Ny miljöskatt kan ge dyrare datorer

Permalänk
Medlem
Skrivet av hwasser:

Nej, datortillverkarna kommer inte att bry sig ett skit. Tror du allvarligt att dom kommer att ställa om hela produktionen för att ett litet skitland med under 10 miljoner invånare fått en internationellt utskrattad regering?

Nej, det var därför jag sade att jag hoppades på att det skulle sprida sig.

Permalänk
Medlem

Det är nästan skrämmande att se så många starka åsikter komma från de som inte har koll på ämnet, samt från de som för väldigt ologiska resonemang. Den skrämmande biten kommer av att detta naturligtvis blir representativt för hur det ser ut i våra folkomröstningar. Detta är ju något många i tråden ändå bryr sig om, och ändå väljer de att forma en åsikt innan de läst på. Och så sägs det att politikerna är bovarna i dramat...

Permalänk
Medlem
Skrivet av FredrikMH:

Ja då kunde man ju bjudit in dem till samtal?

Med så många statliga representanter från myndigheter tycker jag man kunde haft med någon från Konsumentverket också. Då kanske beskattningen inte sett likadan ut. Men vad vet jag. Jag bara gnäller

Oftast ligger företagen före myndigheterna, mycket pga. kundtryck ute i världen.

Nestlé har varit & besökt oss där dom tittar på hur vi sköter vårt åtagande enligt bla. iso 14000 dom tittade även på den psykosociala situtationen.

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Skrivet av Beltet:

Genom att den inte säljs överhuvudtaget p.g.a priset vilket gör att företagen inte kommer producera den. Det sker ju inte "på en gång" men i det längre loppet så kommer det gälla. Vilket i slutändan ger en mindre miljöpåverkan.

Inte om företagen väljer miljövänligare metoder som kanske kostar lite mer i produktion. Med denna skatt kanske deras miljövänliga produkter har en möjlighet att slå sig in på marknaden.

Där felet är ju, vi får inte betala mindre då även om de är mer miljövänligt. det är de som är så jävla fel. Utan då blir de dyrare för att de kostar mer att ta fram för tillverkarna, OCH vi får denna straffsumma som påslag ändå. Tror dock inte tillverkarna kommer bry sig..

Permalänk
Medlem
Skrivet av den:

En helt avgörande punkt är ju om det finns någon tillverkare som inte får detta miljöpåslag på sina produkter och därför gynnas av konkurrenternas högre priser. Knappast lär någon börja utveckla gröna hårddiskar bara för möjligheten att knipa några procentenheter av den svenska marknaden.

Är konsekvenserna bara att samtliga tillverkares produkter blir lika mycket dyrare samtidigt är det här ju bara ett sätt att höja skatterna ytterligare och helt ett slag i luften vad gäller miljön.

Det är ju detta som är den stora frågan (i datoravseende). Om det finns ett hyfsat utbud utav produkter som inte skulle omfattas utav denna skatt pga. att dem inte innehåller dessa kemikalier så får man faktiskt medge att det få gedigna effekter pga. de ekonomiska styrmedlen (sen att staten nog inte spottar på pengarna det generar kan vi nog anta). Men ja ingen tillverkare, absolut ingen, kommer börja tillverka nya produkter utan dessa ämnen för att lilla sverige bestämt sig för att beskatta dem ytterligare.

Om de utvecklar dem, så gör dem det pga. eger tycke eller för att faktiskt relevanta marknader som t.ex. EU som helhet och inte bara fjutt sverige har valt att premiera "gift"fria komponenter. Att tro att detta skulle sprida sig i EU är väl en tanke, men det handlar förmodligen mest om att få in pengar. Speciellt då jag vet att det redan finns EU direktiv kring hur mycket utav div. kemikalier produkter får innehålla, som har funnits på plats betydligt längre än denna -UTREDNING-.

Sen vad utredningen resulterar i får vi se, och leva med.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Flexiblus:

Utveckla!

Läs på Fragbites forum, sen läser du i detta forum.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av NuZ:

Det är ganska stor skillnad på 1mW och 1MW

Och vad har det med saken att göra om jag får fråga?

För övrigt:
ditt exempel 0.001w vs. 1.000.000w
mitt exempel 0.1w vs. 800w

Men jag tror du helt missade poängen!

