulle en ny teknik släppas skulle båda korten tekniskt sett kunna utnyttja sina minnen fullt ut, till skillnad från gtx 970,

så visst tycker jag det är fel men visst låter 12 GB bättre än 6 eller amds 8 då jag presenterar Titan z med 12 Gb!

Jag tror i slutändan det handlar att om konsumentbasen som köper ett gtx 970 och som köper ett Titan Z, eller folk överlag som köper singel vs dubbel kort är försvinnande liten, hade det varit jämförbara antalet köpare med 10% som köpte dubbel kort hade det nog blivit annorlunda,
Nu ser det tyvärr inte ur så även om jag håller med dig:) precis som jag tycker definitionen av vad som för kallas speldator kanske skulle reglaras om lite varje år så ett kort med entrylevel grafik som inte är avsett för spel, inte kallas för speldator heller där tycker jag myglet är större,

Permalänk
Medlem
Skrivet av OlleTheGreat:

http://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponenter/197706-asus_r...

Men det är helt lugnt att alla dubbelgpu-kort markandsförs med dubbelt så mycket minne som de kan använda i spel?

Från nyheterna igår:

Skrivet av Sweclockers:

Till skillnad från traditionell Crossfire, där varje grafikprocessor renderar varsin bildruta, ger AMD Mantle och nu sannolikt även DirectX 12 utvecklare möjlighet att använda split-frame rendering (SFR). Med denna metod kan varje bildruta delas upp i flera mindre sektioner för att ge förutsättningar att optimera användningen av videominnet.

Det betyder att varje grafikprocessor inte behöver varsin fullständig kopia av videominnet utan klarar sig med vad som för tillfället används i den enskilda bildsektionen. Eftersom det är upp till spelutvecklarna att styra beteendet kan det även öppna för icke-symmetriska hårdvarukonfigurationer, exempelvis att en svagare integrerad grafikdel får en mindre sektion medan ett kraftfullare grafikkort tar hand om resten.

http://www.sweclockers.com/nyhet/19999-directx-12-oppnar-for-...

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av boniz:

Nu ska jag inte skydda Nvidia på något sätt, skit ska de ha.

Men om man kan stämma för problemet med GTX 970, varför kan man inte stämma de tillverkarna som gör GTX 770-kort med 4GB minne? 770 kan ändå inte använda mer än 2.2GB.

Men stämmer det där verkligen? GTX 770 kan väl använda mer minne?

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paontuus:

Nej självklart inte, men nu snackar jag om dubbel gpu lösningar. Om de hade satt bara 4gb på 295x hade väl många trott att det hade vart 2x2 ist.

Edit: Är det ens möjligt med Raid i ram?

Om det skulle heta Raid vet jag inte men visst kan man föreställa sig ett scenario där man skulle spegla datan som finns på stickorna. Sen har ju 970 4GB RAM med, eller?

Skrivet av Sirme:

De har ju iof 8 GB Fungerande minne och såvitt jag vet så använde nvidia detta redan med 7950 GX2 en gång i tiden vilket är då vi borde reagerat , sen att varken SLI eller Crossfire fakist använder dem så är är en annan 5a, skulle en ny teknik släppas skulle båda korten tekniskt säty kunna utnyttja sina minnen fullt ut, till skillnad från gtx 970 så visst tycker jag det är fel men visst låter 12 GB bättre än 6 eller amds 8 då jag presenterar Titan z med 12 Gb!

