Ny överklocknings-faq (under konstruktion)

Permalänk
Hedersmedlem

Ny överklocknings-faq (under konstruktion)

UNDER KONSTRUKTION

FAQ - Överklockning

Då var det dags då.. en ny överklockningsfaq.

Vi hoppar över allt, varför, varför inte osv.. här ska överklockas, inte fegas och tvekas.

Allra först, en liten varning.
Överklockning kan skada datorkomponenter. Allt görs på egen risk. Kan du inte ta konsekvenserna av en misslyckad överklockning så låt bli. Tänk också på att hårddiskars filsystem kan bli förstört i vissa fall. Ta alltid backup på viktiga data innan du börjar överklocka.

För det andra. Det finns ingen som kan svara på frågan "hur mycket kan jag överklocka?" Det är alldeles för många faktorer som påverkar ett överklockningsresultat. Ibland kan man få en uppfattning av hur mycket det går att överklocka en komponent genom att leta i överklockningsdatabaser.

Vad bör man inte överklocka?
Märkesdatorer (compaq, Dell med flera) är i allmänhet mycket olämpliga att överklocka. För det första så saknar de i de allra flesta fallen möjligheter att överklocka direkt i bios och oftast är både nätagg, moderkort och kylning snålt tilltagna vilket gör att även om det skulle finnas överklockningsfunktioner så skulle resultatet bli ganska dåligt. Alltså, märkesdator... ingen överklockning.

Vill man ändå försöka så finns det program som kan fungera. Det finns dock inget som garanterar att det fungerar.

Vad bör man ta reda på innan man börjar?
Ta reda på så mycket som möjligt om komponenterna i datorn.
Processor, tillverkare, modell, kärna, steppning, tillverkningsvecka
Moderkort, tillverkare, modell, chipset, biosversion
Minnen, typ av minnen, tillverkare, modell, minneskretsar
Grafikkort, tillverkare, modell, GPU, minnen
Nätaggregat, tillverkare, effekt
Kylning, chassi med mera.. allt som kan vara intressant att veta.

Hur överklockar man då?
Det finns två huvudsakliga variabler som påverkar klockfrekvensen på en processor, FSB och multipel. FSB * multipel == klockfrekvens.
På de flesta nyare processorer är multipeln låst vilket gör att det endast går att ändra FSB. Olika processorgenerationer överklockas på olika sätt.

Här kommer en mer utförlig förklaring om hur man överklockar
Skrivet av Tjalve
Oftast när man överklockar så är det FSBn som man ökar då de flesta nya processorer är multipellåsta. Det man ska tänka på då är att det är inte bara processorns klockfrekvens man ökar. I princip all dataöverföring mellan olika komponenter i datorn är beroende av FSBn. När den ökar så ökar pressen på alla datorn komponenter. På nyare moderkort så finns PCI/AGP lås som gör att dessa bussar inte pävärkas av FSBn. Men det är värt att tänka på. Altså om du helt plötlsigt inte kan klocka mer så behöver det inte bero på att processorn inte pallar med. Det finns många komponenter i datorn.

Det flesta problemen brukar klara sig med att sätta AGP och PCI lås.
Det som dock inte påverkas av detta är RAM minnen. Minnets hastighet är direkt beroende av FSBn. Som exempel säger vi att vi har en processor som kör 200mhz FSB som standard. I samma dator har vi också en minnes sticka som är klassad som pc3200. Det betyder att den är designad för att klara 200mhz (eller DDR400). Dessa standardinställningar kallas även för "stockspeeds" eller "SPD speeds". Om vi nu skulle öka FSBn till 220mhz (från 200) så betyder det att minnets klockfrekvens ökar till 220mhz (DDR440) och det är långt ifrån alla minnen som klarar av detta. Resultatet är en VÄLDIGT instabil dator (blå skärmar med dumpning av minne osv) eller att den helt enkelt inte startar eller bara står och piper. Det finns flera sätt att komma runt problemet. man kan ju antigen köpa andra minnen som är speccade högre (pc4000 eller ännu mer) eller så kan man använda något som kallas för minnesdivider.