Permalänk
Medlem
Skrivet av neohasse:

Förstår din irritation, så länge du förstår min kommentar.

Hoppas det, bara frustrerad över hur övriga Stockholmare bara låter alla sjuka idéer passera och sedan insisterar på hur de kanske är bra ändå. Själv för det mesta uppväxt i Stockholm men gillar inte den passiva inställningen till alla förutsägbara problem.

Visa signatur

Mjölnir: Ryzen 9 3900X | X570-I | Ballistix Sport 32GB | Powercolor RX 5500XT 4GB ITX | Kolink Sattelite
Server: Ryzen 5 1400 | X470-F | Ballistix Sport 24GB | ASUS HD 7790 2GB | Sapphire RX 470 8GB ME | NZXT Switch 810

Permalänk
Medlem

Och nu... skatteruduktion för datorspel! http://www.svd.se/naringsliv/pengar/tv-spelshjalp-kan-fa-skat...[svd]-[tf_nlivtablet_1503]-[integration]-[aftonbladet]-[ettan]-[29002]

Visa signatur

..:: trickeh2k ::..
Windows 11 Pro - Ryzen 7 7800X3D - ASUS TUF B650-PLUS - Kingston FURY Beast DDR5 64GB CL36 - MSI MAG A850GL - MSI RTX 4080 VENTUS 3X OC - Acer Predator XB271HU - ASUS VG248QE - QPAD MK-85 (MX-Brown)/Logitech G PRO Wireless - Samsung 960 EVO 250GB, Samsung EVO 860 500GB, SanDisk Ultra II 480GB, Crucial MX500 1TB, Kingston KC3000 2TB - Steelseries Arctic 5 - Cooler Master Masterbox TD500 Mesh V2

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon56869:

Och vad har det med saken att göra om jag får fråga?

För övrigt:
ditt exempel 0.001w vs. 1.000.000w
mitt exempel 0.1w vs. 800w

Men jag tror du helt missade poängen!

Menar självklart miliwatt och kilowatt. Ett typo av mig och ber om ursäkt. 1 kw som är 1000w, som en lagom bra mikrovågsugn är på. Sedan är oftast en mikro på 2,5 GHz medans wifi på C-Bandet (natokoden för 4-8ghz) och det krävs mer energi med dom små våglängderna att vara skadliga. Så 1mw c-band (som en mobil) är inget kontra en mikro. Skiljer flertalet GHz

Din poäng var att vara sarkastisk misstänker jag. Jag var bara lite dryg och rättade dig inget illa menat

Källa:
Radiotekniker i FM

Visa signatur

"Citera för svar!"

Speedrunner

Permalänk
Medlem
Skrivet av phz:

Se rapporten, sida 65. Deras undersökningar visar att vikten skalar hyfsat med kretskortens storlek och därmed mängden flamskyddsmedel, som är huvudfokus för denna kemikalieutredning snarare än tungmetaller. Det är också en väldigt enkel metod med minimal administration att utgå ifrån. Mer "perfekt" vore att grundligt analysera varenda produkt, men då hade de fått införa en gigantisk inspektionsapparat som spanade på varenda produkt individuellt, gjorde mätningar, etc. De avgjorde att vikt var en godtagbar kompromiss.

Det kringgår inte det faktum att elektronikskrot innehåller många farliga ämnen som är svåra att ta hand om. "Återvinning" är inget magiskt ord som betyder att det inte blir någon miljöpåverkan. I Sverige lämnar vi ca 16 kg elektronikskrot per person och år, samtidigt som åtminstone ett par kg per person försvinner i ett "dolt flöde", vilket innefattar illegal export till länder utan strikta krav på hantering av detta miljöfarliga avfall (Kemisk exponering och hälsorisker vid hantering av elavfall [Arbetsmiljöverket, PDF]).

Andra länders miljö påverkar även vår. Om skatten lyckas styra konsumtionen så att processerna i exempelvis Kina blir mer miljövänliga så blir det en global vinst. Man kan redan idag titta på andra sidan av myntet: Kinas miljö förstörs för att vi ska kunna köpa billig elektronik. Vi undviker att ha denna smutsiga och farliga tillverkningsprocess i vårt land och ser bara färdigpaketerade smartphones i affärerna.

