Acer XB270HU Predator – IPS-baserad gamingskärm i 144 Hz med Nvidia G-Sync

Permalänk
Medlem

Efter 3 år nu snart suttit med BenQ XL2420T. Sämsta färgerna någonsin, aldrig varit i närheten av en IPS skärm, ska verkligen köpa denna när priset går minst ner mot 6k.

Visa signatur

MSI X99A GODLIKE GAMING | i7-6950X 4.3GHz | 64GB RAM 3200MHz | RTX 2080

Nintendo Switch | PlayStation 5 | Xbox Series X

Min FZ Profil

Permalänk
Medlem
Skrivet av jH0Ni:

Vad är bezel?

Skickades från m.sweclockers.com

Ram/kanter.

Oj, det var minsann ingen dålig skärm! Hoppas det kommer liknande kvalitet på FreeSycn-skärmarna

Permalänk
Skrivet av jH0Ni:

Vad är bezel?

Bezel är själva skärmkanten som sitter runt panelen.

Visa signatur

CPU: Ryzen 9 5900X MB: ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero GPU: GIGABYTE Radeon RX 6900 XT AORUS Ultimate Xtreme WaterForce WB RAM: 32GB 3200 MT/s CL 16 Trident Z RGB SSD: WD Black SN750 1 TB PSU: ASUS ROG Loki 1000W SFX-L Skärm: Alienware AW3423DW

Permalänk
Medlem
Skrivet av tvelander:

Hade den haft lägre Bezel hade jag köpt denna alla dagar i veckan.

Håller med. Ogillar verkligen tjocka bezels.

Nu har jag en Swift och trodde inte IPS & 144hz skulle komma på ett tag, men ah. Spelar inte mig någon strörre roll i dagsläget. Kul att det äntligen kommit.

Visa signatur

i7-10700K 5.1Ghz / 32GB 3600Mhz / RTX 4070 Ti // OnePlus 8T
Dark mode √

Permalänk
Medlem

Synd bara att den är så liten sitter med en 30" idag om den varit 40" eller ultrabred med samma egenskaper (34" minst) så hade jag slagit till direkt. undrar när det ska dyka upp någon 3 skärmslösning utan kant (alltså 1 skärm & rundad)

Visa signatur

Arne Berg

Permalänk
Medlem

Trodde man skulle ha V-Sync avslaget om man kör G-Sync? Har hört att man ska göra så, men detta är alltså fel, man ska ha V-Sync igång ändå? Tänkte när det står "För att få G-Sync gäller det att V-Sync aktiveras i spelen.."

Visserligen sägs det att G-Sync så att säga tar över, men rekommendationen verkar av många vara att man kör utan V-Sync aktiverat ändå.

Permalänk
Avstängd

Ruggigt dyr!

Sen utan VESA Adaptive-Sync (aka AMD FreeSync) så suger den ju.
Nvidia G-Sync är snart ett minne blott nu när FreeSync tar fart och alla anammar det.

Permalänk
Medlem

Tack för en trevlig recension på en intressant ny skärm! I väntar på att CPU-kampen ska få nytt live (hoppas!) och kommande grafikkort så är det på skärmfronten det verkar hända saker nu. Kanske får bli en liknande som denna när/om panelen kommer utan G-sync (sitter på AMD nu).

Visa signatur

Storburk: Ryzen 7 3700X, MSI B450M Mortar, FD Define Mini, CM M2 Silent 720W, 32 GB, RX 5700 XT 8GB, NVME SSD + HDD - HTPC: Ryzen 5 2400G, 16 GB, NVME SSD, BeQuiet 550W

Permalänk

Bra färger och snabb! Känns som att man nu kan både äta kakan och ha den kvar, fast det är dyr kaka...

Visa signatur

i5 8400 / Gigabyte B360N Wifi / GTX 1080 / CoolerMaster NR200P / EVGA SuperNova GM 650 / Corsair Vengance LPX 16 GB DDR4 @ 2666mhz / Sandisk A110 & OCZ Trion 150 / Noctua NH-L12S

Permalänk
Medlem
Skrivet av rektor:

Ruggigt dyr!