Det optimala är juatt köra minnena och FSBn syncade. Så kallat 1:1 (FSB och minne kör på samma klockfrekvens) men man kan ändra detta till te.x 5:4. Detta betyder att minnet kör på en hastighet som är 4/5 av FSBn. om FSBn är på 220mhz så kommer minnet att köra på 176mhz (220/5=44 44*4=176). Nu eftersom minnet kör på lägre hastigheter än vad det är byggt för så kommer datorn att fungera med 220fsb och man får därför högre klockfrekvens. Nackdelen med detta är ju att minnes klockfrekvens blir betydligt lägre och det ger ju prestandaförlust.

med denna kunskap kan man göra dugliga överklockningar. Men för den som vill klämma ut ytterligare lite till ur sitt system så finns det lite mer att göra. När du kommer till den pungt när processorn inte lägre går stabilt (hänger sig osv) så har du kommit till den gräns där datorns komponenter inte orkar driva den höga klockfrekvensen. Vad finns då att göra? Jo man ger helt enkelt komponenterna den extra energi som krävs. Detta gör man genom att höja matningspänningen.

VARNING! Att öka matningspänningen till dina komponenter leder till höre effekt (effekt= spänning*ström) och högre effekt = mer värme. Gör INTE detta om du har för lite kylning eller om dina komponenter redan är varma.

Vid första stoppet där processorn är ostabil så är det bara att öka matningspänningen till processorn med ett snäpp ända tills processorn går stabilt. Sedan ökar man FSBn ytterligare lite till. Om den ändå inte går stabilt trots att du ökar spänningen till prosessorn så kan du prova att öka spänningen till moderkorts chipset. Du kan även öka spänningen till minnena för att klara den höga FSBn.

Hur ändrar man då allt detta? Spänningar, minnes dividers, FSB osv. jo allt detta görs i datorns BIOS. Det är det setupprogrammet som du kommer in när du startar datorn och trycker på delete knappen. Om du aldrig varit inne i BIOS någon gång så rekomenderar jag att du inte försöker dig på någon speciellt avancerad klockning då många inställningar i BIOS kan få datorn att inte starta om man inte vet vad man gör.
http://et172.free.fr/bios.jpg
På denna bil ser man en typisk bild på ett väldigt vanligt BIOS. På just denna skärm så kan man ändra FSBn och minnes divider som heter "FSB/DRAM ratio" i det här BIOSet.
http://images.anandtech.com/reviews...ro939/vcore.jpg
Här är en typisk bild på hur det ser ut där man ändrar spänningar. Observera att olika processor kärnor har olika orginalspänningar. Ökar man bara lite i taget så är risken för att man förstör sakerna, väldigt liten.
http://images.anandtech.com/reviews/chipsets/via/k8t800pro/ag...
Här kan man tydligt se att både AGP och PCI kan ställas in manuellt. Om man gör detta så blir de oberoende av FSBn. Samma sak gäller även för PCI-express.

På K8T Neo2 Platinum måste man ställa AGPn till 67mhz istället för 66mhz för att låsa AGP/PCI. [krook]

AGP Spread Spectrum är en inställning som gör att AGP bussens klockfrekvens varierar lite gran hela tiden. Det för att inte få för spetsiga toppar i dataöverföringen. Utan att man breder ut det över ett större frekvensområde. Att ha det på kan ge sämmre stabilitet vid överklockningen. Fördelearna med det vet jag ej Kanske om man har nått annat kort som är kännsligt för toppar.

Hur mycket effekt avger min processor när den är överklocka så och så mycket?
Skrivet av symetric
ni kanske vill ha med formeln för processorns effektförbrukning också (kan vara bra för den erfarne som vill ha koll ;P )

P0 = gamla effekten (kolla upp tdp för varje processor)
P1 = effekten
F0 = gamla frekvensen
F1 = nya frekvensen
V0 = gamla spänningen
V1 = nya spänningen

P1 == P0 * ( ( F1 / F0 ) * ( V1 / V0 )^2 )

[size="4"]Länkar[/size]
http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&postid=5778166...
Tjalves lista med bra ord att kunna när man överklockar. Mycket bra för nybörjare som inte riktigt har koll på vad sakerna heter.

http://www.cpuid.org/clockgen.php
Överklockningsprogram för windows. Används som vanligt på egen risk.

Äldre processorer
Dessa är med här av främst historiska och nostalgiska skäl. Teorin är i princip den samma både för gamla och nya cpuer men hur man överklockar i praktiken skiljer sig en aning.

