Nvidia och Gigabyte stäms för falsk marknadsföring av Geforce GTX 970

Permalänk
Medlem
Skrivet av lastninja:

Konsumenterna fick inte ta del av att dom skulle förlora 13.8%-20% prestanda "on average". Konsumenterna fick ta del av att dom skulle förlora 10% enligt AMD. Alternativt riskera instabilitet. Speciellt när 3rd parties redan konstaterar ett större prestanda-bortfall än 10% innan release så blir det extra viktigt att AMD reviderar dessa 10% inför release.
Men ja, Det var bra att AMD upplyste om detta iaf.

Citat:

AMD gave us two confirmed situations where the TLB erratum would rear its ugly head in real world usage:

1) Windows Vista 64-bit running SPEC CPU 2006
2) Xen Hypervisor running Windows XP and an unknown configuration of applications

AMD insisted that the TLB erratum was a highly random event that would not occur during normal desktop usage and we've never encountered it during our testing of Phenom. Regardless, the two scenarios listed above aren't that rare and there could be more that trigger the problem, which makes a great case for fixing the problem

http://www.anandtech.com/show/2477/2

Citat:

Intel Haswell TSX Erratum as Grave as AMD Barcelona TLB Erratum

http://www.techpowerup.com/204076/intel-haswell-tsx-erratum-a...

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem
Skrivet av PowerNet:

Nej det finns ingen sådan Mac i dagsläget, då det inte finns behov av en sådan Mac då Mac inte är någon spelplattform i första hand, utan Mac är en produktionsplattform för filmer, musik, bilder etc, där främst Mac Pro är riktade mot filmredigerare/musikinspelning, 3D etc, medans ex iMac är riktade emot de som håller på med bilder, eller håller på mycket med texter (ex tidningar).
Och det är inget konstigt att det kostar att lämna in en maskin på service, det har det alltid gjort oavsett om det är en Apple enhet eller en HP/IBM eller vad det nu är för märke på enheten.
Eh, nej det är inte falskt att Apple ligger i framkant på utvecklingen på många håll, ex touch skärmar var Apple drivande på (och var i princip först att få ut en riktig smartphone med) och just iPhone som exempel har alltid legat i framkant i utvecklingen, med bättre skärmar, bättre cpu/gpu, nya sim korts standarder etc, så Apple trycker på utvecklingen där med, och även på Mac sidan så ligger Apple i framkant vad det gäller utvecklingen av exempelvis skärmar, batterier, touchpads etc, och i ren kvalité, både på komponenter men även ren byggkvalité/finnish där ingen annan kan mäta sig med Apple alls.

Varför tror du annars att de flesta härmar vad Apple gör? Som exempelvis Samsung kopierade i princip iPhone rakt av, satte en "Samsung" logga på den, lade in android och släppte den som en "egen" mobil, när den i mycket var en ren kopia av iPhone.... Lika har hänt ( och händer) på datorsidan, där andra tillverkare tar efter Apple´s design, då de inte kan komma på någon egen design från grunden själva...

Men lägg av? Alla saker som tillverkas nu är ju i princip en kopia på något annat. Att Samsungs mobil (inklusive flertalet andra märken) liknar iphone idag, är för att det är åt det hållet tekniken och utvecklingen går, ungefär som att många bilmärken idag liknarvarandra väldigt mycket. Mindre kantiga lampor och karosser, digitala paneler etc etc. Igen det är åt det hållet utvecklingen går, och det är naturligtvis samma sak när det gäller telefoner. Det går liksom inte att göra en telefon så mycket annorlunda, förutom när vi får en mic inopererad i näsan och en högtalare direkt i örat. Det går möjligtvis att hävda att Apple är i framkant på OS-sidan och i vissa fall designmässigt, men långt ifrån teknikmässigt. Va de uppenbarligen är väldigt duktiga på är att plocka ihop rätt teknik tillsammans med egen utvecklad mjukvara som de sedan förpackar på ett fint och i många fall exklusivt sätt.

Visa signatur

If you follow the herd you are going to have to step through a lot of manure. Have the courage to trust in yourself and follow your own path.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blitz86:

Köpte ett MSI GTX 970 från CDON. Skrev något i stil med att kortet inte stämmer med specifikationerna. Fick svar att de faktiskt stämmer det är ju 4GB VRAM dock att 0.5GB är något sämre.

Skrev sedan tillbaka, att specifikationerna dock inte stämmer, för antalet ROPs och L2 chache är ju mindre än specificerat och vill därför få pengarna tillbaka. Det enda svaret jag fick var att jag får ta det direkt med MSI då...

Vad ska man göra?

Hänvisa till konsumentköpslagen!
Från artikeln:
"Även om svenskar inte kan delta i den nu upprättade grupptalan ger konsumentköplagen kunder rätt att begära ersättning om varan inte stämmer överens med beskrivningen. De flesta svenska återförsäljare godkänner återköp, det vill säga pengarna tillbaka, medan andra erbjuder uppretade kunder att byta ut grafikkortet till en annan modell."

Varan stämmer ju inte överens...

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Skrivet av havoc:

Kom igen nu börjar du grabba efter halmstrån, frågan är inte bara irrelevant då det rör sig om två helt skilda frågor och helt olika typer av problematik utan det är också totalt inaktuellt då det i TLB fallet rör sig om en fråga som var aktuell 2007/2008.