Sen utan VESA Adaptive-Sync (aka AMD FreeSync) så suger den ju.
Nvidia G-Sync är snart ett minne blott nu när FreeSync tar fart och alla anammar det.

Freesync skärmarna behöver visa att det funkar först oxå

Visa signatur

Arne Berg

Permalänk
Medlem
Skrivet av GaMeR2K5:

Menar du inte LJUSstyrka?

Tänkte på igår kväll faktiskt att min nuvarande skärm är drygt 7 år gammal nu. Men har fortfarande inte behövt höja ljusstyrkan på den... står på 20 av 100 ännu.

En gammal CRT-skärm jag hade blev däremot oerhört mörk efter ca 3 år. Man KUNDE se på den om lyset i rummet var släckt.

Skulle gärna byta ut den här skärmen mot någon bättre... men vill nog inte lägga mer än 3000 kr.

Det tappar de för visso också, men jag tänkte i första hand på färgåtergivningen.

Visa signatur

Intel Core i7 8700K, MSI GeForce GTX 1080 Ti 11GB Gaming X, Samsung 960 EVO 1TB, MSI Z370 GAMING M5, Corsair 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance, EVGA Supernova G3 850W

INTEL CORE I7 3930K 3.20GHZ 12MB S-2011, FRACTAL DESIGN MIDITOWER DEFINE R3, CORSAIR HX 1050W, ASUS RAMPAGE IV FORMULA, Asus STRIX GTX970, CORSAIR 16GB DDR3 DOMINATOR QUAD 1866MHZ CL9 (4X4GB) Ljud: ASUS Xonar D2X/XDT 7.1 | Elac 5.1 +förstärkare | Cambridge dacmagic plus | Astro gaming A40 | Sennheiser HD 650
You ask me if I have a god complex? Let me tell you something, I am god!

Permalänk
Medlem

Aldrig att jag betalar 8k för den, hade den kostat 4k hade jag köpt den direkt.

Permalänk
Medlem

Får hoppas att vi ser fler AHVA 2560x1440@144Hz från andra tillverkare. Även om Acer fått bra kritik beror det på AHVA-panelen i sig. Jag köper hellre från någon annan tillverkare.

Permalänk
Snusfri

Ser ut som en mycket trevlig skärm, kan nog bli ett köp när man förmodligen bygger nytt i sommar/höst.

Visa signatur

WS: i9 13900K - 128GB RAM - 6.5TB SSD - RTX 3090 24GB - LG C2 42" - W11 Pro
LAPTOP 1: Lenovo Gaming 3 - 8GB RAM - 512GB SSD - GTX 1650
LAPTOP 2: Acer Swift 3 - 8GB RAM - 512GB SSD
SERVER: i5 10400F - 64GB RAM - 44TB HDD
NALLE: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av heffaklumpmamma:

Bra färger och snabb! Känns som att man nu kan både äta kakan och ha den kvar, fast det är dyr kaka...

Det är inte färgerna som är problemet på Asus Swift eller bra TN-paneler. Det är betraktningsvinklarna. Utan mätinstrument tror jag inte någon lekman som du eller jag kan se skillnad på dem. Jag har en bra Dell IPS-panel, med möjligen bättre färger än denna AHVA och jag ser ingen skillnad mot min Swift i den aspekten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Semjonov:

Aldrig att jag betalar 8k för den, hade den kostat 4k hade jag köpt den direkt.

4k känns kanske lite utopiskt?? Då blir det nästan att tillverkarna måste betala oss för att köra vanliga standardskärmar.

Nej du får nöja dig med en vanlig 144hz tn skärm utan g-sync också Have fun bleeding your eyes out ;=)

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av Gainsgoblin:

Lite förvånad över att ni inte uppnådde 2.2 gamma med tanke på vad tftcentral uppnådde. Vad tror du att det beror på Thomas?

http://www.tftcentral.co.uk/images/acer_xb270hu/calibrated.jp...

Jag har tagit upp detta tidigare flera gånger och lär få fortsätta göra det. Det handlar om skillnaden mellan profilering och kalibrering!