8086-80386
Saknar multipel. Processor och minnen går i samma klockfrekvens. Klockfrekvensen bestämms oftast av en kristall med CPUns dubbla klockfrekvensen. För att överklocka byter man ut kristallen (oscilatorn) till en med något högre klockfrekvens.

Nya kristaller är tämligen dyra men har man några liggande i nån låda (som alla borde ha )så finns det inget som hindrar att man testar. Vill man köpa ny/nya så finns det bland annat här.
http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?lang=se&vat=0&dok=20194...

Läs gärna MBYs tråd om vad som kan vara världens långsammaste PC. Den tråden ger en god inblick i hur 8088or över och underklockas.
http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=49806...

80486 och liknande (5x86, 586)
Många tidiga 486or använder sig av en kristall för att bestämma klockfrekvensen. Denna brukar vanligtvis gå i dubbla processorhastigheten eller dubbla FSB-frekvensen. Gamla 486or saknar multipel och ofta också stöd för att ändra multipel.

Från DX2 och uppåt är det fritt att ändra multipel om moderkortet klarar det. FSB brukar gå att tvinga upp till 40mhz, i mycket gynsamma fall 50mhz och multipeln kan gå ända upp till x4. Detta görs i stort sett alltid med byglar eller dip-switchar på moderkortet. Dock har inte alla moderkort stöd för detta.

Pentium Classic, Pentium MMX, K5, 6x86 med flera
Oftast går det att ändra multipel på dessa.

En del Pentium 90, 100, 120 och 133 är låsta till 1,5x eller 2x multipel.
Vissa Pentium MMX (oavsett klockfrekvens) är multipellåsta

Pentium Classic klarar i olåst tillstånd multiplarna 1,5x 2x 2,5x 3x
Pentium MMX klarar samma multiplar men tolkar 1,5x som 3,5x

Moderkorten stödjer oftast 50, 60, 66 och 75mhz fsb. Ibland också 83mhz.
Oftast är det byglar eller dipswitchar som reglerar multipel och klockfrekvens.

Lite högre Vcore brukar göra Pmmx väldigt klockvänliga. Uppåt 250-300mhz är inte ovanligt för en bra Pmmx

K6, K6-2, K6-3
Eftersom K6 (-2 -3) ofta körde på super-socket7 moderkort så skiljer de sig en aning. Dels klarar dessa moderkort bra mycket högre FSB, upp till 133mhz på vissa modeller. En del moderkort har stöd för att ändra FSB direkt i bios men multipeln ändras oftast genom byglar eller dipswitchar. Samtliga processorer bör vara helt olåsta. K6 och vissa k6-2 klarar upp till 5.5x. Resten av K6-2orna och K6-3 klarar upp till 6x multipel

Vissa modeller klockar bättre än andra. De med 2,2v Vcore är i allmänhet mer lättklockade än de med 2,4v vcore. Upp till 2,6-2,7v vcore är ingen fara om man har bra kylning. Vill man förbättra kylningen man kan ta bort heatspreadern men tänk på att kärnan är ganksa ömtålig.

Ur-K7, Athlon SlotA
I grunden så är dessa processorer multipellåsta men med lite modifieringar så går det att låsa upp dem. Varken AMD 750 eller Via KX133 klarar mycket mer än 110mhz FSB vilket gör att man måste ändra multipeln för att kunna överklocka ordentligt.

För att kunna ändra multipeln behöver man en så kallad GFD. Hur detta fungerar finns förklarat i en äldre artikel här på sweclockers.

http://www.sweclockers.com/html/recension/rec_010629_amd_k775...

Hur man bygger sig en GFD finns beskrivet här:
http://www.tomshardware.com/cpu/19991113/index.html

AMD Athlon S462/Socket A
K7-generationen är mycket bra som övningsobjekt om man inte vill offra en helt ny dator. De flesta nyare moderkorten har stöd för ändring av både FSB och multipel direkt i bios. Justering av multipel kräver självklart en upplåst processor.

AMD Athlon Thunderbird, AMD Duron Spitfire
Dessa processorer är antingen olåst eller väldigt lätta att låsa upp. Den enda som behövs är en välvässad blyertspenna och lite tur.

På keramikkapseln finns ett antal "bryggor". Dessa är märkta med L1, L2 osv.

L1 bryggorna är fyra till antalet och samtliga skall sammanbindas individuellt för att processorn skall låsas upp.