Halmstrån? Att cacheminnet knappt går att använda? Att AMD påstod att man endast skulle tappa 10% prestanda pga av detta men att man i själva verket förlorade 13.8-19.8%? Det fick man inte veta från AMD's sida. Ni kräver att Nvidia ska rätta sina speccar vilket självklart vore bra, Men AMD angav fel siffror själva.
Det är missvisande information. Precis detsamma som ni beskyller Nvidia för. Skillnaden är att Nvidia bara verkar torska 3% prestanda i realistiska scenarion (om dom inte är helt ute o cyklar) medans AMD tappar 13.8 till 19.8%.
Ja, I syntetiska tester är det mycket värre än så både med TLB (AMD) och ROP (Nvidia) problemen.

Så är det allvarligt med dessa 13.8-19.8% bortfall? Svårt att säga utan att testa, Men med datorer från den tiden kan små fluktationer i prestanda som detta innebära att man exempelvis inte kan spela youtube i 1080p. Så illa kan det bli för att man säger 10% istället för 13.8-19.8%. Svårt att säga hur det är i praktiken dock men detta är verkligen inte helt orealistiskt. Samma resultat som med ett grafikkort som inte skulle leva upp till sina specar asså (..upplösning, hastighet och kvalitet).

Det är den faktiska prestandan i riktiga scenarion som i praktiken spelar roll. Vi vet redan att AMD inte levde upp till sina 10% bortfall. Nu återstår det att se hur det blir med Nvidias påstådda 3%.

Om det visar sej att dessa 3% är felaktigt antagna så blir det fortfarande inte mer fel än det AMD gjort ovan. Alla företag kan bevisligen begå misstag - det är bara att inse det.

...Och nått du verkat missat ang varför vi diskuterar denna gamla skit. Varför det änns blev aktuellt/relevant att dra upp alla dessa missar från AMD är för att det fanns massa AMD-boys som spammade sönder första sidorna på tråden med änglaförklarande av AMD, och allt mer upptrappade och till slut falska påståenden om Nvidia. Just därför blev det ett korrekt förfarande att tillrättavisa detta löjliga Nvidia-hat.
Fine att folk är arga över det inträffade, Det är jag oxå, men att börja ljuga ihop en massa saker om att endast 3,5GB skulle gå att använda, samtidigt som man änglaförklarar AMD blir bara dumt.

Och nu vägrar ni ge er när det faktiskt visat sej att även AMD gått ut med felaktig information ang prestandabortfallet i sin gamla produkt.

Skrivet av havoc:

"bumpgate" där Nvidia gjorde misstaget att använda fel "underfill" vilket orsakade skador på chip pga termiskt stress. Skillnaden mellan det fall du väljer att använda som bevis på felaktig marknadsföring och det jag just nämnde är att Nvidia in i det längsta försökte förneka att det överhuvudtaget var några problem och att det först efter avancerad felsökning av tredje part mha elektronsvepmikroskop samt att ett flertal stora tillverkare råkade ut för en lavin av RMA's som Nvidia accepterade ansvar.

Det där minns jag oxå. Drabbade bla Laptops. Påminde mycket om Xbox 360'ns (med radeon grafik) RROD problem. Har du några källor på det där du säger att Nvidia motarbetade den processen?
Ditt exempel är dock inte jämförbart eftersom TLB vs ROP handlar om prestandabortfall, medans dessa andra exempel med underfill endast handlar om att produkten går sönder helt o slutar fungera. Om Nvidia verkligen motarbetat detta, eller försökt undvika garantiärende möjligheter för sin del av ansvaret till fellödningarna så är det förstås väldigt fult, och stämningsbart då det ska vara ett legitimt garantiärende.

Skrivet av skruvis:

Intel Haswell TSX Erratum as Grave as AMD Barcelona TLB Erratum
http://www.techpowerup.com/204076/intel-haswell-tsx-erratum-a...

Exakt! Det där blev ju ganska kontraproduktivt att dra upp när det är konstaterat att TSX just är så buggigt att det inte ska användas i huvetaget:
http://www.sweclockers.com/nyhet/19157-intel-inaktiverar-tsx-...
Just as grave as TLB? Precis!

Tack för att du stärker min poäng att det inte bara är det gröna laget som inte har levererat efter specifikationer, utan just även Röda och Blå.
TSX buggen (och ett par andra) hade jag tänkt spara på tills Intel fanboys börja flejma Nvidia här i tråden, men nu slipper jag.

Visa signatur

Dator: EEE901 N270/ 1GB / 20GB SSD ... Kraftigt nedbantat/tweakat Win7 x86 for speeeEED!
Facebook användare? Hatar tidslinjen? gå med i denna FB-grupp:
Undo Timeline ...med lite tur får h*lvetet ett slut!

Permalänk
Hedersmedlem

Edit:
Inlägg omskrivet. Jag tycker inte liknelsen med AMDbuggen är så bra i sammanhanget. Inte så intresserad av att grotta i det heller. Vi kan tycka olika där helt enkelt ;).

En bättre liknelse kanske är mekaniska hårddiskar som blir bra mycket långsammare än önskat om man faktiskt vill använda större delen av disken. Över 95% fyllt så börjar det bli en trist upplevelse.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av lastninja:

Exakt! Det där blev ju ganska kontraproduktivt att dra upp när det är konstaterat att TSX just är så buggigt att det inte ska användas i huvetaget:
http://www.sweclockers.com/nyhet/19157-intel-inaktiverar-tsx-...
Just as grave as TLB? Precis!

Tänk på att det endast är Barcelona B2 stepping som dras med buggen.

Men I Nvidias fall så la Nvidia medvetet ut en falsk specifikation i tron att konsumenterna inte skulle märka det!

