Många bärbara som saknar optiskaenheter köpa med eller utan?

Permalänk
Medlem

Många bärbara som saknar optiskaenheter köpa med eller utan?

Som rubriken lyder ska jag köpa med eller utan? Kollar på en dator utan och hur gör jag om jag vill spela ett spel från cd eller byta från w8 till w7?

Permalänk
Moderator
Brons i quiz

det är pga många bärbara datorer och struntar i cdläsare för att bli smallare. du kan köpa en läsare på USB för 200 kr ish.

Visa signatur

Citera om du vill ha svar!
Tycker du om sidospår? :D Besök The Wiki Game
Har du fråga angående modereringen? PM till Moderatorerna eller Kontaktformulär

Permalänk
Medlem

Nuförtiden kan du installera Win7 och andra operativ genom usb-minne så där bör det inte vara några problem iallafall.

Permalänk
Avstängd

Sen köper majoritet av spelarna sina spel inköp på Steamstore etc. Vi lever på 201x talet och en optisk enhet är klart överflödigt personligen har jag inte använt en på snart 10år.

Visa signatur

CITERA FÖR SVAR | Inet fraktfritt

Main: Ryzen R5 1500x|AsRock X370 Killer SLI|16GB DDR4 Crucial 2666MHz|480GB Corsair Force LE|Gigabyte RX480 8GB G1|Be Quiet Dark Rock 3 Pro|Be Quiet SIlent Base 800 Orange|Corsair RM750x|
Network: Synology DS416j|2x 8TB WD Red|3TB WD Red| Comhem 100/10|

Permalänk
Moderator
Moderator

Om du inte vet med dig att du kommer använda optisk läsare ofta utan bara då och då så är det imo bättre att skaffa en extern för de tillfällen då behovet finns.

*Tråd rensad.*

Citat:

§ 7
Piratkopiering

Det är inte tillåtet att sprida länkar till piratkopior. Det är inte heller tillåtet att diskutera hur man kringgår kopieringsskydd eller olovligen kopierar upphovsrättskyddade verk.

All antydan till innehav av piratkopierat material är förbjuden.

Trots att det kan vara lagligt att göra privata kopior är diskussioner om detta inte tillåtet. Svensk och internationell lagstiftning är svårtolkad och föränderlig och eftersom forumets moderatorer inte är jurister som kan bedöma varje enskilt fall är samtliga diskussioner av denna typ förbjudna. För mer information om § 7, se FAQ.

http://www.sweclockers.com/forum/regler

Visa signatur

*-<|:C-<-<

Nytt namn, samma bismak.

Permalänk
Medlem

Har inte haft optisk i min bärbara på över 8 år ...

Någon gång har det varit en nackdel, men har t ex tippat till iso i min server och sedan kört virtual drive om det varit program som inte fått o få i mjukform.

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem

Köp utan om du inte verkligen har ett sådant behov. SKulle du behöva i framtiden finns det externa usb cd läsare för runt 200:- att köpa till. Bättre att ha en extern cd läsare de få gånger man måste ha cd än att alltid släpa runt på en cd läsare i datorn som säkert adderar runt 2hekto extra i vikt och dessutom gör datorn mycket tjockare och klumpigare.

Folk blev säkert besvikna när sina laptops slutade ha inbyggd diskett läsare också men se på oss idag, ingen kunde bry sig mindre. CD skivor är stenålder och försvinner i rasande takt.

Permalänk
Medlem

Köp en extern. Om det är något som efterfrågas alls. Du hittar även äldre spel hos Steam, GOG, Origin och gänget, om spelet inte behöver optisk läsare och skivan i läsaren för att köras så kan du i alla fall få in spelet på datorn.

Windows 7 retail har inte sålts och har inte funnits i butik på mer än ett år i vilket fall som helst. Du kan alltså inte längre köpa laglig Windows 7-licens från Microsoft. Företag nedgraderar med hjälp av volymlicens som inte är tillgängligt för konsumenter, i så fall måste du köpa en dator som är nedgraderad av tillverkaren. Windows 8.1 och Windows 10 när det kommer kan du köpa elektroniskt och ladda ner med verktyg som för över det till ett USB-minne som du då använder som installationsmedia. Har du optisk läsare på en annan dator kan du skapa en bootbar USB där, om du skulle råka ha en laglig Windows 7-skiva. Så det är inte så att man måste ha optisk läsare i alla datorer. För att installera program från skiva kan du om du har en annan dator med optisk läsare dela ut den över nätverket. Fungerar fint för mycket programvara. Om inte det räcker så köp en extern. Finns ingen anledning att begränsa dig till stora otympliga modeller.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GaMeR2K5:

Windows 7 OEM, på DVD, säljs fortfarande i flera varianter hos många återförsäljare.

Så det är inga problem att köpa en laglig Windows 7-licens idag om man vill ha det.

Det är inte tillåtet att installera på en egenbyggd dator eller till dator med nuvarande operativsystem däremot. Även W7HP OEM kommer börja sina eftersom Microsoft slutat sälja det.