Det kanske det är, och då behöver du ju ej heller betala skatten varje år, vilket gör att du tjänar på att köpa "rejäla produkter" snarare än slit och släng.

Sverige betalar redan bland den högsta skatten i världen. Mera skatt är inte lösningen.

Skatten och priset på elektronik, och speciellt datorer, ska hållas LÅG så att folk har råd att köpa ny teknik och lära sig den. Det är så vi hänger med i den internationella utvecklingen, får ungdomar som är intresserade av data och programmering etc.

Du verkar ung men jag har ganska mycket erfarenhet av att jobba runt om i världen och har sett flera länder där skatten på elektronik är hög, det är inte någon bra lösning. Fattiga familjer har inte råd att köpa sina ungdomar bra datorer, skolarbetet blir lidande, det blir svårt att skapa bra infrastruktur för IT, svårt att skapa effektiva företag, svårt att skapa bra dataprodukter som går att sälja på den internationella marknaden etc. Den faktiska samhällskostnaden för skatt på datorer är betydligt högre än vad det smakar.

Det är inte för egen vinning jag är emot skatt som detta, det är för att om välfärden i Sverige ska kunna hålla hög måste skatten på datorer hållas låg.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CFSsss:

jag har ganska mycket erfarenhet av att jobba runt om i världen och har sett flera länder där skatten på elektronik är hög,

Känns lite dumt men då har du även sett detta?
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/varldens-soptipp-i-ghana-ha...

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem
Skrivet av skruvis:

Diskuterar vi svenska skatter eller internationell sopphantering?

Den internationella sopphanteringsbranchen är korrupt och styrs i många länder av maffian, svensk sopphantering är för det mesta helt ok men sedan säljs sopporna till utlandet och där förloras ofta kontrollen. Företag som säger att dom är ISO certifierade, och har alla stämplar och papper, kan i själva verket bara vara en "front" som skickar det till Afrika eller dumpar det i havet. Finns många dokumentärer på området.

Detta är ett internationellt problem som EU måste ta tag i, det är inget som Sverige som enskilt land ska försöka fixa.

Jag kan inte se att svenska skatter skulle ha någon som helst effekt på detta problem. Speciellt inte då vi är ett extremt litet land i en stor värld.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CFSsss:

Diskuterar vi svenska skatter eller internationell sopphantering?

Den internationella sopphanteringsbranchen är korrupt och styrs i många länder av maffian, svensk sopphantering är för det mesta helt ok men sedan säljs sopporna till utlandet och där förloras ofta kontrollen. Företag som säger att dom är ISO certifierade, och har alla stämplar och papper, kan i själva verket bara vara en "front" som skickar det till Afrika eller dumpar det i havet. Finns många dokumentärer på området.

Detta är ett internationellt problem som EU måste ta tag i, det är inget som Sverige som enskilt land ska försöka fixa.

Jag kan inte se att svenska skatter skulle ha någon som helst effekt på detta problem. Speciellt inte då vi är ett extremt litet land i en stor värld.

Vi diskuterar ett problem som i sverige hittills resulterat i en skatt men kraven på att skadliga kemikalier ska minskas eller ska bort finns redan inom EU.

Jag tycker att det är bra att sverige tagit detta inledande steg & att detta steg triggar andra länder att göra likadant, detta är en sak som alliansen startat & gjort det bra!

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem
Skrivet av skruvis:

Vi diskuterar ett problem som i sverige hittills resulterat i en skatt men kraven på att skadliga kemikalier ska minskas eller ska bort finns redan inom EU.

Jag tycker att det är bra att sverige tagit detta inledande steg & att detta steg triggar andra länder att göra likadant, detta är en sak som alliansen startat & gjort det bra!

Du är hjärntvättad med att det ska kosta pengar för den enskilde konsumenten att vara miljövänlig. Detta är helt fel tänk och fel väg att gå.

EU har redan mycket stränga krav på biltillverkarna vad gäller utsläpp, och kraven blir strängare för varje år som går (EURO 1, 2, 3, 4, 5, 6). Om inte tillverkarna möter dessa krav får de inte sälja produkterna inom EU. Enkelt och effektivt.

