Permalänk

Köpråd/Byggråd

Hej, första inlägget här och såklart kommer jag med ännu en köprådstråd samt en del frågor.

Min budget ligger på runt 10 000, vill helst inte överstiga för mycket och det är givetvis gött om man inte behöver lägga så mycket. En gamingdator, men jag bryr mig faktiskt inte om hög upplösning så mycket. Det jag bryr mig om är att spela in i youtube HD-kvalitet(720p) med så lite försämring av prestandan som möjligt.

Ja, jag är verkligen ingen expert så låt oss bara få det ur vägen direkt. Jag har även mest kollat runt diverse prissidor, i det här fallen prisjakt. Kan lägga till att det här är första gången jag försöker mig på att bygga en dator helt från grunden. Det är jag är ute efter mest är prestande och inte så mycket onödiga funktioner.

Chassi:
Gigabyte IF 133, full tower ATX, ~434kr. Finns säkert fler som har samma storlek och även är några 100kr billigare men jag bara hittade den här lite snabbt. Så låt oss säga 500kr på chassi. Det är ju full-tower så den måste husa rätt mycket. Jag bryr inte ett dugg om chassit är snyggt eller inte.

Minne:
kingston hyperx fury black 2x8, GB DDR3 1600 - PC3 12800, CL10, ~1372kr. Här spelar det inte heller någon vilket märke och så(för min del i alla fall), bara det 16 eller mer. Är ju DDR3 och 1600 vilket ska ju funka i moderkortet.

Hårddisk:
500GB är tillräckligt för mig faktiskt men eftersom jag såg att det fanns rätt billiga 1tb nu tänkte jag väl att man lika gärna slå på en sån. En av hårddiskarna jag tittade på var
Western Digital Caviar Blue WD10EZEX 1TB, ~469kr 7200rpm. Inte en SSD alltså och då undrar jag om det verkligen är värt med en SSD? Kollade lite på dem och jävlar de är ganska dyra. Undrar också lite hur stor skillnad man märker på rpm:n mellan de olika diskarna? Är det stor skillnad och värt pengarna med 10k rpm? Men säg en disk för 500kr.

Nätaggregat:
ADVANCE PC nätaggregat TX-750W (321kr) eller COOLER MASTER B700 (589kr). Viktigast här är ju såklart att jag får tillräckligt med ström till datorn. Men ett 750 borde väl ändå räcka? Säg 500kr.

Moderkort:
Viktigast här är att allt får plats och att det är Windows 7 inte 8 eller 9. asus p8z77-v lx ~613kr, verkar ha allt och lite till. Jag är verkligen inte så någa med att moderkortet ska 8st USB uttag. 4 räcker gott och väl. HDMI är väl inte heller så viktigt men självklart alltid en bonus.

Processor:
Jag vill ha en ganska bra processor. Och ja, jag ska spela en del nya spel men också en del äldre och ooptimerade, som alltså inte har multi-core support. Därför tänkte jag att det kanske skulle vara bra med en dual-core. AMD A6-6400K 3.9GHz ~484kr(500kr). Min fråga är väl främst om processorn är bra och om tänker helt fel och ska satsa på en octa-core eller något istället? 3.6ghz räcker gott och väl enligt mig.

Grafikkort:
GEFORCE GTX 770, ~2700kr. Verkar vara ett väldigt bra och prisvärt grafikkort. Jag är ledsen men jag kan inte lägga 2000$ på ett grafikkort. Men mina andra funderingar är också över om man skulle göra på SLI antingen med ovanstående om budgeten håller eller med lite billigare GEFORCE GTX 760, ~2000kr. Eller finns det någon annan kombination som skulle vara bättre? Går budgeten helt åt helvete skulle jag kunna gör med ett radeon r9 280x ~2000kr.

Kylning:
Frågan jag mest undrar här är om det verkligen behövs? Men jag inkluderar det även så man kan få en hum om priset och så. COOLER MASTER HYPER 212 EVO S-1150/2011/AM3+/FM1 ~299kr. MEN låt oss säga 500kr ändå.

Så om jag räknar ihop alla priser med fet stil blir beloppet runt 7185kr. (9700kr med SLI 770. 8845kr med SLI 760.)