Så slutsatsen vi kan dra efter detta "offtopic skitsnacket" är att det är en väldigt stor skillnad mellan att upptäcka en bugg & medvetet missleda konsumenter med en falsk specifikation.

Finns tydligen fler problem med 970. (sanningsinnehåll okänt!)
https://forums.geforce.com/default/topic/781982/geforce-drive...

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Skrivet av skruvis:

Så slutsatsen vi kan dra efter detta "offtopic skitsnacket" är att det är en väldigt stor skillnad mellan att upptäcka en bugg & medvetet missleda konsumenter med en falsk specifikation.

Det påstår du ja att det var medvetet, men det är en av aspekterna det verkar som vi inte kommer få veta. Var nånståns har det speccats att detta skulle vara mer än ett missförstånd mellan Nvidias marketing och enginering avdelning.
Att dom inte uppdaterat speccarna ännu på Nvidias websajt (om dom ännu inte gjort det) kan bero på långsam hantering av ärendet. Det är iaf inget som skulle gynna dom i det här skedet (vilket dom själva omöjligen kan ha undgått) så det kan inte ses som nått annat än ett slarvigt misstag. Speciellt inte efter att Nvidia själva gick ut med det felaktiga antalet i en announcment efter att bristen i GTX970 upptäcktes.

Tack för att du valde att dra in Opteron oxå (den hade jag faktiskt glömt). B2 barcelona releasades innan TLB-buggen blev känd, så den hade man inte på förhand blivit förvarnad av AMD ang prestanda & cache förluster. Utan helt plötsligt stod man alltså där med inköpt HW som efter patchen tappade massa prestanda och inte presterade efter tidigare speccar (..man måste gå på hur speccarna nedsattes pga den prestandanedsättande patchen ..tydligen lika allvarligt och nödvändigt som att disabla TSX i haswell enligt dej och din källa, och jag instämmer speciellt eftersom det rör dom ofta driftstabilitetskänsliga Opteron).

Fan med dina 2 senaste inlägg verkar jag inte behöva försvara Nvidia så mycket mer. Nu har du ju precis dragit upp ytterligare en AMD-CPU som releasades felspeccad (efter effekterna av den nödvändiga stabilitetspatchen) utan att AMD hade informerat om det på förhand.

I detta skede nu med både Opteron och Phenoms felinformation (Phenoms ang "10%" vs "13.8-19.8%") så är det ännu tydligare att samma misstag som Nvidia även begåtts av AMD.
Att Nvidia hanterat ärendet långsamt efter misstaget blev känt kan bero på många faktorer, men o andra sidan vet jag inte hur snabbt AMD hanterade opteron/phenom problemen. Och än så länge har det inte gått speciellt lång tid sen GTX970 felet uppenbarade sej så det återstår fortfarande att se hur det hanteras.
Så vitt jag vet har Nvidia aldrig påstått att felaktigt angivet antal ROP's skulle vara ett medvetet beslut. Däremot har dom väl antytt att engineering teamet medvetet designade det så, och att nått gått snett när engineering och marketing teamet kommunicerat. Samt har Nvidia sagt att det inte ska ställa till med mer än 3% skada när alla 4GB används. (om det är sanning eller lögn får framtiden utvisa)

Hursomhelst, Med detta inlägg, dina 2 senaste (tack!) och mitt förra inlägg tycker jag att det blivit väldigt tydligt att AMD också kan göra exakt samma misstag som Nvidia (men ja, man kan ju tycka olika om den saken). Vi har facit på hur AMD hanterade det. Nu kommer vi få se hur Nvidia hanterar sitt likadana ärende, för den processen har precis påbörjats och inget slutgiltigt kan utläsas ännu - precis som man antagligen inte kunde första tiden i AMD härvan heller.

Visa signatur

Dator: EEE901 N270/ 1GB / 20GB SSD ... Kraftigt nedbantat/tweakat Win7 x86 for speeeEED!
Facebook användare? Hatar tidslinjen? gå med i denna FB-grupp:
Undo Timeline ...med lite tur får h*lvetet ett slut!

Permalänk
Medlem
Skrivet av lastninja:

Det påstår du ja att det var medvetet, men det är en av aspekterna det verkar som vi inte kommer få veta. Var nånståns har det speccats att detta skulle vara mer än ett missförstånd mellan Nvidias marketing och enginering avdelning.
Att dom inte uppdaterat speccarna ännu på Nvidias websajt (om dom ännu inte gjort det) kan bero på långsam hantering av ärendet. Det är iaf inget som skulle gynna dom i det här skedet (vilket dom själva omöjligen kan ha undgått) så det kan inte ses som nått annat än ett slarvigt misstag. Speciellt inte efter att Nvidia själva gick ut med det felaktiga antalet i en announcment efter att bristen i GTX970 upptäcktes.

Tack för att du valde att dra in Opteron oxå (den hade jag faktiskt glömt). B2 barcelona releasades innan TLB-buggen blev känd, så den hade man inte på förhand blivit förvarnad av AMD ang prestanda & cache förluster. Utan helt plötsligt stod man alltså där med inköpt HW som efter patchen tappade massa prestanda och inte presterade efter tidigare speccar (..man måste gå på hur speccarna nedsattes pga den prestandanedsättande patchen ..tydligen lika allvarligt och nödvändigt som att disabla TSX i haswell enligt dej och din källa, och jag instämmer speciellt eftersom det rör dom ofta driftstabilitetskänsliga Opteron).