Tftcentral når heller inte en gamma på 2.2 utan deras exemplar mäter väldigt annorlunda än vårt, från 2.1 - 2.4 - 2.7 till 3.0 på de fyra gamma-inställningarna. Deras exemplar kan därför beskrivas som betydligt mörkare i sin tonkurva än det exemplar vi testat. Deras exemplar är också blåare med rapporterad färgtemperatur på 6883 K, mot vårt exemplar som ger runt 6300 K.

Däremot uppnår tftcentral 2.2-gamma genom profilering, det som de som de beskriver som "calibration", men det uppnås inte genom att påverka skärmen utan genom att påverka signalen från grafikkortet i form av en ICC-profil. Den typen av moment säger ingenting om skärmens kvalitet utan berättar endast vad just det mätprogrammet de använder påstår sig uppnå. Skärmen är alltså oförändrad i detta läge och programvaror som ignorerar ICC-profiler kommer heller inte att uppnå en 2.2-gamma.

Med andra ord, vem som helst kan uppnå en 2.2-kurva med egentligen vilken skärm som helst så länge du använder mätutrustning och justerar signalen från grafikkortet. Det är också därför man bör komplettera alla skärmar med mätutrustning ifall man har krav på att uppnå en viss nivå av färgkorrekthet.

Ur recensions- och testsynpunkt ser jag därför processen med profilering som missvisande. Alla positiva förändringar som rapporteras beror på grafikkort och det mätprogram man råkar köra. Skärmen är ju fortfarande exakt den samma som innan.

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av Mocka:

Hej Thomas.

Swiften har ett problem som jag inte minns att du nämnde i din recension av den - Incorrect Pixel Mapping (enligt ASUS). Se Youtube-klipp nedan. Har denna skärm samma problem? Vissa delar av bilden blir grynig när scenen rör sig snabbt (ljus del mot mörk).

https://www.youtube.com/watch?v=gm7lNyv-frk - Välj HD annars syns det inte
https://www.youtube.com/watch?v=707wMRnODUw - Välj HD annars syns det inte

Känner inte till fenomenet och det ser i mina ögon ut mer som ett renderingsproblem, till exempel den gröna texten i första klippet. Skulle detta vara ett allmänt problem med ljusa delar mot mörk bakgrund skulle precis allting, jämnt och ständigt få samma effekter och jag tror inte den skärmen någonsin skulle lämna utvecklingslabbet.

Permalänk
Medlem

Alltså, det klagas så mycket priset! Skärmen är ju den enskilt viktigaste delen för en positiv datorupplevelse så varför är många så snåla när det kommer till skärmar när de sitter på datorer värda 10k +?, ren idioti enligt mej.

Nej, 8000:- är inte dyrt för en skärm med dennas kvalitéer. Själv har jag en Asus rog skärm men kommer att byta till denna så fort den släpps.

Förövrigt stort tack till Thomas för ytterligare en mycket, mycket bra recension!

Visa signatur

Money frees you from doing things you dislike. Since I dislike doing nearly everything, money is handy.

Permalänk
Medlem

Men 8000kr... ugh...

Även om man rycker bort vad G-Sync skärmar brukar lägga till så blir det 6000-6500kr för IPS+144hz.

Ser inte bra ut alls för framtida IPS skärmar, dom kommer ju va svindyra

Permalänk
Medlem
Skrivet av Laxpudding:

Jag har tagit upp detta tidigare flera gånger och lär få fortsätta göra det. Det handlar om skillnaden mellan profilering och kalibrering!
.

Tack för förklaringen och nu ser jag att jag får skämmas lite för dåligt minne och för snabb titt idag. tftcentral har ju tom postat hur det blev efter deras kalibrering ser jag nu när jag tittar igen. Där fick man för att man läser för fort.

http://www.tftcentral.co.uk/images/acer_xb270hu/comparison_1....

När jag har din uppmärksamhet så tänkte jag fråga vilken tid du uppskattar att XL2730Z recensionen släpps? Förstår om du inte vill svara men skulle vara kul med en uppskattning.