Detta ger ju lite spelrum om det skulle vara vissa delar som vore dåliga, som man behöver lägga mer pengar på eller nåt. Men säg att om allting funkar skitbra med priset (7185kr), var skulle man bäst lägga lite bättre krut på? RAM, processor?? Såna saker kan jag inte över huvudtaget.

Fraktpriser, plus att vissa priser är väldigt optimistiska är ju för att kollat dem på priskollsidor. Jag har inte alls bråttom med min dator så jag kommer nog lägga en del tid på att verkligen få dem bästa priserna, även om det tar ett tag.

INPUT!!!!

Tack på förhand swesclockers

Visa signatur

not one step back

Permalänk
Medlem

man ska inte snåla på chassit för mycket. man behöver inte lägga någon förmögenhet men under 500kr tycker jag inte, då får du ett jobbigt bygge, ett plastigt och obehagligt chassi, massa trevliga vibrationer från hårddisken (det får jag t.o.m. i mitt enthoo primo även om det var värre i mitt define r4, vill inte tänka mig hur det blir utan vibrationsdämpning), hög ljudnivå och/eller dåligt luftflöde. kör på ett corsair carbide 200r så får du ett bra budgetchassi. inte toppen av kvalitet kanske men ändå ok. förslagsvis köper du från komplett.

varför i hela friden ska du ha 16gb eller mer?! 8gb är absolut tillräckligt i en speldator. du vinner inget på att ha mer ram än du använder, tänk dig att du köper en hårddisk på 2tb när du bara använder 700gb, då hade du klarat dig lika bra på 1tb och det extra ger dig ingen extra prestanda utan det är bara pengar i havet. förslagsvis köper du http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1084922 då det är billigt.

wd blue är en bra disk. ingen höjdare på något men prisvärd och funkar bra överlag. ssd är absolut värt det, ja, men bara ssd är (även om det är helt fantastiskt) väldigt dyrt. i normala fall har man 1 (eller fler) ssd:er med 1 (eller fler) hårddiskar. på sin ssd har man windows, några favoritspel och något program. på hårddisken har man allt annat, som filmer, musik och spel som inte får plats på ens ssd. det är ingen jätteskillnad mellan rpm, 10k ska du inte köpa. 7200 är bra för en vanlig disk och funkar som os, 5400 funkar bra som lagring men kanske inte så bra som systemdisk då de är lite långsammare.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2074412
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2683920
försiktig med pixmania, undvik helst.

vad har operativsystemet med moderkortet att göra? z77 är gammalt och inte längre relevant. du gör så att du väljer processor först och sedan ett moderkort som passar processorn och det du har tänkt sätta i systemet.

windows 8 är att rekommendera, windows 9 finns inte ännu. 8 är ett vassare operativsystem än 7 och det märks på små saker som hur snabbt man kommer in på wifi-nätverk, att man kan pausa kopiering och att det äter upp mindre resurser. skillnaden i spel mellan 7 och 8 är ~3% vad jag kan komma ihåg, finns någon artikel om detta på hardocp tror jag att det var. 7 är fortfarande bra men finns ingen anledning att köpa det nytt. 7 får sannolikt inte dx12 heller. om man vill ha startmeny kan jag rekommendera http://startisback.com/ som kostar $3 för ett system med 30 dagars testperiod.

titta inte på klockfrekvensen, den är inte relevant i sig. en processor på 3,6ghz är oftast inte likvärdig mot en annan i 3,6. här har du två syntetiska test. alla processorer körs i 2,8ghz och i första kör man med en tråd och i andra med alla trådar som finns på processorn. som du kanske kan se så är det intel som man helst ska ha. 500kr för en processor är för snålt i din prisklass, du vill ha en intel core i5, antingen 4440/4460 om du inte ska klocka (känns kanske inte så) eller en 4690k om du ska.

kör på ett 280x eller 290 om det får plats. för 720p är dock ett 270x overkill. sli ska du absolut inte ha för 720p, dessutom är 770 inte bästa valet för det då 2gb minne flaskar innan grafikprestandan gör det.