Fan med dina 2 senaste inlägg verkar jag inte behöva försvara Nvidia så mycket mer. Nu har du ju precis dragit upp ytterligare en AMD-CPU som releasades felspeccad (efter effekterna av den nödvändiga stabilitetspatchen) utan att AMD hade informerat om det på förhand.

I detta skede nu med både Opteron och Phenoms felinformation (Phenoms ang "10%" vs "13.8-19.8%") så är det ännu tydligare att samma misstag som Nvidia även begåtts av AMD.
Att Nvidia hanterat ärendet långsamt efter misstaget blev känt kan bero på många faktorer, men o andra sidan vet jag inte hur snabbt AMD hanterade opteron/phenom problemen. Och än så länge har det inte gått speciellt lång tid sen GTX970 felet uppenbarade sej så det återstår fortfarande att se hur det hanteras.
Så vitt jag vet har Nvidia aldrig påstått att felaktigt angivet antal ROP's skulle vara ett medvetet beslut. Däremot har dom väl antytt att engineering teamet medvetet designade det så, och att nått gått snett när engineering och marketing teamet kommunicerat. Samt har Nvidia sagt att det inte ska ställa till med mer än 3% skada när alla 4GB används. (om det är sanning eller lögn får framtiden utvisa)

Hursomhelst, Med detta inlägg, dina 2 senaste (tack!) och mitt förra inlägg tycker jag att det blivit väldigt tydligt att AMD också kan göra exakt samma misstag som Nvidia (men ja, man kan ju tycka olika om den saken). Vi har facit på hur AMD hanterade det. Nu kommer vi få se hur Nvidia hanterar sitt likadana ärende, för den processen har precis påbörjats och inget slutgiltigt kan utläsas ännu - precis som man antagligen inte kunde första tiden i AMD härvan heller.

Missförstånd mellan 2 interna avdelningar? Klart som gatan att det är en patetisk efterkonstruktion..

Citat:

TLB Bug[edit]
In November 2007 AMD stopped delivery of Barcelona processors after a bug in the translation lookaside buffer (TLB) of stepping B2 was discovered that could rarely lead to a race condition and thus a system lockup.[21] A patch in BIOS or software worked around the bug by disabling cache for page tables, but it was connected to a 5 to 20% performance penalty. Kernel patches that would almost completely avoid this penalty were published for Linux. In April 2008, the new stepping B3 was brought to the market by AMD, including a fix for the bug plus other minor enhancements.[22]

http://en.wikipedia.org/wiki/AMD_10h#TLB_Bug

Finns att läsa överallt det är känt minst sedan 2007 men det är en bugg som AMD först rättade till genom en "mjukvarufix" mindre lyckad dock i senare revisioner blev det en bättre fix som löste problemet utan prestanda förluster... MEN i nvidias fall är "fixen" att efterkonstruera specifikationera vilket är patetiskt av ett företag som har 75% av den dedikerade grafikkortsmarknaden.. Kom sen inte med något så patetiskt att Nvidia inte har någon kontroll av vad som går ut från företaget.

Men det är klart desto större man är desto fräckare är man!

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk

Har man bestämt sej för att det är avsiktligt så har man. Själv tycker jag det är förhastade slutsatser utan någon uppbackning.
Vi får helt enkelt vara överens om att vi anser olika om den saken, och andra stycket du skrev, så tycker jag Nvidias misstag och AMDs misstag är likvärdiga baserat på det vi konstaterat tidigare. Vi får helt enkelt vara överens om att vi anser olika om den saken oxå.

Visa signatur

Dator: EEE901 N270/ 1GB / 20GB SSD ... Kraftigt nedbantat/tweakat Win7 x86 for speeeEED!
Facebook användare? Hatar tidslinjen? gå med i denna FB-grupp:
Undo Timeline ...med lite tur får h*lvetet ett slut!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oliver91:

Jag jämförde den med macbook pro och inte macbook air.. Macbook pro väger 2kg men kostar från 16000 och uppåt så är det verkligen värt det??

Skickades från m.sweclockers.com

det var macbook pro 13" jag pratade om, http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2751553.

riktigt 16 000 är det inte, http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2751874. jag håller dock med om att mbp 15" är lite väl dyr. att den är tunn och har bra batteritid är inte lika viktigt när den är så stor tycker jag, då blir den ändå jobbig att ha med sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lastninja:

En 3-kärnig AMD CPU som sålts som en 4-kärnig! ..Nu får du skärpa dig. Det är alltså inte falsk marknadsföring? Det är inte änns ett misstag? Löjligt när fanboys inte vill ge sej. Men det blir ju desto tydligare när såna som dej hela tiden ska dra olika företag över olika kammar.
Personligen tycker jag att det är helt naturligt att företag begår misstag, som bevisligen både AMD och Nvidia gjort. För mej handlar det om hur dom löser detta, vilket amd o nv gjort på samma sätt.

Nu är det ju så att en ommärkt CPU inte är AMD's tilltag, det har ju skett någonstans i distributionsledet.
Visst blir det fel marknadsföring, men att lasta AMD för det är ju verkligt korttänkt!

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Permalänk
Medlem
Skrivet av lastninja:

Det bästa jag hittar på kort varsel:
http://www.anandtech.com/show/2489
Stycket längst ner på sida 1 behandlar en del av dillemat (stycket om OEMs). Det gick dock att göra en del grymma kap även här i Sverige när återförsäljarna försökte bli av med dessa datorer.