Permalänk
Avstängd

Klart det är tillåtet, annars skulle licenserna inte säljas hos t.ex INET.

Visa signatur

CITERA FÖR SVAR | Inet fraktfritt

Main: Ryzen R5 1500x|AsRock X370 Killer SLI|16GB DDR4 Crucial 2666MHz|480GB Corsair Force LE|Gigabyte RX480 8GB G1|Be Quiet Dark Rock 3 Pro|Be Quiet SIlent Base 800 Orange|Corsair RM750x|
Network: Synology DS416j|2x 8TB WD Red|3TB WD Red| Comhem 100/10|

Permalänk
Medlem
Skrivet av Peppar2014:

Klart det är tillåtet, annars skulle licenserna inte säljas hos t.ex INET.

Så fungerar inte licenser, det är tillåtet för datortillverkare att köpa OEM från kanalen och leverera förinstallerat till slutkund. Det är också tillåtet när de själva förinstallerar licensen. Det finns i handeln för att små systembyggare ska kunna använda det. Det är inte tillåtet att själv installera. Framgår tydligt från Microsoft vad villkoren är. Bara för att du får en nyckel så är det inte licensierat. W7HP har passerat sista försäljningsdatumet nu också. Det försvinner snart.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Det är inte tillåtet att installera på en egenbyggd dator eller till dator med nuvarande operativsystem däremot. Även W7HP OEM kommer börja sina eftersom Microsoft slutat sälja det.

MSDNAA får man fortfarande ett par W7 och XP nycklar om året.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GaMeR2K5:

Har du läst igenom detta http://oem.microsoft.com/public/sblicense/2008_sb_licenses/fy... ?

Det är tillåtet att använda sig av en OEM-licens ifall man bygger ihop en ny dator.

EDIT: Förresten så har det absolut ingen som helst betydelse... i praktiken skiljer det inget mellan OEM och RETAIL. Jag har enbart köpt OEM-licenser till mina datorer.

http://www.microsoft.com/oem/en-gb/licensing/sblicensing/Page...
http://www.microsoft.com/OEM/en/licensing/sblicensing/pages/l...
http://www.microsoft.com/oem/en/licensing/sblicensing/Pages/w... Detta gäller enbart Windows 8 OEM inte 8.1 som inte hade retaillicens.

EULA hittar du på http://www.microsoft.com/en-us/legal/intellectualproperty/Use... Framgår att OEM-avtalet är mot systembyggaren.

Anledningen varför de säljs.

Citat:

Q. What are the different ways in which Microsoft OEM system builder Windows desktop operating system licenses can be distributed?

A. The current OEM System Builder License allows system builders to distribute Windows desktop operating system licenses in the following ways:

Preinstalled on a new PC.
Unopened OEM System Builder Packs can be distributed to other system builders by themselves. Note that they must remain unopened so the receiving system builder can accept and be bound by the break-the-seal license agreement that is affixed to the pack.

http://www.microsoft.com/oem/en/licensing/sblicensing/Pages/w...

Citat:

Building a PC for personal use licensing comparison by product

Windows 7
Full packaged retail product is needed.
Can be used to upgrade an existing PC with a Windows operating system.
Can be used for clean installs on existing or new hardware.

Permalänk
Medlem

Köpte en extern läsare för ert och ett halvt år sedanoch den har kommit till användning några gånger på lite olika datorer. För mig var den 200kr läsaren ett bra köp och är den sista jag någonsin kommer ha. Jag har 4g så det är begränsa till 100Gb per månad så om det är cd eller ladda ner så blir det för mig cd

Visa signatur

Speldator: Ryzen 5800x3d | Asus B550m TUF Gaming Wi-Fi | G.Skill TridentZ Neo 2x16GB 3600MHz CL16 (hynix djr) | In Win 301 | Scythe Fuma 2 I Asus RTX 3070 Dual OC | Seasonic GX750 | Lots of unicorn vomit Laptop: Thinkpad E14 G2 4700U Kringutrustning: Cooler master Quickfire TK MX-Brown | Sennheiser HD598cs | Sony WH1000XM3 | Logitech G900 | ASUS PB278QR | Rift CV1 | Audio Pro Addon T14

Permalänk
Medlem

Hur många gånger använder du den? Skulle gissa få... Och då kan det vara bättre utan om inte så köp en med... Men skulle själv kolla på vilken dator jag vill ha först kan ofta byta ut cd också mot hdd eller liknande om det blir aktuellt.

Visa signatur

3570k 4.7 ghz - ASUS 660ti - 4*4gb - 840 250gb
Citera för svar
/Jacob

Permalänk
Medlem
Skrivet av GaMeR2K5:

Inget man behöver bry sig om som vanlig privatperson.

Möjligen, men detta är inget forum för olicensierad mjukvara. Länkar till försäljning av nycklar (från Dreamspark osv) har de börjat rensa i forumet t.ex. OEM är också en nyckel du inte får använda, media du bara får använda för att förinstallera och sälja vidare till slutkund. Retail är det enda som är tillåtet om vi pratar 8.1 (där går det bra med ESD också) eller 7 på egenbyggda datorer, eller på datorer med nuvarande operativsystem. Företag nedgraderar med hjälp av deras volymlicenser och Pro OEM. Det går bra att använda en hemanvändarlicens i företag också och liknande det är däremot inte licensierat och tillåtet att använda.