Jag tror i slutändan handlar det att om konsumentbasen som köper ett gtx 970 och som köper ett Titan Z, eller folk överlag som köper singel vs dubbel kort är försvinnande liten, hade det varit jämförbara antalet köpare med 10% som köpte dubbel kort hade det nog blivit annorlunda,
Nu ser det tyvär inte ur så även om jag håller med dig:) precis som jag tycker definitionen av vad som för kallas speldator kanske skulle reglaras om lite varje år så ett kort med entrylevel grafik som inte är avsett för spel, inte kallas för speldator heller där tycker jag myglet är större,

Anledningen till att jag inte använde Titan Z som exempel är att ett resonemang om att alla 12GB skulle kunna användas i DP eventuellt skulle komma upp och det är ju det som det kortet är till för. R9 295x2 kändes mer relevant som ett rent spelkort men visst, nvidia gjorde likadant med GTX295, GTX590 och GTX690 och säkert fler kort innan dess. Båda sidorna är skyldiga. Alla får bilda sin egen åsikt här, det jag tycker är viktigt är ett konsekvent resonemang.

Och ja, att ett kort som presterar som ett GTX260 får kallas för gamingkort idag är inte okej, att de korten ens finns förbluffar mig, för snabba för bara filmtittande och för långsamma för spel.

Skrivet av Pudeln:

Nej det är inte lugnt och det borde också ändras men det är iaf inte helt dolt som i fallet med 970. Där nVidia hoppades med att komma undan med det helt och hållet utan folks vetskap. Det är detta som folk är förbannade över.

Ni som är trötta på all dålig kritik mot nVidia var med största säkerhet inte trötta på all bra 970 kritik innan skandalen var ett faktum.

Folk kommer sluta gnälla när alla som känner sig lurade fått sina pengar tillbaka. Tills dess får ni stå ut med gnäll.

Precis som de i gröna laget hejjarklack aldrig slutar tjata om AMDs höga strömförbrukning (som inte spelar någon roll heller i praktiken) eller deras dåliga dtivrutiner (vilka faktiskt är på bättringsvägen nu med Omega). Gröna lagets hejjarklack är nog de som gnällt mest historiskt om man ska vara ärlig.

AMD's strömförbrukning spelar mig mindre roll, nvidia hade sina problem med 480 också. Dock är det skönt att kunna överväga 970 SLI på ett 550W agg även om de flesta hade sagt nej till det, med ett 290X är det ett mer solklart nej.

Sen att det är helt dolt, nej kanske inte, det är mer en fråga om allmänbildning i det fallet, men jag ser inte att det står förklarat hur det fungerar heller på varken nvidia eller amds sidor om 690/295x2. Man skulle lätt kunna tro att ett spel skulle kunna allokera lika mycket minne som det står på sidan attt korten ska ha om man inte var så kunnig.

Permalänk
Medlem

Halvledardesign aspekt

En aspekt som inte berörts någonstans vad jag sett, är att i dagens geometrier på storleksordning på 10nm är det stor risk att man får defekter på ett chip, man gör därför designen så man kan använda även chip med defekter.

Exempel:

Man designer ett chip med 8 core. När produktionen är gjord, testar man chipet för att se hur många som funkar, funkar alla 8 så är det ett "high-end" chip, 6 ett "mid-range". Motsvarande resonemang kan föras kring minneskontroller, cache minne etc.

Det finns också systemeffekter, typ om en del av cache minnet inte funkar så förlorar man även en minneskontroller även om den skulle fungera.

Långt ifrån trivial design, man vet ju t.ex. inte vilka två core som inte fungerar av åtta i mitt exempel, alla kombinationer måste fungera, vilket kräver en matris som förbinder resurserna. Ibland har man en kombinerad test och konfigureringsutrustning som med t.ex. med laser klipper ledning.

Det skulle kunna vara sanningen, dvs att ett 970 är ett 980 där vissa resurser inte fungerade vid test. Förstår iofs att NVIDIA inte vill att vi skall ha bilden att 970 är ett defekt 980.

Vet inte om det är så i detta fallet, men vet med 100% säkerhet att metoden används av andra tillverkare.

Permalänk
Medlem

Jo jag vet men de har marknadsfört korten med dubbelt så mycket minne i ganska många år nu och den tekniken är inte ute än, vi vet ingenting om hur bra/dåligt den kommer fungera.