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av Gainsgoblin:

Tack för förklaringen och nu ser jag att jag får skämmas lite för dåligt minne och för snabb titt idag. tftcentral har ju tom postat hur det blev efter deras kalibrering ser jag nu när jag tittar igen. Där fick man för att man läser för fort.

http://www.tftcentral.co.uk/images/acer_xb270hu/comparison_1....

När jag har din uppmärksamhet så tänkte jag fråga vilken tid du uppskattar att XL2730Z recensionen släpps? Förstår om du inte vill svara men skulle vara kul med en uppskattning.

Jag publicerar kanske en tjugondel av de mätningar jag gör. Det är förvirrande nog som det är!

XL2730Z kommer när den är färdig (så klart... ) och just nu hänger det en del på AMD också.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Triton242:

4k känns kanske lite utopiskt?? Då blir det nästan att tillverkarna måste betala oss för att köra vanliga standardskärmar.

Nej du får nöja dig med en vanlig 144hz tn skärm utan g-sync också Have fun bleeding your eyes out ;=)

Om två år lär dom kosta under 4k, nu säljs dom dyrt pga ny teknik och få tillverkare.

Permalänk
Avstängd

"För att få G-Sync gäller det att V-Sync aktiveras i spelen.."

Nej varför det? Du menar väl att V-sync ska vara avstängt.

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av makn:

"För att få G-Sync gäller det att V-Sync aktiveras i spelen.."

Nej varför det? Du menar väl att V-sync ska vara avstängt.

Det varierar från spel till spel, men överlag verkar G-sync-inställningen prioriteras. Det stänger till exempel av ULMB ifall jag har det igång.

Permalänk
Medlem

Tack för en mycket bra recension! Hoppas också att denna kan trycka ner Asus ROG Swift några hundringar till. Man skulle ju kunna lägga 8k på Acer XB270HU men även om det är en jättebra monitor skulle jag nog få 'Buyer's remorse' ganska tätt inpå Hursomhelst var det kul att se att en 144hz med IPS verkligen infriade alla förhoppningar.

Visa signatur

| Asus Z97-A | Intel i7 4790k | CM Hyper 212 Evo | Asus GTX 970 Strix 4GB | Corsair Vengeance 16GB DDR3 1600MHz |

| ADATA SP900 256GB | WD Green 1TB | EVGA Supernova G2 750W | Fractal Design Define R4 |

| QPAD QH-85 | QPAD MK-80 | Corsair Raptor M40 |

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Laxpudding:

Jag har tagit upp detta tidigare flera gånger och lär få fortsätta göra det. Det handlar om skillnaden mellan profilering och kalibrering!

Tftcentral når heller inte en gamma på 2.2 utan deras exemplar mäter väldigt annorlunda än vårt, från 2.1 - 2.4 - 2.7 till 3.0 på de fyra gamma-inställningarna. Deras exemplar kan därför beskrivas som betydligt mörkare i sin tonkurva än det exemplar vi testat. Deras exemplar är också blåare med rapporterad färgtemperatur på 6883 K, mot vårt exemplar som ger runt 6300 K.

Däremot uppnår tftcentral 2.2-gamma genom profilering, det som de som de beskriver som "calibration", men det uppnås inte genom att påverka skärmen utan genom att påverka signalen från grafikkortet i form av en ICC-profil. Den typen av moment säger ingenting om skärmens kvalitet utan berättar endast vad just det mätprogrammet de använder påstår sig uppnå. Skärmen är alltså oförändrad i detta läge och programvaror som ignorerar ICC-profiler kommer heller inte att uppnå en 2.2-gamma.

Med andra ord, vem som helst kan uppnå en 2.2-kurva med egentligen vilken skärm som helst så länge du använder mätutrustning och justerar signalen från grafikkortet. Det är också därför man bör komplettera alla skärmar med mätutrustning ifall man har krav på att uppnå en viss nivå av färgkorrekthet.

Ur recensions- och testsynpunkt ser jag därför processen med profilering som missvisande. Alla positiva förändringar som rapporteras beror på grafikkort och det mätprogram man råkar köra. Skärmen är ju fortfarande exakt den samma som innan.

