Permalänk
Medlem

Sänka mus-känsligheten

Min Mint 17.1 går musmarkören som ett skott. Jag har ställt ned den på lägsta känslighet, men den pilar iväg så det blir ett fasligt pill att få till att justera fönster och annat. Hur sänker jag hastigheten mer än det går i inställningar för mus och pekplatta?

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem

Har musen någon egen programvara? Vad för mus använder du?

Visa signatur

Dator: HP Pavilion och Lenovo Legion. Konsol: Playstation
Tv: LG Oled. Ljud: Marantz surroundförstärkare, Klipsch Reference högtalare och basskickers.

Permalänk
Hedersmedlem

Titta på verktyget `xinput` (kommer i paketet med samma namn i Debian-baserade distributioner). Det går att göra det mesta musmässigt med detta verktyg om du inte tycker att de som din skrivbordsmiljö erbjuder ger dig tillräckligt många valmöjligheter.

Det kan vara lite lurigt att få kläm på exakt vad de olika parametrarna gör (specifikt sambandet mellan `Device Accel Velocity Scaling`, `Device Accel Constant Deceleration` och `Device Accel Adaptive Deceleration`), men det bör ge så full kontroll som man kan önska.

Om du vill pilla med `xinput` så bör du börja med att sätta `Device Accel Velocity Scaling` till din 1000 ∕ (musens uppdateringsfrekvens). Har du en mus med uppdateringsfrekvens 1000 Hz ger det alltså ett värde på 1. Defaultvärdet är 10 om jag minns rätt, vilket motsvarar 100 Hz. Har man mycket högre uppdateringsfrekvens än så så kan man få just ett "skott" till pekare om man har otur med skrivbordsmiljöns igenkänning. Efter att ha satt detta värde kan du börja experimentera med övriga värden, men så fort du ändrar `Device Accel Velocity Scaling` så ändrar du alla andra beräkningar, så se till att sätta den till ett "korrekt" värde från början och sedan bara variera övriga parametrar.

xorg/Development/Documentation/ PointerAcceleration [X.Org wiki] kan vara en bra referens som beskriver alla inställningsmöjligheter. Respektive distributioner brukar även ha mer slutanvändarinriktad dokumentation att hitta.

För att "spara" inställningarna så sparar man de enklast i en fil som man kör vid X-start.

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Medlem

Tack för svaren. Min mus är en Mionix SK någonting, saknar programvara för Linux. Skall kolla in xinput

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K