L1 .:::: <-- låst

L1 .|||| <-- upplåst

Bra moderkort att överklocka på är bland annat Asus A7V133 och ABIT KT7A.

AMD Athlon XP Palomino, AMD Duron Morgan
Dessa är låsta på ungefär samma sätt som Thunderbird och Spitfire. Dock måste dessa låsas upp med något som leder ström bra, exempelvis silverfärg för lagning av kretskort. Även på dessa är det L1 bryggorna som skall sammanbindas.

THGs guide.
http://www6.tomshardware.com/howto/01q4/011112/index.html
Film som visar hur man gör.
http://www4.tomshardware.com/column/01q4/011124/video2_ocingx...

AMD Athlon XP Thoroughbred A/B, Barton, Thorton Duron Applebred, Sempron S462
Fram till vecka 43 2003 är dessa mer eller mindre upplåsta vilket gör att multipeln kan ändras nästintill helt fritt. Dock kan det uppstå problem när man försöker köra över 12.5x multipel på vissa moderkort.

Läsvärda trådar

1700+ Tbred B
http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=14132...
http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=13772...
http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=12477...
http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=12152...

2400+ Tbred B
http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=99928

Barton 2500+
http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=16968...
http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=18744...

Mobile Barton
http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=26334...
http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=25767...

L5 och L6 modd
Om man får tag i en processor tillverkad efter vecka 43 är det dock inte helt omöjligt att låsa upp dem. Observera att detta inte fungerar på nforce/nforce2 moderkort.

L1 bryggorna är bortkopplade på dessa processorer så de kan vi glömma direkt. Dock finns det en möjlgihet kvar och det är L5 och L6 bryggorna som används för att bestämma vilken typ av CPU det är.
Genom att modifiera dessa kan man få en vanlig Athlon att bli en Mobile Athlon. Detta funkar lika bra på Athlon (barton, thorton med flera) som på Duron (applebred)

För att göra om processorn till en mobile så skall L5:2 kortslutas. Detta görs enklast med en dutt silverfärg i hålet. Närmare beskrivning finns på länkarna nedan.

För att ändra start och maxmultipeln kan man kapa ett par av L6 bryggorna vilket gör att man kan ha högre startmultipel än 11x.

Läsvärda länkar:
http://fab51.com/cpu/barton/athlon-e23.html
http://www.ocworkbench.com/2004/guides/unlockbartonwk43/unloc...

Thorton->Barton/Appelbred->Thoroughbred
Skrivet av Vladmir
På tidiga Thorton och Appelbred kärnor så finns det möjlighet att låsa upp den extra L2 cachen. Det finns olika meningar om när kärnorna låstes, men efter vecka 39 då AMD superlåste sina processorer så är L2 cachen låst. Det finns dock vissa som hävdar att de lyckats låsa upp cachen efter vecka 39.
Man ska dock inte räkna med oavsett vilken vecka processorn är tillverkad att man lyckas låsa upp det extra cache minnet fullt fungerande. För att koppla ihop bryggorna används man sig av silver färg (aka silverlack).
För att låsa upp den extra cachen på en Appelbred processor så ändrar man L2 bryggorna enligt följande.

För att låsa upp cachen på Thorton processorer så kopplar man ihop den andra L2 bryggan så L2 bryggorna ser ut enligt följande.

Athlon 64, Sempron S754/S939
Dessa är multipellåsta uppåt men inte neråt. FX-serien är helt upplåst.

Allmän del

Dividers och minnesfrekvens
Skrivet av Tjalve
Skriver ytterligare ett bidrag till den här tråden. För er som vill räkna ut vad ni kommer få för minnesfrekvens vid olika dividers på A64, så kommer här en matematisk funktion som är tagen från Anandtech: DRAM Clock = CPU Clock / (ceil(CPU Clock Multiplier/Memory Divider))

Nu skriver man ju minneasdividers olika på olika moderkort men ofta så brukar man skriva dom 1:1 eller 1/1 eller te.x 5/6 osv. I Funktionen så är "memory Divider" altså värdet av te.x 5/6 eller 10/9 eller vad det nu är för divider. 9/10 = 0,9 så "Memory divider" skulle då bli 0,9.