Fast profil eller inte är väl en fråga om vad man vill uppnå. En del skärmar ser ut som skit även efter kalibrering. Jag testade för skojs skull att kalibrera min gamla laptop som hade någon sorts sunkig TN. Färgerna blev helt klart annorlunda men fortfarande inte rätt.

Skulle du säga att skärmen håller ungefär samma färgkvalité som de klassiska, lite dyrare skärmarna från Dell? Typ 2408WFP och U2410? De skärmarna plus någon HP står ju hemma hos många amatörfotografer (jag har båda på skrivbordet).

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av Laxpudding:

Känner inte till fenomenet och det ser i mina ögon ut mer som ett renderingsproblem, till exempel den gröna texten i första klippet. Skulle detta vara ett allmänt problem med ljusa delar mot mörk bakgrund skulle precis allting, jämnt och ständigt få samma effekter och jag tror inte den skärmen någonsin skulle lämna utvecklingslabbet.

Tack för ditt svar.

Renderingsproblem som att grafikkortet skulle vara boven menar du eller vad tänkte du på annars? Jag bytte ut skärmen kort efter att jag köpt den och har i efterhand även bytt mina grafikkort pga coil whine och problemet kvarstår trots detta. Har även bytt kabel en gång så jag vet verkligen inte vad det skulle kunna vara.

Fenomenet uppmärksammas inte hela tiden utan bara när ljusa partier rör sig snabbt mot mörka. Spelar ingen roll om det är 2D eller 3D då jag ser samma sak när jag scrollar snabbt i t ex Chrome (ljus text mot mörk bakgrund), dock syns det inte lika tydligt som i exemplet. Testat olika OD inställningar och även olika Hz men inget hjälper.

Är bra sugen på att begära ett återköp av ASUS och skaffa denna istället.

Visa signatur

Stationär: AMD Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI | G.Skill 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 Neo RGB | Gigabyte 4090 Gaming OC | BeQuiet! Dark Rock 4 Pro | Samsung 980 Pro 1TB M.2 & Intel 660P 1TB M.2 | Corsair RM850x v2 White Series | Phanteks P500A D-RGB | Acer X34GS | Corsair Strafe RGB MX Silent | Razer Deathadder v.2 | Logitech PRO X 7.1
Laptop: AMD Ryzen 7 6800HS | 16GB 4800MHz DDR5 | RTX 3060 140W | 15,6" 144Hz FHD IPS 16:9

Permalänk
Konsolgrävare

"För att få G-Sync gäller det att V-Sync aktiveras i spelen"
Hmm trodde man aktiverade G-Sync i Nvidia settings och hade V-Sync av i spelen?

Edit: Redan några som har frågat såg jag nu

Visa signatur

Vardagsrum📺: Rotel RC-1590 | Rotel RB-1590 | Dynaudio Contour S 3.4 LE | LG OLED65CX | PlayStation 5 | Nintendo Switch OLED | Xbox Series X | Steam Deck 512GB | Nvidia Shield TV Pro | Panasonic DP-UB820 |

Laptop💻: Lenovo Legion 7 | RTX 3080 | Ryzen 7 5800H | 32GB | 1TB | 27GR95QE-B OLED 240Hz | Sennheiser PC38X |

Permalänk
Konsolgrävare
Skrivet av Laxpudding:

Det varierar från spel till spel, men överlag verkar G-sync-inställningen prioriteras. Det stänger till exempel av ULMB ifall jag har det igång.

hmm. undra vilka spel som ska ha vsync igång och vilka som inte ska ha.

Visa signatur

Vardagsrum📺: Rotel RC-1590 | Rotel RB-1590 | Dynaudio Contour S 3.4 LE | LG OLED65CX | PlayStation 5 | Nintendo Switch OLED | Xbox Series X | Steam Deck 512GB | Nvidia Shield TV Pro | Panasonic DP-UB820 |

Laptop💻: Lenovo Legion 7 | RTX 3080 | Ryzen 7 5800H | 32GB | 1TB | 27GR95QE-B OLED 240Hz | Sennheiser PC38X |