Hur som jag påpekade bara att licenser inte säljs längre till konsument och det gör dem inte. Företag som beställer datorer med W7 förinstallerat får en Win 8.1 Pro-licens, där det finns nedgraderingsrättighet som tillverkaren kan välja att använda, om företaget inte vill använda sig av volymlicens.

Permalänk
Medlem

OEM version köper man för den datorn man bygger då och den är bara för den datorn inte någon annan och får inte flyttas till någon annan dator.
Köper alltid en OEM version då jag bygger en ny dator då jag inte behöver någon värre version än det.

Visa signatur

Moderkort: B550M AORUS PRO , Minne: 32GB 3600Mhz HDD1: Intel 660P M2 1TB, HDD2: Kingston A400 960GB CPU: 5900X, Kylning: NH-D15 black GPU: RTX 4080 VENTUS 3X OC Låda: Define 7 Compact Glass, PSU: RM650i
Mus: G502 Wireless Lightspeed, Tangentbord: Strafe RGB MK.2, Monitor: LC49G95TSSRXEN
Surfplatta: Huawei Mediapad M5, Telefon: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av GaMeR2K5:

Tror nog de flesta här har en "otillåten" Windows-installation ifall det är så. Konstigt dock att våra vanliga datorbutiker faktiskt får sälja dessa till privatkunder som inte får använda dem.

Antagligen för att Microsoft inte bryr sig om kunden använder OEM, RETAIL eller UPPGRADERING. De är bara intresserade av att få sälja sin produkt.

Varför det får säljas i handeln är för att det ska vara tillgängligt till små systembyggare som sagt, precis som de själva påpekar. Alternativet vore att alla var tvungna att skaffa avtal direkt med Microsoft. Det går för den delen inte att styra vem en vara säljs till. Det är också den licensen butikerna ska använda på färdigbyggda/monterade system normalt sett. En privatperson kan sälja vidare licensen oöppnad till en systembyggare t.ex.

Sen är det inte otillåtet i Microsofts ögon, det är rent av olicensierat, men det är ingen som kontrollerar vad privatpersoner gör givetvis och OEM-nyckeln kan såklart användas för att installera om operativsystemet. På Windows 7 är det bara media som skiljer sig – W7 OEM kommer som 32-bit eller 64-bit inte båda, men folk tankar media de inte har rätt att använda. Nyckeln fungerar på retailmedia. OEM-nycklar kan dock inte användas för att ladda ner Windows 8 från Microsoft, så där är det något som skiljer sig för användarna. Uppgradering säljs inte sedan 8.1, det finns inte längre i sådan licens. Ska du ha uppgradering får du köpa via volymlicensprogram (som företag). Köper du W8.1 elektroniskt från Microsoft är det full-version. De blev tvungna att ändra reglerna när den nya versionen kom efter de lurat folk att köpa uppgraderingslicenser i princip.

Det är heller inget problem för företag att köpa hemanvändarvarianter och använda även om de inte får göra det, butikerna är bara återförsäljare de kontrollerar inget sånt. Att förvärva och att ha rätt att använda är två olika saker.

Microsoft bryr sig ganska mycket att folk säljer CoA löst på ebay, säljer Dreamspark/MSDN-nycklar och liknande. De har strikta regler vad det gäller media/återställningsskivor från OEM och gillar inte när det fuskas. En nyckel som fungerar är inte samma sak som att du har rätt att använda mjukvaran. På just OEM så finns det däremot ingen möjlighet för Microsoft att veta om det är en systembyggare som aktiverat Windows från ett systembyggarpack eller om det är du som byggt ditt eget system. Diverse läckta nycklar kan däremot spärras. Det är såklart inget som hindrar dig från att via en student som mellanhand använda köpta studentversioner heller.

Hur som helst gammal mjukvara säljs inte till privatpersoner, företag kan förvärva rätt att använda dem via volymlicenser däremot. Privatpersoner kan däremot även de köpa datorer som använder W8.1 Pro OEM med nedgradering från tillverkaren till 7. De kan däremot inte göra det själv på något lagligt sätt om de inte råkar ha en en W7 FPP-licens sedan tidigare. W7 FPP hittar du inte längre. W7HP OEM har passerat datumet när det inte får levereras förinstallerat längre, men systembyggarskivorna har inte försvunnit än. Sen är det bara de licens-ansvariga ute på företagen eller licenssäljare som vet hur licenserna fungerar normalt sett, resten brukar inte ha någon koll.

Vill en privatperson köpa DOS så säljer inte Microsoft någon version till denne heller. Samma gäller för Windows 7 till konsumenter. De har ju trotts allt hunnit släppt två olika operativsystem sedan dess. Vill man lagligt byta till Windows 7 på en W8.X-maskin får man lov att redan ha en W7 FPP-licens som man håller hårt i. Vill du köra DOS får du lov att ha en gammal licens.