Ceil är en funktion som tar fram nästa heltal. altså ceil(0,9) blir 1. ceil(0,1) blir också 1. ceil(9,2) blir 10. osv.

med allt detta så kan vi sedan räkna ut den slugiltiga minnesfekvensen. Vi tar ett exempel.
AMD 64 3200+ (250*10 = 2500Mhz) med minnesdividern 3/4. 3/4 är 0,75. Sätter vi då in dessa värden i formeln blir det:
? = 2500 / (ceil(10/0,75)).
10/0,75 är 13,3333. ceil av det blir 14. Detta ger:
? = 2500 / 14) vilket blir 178,5Mhz

Länkar:
AMD Processorer skriven av Esso på TechSweden
Specs för de flesta 64bits processorerna

A64 och Sempron 0,13µm S754
Newcastle med mera...
A64 och Sempron 0,09µm S754
Winchester och Venice

Steppings för de nya revision E6 processorerna:
Sempron Socket 754:
SDA3400AIO3BX
SDA3300AIO2BX
SDA3100AIO3BX
SDA3000AIO2BX
SDA2800AIO3BX
SDA2600AIO2BX
SDA2500AIO3BX
Skrivet av [krook]

Länkar:
AMD Processorer skriven av Esso på TechSweden
Specs för de flesta 64bits processorerna

A64 och Sempron 0,09µm S939
Winchester, venice, san diego

Steppings för de nya revision E6 processorerna:
Socket 939:
ADA3800DAA4BW
ADA3500DAA4BW
ADA3200DAA4BW
ADA3000DAA4BW

FX-51 till FX-55

FX-55 till FX-5x

A64 X2

Komplettering önskas!

Intel Pentium 2, Pentium 3 och Celeron (Slot 1 och Socket 370)
Multipellåsta både uppåt och neråt förutom en del tidiga Celeron och P2. Enda sättet att överklocka är att höja FSB. Tänk på att dessa moderkort saknar PCI och AGP-lås vilket kan ge ganska ohälsosamma klockfrekvenser på APG och PCI-bussen om man inte är försiktig.
Pentium 2 (Slot 1)

Pentium 2 prosessorer mellan 233mhz och 333mhz använder 66mhz fsb medans de som på 350mhz och högre, använder 100 mhz fsb.
På Slot-1 processorer så kan man lura moderkortet at köra 66mhz procesorer i 100mhz stället. Detta gör man genom att täcka B21 pin.

Detta resulterar i att te.x en P2 233mhz kommer att köra i 350Mhz. Detta är dock väldigt riskfyllt då det är en ganska stor ökning och det krävs mycket. man kan även behöva vltmodda CPUn. Detta kan också göras genom att täcka olika pins för att få olika spänningar. Mer info om överklockning av Pentium 2 och spänningar på SLot-1 finns här: http://www.hwupgrade.com/overclock/cpu/index9.html
Skrivet av Tjalve

Celeron (Slot 1)

Pentium 3 (Slot 1)

Celeron (S370)

Pentium 3 (S370)

Komplettering önskas!

Intel Pentium 4 och Celeron(S423, S478, S775)

Pentium 4 (s423)

Pentium 4 Northwood (S478)

Pentium 4 Prescott (S478 och S775)

Celeron (S478)

Celeron D (S478 och 775)

Intel Pentium M

Vilka processorer är helt multipellåsta?
Samtliga Pentium 3 och Pentium 4 är låsta. Nyare P4EE skall enligt uppgift vara upplåsta vilket gör det möjligt att multipelklocka dem.

Nån som kan bidra med mera information? Jag har nog bidragit med det mesta jag kan om olika processorer och hur de klockas.

P2 och uppåt hoppas jag nån som kört mycket intel kan fylla på med. A64 har jag aldrig varit i närheten av så dessa har jag ingen direkt erfarenhet av.

En detaljerad steg för steg guide för de numera vanligast förekommande processorerna vore också trevligt.

Jag kan inte garantera att all information som står ovan är 100% korrekt. Eventuella felaktigheter rättas så fort som möjligt.

EDIT: La upp ett par underrubriker så det framgår vilka processorer som bör behandlas i denna FAQ.

Tack till alla som har bidragit med material till denna FAQ
Tjalve
[krook]
symetric

med flera...