En av kärnorna är alltså ej duglig för att brukas i huvetaget då den totala prestandan går åt skogen (inget som drivers kunde fixa), varför den senare alltså stängdes ner till 3 kärnor ...Den heter alltså tom X4 - men i praktiken är det 3 kärnor och 1 "obruklig". Finns inga workarounds. Väldigt missvisande mao.

Personligen är jag glad att dom inte hamnade på tippen ändå, eftersom dom funkade bra som 3-kärnig, men dom såldes dock på ett ganska bedrägligt sätt.

Det är denna text du menar, förstår jag!

Here's where it gets complicated. AMD needed something to do with all of its B2 stepping Phenoms, so it's selling those to OEMs who don't really seem to care about the TLB bug. The CPUs with a * next to them are OEM only; although that doesn't mean that they won't appear in retail, they aren't intended for end user purchase.

The Phenom X4 9100e is AMD's first 65W TDP quad core CPU thanks to a relatively low operating frequency of 1.8GHz. Unfortunately it's plagued by the TLB bug since it's a B2 stepping core, so you have to take into account that its performance may suffer because of it. The same applies to the two new triple-core parts; the Phenom X3 8600 and 8400 are both quad core B2 stepping CPUs with one of the cores disabled. AMD doesn't have any plans to introduce a new, smaller triple-core die because the costs would be too great. Instead AMD wants to focus on getting its 45nm transition started before the end of the year.

AMD's plan is quite ingenious, keep the TLB bug CPUs out of the hands of the enthusiasts who will complain and use them to keep OEMs happy as well as use them for the first triple-core CPUs.

The OEMs don't completely get the shaft as there are two 50-series CPUs they get that we don't. First off there's a 95W TDP Phenom X4 9750 (most likely a lower yielding 9750 that just runs a bit cooler, hence the lower TDP) and next there's a Phenom X4 9650.
----

Dom såldes ju som 3 kärninga och INTE som 4 kärniga, framgår ju av texten.
Men vill du låsa upp den 4'e kärnan så är det ju upp till dig som kund att ta risken...

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Medlem
Skrivet av grizzly666:

Ja och Nej!
För prestandan i sig så JA det vart något uppblåst.
MEN när det kommer till att Nvidia ljuger för kunderna så NEJ! DET ÄR INTE OK!
För ingen kan komma och säga att det dom förde fram som orsaken dvs ingenjörer/reklam folk missuppfattade varandra är annat än ren bullshit.
Hade detta varit sant så har Nvidia´s ingenjörer med andra ord ej tillgång till nätet (varken poå jobb heller privat) för att ABOLUT INGEN av dom inte skulle sett detta är helt enkelt omöjligt.

Vad det handlar om är att Nvidia helt enkelt inte ville ha reklam med 3,5Gb (heller 3,5GB + 0,5GB slöare) minne på hyllan brevid AMD med 4GB och dom gjorde därmed en fuling och hoppade satt det aldrig skulle upptäckas.

Om nu Nvidia tänkt på det viset, så har dom ju idiotförklarat dom som ger Nvidia inkomst dvs. deras kunder!

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Medlem
Skrivet av lastninja:

Tvärtom har hela tråden sett ut som ett bombnedslag av hat mot Nvidia, med en jäkla massa förvrängda anklagelser om hur värdelöst GTX 970 är.

Den största förvrängingen är ju fanratandet att AMD skulle sålt 4-kärniga processorer som egentligen var 3-kärniga, vilket ju är en direkt lögn!
Får nog påminna om att fråden handlar om Nvidia, även om fanboys kanske har svårt att smälta det faktumet att Nvidia medvetet ljugit om spec...

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Medlem
Skrivet av lastninja:

Då hamnar man just i blåsvädret när man påstår 10% och oberoende konstaterar 13.8%-20%. Då måste man revidera siffran innan release, om man nu verkligen inte menar 10%. Enligt wiki så rellades den 19 nov 2007 och så vitt ja förstått hade man väl bara dessa påstådda 10% att gå på då. Men ja AMD upplyste om buggen iaf men hade fel ang prestandabortfallet.

Om man tar med syntetiska tester och glömmer real world så blir det som du säger, skulle vara komiskt att se någon använda sin PC till enbart syntetiska tester

Uppriktigt så är även tråden komisk, är längesen jag sett en sådan reaktion att fanboys griper halmstrå och drar fram gammla CPU'er i försvar av Nvidia och deras lögn gällande en grafikkrets

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Medlem
Skrivet av lastninja:

Väldigt väldigt skumt i sånt fall. Eftersom X3 processorns release förklarades just på många ställen med att man Disablat "den buggiga kärnan". Att X3 egentligen inte var planerad från början.

Outch... Hur tänker du här?
Vad tror du är orsaken till att Nvidia disablar en del cluster?
Enligt din tankevärld så tar Nvidia medvetet i sin guddomliga godhet och gör det för att kunden ska få ett billigare kort, eller???

Dom gör det av samma orsak som du rantar om en CPU och påstår att tillverkaren gör fel, uppenbarligen utan att se det...

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Skrivet av Bengt-Arne:

Den största förvrängingen är ju fanratandet att AMD skulle sålt 4-kärniga processorer som egentligen var 3-kärniga, vilket ju är en direkt lögn!

Jo jag vet att det var synd att jag misstog den mycket värre TLB buggen med att det endast hade rört sej om en förlorad kärna. Istället var det det mycket värre och man förlorade istället cacheminne/prestanda som totalt sett innebar en mycket större prestandasmäll (average 13.8-19.8% prestandabortfall - även i single core!) än att gå från 4 kärnor till 3 kärnor.