Detta är en bättre väg att gå än en diffus viktbaserad skatt. Som jag sa innan, vikten har ingen koppling till om en produkt är miljövänlig eller inte. Det finns inget incitament för tillverkarna att bygga mera miljövänga laptops med denna skatt, dom har möjligen ett incitament att bygga lättare laptops. Men högst troligen kommer dom inte bry sig ett jota eftersom Sverige är som sagt ett extremt litet land i en stor värld.

Denna skatt är enbart till för att fylla statskassan, tror du något annat så tycker jag tyvärr att det är en naivt synsätt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CFSsss:

Du är hjärntvättad med att det ska kosta pengar för den enskilde konsumenten att vara miljövänlig. Detta är helt fel tänk och fel väg att gå.

EU har redan mycket stränga krav på biltillverkarna vad gäller utsläpp, och kraven blir strängare för varje år som går (EURO 1, 2, 3, 4, 5, 6). Om inte tillverkarna möter dessa krav får de inte sälja produkterna inom EU. Enkelt och effektivt.

Detta är en bättre väg att gå än en diffus viktbaserad skatt. Som jag sa innan, vikten har ingen koppling till om en produkt är miljövänlig eller inte. Det finns inget incitament för tillverkarna att bygga mera miljövänga laptops med denna skatt, dom har möjligen ett incitament att bygga lättare laptops. Men högst troligen kommer dom inte bry sig ett jota eftersom Sverige är som sagt ett extremt litet land i en stor värld.

Denna skatt är enbart till för att fylla statskassan, tror du något annat så tycker jag tyvärr att det är en naivt synsätt.

Att vikten inte har någon koppling till det bör du nog förtydliga i större detalj eftersom det står att deras undersökningar har visat att det är en bra approximation.

Jag tycker nog också det är konstigt att helt ignorera fenomenet att länder ofta tar efter andra när de ser något de tycker är en bra idé, och Sverige har varit en föregångare på flera plan vad gäller miljö och avfallshantering. Det håller inte att bara resonera kring att Sveriges lagar också måste påverka andra länder direkt. Det är heller knappast gratis för oss att ta hand om de miljöfarliga produkter som skrotas så självklart behövs pengar till det. Det har också postats exempel i tråden om extremt dyra saneringar som behövt göras och pengarna måste komma från något håll, och det är ju inte så konstigt tänkt att ta pengar från de som saluför produkter med miljöfarliga ämnen.

Vet heller inte varför du drar upp att EU ska sköta detta när det redan skrivits om att EU har tvingat Sverige att acceptera mer giftiga material än vi tidigare gjorde, och vi har inte rätt att själva förbjuda ämnen som godkänts av EU. Därav går man den här vägen. Det känns lite oseriöst att inte läsa igenom saker och sedan ändå hålla dig med en attityd där du kallar den andre för hjärntvättad osv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CFSsss:

Du är hjärntvättad med att det ska kosta pengar för den enskilde konsumenten att vara miljövänlig. Detta är helt fel tänk och fel väg att gå.

Njae, ekonomiska incitament är int nödvändigtvis fel. Men som du säger så verkar ju principen om en stram viktindelning klumpig. Jag får anta att någon form utav intern eller extern kontroll kommer genomföras kring parametrarna för t.ex. kretskort där följande föreslås gälla "Om materialet innehåller något av grundämnena brom eller klor över en haltgräns på 0,1 procent av materialets vikt ska det anses som att materialet innehåller brom-eller klorföreningar".

För annars faller ju allt platt och man kan ju tänka sig att antingen kommer det mesta då antingen komma undan eller så beskattas allt, då är ju det förstnämnda troligare eftersom producenterna/importörerna bara vispar till med att produktsortimentet helt enkelt inte innehåller dessa mängder utav nämnda element. Fast en sådan process kan ju möjligen visa sig krångligar och kostsammare än att bara ta punktskatten.

Sen huruvida halterna för kretskort som nämns är mycket eller lite i förhållande till hur verkligheten ser ut kan jag själv inte svara på, för vem fan håller koll på om ens moderkort innehåller si och så mycket klorföreningar? Men ja som du säger, att den svenska marknaden ställer fram detta leder inte till att någon producent kommer sikta på ändrad produktion, på EU nivå, möjligen, men svensk? Absolut inte, och för dem som säger det, ta det ifrån en som jobbat/jobbar gentemot EU i en del avseenden, vårt pondu vad gäller att "visa vägen" i den moraliska meningen är inte direkt stor, möjligen att andra ser kreativa skatte skapelser, men det är Frankrike, Tyskland och resten av EU fullt kapabla till att snickra ihop själva kan jag lova och det behöver dem ingen svensk utredning för så jag tvivlar där med.