Visa signatur

|| SWECLOCKERS.COM || oskar@sweclockers.com || OSkar000.se || Fototråden ||
|| Gundeman || Bartonofix || GundemanX2 || Obelinux || Nexofix || Filofix || Ircofix ||
|| Tillse att hjärnan är inkopplad innan fingrarna vidrör tangentbordet ||
|| D300 | D700 | 24/2,8 | 28/2,8 | 35/2 | 50/1,8 | 55/2,8 | 85/1,8 | 105/2,5 | 200/4 | 300/4,5 | 10-20 | 24-70/2,8 | 75-150/3,5 | 80-200/2,8 ||

Permalänk
Hedersmedlem

Så, tråden är städad och faqen är uppdaterad med alla bidrag.

Finns det inga erfarna Intel-överklockare här längre? Skulle gärna vilja ha lite mer information om både P4 och Pentium M.

Visa signatur

|| SWECLOCKERS.COM || oskar@sweclockers.com || OSkar000.se || Fototråden ||
|| Gundeman || Bartonofix || GundemanX2 || Obelinux || Nexofix || Filofix || Ircofix ||
|| Tillse att hjärnan är inkopplad innan fingrarna vidrör tangentbordet ||
|| D300 | D700 | 24/2,8 | 28/2,8 | 35/2 | 50/1,8 | 55/2,8 | 85/1,8 | 105/2,5 | 200/4 | 300/4,5 | 10-20 | 24-70/2,8 | 75-150/3,5 | 80-200/2,8 ||

Permalänk
Medlem

Kan komma med lite info om Pentium-M i veckan..

P4 delen finns det folk till kan man tycka..

Visa signatur

2500K @ 4.6<> 16Gb RAM <> Gigabyte Radeon 6970 OC <> 2*OCZ Vertex 3 120Gb

Permalänk
Medlem

Jag kan väl försöka att skriva lite om P4/Celeron/Celeron D. Jag var själv noob nyss så jag kan kanske skriva lite mer pedagogiskt.

Visa signatur

Ja, jag har också hård vara.
Är du inte dum, har du inte otur när du tänker är du troligtvis totalt hjärndöd.

Permalänk
Medlem

jag skulle gärna skriva men Orkar inte eller har tid Om p4.. vad exakt är det ni vill veta ? ja...alla pentium 4 socket 478 är låsta utan vissa 3,2ghz prescott och alla Northwood är som sagt låsta.

Pentium 4 willamette den första var 1200mhz och var socket 423 med cache på 256Kb och hade vcore på 1.75v och fram till 2266mhz var den sista modelen. så tågade första Nortwood in på sina 1.6ghz

Visa signatur

[Intel Core i9@13900KF Raptor Lake@5,5Ghz Oc][Asus ROG Z790 HERO[G-Skill RGB 32GB 6600Mhz cL34][WD Back 2TB NvMe][2TB Samsung 970 Evo + 2x8Tb Samsung 870 Qvo spel disk][Msi RTX 4090 Gaming Trio-X][ASUS ROG Swift OLED PG48UQ][Windows 11][1000/1000Mbits Telia fiber][Razer Ornata Tangentbord.

Permalänk
Medlem

Här kommer jag som en noob men tycker att du ska ta me om hur man rengör kylaren..
hur man tro bort all pasta och lite sånt... många trådar om sånt.. som typ

1. ta lite bomull/örontopps och T.ex Gripen Aceton den som är kemisk ren. Viktigt att det är kemisk ren för om den inte håller fetter oljor m.m så försämras vämeöverföringen då fet/olja bildar en isolerande hinna. och en Gripen aceton kostar typ 20-30kr så det är absolut något man bör köpa. finns i t.ex målarfärg butiker, och på IKA, apoteket m.m

2. När man applicerar kylpastan ska man inte ta för mycket det ska bara vara ett litet lager. ett tunnt lager som precis täcker kärnan

3. Köp inte billig kylpasta utan en tub kan man ju använda många gånger. Själv kan jag rekomendera Arctic Silver 5

Japp vet inte om detta är något för FAQ'n för när jag kolla står det ju bara överklockning men det var ju kylning i den gammla FAQ'n

Edit: Har en ska att om Socket A/426 Cpu'er.
Duron med Tbred A går att modda till Athlon Thoroughbred med 256K L2 cache. måste vara Tbred A inte dom med Tbred B kärna.
Och så till moddningen.
När man ska modda så är det den sista L2 bryggan som ska kortslutas med t.ex en byerts penna lr silver färg
T.ex blir en Duron 1600mhz en Athlon 1900+

vet inte allt säkert så om jag ha fel rätta mig

Visa signatur

e6750 @3,2ghz | MSI P35 Platinum | EVGA 8800GTS 320mb | OCZ Gold PC6400 |

Permalänk
Medlem

Blir en liten halvhjärtad information här, har inte haft tid att kolla upp allting.. så någon får gärna rätta mig
Jag har inte tagit med något om Celeron-M då jag inte kan något om dom.