Förlåt att jag var så snäll mot AMD och misstog förlorad kärna mot det mycket värre scenariot förlorat cacheminne

PS. Läs hela tråden är du snäll innan du kommenterar nästa gång så du inte spammar ut saker som redan är avhandlat

Skrivet av Bengt-Arne:

Om man tar med syntetiska tester och glömmer real world så blir det som du säger, skulle vara komiskt att se någon använda sin PC till enbart syntetiska tester

Det blev mycket värre än så i vissa syntetiska tester (tänker speciellt på minnestesterna som landar på upp til 57.1% bortfall, (edit: eller winrar's ej syntetiska bizarra upp till nästan 72% bortfall)) så nu sitter du och "direkt" ljuger. AMD underskattade skadan när dom sa endast 10% bortfall prestanda (och i opteron fallet så skedde det efter release dessutom).

Visa signatur

Dator: EEE901 N270/ 1GB / 20GB SSD ... Kraftigt nedbantat/tweakat Win7 x86 for speeeEED!
Facebook användare? Hatar tidslinjen? gå med i denna FB-grupp:
Undo Timeline ...med lite tur får h*lvetet ett slut!

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av lastninja:

Dom första sidorna handlade nästan uteslutande om hatisk och järv Nvidia-bashing, önskan om stämningar, där man även gör massa blinda påståenden om att dom sista 0,5GB i GTX970 är totalt odugliga - men utan belägg, detta skapade ett jäkla repetitivt brus,

Så då bestämde du dig för att spamma tråden med en massa offtopic i stället.

Citat:

men visst, även nån reko kommentar här o där. Efter det så började mot-brus fasen med lika legitima kontringar mot dessa Nvidia-bashare och du tittar på efterdyningarna nu av en stor skur bomber av jämförelser, analyser, attacker och försvar.

Nej att dra upp en åtta år gammal processor, är inte en legitim kontring, speciellt inte när man har en massa faktafel, det rörde sig inte om en avstängd kärna och felet presenterades öppet innan försäljning.
Angående att det är lätt fixat att använda GTX970s 4 GiB via en fix i drivrutinerna, kanske du skall tipsa Nvidia om detta, de har ännu inte lyckats med detta.

Men visst har du lyckats ta bort fokus från problemen med GTX970 och stämningen av Nvidia, så jag antar att man kan säga att du lyckats med ditt uppsåt.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av lastninja:

Jo jag vet att det var synd att jag misstog den mycket värre TLB buggen med att det endast hade rört sej om en förlorad kärna. Istället var det det mycket värre och man förlorade istället cacheminne/prestanda som totalt sett innebar en mycket större prestandasmäll (average 13.8-19.8% prestandabortfall - även i single core!) än att gå från 4 kärnor till 3 kärnor.

Förlåt att jag var så snäll mot AMD och misstog förlorad kärna mot det mycket värre scenariot förlorat cacheminne

PS. Läs hela tråden är du snäll innan du kommenterar nästa gång så du inte spammar ut saker som redan är avhandlat

Det blev mycket värre än så i vissa syntetiska tester (tänker speciellt på minnestesterna som landar på upp til 57.1% bortfall) så nu sitter du och "direkt" ljuger.

Normalt så skulle jag bett om källa, men ser det med en CPU som inte ens tillverkas längre som en löjlig vinkling.

Du skriver upp till, hur blev det med average?

När det gäller spammadet så tycker jag nog att du sköter det mycket bra!

Hur är det nu?
Var det korrekta uppgifter som Nvidia angav?

Från och med nu så svarar jag enbart på vad tråden är avsedd att avhandla, tänker inte uppmuntra spammande något mer

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Skrivet av Ratatosk:

Så då bestämde du dig för att spamma tråden med en massa offtopic i stället.

Tvärtom så är det högst on topic att förklara hur man använder dom sista 0,5GB (vilket jag gjorde). Plus att det blev högst on-topic att avbryta era änglaförklaranden av AMD/nvidialögner med lite legitima uppklaranden kring hur det egentligen ligger till - men det är klart att det då svider för alla som försökt hjärtvätta / ljugit i kör om hur dåligt GTX970 är med det ena påståendet löjligare än det andra.

Visa signatur

Dator: EEE901 N270/ 1GB / 20GB SSD ... Kraftigt nedbantat/tweakat Win7 x86 for speeeEED!
Facebook användare? Hatar tidslinjen? gå med i denna FB-grupp:
Undo Timeline ...med lite tur får h*lvetet ett slut!

Permalänk
Medlem

Var rädd om väderkvarnarna, dom kan faktiskt gå sönder!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bengt-Arne:

Från och med nu så svarar jag enbart på vad tråden är avsedd att avhandla, tänker inte uppmuntra spammande något mer

Man kan undra hur nVidia tänkte när dom lät dom felaktiga specifikationerna gå ut? Jag menar representanter från nVida som är tekniskt insatta i maxwell arkitekturen måste ha läst recensionerna & då utan att reagera på att dom presenterade specifikationerna var felaktiga? Det man kommer att tänka på att det kanske redan var känt för nVidia att specifikationerna inte stämde med verkligheten.

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem
Skrivet av skruvis:

Man kan undra hur nVidia tänkte när dom lät dom felaktiga specifikationerna gå ut? Jag menar representanter från nVida som är tekniskt insatta i maxwell arkitekturen måste ha läst recensionerna & då utan att reagera på att dom presenterade specifikationerna var felaktiga? Det man kommer att tänka på att det kanske redan var känt för nVidia att specifikationerna inte stämde med verkligheten.