Permalänk
Medlem

Problemet är att den senaste och den nytillträdda regeringen i många fall driver en rent utav företagsfientlig politik när det kommer till miljöfrågor där vi av någon anledning måste vi alltid vara bäst i klassen.

Ett exempel som kraftigt påverkar transportkostnader i den bransch jag verkar inom är reglering av svavelutsläpp till sjöss, där vi utan att ens försöka få till ett undantag i EU accepterat att minska svavelutsläppen genom att "förbjuda" så kallad bunkerolja.
Marint bränsle som används i Nordsjön, Östersjön och Engelska kanalen har tidigare fått innehålla högst 1% svavel, den nya gränsen ligger på 0.1%. Samtidigt är det i södra Europa samt resten av världen tillåtet med bränsle som innehåller upp till 3.5% svavel vilket innebär att vi spelar med helt olika spelregler jämfört med dem.

Resultatet är kraftigt förhöjda transportkostnader för transporter till sjöss vilket främst slår mot verksamhet som ligger längre från marknaden (dvs Norrland) och där transporter på väg blir för ineffektivt/dyrt.
För att trafiken skall få fortsätta så krävs antingen en konvertering av befintliga skepp med skrubbers eller att man istället kör på marindiesel vilket är betydligt dyrare än bunkerolja. Sett en uppgift att en frakt till sjöss från Brasilien till Rotterdam nu tom är billigare än en mellan Sundsvall och Rotterdam.

Transportbranschen räknar också med att dieselpriset kommer höjas på land pga ökad efterfrågan på diesel, vilket leder till dyrare frakter även där.

Visa signatur

/havoc

Permalänk
Medlem
Skrivet av havoc:

Problemet är att den senaste och den nytillträdda regeringen i många fall driver en rent utav företagsfientlig politik när det kommer till miljöfrågor, av någon anledning måste vi alltid vara bäst i klassen.

Allvarligt talar, vet du inte vad du pratar om så kan du gott hålla tyst istället för att ränna käften som om du visste vad du pratade om. Det är en utredning som har var pågående sen en god bit innan valet. Och mig bevetligen så är detta en teknik forum, så att raljera om transportindustrin är väl knappast passande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CFSsss:

Du är hjärntvättad med att det ska kosta pengar för den enskilde konsumenten att vara miljövänlig. Detta är helt fel tänk och fel väg att gå.

EU har redan mycket stränga krav på biltillverkarna vad gäller utsläpp, och kraven blir strängare för varje år som går (EURO 1, 2, 3, 4, 5, 6). Om inte tillverkarna möter dessa krav får de inte sälja produkterna inom EU. Enkelt och effektivt.

Detta är en bättre väg att gå än en diffus viktbaserad skatt. Som jag sa innan, vikten har ingen koppling till om en produkt är miljövänlig eller inte. Det finns inget incitament för tillverkarna att bygga mera miljövänga laptops med denna skatt, dom har möjligen ett incitament att bygga lättare laptops. Men högst troligen kommer dom inte bry sig ett jota eftersom Sverige är som sagt ett extremt litet land i en stor värld.

Denna skatt är enbart till för att fylla statskassan, tror du något annat så tycker jag tyvärr att det är en naivt synsätt.

Det är upptill tillverkaren/importör om dom vill belasta slutkonsumenten med den kostnaden.

Tillverkarna måste fortfarande följa ROHS2 direktiven samt att skatten bör gå till kostnaderna för hantering av miljöfarligtavfall.

Visst ska dom fylla statskassan för sanering/hantera av miljöfarliga utsläpp/produkter etc. är inte gratis, tror man något annat har man ett naivt synsätt.

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem
Skrivet av Evil Peter:

Att vikten inte har någon koppling till det bör du nog förtydliga i större detalj eftersom det står att deras undersökningar har visat att det är en bra approximation.

Ponera att vi har en tawianesisk datatillverkare som heter "Gigamax". De bygger alla sina dator utan tungmetaller, har ett 100% retur och återvinningssystem, använder minimalt med farliga kemikalier under tillverkningen.