Pentium-M.

Finns 2st olika modeller ute på marknaden i dagsläget.
Dessa CPUer har precis som P4orna quadpumpad buss, så 100Mhz FSB är 400 på en Pentium-M.
CPUn körs på S479.

De äldre CPUerna med 400Mhz FSB körs oftast i datorer som är baserade på intels i855 Chipset.
De nyare med 533Mhz FSB körs i datorer som är baserade på intels i915 Chipset.

Man kan även köra dessa CPUer på ett av ASUS certifierade S478-moderkort (med i865PE/i875/i915 chipset) om man har deras tilläggsadapter CT479.

Till CPUerna:

Banias.
Den första Pentium-M CPUn.
Den har 1MB L2-Cache, byggd på 0.13 micron teknologin och körs i 1.0-1.48v beroende på modell (det finns några low-voltage varianter av denna).
Alla Banias har en FSB på 400Mhz.
CPUn har reglerbar multipel nedåt.

Följande Banias finns:
900Mhz (Low voltage)
1.1Ghz
1.2Ghz (Low voltage)
1.3Ghz
1.4Ghz
1.5Ghz
1.6Ghz
1.7Ghz

Dothan.
Den senare varianten av Pentium-M.
CPUn har 2MB L2-Cache och är baserad på 0.09 micron teknologin.
Det finns 3 olika typer av dothans på marknaden, dels en low-voltage variant, en vanlig med 400Mhz FSB, en vanlig med 533Mhz FSB.
De ligger på 1.0-1.4v beroende på modell.
CPUn har reglerbar multipel nedåt.

Följande modeller finns:
1.1Ghz /400 (Low voltage)
1.4Ghz /400 (Low voltage)
1.5Ghz /400
1.6Ghz /400
1.6Ghz /533
1.7Ghz /400
1.73Ghz /533
1.8Ghz /400
1.86Ghz /533
2.0Ghz /400
2.0Ghz /533
2.1Ghz /400
2.13Ghz /533
2.26Ghz /533

Visa signatur

2500K @ 4.6<> 16Gb RAM <> Gigabyte Radeon 6970 OC <> 2*OCZ Vertex 3 120Gb

Permalänk
Medlem

Jag skulle vilja ha med info om vad för program man kan använda för att stresstesta datorn.

Förslag: Folding@home,seti@home, superpi, loop av 3dmark.

Tycker själv att folding@home är bäst för där ger processen någon vinst annat än bara stresstest.

Visa signatur

Citera för att vara säker på svar!

Permalänk
Medlem

stressprogram

när jag klockar så änvänder jag

först superpi
sen occt
sen några 3dmark[01/03/05]
sen prime95

sen använder jag oxå cpu-z(inget stressprogram)
clockgen(ett program för att ändra insställningar på htt,minne i windows)

sen använder jag även memtest och everest home edition..

för att bränna in minnen eller cpu så använder jag oftast sisoftsandra.

Visa signatur

| QX9650 | E8400 | E3110 | E7300 | 2*9800GTX på onsdag |

Permalänk
Medlem

vilka bartons funkar det att göra L5 och L6 modden på?
om man gör L5 modden, kan man ta ner en multiplier från 11.5 till 11?

och det är lika lätt att göra det som med "penntricket"?
och vad är silverfärg för färg?

Permalänk
Medlem

Det optimala är ju att köra minnena och FSBn syncade. Så kallat 1:1 (FSB och minne kör på samma klockfrekvens) men man kan ändra detta till te.x 5:4. Detta betyder att minnet kör på en hastighet som är 4/5 av FSBn. om FSBn är på 250mhz så kommer minnet att köra på 200mhz (250/5=50 50*4=200).