Man kan ju verkligen tycka att dom borde veta om att spec. var felaktigt.
Sen att det påverkar minnes hastigheten när mer än 3.5Gb används är ju något som teknikerna måste känna till och rimligen meddelat, något som jag tolkar har skett då Nvidia var snabba med svaret att det satt i arkitekturen. Varför det sen inte nämns kan alltid spekuleras.

Att det sen enbart sitter 56 rop mot angivna 64 rop och enbart 1,75Mb cache mot angivna 2,0Mb är ju felaktig marknadsföring.

Såg nu att Jen-Hsun Huang gått ut just om minnet och påstår att det var en miss i kommunikation med marknadsavdelningen, ja... man får tro vad man vill där.

Så en miss ikommunikation, kan tänka mig en konversation:

Jen-Hsun Huang
Hej vi har ju precis haft ett stort släpp av nästa generation grafikkort, men undrar lite. Har inte sett några tester ännu?

Marknadsavdelningen:
VA!?? Har vi?

Jen-Hsun Huang:
Jamen, det vet ni väll. Ni skulle ju sköta lanseringen!

Teknikerna:
Vad pratar ni om? Grafikkort???
Inte konstigt att vi haft ett helvete att få in 1024 Arm kärnor...
//

Uppriktig så tror jag inte vi har hört det sista i detta, mer kommer...

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av skruvis:

Man kan undra hur nVidia tänkte när dom lät dom felaktiga specifikationerna gå ut? Jag menar representanter från nVida som är tekniskt insatta i maxwell arkitekturen måste ha läst recensionerna & då utan att reagera på att dom presenterade specifikationerna var felaktiga? Det man kommer att tänka på att det kanske redan var känt för nVidia att specifikationerna inte stämde med verkligheten.

Det är nvidias företagskultur sedan långt tillbaka i tiden, iaf sedan de förlorade med sitt undermåliga FX5800 mot ATis 9700pro (bl a fuskande drivrutiner i 3D Mark så att kunderna lurades att kortet var jämbördigt med 9700). Det var då nvidia hoppade på sin sin ständigt snurrande karusell av fusk, undanhållen information, gråzoner, vita lögner och direkta lögner. När det beteendet blir tillräckligt rotat så flyttas gränserna fram och det otänkbara i andra företag blir helt plötsligt ok.

Att jag oftast valt ATi/AMD genom åren beror just på detta. Så länge AMDs kort är tillräckligt bra vill jag inte ge pengar till ett företag som beter sig på det sättet. Under ett antal år lyssnade jag på nvidias årliga konferenser när de släppte sina rapporter. Jen-Hsun Huang kan inte säga sanningen ens om den kastas i ansiktet på honom, vilket även bloggen han la ut igår är tydligt exempel på.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av MultiMan:

Det är nvidias företagskultur sedan långt tillbaka i tiden, iaf sedan de förlorade med sitt undermåliga FX5800 mot ATis 9700pro (bl a fuskande drivrutiner i 3D Mark så att kunderna lurades att kortet var jämbördigt med 9700).

FX5800 det var det kortet som nVidia hade så bråttom att prångla ut innan DX9 standarden var satt?

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av skruvis:

FX5800 det var det kortet som nVidia hade så bråttom att prångla ut innan DX9 standarden var satt?

Exakt, "lövblåsen". 9700pro kom ända ett antal månader innan och hade överlägsen prestanda i DX9 genom flerfalt bättre flyttalsprestanda.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem

Jag är knappast chockad. Jag är däremot mer chockad hur fan nvidia kunde göra sån jävla fail grej.

Visa signatur

Burk Core i7-4790K Cooler Master 80plus Bronze, 750W HyperX Fury DDR3 1866MHz 16GB ASUS LGA1150 Z97-AR
Fractal Design Define R5 Black Pearl EVGA GeForce GTX 980 SC ACX 2.0 Kingston SSDNow V300 240GB 2.5" 7mm OEM

Permalänk
Skrivet av MultiMan:

Det är nvidias företagskultur sedan långt tillbaka i tiden, iaf sedan de förlorade med sitt undermåliga FX5800 mot ATis 9700pro (bl a fuskande drivrutiner i 3D Mark så att kunderna lurades att kortet var jämbördigt med 9700). Det var då nvidia hoppade på sin sin ständigt snurrande karusell av fusk, undanhållen information, gråzoner, vita lögner och direkta lögner. När det beteendet blir tillräckligt rotat så flyttas gränserna fram och det otänkbara i andra företag blir helt plötsligt ok.

9800/9700 Pro var mycket trevligare än både GF4600 och FX/lövblåsen serien ja.
FX-serien var dessutom superhypad, pga att den skulle innehålla förbättrad 3D-teknik från det extra tillskottet ingenjörer från 3DFX som tidigare blivit uppköpta av Nvidia. Alltså 2 stora företag som vart ledande inom branschen länge (nvidia teknologi fanns redan i Diamond Edge 3D som apade efter Segas Saturn/arkadmaskiner, samt 3DFX som dominerat marknaden länge med voodoo kretsarna)...Det blev mycket oväsen som inte representerade hög prestanda med denna FX ...så ack vilken flopp det blev i slutändan.
Skippade själv FX och 4600 och köpte istället Radeon 9800 Pro 256MB RAM.