Sedan har vi en annan tillverkare som heter "Ultrapute". De skiter fullständigt i miljön, här är det lägsta pris och högst prestanda som räknas.

Gigamax produkter är cirka 10% dyrare pga den mer miljövänlig tillverkningstekniken, och eftersom batterierna inte är lika effektiva måste de också vara något större. Så vikten är cirka 20% mer än hos Ultrapute.

In i affären kommer Nisse, han kan noll om data men även han ser att Ultrapute är billigare och "bättre" än Gigamax. Mer för pengarna såklart det blir den! Man är ju inte dum heller!

Kontentan av detta är att skatter måste vara "STYRANDE", man måste straffa företaget Ultrapute för att ha icke miljövänliga produkter och man måste gynna Gigamax för att dom har det.

Om man vill få genomslag hos konsumenter ska datorn Gigamax vara billigare i handeln, inte Ultrapute.

En platt skatt som inte skiljer mellan bra och dåliga produkter ger inget incitament för tillverkarna att blir bättre. Det är enbart ytterligare en skatt på konsumenten och ett sätt att fylla statskassan.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av NuZ:

Menar självklart miliwatt och kilowatt. Ett typo av mig och ber om ursäkt. 1 kw som är 1000w, som en lagom bra mikrovågsugn är på. Sedan är oftast en mikro på 2,5 GHz medans wifi på C-Bandet (natokoden för 4-8ghz) och det krävs mer energi med dom små våglängderna att vara skadliga. Så 1mw c-band (som en mobil) är inget kontra en mikro. Skiljer flertalet GHz

Din poäng var att vara sarkastisk misstänker jag. Jag var bara lite dryg och rättade dig inget illa menat

Källa:
Radiotekniker i FM

Jo fast du rättade mig inte ens, utan påståd bara något väldigt orelevant. Dessutom ligger de flesta Wifi nät på 2,4ghz vilket är precis samma som micron.

Och mitt inlägg vara inte bara sarkastiskt. Jag tror absolut att wifi nätet är mer skadligt för mig än kemikalierna i enheterna. Men antagligen var det de globala skadorna man refererade till eftersom man även inkluderar tvättmaskiner och dylikt.

Men även där faller hela argumentationen.

Det finns bara en enda anledning till att införa denna "miljöskatt", det är pengar, pengar pengar pengar! Om man skulle kallat det en asylskatt så vore man i alla fall ärlig, men pengarna man drar in genom den här skatten täcker inte ens 1/3 av det migrationsverket kräver i extra resurser...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yeti:

Allvarligt talar, vet du inte vad du pratar om så kan du gott hålla tyst istället för att ränna käften som om du visste vad du pratade om. Det är en utredning som har var pågående sen en god bit innan valet. Och mig bevetligen så är detta en teknik forum, så att raljera om transportindustrin är väl knappast passande.

Skrev jag att det var den nuvarande regeringen? Nej jag skrev den föregående och den nuvarande regeringen.
Men svar ja beslutet togs av den föregående regeringen men det finns gott om idiotiska förslag som slår direkt negativt mot svenska företag även från den sittande regeringen. Och orsaken varför jag tog upp det var att ämnet redan hade vidgats i tråden och att frågan passar in i bäst i klassen tänket som vi i Sverige alltid verkar sträva efter.

Och är verkligen att använda "ränna käft" en lämplig nivå på ett forum som detta?

Visa signatur

/havoc

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon56869:

Jo fast du rättade mig inte ens, utan påståd bara något väldigt orelevant. Dessutom ligger de flesta Wifi nät på 2,4ghz vilket är precis samma som micron.

Och mitt inlägg vara inte bara sarkastiskt. Jag tror absolut att wifi nätet är mer skadligt för mig än kemikalierna i enheterna. Men antagligen var det de globala skadorna man refererade till eftersom man även inkluderar tvättmaskiner och dylikt.

Men även där faller hela argumentationen.

Det finns bara en enda anledning till att införa denna "miljöskatt", det är pengar, pengar pengar pengar! Om man skulle kallat det en asylskatt så vore man i alla fall ärlig, men pengarna man drar in genom den här skatten täcker inte ens 1/3 av det migrationsverket kräver i extra resurser...