212 evo är bra, lite tråkigt bara om du inte kan utnyttja den då du inte kan klocka en låst processor.

du ska inte köpa sådant skräp för att leverera ström till din dator.

lägger till överklockning då det bara kostar dig några hundra och gör en jävla skillnad för prestandan i framtiden när processorn börjar bli lite seg. i5 i 3,1ghz mot ~4,4ghz.

http://www.prisjakt.nu/list.php?l=2631116&view=l

chassi komplett 589kr inkl frakt
nätagg komplett 548kr inkl frakt
moderkort webhallen 828kr inkl frakt
processor komplett 1799kr inkl frakt
processorkylare netonnet 298kr inkl frakt
minne netonnet 699kr inkl frakt
hårddisk webhallen 549kr (får se hur det blir med frakt då du beställer 2 saker därifrån)
ssd webhallen 689kr inkl frakt
grafikkort 3295kr inkl frakt
windows netonnet 849kr inkl frakt
totalt: 10143kr inkl frakt

vill du ha ner priset kan du spara 1000kr på att gå ner till ett r9 280x. b

Permalänk

Tack för snabbt svar!

Hm, det verkar som om jag verkligen behöver en re-check på mina saker...Men det förväntade jag nästan mig.

Låt mig förtydliga lite vad jag menar med 720p. Jag vill självklart kunna spela så nya spel som möjligt och spela spel som kommit nu dem så snyggt som möjligt samt spela in så snyggt som möjligt. Men går prestandan ner när jag spelar in har jag inga problem att antingen sänka grafiken på spelet eller att sänka inspelningen till MINST 720p.

Och min tanke med RAM-minnet är att, säg 4 år fram så vill jag inte att något ska kännas efter. T.ex med min dator som jag har nu, 5-6 år nu tror jag, grafik OK, processor OK, men RAM som (ändå är på ~3.8GB). Men OK! Eftersom det är ändå var så billigt kan man ju alltid uppgradera sen. Dessutom behöver jag dem pengarna på de andra komponenterna!

Jag är fortfarande inte helt såld på windows 8 om jag ska vara ärligt. Visserligen lockar snabbheten mest men ändå... Men nu när jag kollade så kostar ju både 7/8 ungefär samma!

Och begagnat är inget du rekommenderar? Som jag sa har jag inte bråttom med att få datorn, så t.ex om jag hittar ett bra chassi på blocket är det väl bara att slå till?

Visa signatur

not one step back

Permalänk
Medlem
Skrivet av alexoyeah:

Tack för snabbt svar!

Hm, det verkar som om jag verkligen behöver en re-check på mina saker...Men det förväntade jag nästan mig.

Låt mig förtydliga lite vad jag menar med 720p. Jag vill självklart kunna spela så nya spel som möjligt och spela spel som kommit nu dem så snyggt som möjligt samt spela in så snyggt som möjligt. Men går prestandan ner när jag spelar in har jag inga problem att antingen sänka grafiken på spelet eller att sänka inspelningen till MINST 720p.

Och min tanke med RAM-minnet är att, säg 4 år fram så vill jag inte att något ska kännas efter. T.ex med min dator som jag har nu, 5-6 år nu tror jag, grafik OK, processor OK, men RAM som (ändå är på ~3.8GB). Men OK! Eftersom det är ändå var så billigt kan man ju alltid uppgradera sen. Dessutom behöver jag dem pengarna på de andra komponenterna!

Jag är fortfarande inte helt såld på windows 8 om jag ska vara ärligt. Visserligen lockar snabbheten mest men ändå... Men nu när jag kollade så kostar ju både 7/8 ungefär samma!

Och begagnat är inget du rekommenderar? Som jag sa har jag inte bråttom med att få datorn, så t.ex om jag hittar ett bra chassi på blocket är det väl bara att slå till?

när du får slut på ram köper du 8gb till.

hur är det en nackdel att 8 kostar lika mycket? skulle ju vara jättekonstigt om det nya och bättre kostade mindre. om du vill köpa 7 så kan du göra det, det är ingen massiv förlust på något sätt men windows 8 är bättre, åtminstone om man skaffar startisback eller liknande (metro är väl ingen höjdare på desktop men har man en sådan använder man det inte).

köp begagnat om du vill, blir mycket bättre priser.

Permalänk

Nej men jag tänkte att kanske 7 var åtminstone hälften så billigt men när båda ändå kostar typ samma varför inte köra på 8 ändå

Visa signatur

not one step back