Permalänk

Enorma problem med Asus RT-N56U.

Min far köpte Asus RT-N56U för ett par veckor sedan, då hans gamla router (en Linksys) gått sönder.
Dessvärre så är denna routern fylld med kaos - Wifit fungerar helt vedervärdigt dåligt.
Jag ska försöka beskriva problemen så ingående som möjligt. Jag kan för mitt liv inte lösa problemet, eller lista ut vad det beror på.

Routern står i en villa, den är kopplad till ett 4G-modem från Bredbandsbolaget.
Den trådade anslutningen till routern fungerar superbra. Det är just nu två datorer anslutna via sladd, och hastigheten är trevlig och snabb.
Problemet är Wifit. De flesta enheter går att koppla upp på wifit, men därefter fungerar det inte. Det går helt enkelt inte att surfa, trots att det står att anslutning finns.
Jag kopplade upp min laptop på Wifit då routern var helt nyinköpt, det fungerade helt felfritt i c.a. 6 timmar. När jag sedan kopplade upp en surfplatta (Acer Iconia A200) med statisk IP-adress, slutade wifit fungera på min laptop. Jag kan koppla upp, och det går att använda internet i c.a. 2 minuter, därefter kommer den hemska, gula triangeln fram ovanpå wifi-mätaren, och det går inte längre att surfa. Jag har dubbel- och tripplekollat att inga IP-adresser krockar. Jag har även delat ut ip-adresser manuellt till samtliga enheter, detta fungerar inte heller.
När jag får den gula triangeln på min laptop så står det att nätverket inte har någon internetåtkomst - detta är en lögn. Jag kan dessutom se att det både skickas och tad emot paket helt obehindrat. Om jag ber Windows att felsöka varför wifit inte fungrar, får jag följande meddelande:

"The default gateway is not available"

Jag ber då Windows fixa detta problem, vilket det gladeligen gör, och sedan fungerar wifit - 30 sekunder. Därefter får jag samma gula triangel och samma felmeddelande om och om igen i en oändlig loop av ångest. Det vill helt enkelt inte fungera.

Saker jag har gjort hittils för att försöka åtgärda problemet:
- Uppdaterat firmwaren i routern. Detta har gjorts genom att ladda ner den senste firmwaren från Asus hemsida, som sedan installerats på routern. Routern meddelar mig om att installationen varit lyckad.
- Testat med statiska och fasta ip-adresser på olika enheter (mobil, surfplatta, laptop), inget av dessa tycks fungera. Jag når Wifit, jag kan se alla uppkopplade enheter från routern, men ingen enhet tycks riktigt FÖRSTÅ att internet fungerar.
- Resetat routern genom att hålla in den lilla svarta knappen. Har dubbelkollat så att alla inställningar står på grundinställningar och har därefter börjat om med att konfigurera routern. Fortfarande samma resultat på Wifit.
- Nollat alla trådlösa nätverksinställningar i min laptop för att vara säker på att jag inte har några inställningar som ligger och stör. Har även testat både systemåtersällning, pillat i CMD och läst mig trött på tusen olika trådar angående problemet. Inget fungerar. Notera även att det här nätverket är DET ENDA som jag inte kan koppla upp på. Alla andra trådlösa nätverk fungerar utomordentligt bra.
- Dubbelkollat räckvidden, denna är heller inte ett problem. Kan sitta på golvet och KRAMA routern, det fungerar ändå inte.

Enheterna som regelbundet försöker använda Wifit är:
- En Samsung Note 3. Denna fungerar skitbra på wifit. Inga som helst problem med någonting.
- En Acer Iconia A200. Får uppkoppling, den säger att internet fungerar, men det går inte att komma åt en enda hemsida eller använda någon internetbunden app (typ Google play).
- En laptop, Asus K55V-serien. Som tidigare nämnt så fungerade wifit utmärkt i några timmar, och varje gång jag återansluter till wifit så fungerar det i c.a. 30 sekunder till 2 minuter, sedan blir allt skit igen. Uppenbarligen FINNS uppkopplingen där, men den fattar inte riktigt det? Fungerar dock UTMÄRKT med nätverkssladd.
- Två Samsung galaxy S4. Uppkopplingen kommer och går som den vill.
- En Sony Xperia Mini. Kan för det mesta inte ansluta alls.

Och ja, både 2,4 och 5,0 ghz-uppkopplingarna är testade. Samma resultat på båda.
Med nätverkssladd från routern finns inte ett enda spår av problem med uppkoppling, det är hur stabilt som helst.

Är det NÅGON som vet var problemet ligger? Notera att dessa problem inte existerade på den gamla routern, och 4g-modemet är outbytt.
Går problemet att lösa, eller är det dags att kontakta Asus och gråta öppet inför deras kundtjänst?

Permalänk
Medlem

Jag har liknande problem med min. Kör jag torrents via det trådlösa eller andra påfrestande operationer så går förr eller senare det trådlösa ner. Kör jag på 5GHz kan jag oftast byta till 2.4Ghz-nätet och fortsätta köra men till slut "kraschar" även det med och då måste routern startas om. Inget åtgärder har hjälpt. Vet inte om det är firmwaren som kraschar eller om den bara överhettar vid belastning men t om Comhems gamla Netgear-modem funkade bättre.

Det enda jag inte testat ännu är att byta till tredjeparts firmware och det blir nästa steg innan den blir nedgraderad till ren accesspunkt för det här är helt jävla löjligt. Inget bra köp.

Visa signatur

Citera -> större chans till svar.

Permalänk
Medlem

Kör in Custom FW, mycket bättre.
Kör på min och har inga bekymmer.
https://code.google.com/p/rt-n56u/

Visa signatur

[ Corsair 460X ] [ Corsair HX750i ] [ AMD Ryzen 5800X ] [ Zotac RTX3080 Trinity OC] [ Asus ROG Strix X570-F Gaming]
[ 32GB G.Skill TridentZ Neo 3800Mhz DDR4 ] [ Samsung 980 Pro 500GB + 960 EVO 500GB ] [ Logitech PRO X 2 ] [ Corsair H115i ] [ Win11 ] [Asus TUF Gaming VG27AQ]

Permalänk
Skrivet av SirMacke:

Kör in Custom FW, mycket bättre.
Kör på min och har inga bekymmer.
https://code.google.com/p/rt-n56u/

Om det skulle skita sig helt, kan jag på något sätt återfå fabriksfirmwaren på routern?

Permalänk
Medlem
Skrivet av kerfuffle:

Om det skulle skita sig helt, kan jag på något sätt återfå fabriksfirmwaren på routern?

Går att sätta Routern i rescue-läge.
MEn detta är precis som en vanlig uppdatering i gränssnittet så skiter sig inte mer än en vanlig uppdatering.

Visa signatur

[ Corsair 460X ] [ Corsair HX750i ] [ AMD Ryzen 5800X ] [ Zotac RTX3080 Trinity OC] [ Asus ROG Strix X570-F Gaming]
[ 32GB G.Skill TridentZ Neo 3800Mhz DDR4 ] [ Samsung 980 Pro 500GB + 960 EVO 500GB ] [ Logitech PRO X 2 ] [ Corsair H115i ] [ Win11 ] [Asus TUF Gaming VG27AQ]