Handla säkert i SweClockers marknad

Permalänk
Geeks
SweClockers

Handla säkert i SweClockers marknad

Bedrägerier på nätet är ett stort och växande problem som kan drabba vem som helst. Genom att vara vaksam och ta till ett par enkla knep går det dock att undvika de vanligaste fällorna. Här är fem snabba tips som kan hjälpa dig att undvika bedrägerier.

1. Ingen bild – ingen affär

Nuförtiden har alla tillgång till en telefon med kamera. Be säljaren ta ett par foton (från olika vinklar) på produkten du köper tillsammans med en tydlig handskriven lapp med ditt namn och dagens datum. Den som av någon anledning inte vill bevisa att denne innehar produkten genom att skicka nytagna bilder är det inte lönt att göra affärer med.

2. Samla in och kontrollera personuppgifter

Be om fullständigt namn, adress och telefonnummer. Använd Ratsit för att kontrollera att uppgifterna stämmer överens med folkbokföringen och Eniro för att kontrollera om säljaren verkligen innehar telefonnumret. Ofta använder bedragare någon annans personuppgifter och anonyma telefonnummer (eller internettjänster) för att dölja sin identitet. Ring upp säljaren och ställ några snabba frågor för att försäkra dig om att du talar med rätt person.

3. Använd mellanhand för betalningar

Att betala i förskott direkt till någons bankkonto är riskabelt. Ett säkrare sätt är att använda Paypal, Payson eller någon annan erkänd mellanhand, där det är möjligt att bestrida transaktionen. Tänk på att banköverföringar (inklusive Swish) inte kan återkallas.

4. Avtala om detaljerna

Kommer ni överens om särskilda villkor, exempelvis medföljande kvitto, ett specifikt fraktsätt eller möjlighet att ångra köpet, se till att vara extra tydlig och skriftligen avtala om detta i förväg. Handel mellan privatpersoner lyder under köplagen, vilket innebär att du inte har samma skydd och rättigheter som när du handlar av ett företag.

5. Använd sunt förnuft

En seriös person försöker inte pressa dig med aggressiva övertalningsmetoder. Var särskilt vaksam mot människor som handlar från utlandet eller vill använda ett i sammanhanget ovanligt betalningssätt, såsom kryptovaluta eller Western Union. Fundera även på prissättningen och jämför med vad andra begär för motsvarande produkt. Om någonting verkar vara för bra för att vara sant är det oftast just det.

Sist men inte minst: Kom ihåg att bedragare ofta är duktiga på att manipulera människor. Stå på dig och vägra göra affärer med personer som försöker få dig att sänka garden med märkliga historier och bortförklaringar.

> Mer på Konsumentverket
> SweClockers Marknad

Visa signatur

» Kontakta oss » SweClockers på Facebook » SweClockers på Youtube » Blips of SweClockers (Spotify)
» Pappa till Moderskeppet » SweClockers chefredaktör 2007–2015