Jag har inte sagt något om skatten utan bara om att den lilla lilla dos mikrovågor du får är väldigt mild mot tungmetallerna i fisk och andra livsmedel. Skulle vilja påstå att jag gjorde ett troll motargument om det ordvalet behagar dig bättre. Sedan sänder väl wifi på olika freq upp och ner? Ja jag skulle också vilja påstå att det skulle kallas asylskatt istället för detta. Politiker är ju inte kända för att vara ärliga direkt.

Visa signatur

"Citera för svar!"

Speedrunner

Permalänk
Medlem

Om de skattepengarna man får in genom detta används till att subventionera miljövänliga alternativ kan jag acceptera det.

Även om alla moderkort blir ca 120kr dyrare, så finns det ju inget miljövänligt alternativ - så det blir ju att betala 120kr extra för att regeringen vill dryga ut statskassan.

Visa signatur

Asus Z87-A | Intel Core i5 4670k | Gigabyte GTX 770 OC | Corsair Vengeance 2x4GB | Samsung Evo 250GB | WD Blue 1TB | Corsair RM650 | Fractal Design R4 | Dell P2414H | Fujitsu P23T-6 Thor | SteelSeries Rival |
Microsoft Sidewinder X4 | QPAD FX 90 Mousepad | Creative Sound Blaster X-Fi | Sony 2x100W | Technics SB-CS6

Permalänk
Medlem

så en ps4 väger typ 3kg väl? lite väl saftig skatt hörru?

"självklart" kommer pengarna göra skillnad för miljön!

äckligt

Visa signatur

Intel Core i5-750, Asus Maximus III Formula, Asus CUII GTX 570, Corsair 4GB Dominator GT, Corsair 620w HX, Corsair H50 Hydro, Intel X25-M 80GB, Samsung F3 Spinpoint 500GB, Silverstone Fortress (FT01B-W).

Permalänk
Medlem

Högre skatt på hälsofarligt eller mindre miljövänligt material? Absolut. Det kan jag betala lite extra för.

Men då ska det gälla allt. Inte bara vitvaror och hemelektronik. I kostnaden ska det även ingå administrativa kostnader och standarder så man vet vad man köper.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Asus TUF Gaming WiFi | Ryzen 5600X | 32 GB Ballistix| Vega 56 | Newton R2 650 W

Permalänk
Medlem

När är det dags att beskatta flygandet?
Varför är det ok att fylla en läckande ac anläggning i en bil med "miljövälig gas" (1kg r134 motsvarar 1.4Ton koldioxid).

Ang hälsa: Vi borstar tänderna med flour. Säkerligen måste det finnas alternativ till ett nervgift?
Undra hur många som skulle köpa barntändkrämen i hyllan som det stod arsenik på med stora bokstäver?

WWF hjälper till att skövla regnskog, samt håller Monsantos genmanipulerade sojaplantor om ryggen som besprutas med roundup (där det aktiva kemikalien i princip är agent orange). Japp det var monsanto som tillverkade agent orange åt jänkarna i vietnamkriget.

Allt som heter något med miljö är bara ett sätt att tjäna mer pengar eller att få göra det över huvud taget som jag ser det.

Permalänk
Avstängd

Kemikalieskatt my a**.. Nu höjs skatterna på allt och överallt och vi vet alla vart pengarna ska läggas egentligen. Men det får man inte prata om.

Permalänk
Testpilot
Skrivet av FrozTiQ:

ser inte hur skatt gör en produkt mer miljövänlig, please tell me

För skatten innefattar speciella kemikalier som anses miljö och person- farliga.
Om länder börjar beskatta, aka. bestraffa användning av dessa medel så kommer det finnas alternativ så småning om som förmodligen är bättre.

Trodde detta var den logiska slutledning faktiskt, men efter jag ser 70+ "likes" på din kommentar så undrar jag faktiskt hur folk tänker

Skrivet av Fire_Ice:

I båda fallen är det vi vanliga människor som får betala priset.

Mjo, tyvärr. Men förhoppningsvis leder det till något bättre!

Visa signatur

R < ROG G17 | R9 5900HX | 32GB 3200 MHz | RTX 3070 >

G < R9 5900X | 32GB 2666MHz | ROG RTX 3090 Ti >

B < RK96 | VGN K75 Pro | Deathadder V2 Pro >