Jag tycker dock att ATI var minst lika fula innan dom kom ikapp Nvidia och 3DFX.
Tex "ATI 3D Rage II+DVD" chippet. Köpte själv ett sånt.
Det var som uppgjort för att försäljare ska kunna lura kunder att det hade MPEG2 acceleration (det lurandet lyckades dom jävligt bra med). Läste man manualen till kortet så stod DVD för nått helt annat än videoacceleration - hade inte äns med video o göra. Och ATI's MPEG2 spelare funkade så klart därför inte heller med detta Chip).
Plus att kortet saknade "bilinear filtering" (vilket typ var det mest grundläggande för att 3D-acc skulle bli snyggt) och andra effekter för tex "genomskinlighet". Alla spel på marknaden (utom kanske 2 titlar som blev brandade "RAGE gaming" eller nått) såg ut som skräp i väldigt låga framerates, medans rök effekter skapade stora feta blocks som täckte halva skärmen. Tex spelet Hellbender (ett av dom tidiga D3D-spelen) från Microsoft hade bättre FPS o såg bättre ut i "Direct3D SW"-rendering än "Direct3D HW" vilket gjorde 3D funktionaliteten med stackars 3D RAGE2 poänglös.
Jag skulle dock mest ha kortet för MPEG1-Video accelerationens skull och bättre VESA-stöd i gamla MSDOS-titlar (än mitt gamla Diamondstealth med S3-buggen) så jag brydde mej inte så mycket.

NEC PowerVR PCX2 hade jag oxå en tid. Av nån anledning så påstods det i flera tidningar och på nätet (av en massa folk) att detta chip skulle bli starkare och skala efter hur stark PC man hade - så många kallade det en bra investering för framtiden. Kortet presterade inte speciellt bra i min Pentium 120, och inte flera år senare när jag testade det i min P3-550Mhz med samma titlar. Faktum är att Voodoo 1 presterade mycket bättre för spel än vad PCX2 gjorde tom med P3an i ryggraden.
Hur det ryktet började spridas vet jag inte men nästan inga spel anpassades för dennes tile based rendering. Om det var från folkmun eller om det var smart business snack från NEC/Videologic (eller vare va för företag).

Jag tycker som sagt var alla har hållit på med sin skit under sina perioder. Kan hända att Nvidia gjort mer än skit än dom andra men jag minns som sagt var även en lång period (flera år) med kretsar från ATI som var buggiga och undermåliga prestandamässigt och inte kunde tävla med Nvidia och 3DFX.

Visa signatur

Dator: EEE901 N270/ 1GB / 20GB SSD ... Kraftigt nedbantat/tweakat Win7 x86 for speeeEED!
Facebook användare? Hatar tidslinjen? gå med i denna FB-grupp:
Undo Timeline ...med lite tur får h*lvetet ett slut!

Permalänk
Medlem
Skrivet av versions:

problemet med ljudnivå är att det är väldigt subjektivt och beror mycket på andra saker som hur mycket resten av systemet låter och hur högljutt det är där datorn befinner sig. bara för att du anser att det är knäpptyst betyder inte det att alla andra tycker det också. det man kan göra är att jämföra objektiva mätningar så ser man vilket som låter mest, sedan får var och en bestämma vad "låter mycket" betyder för dem. sweclockers har gjort test av båda, tyvärr är de inte direkt jämförbara då de två testen uppenbarligen inte har gjorts i likadan miljö då t.ex. gtx 780 får olika resultat i de två.

http://www.sweclockers.com/image/diagram/6078?k=c3e4ed90a0640...
http://www.sweclockers.com/image/diagram/8435?k=66ed5df81ee92...

du får gärna länka en dator som kan mäta sig med en macbook pro (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2751553) för halva priset. din budget är 5500kr.

inga större svårigheter att hitta något som har liknande processor och 8gb ram men då har du med störa sannolikhet en tjock, tung och plastig laptop på 15,6" med en hårddisk, en mindre bra tn-panel på 1920x1080 eller 1366x768 och mycket sämre batteritid.

men som sagt, känner du till en laptop på 13" med ips-panel på 2560x1600 (eller liknande), ssd, kropp i aluminium och liknande batteritid och touchpad som väger 1,5kg för 5500kr så får du gärna länka den för en sådan skulle jag vilja köpa.

För att kommentera ljudnivå så står min dator under bordet i ett fractal design R5. Datorn är tyst för övrigt med en Noctua ND15, stora 140mm fläktar i chasiet och ett semipassivt Nätagg. Så jag skulle klassa den som relativt tyst . När alla i huset lagt sig och det är helt tyst i huset så hör jag inte datorn vid normalt arbete. Spelar jag så går TRI-X fläktarna på 53% med en maxtemp på 71c på GPUn. Då kan jag höra ett svagt susande under bordet , kanske jag kan få den ännu tystare med en egen fläktkurva som tillåter ngt högre gpu temp?

Det är iaf en beskrivning på min subjektiva uppfattning om en tyst dator och hur min dator förhåller sig i relation till det med ett Sapphire R9 290X TRI-X OC

Visa signatur

__________________
Stationär: | NZXT H510 Flow | Corsair RM850x | GIGABYTE Z790 AORUS Elite AX | Intel Core i7 13700K | 32GB 6400Mhz CL32 DDR5 | MSI RTX 380 | 1TB Seagate FireCuda 530 + 1TB Kingston KC3000 | LG OLED 42C2 120Hz 4K | Bärbar: MacBook Pro 14"

NAS: Synology DS1815+ 8X 4TB WD RED
Server: Esxi 6.5 | i5 4690K | 32GB DDR3 | 1TB SSD + iSCSI SATA [/B]