Permalänk
Medlem
Skrivet av OlleTheGreat:

Jo jag vet men de har marknadsfört korten med dubbelt så mycket minne i ganska många år nu och den tekniken är inte ute än, vi vet ingenting om hur bra/dåligt den kommer fungera.

Har det marknadsförst så i flera år så kan det såklart kännas lite vilseledande men det funkar ju tydligen i dagsläget med Mantle.

Citat:

Denna renderingsteknik utnyttjas redan i Civilization: Beyond Earth vid användandet av AMD Mantle. Formellt sett vägrar dock AMD att kalla det hela för Crossfire eftersom beteendet inte styrs av drivrutinen utan helt och hållet bestäms av spelutvecklarna.

Permalänk
Skrivet av Dimestam:

Man måste också hålla isär hur mycket minne som allokeras och vad som faktiskt används, där det sistnämnda är klurigt att undersöka.

Lite off topic men varje gång jag ser dig skriva så tänker jag " varför skriver Steve-0 här? ". Nu tycker jag att Steve-O är väldigt söt så det var inget illa menat.

ha nu en fördundrande bra dag

Visa signatur

Tänk om en val gör valet att bli vald till val på valnatten.

Permalänk
99:e percentilen
Skrivet av Mocka:

Inte i alla spel såklart men Shadows of Mordor (Very High) och Lords of the Fallen (Very High utom texturer på High) käkar båda exakt 3580MB minne

För tydlighetens skull tänker jag säga att de äter 3580 MiB. 3,5 GiB är exakt 3584 MiB; alltså kan man säga att du maxar "de bra 3,5 GiBen" (sånär som på 4 MiB, om det nu betyder något speciellt). Sen om allt verkligen används eller bara är allokerat är förstås svårt att säga.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xiqt:

Allt för att kunna roffa åt sig så mycket pengar som möjligt!

Förstår inte ens hypen över 3.5GB
Vill gärna veta vad alla dessa användare som returnerar kort gör för att använda upp mer än 3.5GB!
90% sitter ändå och spelar med 1080p skärmar, SVÅRT att komma upp i 3.5GB då

Sitter själv med 1440p gtx 970 sli. Funderar på att byta till 980 sli då jag redan själv kommit upp i 3.9 Gb vram.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Zirk:

En aspekt som inte berörts någonstans vad jag sett, är att i dagens geometrier på storleksordning på 10nm är det stor risk att man får defekter på ett chip, man gör därför designen så man kan använda även chip med defekter.

Exempel:

Man designer ett chip med 8 core. När produktionen är gjord, testar man chipet för att se hur många som funkar, funkar alla 8 så är det ett "high-end" chip, 6 ett "mid-range". Motsvarande resonemang kan föras kring minneskontroller, cache minne etc.

Det finns också systemeffekter, typ om en del av cache minnet inte funkar så förlorar man även en minneskontroller även om den skulle fungera.

Långt ifrån trivial design, man vet ju t.ex. inte vilka två core som inte fungerar av åtta i mitt exempel, alla kombinationer måste fungera, vilket kräver en matris som förbinder resurserna. Ibland har man en kombinerad test och konfigureringsutrustning som med t.ex. med laser klipper ledning.

Det skulle kunna vara sanningen, dvs att ett 970 är ett 980 där vissa resurser inte fungerade vid test. Förstår iofs att NVIDIA inte vill att vi skall ha bilden att 970 är ett defekt 980.

Vet inte om det är så i detta fallet, men vet med 100% säkerhet att metoden används av andra tillverkare.

Det är exakt så det fungerar och så har det fungerat sedan urminnes tider när det gäller elektronik. Binning är inte unikt för halvledare.

