Köptips till gamingdator för runt 8000

Permalänk

Köptips till gamingdator för runt 8000

Hej!

Jag har nu haft min dator (köpt på MediaMarkt, en Acer M5810) i snart 4 år och det känns verkligen som den börjar bli allt segare. Här om dagen fick jag min första BlueScreen, vilket väl beror på att fläkten börjar sacka och datorn blev överhettad? I vilka fall som helst fick detta mig att tro att det kan vara dags för en ny. Vad tror ni? Är 4 år gammalt/nytt?

Jag har en budget på runt 8 000 och om en ny dator ska införskaffas så ska det ska vara en bra gamingdator, då jag är övertygad om att jag får en bra sådan för det priset. Lirar mestadels Diablo/LoL etc. och vill därför att sådana spel ska kunna liras utan några som helst problem. Alla tips på komponenter är välkomna, jag har extremt dålig koll på vad man bör leta efter!

/Johannes

Permalänk
Medlem
Skrivet av pralinen123:

vilket väl beror på att fläkten börjar sacka och datorn blev överhettad?

du är väl medveten om att en dator måste rengöras? det är mycket mer sannolikt att det är igendammat än att någon fläkt eller kylare har gått sönder.

plocka dvd och hårddisk från din gamla dator.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/6684478/2014-04-17

Permalänk

Mitt förslag om du bygger själv. Lite över budget dock om du även ska ha hårddisk, operativsystem och dvd. Listan från NetOnNet

Visa signatur

Bästa färdigbyggda stationära gamingdatorn under 10000 kr? http://www.agumagamingdator.se/

Permalänk

Tack för era rekommendationer! Kan nog behöva städa den igen ja, var ganska längesedan jag gjorde det!

Permalänk
Avstängd

Hej Pralinen!

Självklart skall du få hjälp med att finna din nästa dator.

Behöver svar på ett par frågor,

Ska du sätta ihop den själv?
Bryr du dig om laddningstider?
Behöver du windows?
Vill du ha bra ljud?
Skall du överklocka?

MVH

Permalänk

Tusen tack, ska genast svara på frågorna!

Planen är nog att sätta ihop den själv. Har kollat runt lite på internet och det känns ändå som att det inte är allt för svårt att sätta ihop den själv, trots att jag inte vet hur man gör i nuläget. Kunde också vara intressant att veta hur mycket det kan kosta att få den ihopsatt, så att man slipper lägga tid på det själv. Vet du/någon vad det brukar kosta?

Vad menar du för laddningstider? Ber om ursäkt för min dåliga koll!

Windows kommer jag behöva, och bra ljud är ju alltid ett plus, men är inte det viktigaste med den.

Angående överklockning har jag inte satt mig in i det, men jag har hört från kompisar som ofta rekommenderar det. Jag undrar dock om det finns några större nackdelar med att göra det? Och det man behöver för att överklocka är väl bättre kylning? För om det inte är allt för dyrt med lite extra kylning hade jag gärna haft möjligheten att göra det!

Permalänk
Avstängd

Pralinen,

Du sparar ungefär 800 kr på att sätta ihop den själv, fördelen är även att du lär dig hur datorn fungerar, och det underlättar vid framtida eventuella byten av delar, rengöring, och dylikt. Jag rekommenderar att du bygger på egen hand.

Laddningstider, då syftar jag på hur långt tid det tar för ex Windows att starta upp, om det har betydelse för dig om det tar 2 minuter, eller 40 sekunder, om det spelar någon roll om banorna i spelen laddar på 30 sekunder, eller på 1 minut.

Windows lägger jag i din korg.

Överklockning har inga nackdelar när det görs inom normala värden, det är bara ett sätt att få ut mer prestanda och tillverkarna lämnar marginal för användarna att göra just detta. Du behöver en kylare, men jag lägger till en i din varukorg.
Överklockning är något du skall göra metodiskt i lugn och ro, det är simpelt, men man måste läsa in sig lite på det innan man börjar med det så att man inte skadar sina komponenter, även om det är osannolikt.

MVH

Permalänk
Avstängd

Chassi - Corsair Carbide 200R

Corsair Carbide 200R är ett väldigt prisvärt och bra chassi att bygga i. 2 st fläktar på 120mm från Corsair medföljer, du har höjd för din Cooler Master 212 Evo kylare, det är stilrent, riktigt många fläktplatser, och gott om utrymme för kablar och komponenter.

CPU - AMD 760K

Extremt prisvärd fyrkärnig CPU som tillsammans med ett bra grafikkort klarar av att driva runt allt förutom dom tyngsta spelen i multiplayer med bra flyt, ex BF4, LoL, HoN, Dota 2, CS.GO, Diablo 3, DayZ, etc samtliga dessa titlar . Gjord för att överklocka, kan med lätthet få 10-20% ökad prestanda. En bra kylare och stabilt nätagg är ett måste, mer om det senare. Långsammare än en Intel, men ger dig 1000 kr mer att spendera på ditt grafikkort, vilket ger mer total FPS än en snabbare CPU med ett 1000 kr billigare grafikkort.

