Datorn startar inte. Bytt cmos batteri osv

Permalänk
Medlem

Datorn startar inte. Bytt cmos batteri osv

Hej!

För några dagar sen kraschade min dator och försökte göra startreparation som inte funkade först men efter några omstarter så funkade det. Den kraschade igen sen och jag installerade om Windows och restettade cmos genom att flytta jumpern, men det funkade inte. Jag stängde av nätagget och startade det senare och då kom det upp battery low. Jag köpte då ett nytt cmos batteri, när jag sen startade stod det ändå battery low. Jag resettade cmos med jumpern och testade starta igen och då kom jag in i bios och ändrade datum osv och datorn funkade i en och en halv dag.

Jag kunde tanka flera Windows uppdaterad och andra drivrutiner men idag när jag skulle installera fler updates så kraschade datorn igen och vill inte starta. Fläktarna går igång men låter lågt och skärmen går till strömsparläge för att inget händer, det är bara svart. Jag testade starta igen och tryckte på del direkt för att komma in i bios och nu är det en svart skärm med en blå rand där det står Wait... Med vit text det svar stått så i ca 10 min. Fläktarna låter mer nu.

Mitt system:
Operativsystem: Microsoft Windows 7 64-bit och senaste drivrutinern till mus, grafikkort, skärm.
Processor: AMD Phenom II X4 965 Black Edition
Socket-AM3, Quad Core, 3,4Ghz, 8MB, 125W, Boxed
Processorkylare: Standard
Moderkort: ASUS M4a79t Deluxe
Minne: Corsair Dominator DDR3 1600MHz 4GB CL8
Kit w/2x 2GB XMS3 modules, CL8-8-8-24, 1.65V, for Intel and AMD, 240pin
Grafikkort: XFX Radeon HD 5870 1GB GDDR5
PCI-Express 2.0, 2xDVI-I, HDMI, DisplayPort

Hårddisk: WD Caviar® Black 1TB 3,5", SATA,
32MB Cache, Dual Processor, 7200RPM

Nätaggregat: Corsair HX 750W PSU
ATX 12V V2.2, 80 Plus Silver, Modular, 4x 6+2-pin PCIe, 12x SATA, 140mm Fläkt
Övrig kylning: ingen, standard för chassit.
Övriga komponenter: Sony Optiarc DVD±RW burner AD-7240S
DVDRW 24x, DL, RAM, SATA, Bulk, Black

Permalänk
Medlem

Det kan finnas flera orsaker till de olika felen. Det här är det jag kommer på att göra innan du blir tvungen att låna delar.

Mycket lättare att hitta fel med färre delar/kablar inblandade så koppla ur allt som inte behövs för att få bild. Fixa så att bios ser rätt ut innan du blandar Windows (hårddiskar), kringutrustning mm. Du vill inte leta som en galning för att sen upptäcka att det hela tiden var tangentbord, mus, nån kabel osv eller porten de kopplats till som du inte insåg kunde orsaka olika allvarliga fel.

Kolla att CMOS batteriet inte sitter bakochfram.

När du resetar cmos (nollställer bios) så ska strömkabel vara utdragen oavsett vilket sätt du gör och ta det lugnt så att den hinner bli nollställd. Vid vissa fel måste även andra saker tas bort. Vad varierar rejält mellan vad som orsakar olika fel. Därför bör du testa att nollställa igen medan du felsöker, tar loss sätter tillbaka osv.

Gå igenom minnena. Testa 1 i taget i olika minnes platser och sen olika kombinationer. Har du tålamod så kan du ladda ned memtest och testa minnena.

Ta loss och sätt tillbaka delar/kablar. Ännu bättre om du river ut allt. Kolla efter böjda pinnar, skador i kontakter/hållare innan du bygger ihop det viktigaste igen.

Permalänk
Medlem

Jag fick igång datorn igen igår i några timmar och försökte tanka flera uppdateringar genom Windows update, men när de ska installeras kraschar den efter ett tag. Datorn startade ett memory diagnostic test men jag fick inte fram nån info, den startades om efter testet och inget hände. Nåde jag installerade om Windows gjorde jag det inne i Windows och inte genom att starta med skivan i. Då fick jag en Mapp som hette Windows.old på c: disken. Ska jag installera windows med skivan i från början så allt det gamla försvinner först? Om jag kommer in i Windows igen.

Skickades från m.sweclockers.com