GTX 670 är en "defekt" GTX 680 där en SMX av någon anledning inte fungerat fullt ut och därför blivit avstängd. Maxwell är till och med designad för att maximera nyttan av trasiga kretsar. Det är därför problemet har dykt upp. Tidigare hade de varit tvungna att stänga av en fjärdedel av minnesbussen om det var något fel på en L2-cache. Nu har de istället kunna koppla om så att minneskontrollern kan prata med två olika L2 men inte samtidigt. Så nu kan de helt plötsligt rädda fler kretsar. De hade haft två alternativ, antingen låta 970 verkligen ha en full minnesbuss som då hade varit dyrare eller så hade de fått släppa det med 192-bit buss, 1,5 MB L2 och 3 GB RAM. Det vore väldigt konstigt av Nvidia att försöka dölja att 970 är "trasiga" 980 eftersom ALLA redan vet om det. Steg ett för att dölja det hade ju varit att ge kretsarna olika namn. När de går ut och säger att båda är GM204 så är det ju helt uppenbart. Det finns inte heller någon anledning att försöka dölja det eftersom det är så branschen fungerar.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alling:

För tydlighetens skull tänker jag säga att de äter 3580 MiB. 3,5 GiB är exakt 3584 MiB; alltså kan man säga att du maxar "de bra 3,5 GiBen" (sånär som på 4 MiB, om det nu betyder något speciellt). Sen om allt verkligen används eller bara är allokerat är förstås svårt att säga.

Ja, det är skillnad på hur mycket minne som allokeras och hur mycket som faktiskt används/behövs.

Visa signatur

Intel i7-3770K@4,5GHz 1,275V - ASRock P67 Pro3 REV B3 - Corsair Vengeance Pro DDR3 2133MHz 2x8GB - MSI GTX 1080 Gaming X - Samsung 840 EVO 120GB - WD Caviar Black 6TB - Seagate SV35 2TB - Noctua NH-C12P SE14 - LG DVD+-RW - Seasonic Focus+ Gold 750FX - Antec One Hundred - Dell 25" UltraSharp U2515H 1440p

Permalänk
Medlem
Skrivet av OlleTheGreat:

http://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponenter/197706-asus_r...

Men det är helt lugnt att alla dubbelgpu-kort markandsförs med dubbelt så mycket minne som de kan använda i spel?

Det kommer med 8GB minne som kan användas fullt ut. Du måste ju inte använda CF läge, utan kan köra ett spel som kan använda 4GB och ett annat som kan köra på den andra CPUn och använda 4GB.

Men förstår vad du menar, det borde stå 4+4GB.

Skrivet av Zotamedu:

GTX 670 är en "defekt" GTX 680 där en SMX av någon anledning inte fungerat fullt ut och därför blivit avstängd. Maxwell är till och med designad för att maximera nyttan av trasiga kretsar. Det är därför problemet har dykt upp. Tidigare hade de varit tvungna att stänga av en fjärdedel av minnesbussen om det var något fel på en L2-cache. Nu har de istället kunna koppla om så att minneskontrollern kan prata med två olika L2 men inte samtidigt. Så nu kan de helt plötsligt rädda fler kretsar. De hade haft två alternativ, antingen låta 970 verkligen ha en full minnesbuss som då hade varit dyrare eller så hade de fått släppa det med 192-bit buss, 1,5 MB L2 och 3 GB RAM. Det vore väldigt konstigt av Nvidia att försöka dölja att 970 är "trasiga" 980 eftersom ALLA redan vet om det. Steg ett för att dölja det hade ju varit att ge kretsarna olika namn. När de går ut och säger att båda är GM204 så är det ju helt uppenbart. Det finns inte heller någon anledning att försöka dölja det eftersom det är så branschen fungerar.

Det tredje alternativet är ju att låsa så att de sista 0,5GB inte existerar, används eller kan allokoleras och göra ett 3,5GB VRAM med 212GB/s (? tror jag det blir eff). Detta + att säga rätt specs redan från början hade ju gjort ett ärligt kort av detta. "Det är ett defekt 980, med en liten del avstängt" men vi har räddat ytterliggare 0,5GB VRAM - 32bit mer buss och 0,25MB L2 cache som kan användas fullt ut, jämfört med gammal teknik (som du så vackert beskrev här ovan).