Moderkort - ASRock Fatal1ty FM2A88X+ Killer

Jag valde ett av de dyraste moderkortet till plattformen, utav några få enkla skäl. Ljudet kommer från inbyggda kretsen Realtek ALC1150, vilket innebär att du får ljud i klass med ett separat ljudkort som i sig hade kostat 400-500 kr om du hade köpt det löst, perfekt för både spel och film och ger en härlig upplevelse. Samtliga komponenter på kortet är av högsta kvalité, kondensatorer etc, digital strömförsörjning för din CPU, vilket säkerställer en stabil överklockning, rejäl kylning för VRM (delar som levererar ström till CPU och bryggor), gott om expansionplatser, Killer E2200 nätverk minimerar laggen, mm, ett perfekt moderkort för dina behov.

Nätagg - XFX Core Edition 550W

Tillverkat av världens främsta på nätagg, Seasonic, för XFX. Ett extremt prisvärt nätagg som för 529 kr är ett fynd. Kommer ge din dator stabil och trygg strömförsörjning och du kan sova gott om nätterna med detta i burken. Finns ingenting annat i prisintervallet 1-599 kr som ens kommer i närheten.

Optisk enhet - Samsung DVD brännare

Standardenhet från Samsung, bra kvalité.

RAM minne - 8 GB Kingston HyperX Fury

Minnen av bra kvalité som lätt klarar av att överklockas till minst 1866 mhz om du väljer att göra det. Har en kylfläns i metall för att leda bort värmen.

Hårddisk - SSHD från Seagate

Med din budget på 8000 kr så valde jag att inte köpa en SSD, SSD är snabba och roliga, men dom gör noll skillnad för spelprestandan förutom eventuella laddningstider innan matcher, etc. En SSHD är istället en hybrid (blandning) mellan en traditionell mekanisk hårddisk, och en SSD disk. Den har 1TB i utrymme, och 8 GB SSD minne, i SSD minnet sparar den de filerna du använder oftast, som kommer vara Windows startfiler och eventuellt något spel som du använder ofta. En SSD startar windows på ungefär 45 sekunder, en SSD på 30 sekunder, och en enbart mekanisk hårddisk på ungefär 90 sekunder. Du sparar ca 700 kr på att inte köpa en SSD. Du kan alltid köpa en SSD i framtiden och enkelt sätta in i din dator, just nu ser det ut som att priserna kommer fortsätta falla så jag hade väntat och nöjt mig med SSHDn.

CPU kylare - Cooler Master 212 Evo

En av världens mest kända och prestanda per krona när det gäller processorkylning, ingen tvekan här, köp.

Grafikkort - MSI GeForce GTX 770 2GB TwinFrozr GAMING

Här läggs största delen av din budget, du får ett fantastiskt kort för denna peng. 770 kommer tillsammans med 760K cpun att driva runt allting du kastar på dem med lätthet, för 2490 kr är detta kort med denna kylaren från MSI ett riktigt bra köp. Bara att gratulera!

7905 kr med windows 7, som du dock får köpa på annan plats för är tillfälligt slut på inet.se

http://www.inet.se/kundvagn/visa/6684760/optimi8k

Permalänk

Verkar som en härlig dator det där!

Hade någon fundering gällande valet att skippa en Intel-processor och istället satsa på grafikkortet. Ponera att jag hade ytterligare 1 000 kr att lägga på datorn; hade det då varit ett självklart val att lägga dem på en bättre processor?

Jag la också märke till att du la till en dvd-brännare i korgen. Jag har ju faktiskt en sådan i min nuvarande dator, kan jag använda den i den nya? Hade varit ett smidigt sätt att spara in 200 kr känns det som.

Permalänk
Avstängd

Ja det kan du göra om den är tillräckligt ny , dvs om sata kontakten passar på moderkortet.

Om du hade haft 1000 kr till hade jag nog köpt en Intel cpu, men då behöver du även ett likvärdigt moderkort och det kostar 100-200 kr ytterligare till Intel plattformen.

Så ca 9000 kr.

I korgen jag satte ihop finns det inga kompromisser, moderkortet kan verka dyrt men är värt sin vikt i guld, Intels cpuer måste överklockas om du vill ha ut maximalt av dem och detta kort har digital strömförsörjning och brutal vrm kylning.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/6685582/2014-04-18

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

Tjena, såg din kundvagn m86s och undrade om det är värt att uppgradera några delar för ännu bättre prestanda :)? Jag har redan Windows 7 så jag har 1 tusen mer att spendera men vill helst inte gå över 8 tusen Tack i förhand och förlåt för att jag lånar tråden

Permalänk
Avstängd

Vilken kundvagn tänker du på isåfall Felix? Den med AMD eller den med Intel?

Har du 8000 kr i total budget?

MVH

Permalänk
Avstängd

Lika bra processor som i5:

http://www.netonnet.se/art/dator/komponenter/processor/amd-so...

http://se.wesellcd.dk/index.php?ref=affiliate|prisj12&ref=2N0...

http://www.inet.se/kundvagn/visa/6687381/2014-04-18
7812kr.

http://www.netonnet.se/art/dator/komponenter/processor/amd-so...

http://se.wesellcd.dk/index.php?ref=affiliate|prisj12&ref=2N0...

http://www.inet.se/files/img/cart\kundvagn-6687400-00.png
7766kr.

Permalänk

Denna var det jag tänkte på http://www.inet.se/kundvagn/visa/6684760/optimi8k Men är den bättre än den cp60 skickade Har noll koll på detta med datordelar och vad kommer den typ klara i dem nya spelen som bf4? Utan uppgradering och med!