Kan det fungera?:O
Ska köra kingston HpX

Visa signatur

AMD 4000+ San Diego | ASUS A8N SLI-DELUXE | Samsung 120GB S-ATA2 | 2x512Mb Kingston HyperX| Leadtek 6800Ultra | FSP Blue Storm 500W

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av FInsKaN
Det optimala är ju att köra minnena och FSBn syncade. Så kallat 1:1 (FSB och minne kör på samma klockfrekvens) men man kan ändra detta till te.x 5:4. Detta betyder att minnet kör på en hastighet som är 4/5 av FSBn. om FSBn är på 250mhz så kommer minnet att köra på 200mhz (250/5=50 50*4=200).

Kan det fungera?:O
Ska köra kingston HpX

Så funkagerar det inte på A64.

Visa signatur

Intel Core i7 965 EE @ 4 GHz
Foxconn BloodRage X58
ATI HD 4870 + Accelero S1 Rev2 + 2st Zalman 120mm

Permalänk
Medlem

du har missat P4 s478, willamette. finns inget bevisat resultat på över 2,3 ghz med den kärnan på s478 sockel.

dåliga överklockare i allmänhet, man kan räkna med att om man lyckas få minnet att hänga med, så hamnar man på runt 2,2 ghz.
rdram bör sätta på x3 multiplier om du ökar fsb:n mer än 25 mhz, rdram är inte klockvänligt. alls. speciellt inte om du innehar pc800 moduler, med pc1066 blir det naturligtvis en helt annan visa. då är det bara att köra på så att säga, upp till 33 mhz (266 mhz effektiv ökning, vart efter de inte längre är certifierade att köra.) sen får man köra på känsla.

bästa moderkortet för s478 willamettekärnan är Abit TH7-II, recenserat hos nordichardware och klarade 178mhz fsb, med deras engineering sample 2,0 ghz p4 willamette. kortet har den första kända AGP/PCI clock fix, vilket fixerar timingsen på agp och pci bussarna. har även tennledare på baksidan av kortet, kallat overclocking stripes, vilket troligen inte gör så mycket men fina är de iallfall.

Visa signatur

Ingenting bara fungerar, det går att gräva i precis alla settings.

Permalänk

du kan väl lägga till de länkarna till guider som postats.... för de som vill läsa på lite extra eller inte hittar det de söker i faqen... rätt svårt att skriva en perfekt faq...

http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=49994...

sen tycker jag det är lite konstigt att du kriver om de äldre processorerna före de aktuella?

Visa signatur

| AMD64 Venice 3200+ @ 2,5Ghz | DFI Nforce4-Ultra-D | 2x1GB ddr500 Team Group @ 500Mhz 3-4-4-8-T1 | Xpert Vision Geforce 7800 GT 500/1150 256MB Omega Drivers | Asetek Waterchill Dual-Radiator CPU & VGA | Hiper Type-R 580W | 2x WD Raptor 36GB RAID0, 1x Seagate 250GB 8Mb Cache NCQ | Thermaltake Black Armor med ljuddämpning | Windows XP Pro | Creative Audigy 2 |

Permalänk
Medlem

Mycket trevlig FAQ, skall överklockas när jag får Hiper-nätagget samt MSI K8N Platinum 54-G't. Skall försöka fixa åtminstone 2.6GHz med min 3000+ Venice sedan.

Måste bara fråga dig, OSkar000, Åtvidaberg, brukade/brukar du åka en buss kallad 535 från Valdemarsvik? :] Det fanns/finns nämligen två "Sweclockers-personer" som åkte/åker den bussen och undrar om någon är du.

Visa signatur

MSI B450 | Ryzen 7 5800X3D, Hyper 212 EVO | 16GB 3600MHz | GTX 1070 | Seasonic 750w | Asus MG279Q | Sony MDR-1A

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av pytonOrm
jag skulle gärna skriva men Orkar inte eller har tid Om p4.. vad exakt är det ni vill veta ? ja...alla pentium 4 socket 478 är låsta utan vissa 3,2ghz prescott och alla Northwood är som sagt låsta.

Pentium 4 willamette den första var 1200mhz och var socket 423 med cache på 256Kb och hade vcore på 1.75v och fram till 2266mhz var den sista modelen. så tågade första Nortwood in på sina 1.6ghz

höhö !!! min är icke låst

Visa signatur

Antec P180: - i5 4690K : - HyperX Savage 16GB 1600MHZ XMP : -ASUS Z97-P : - Corsair 520W : - 2x2TB HDD

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Malaco88

min går att ändra multipel till 14x

Visa signatur

Main: GA-P35-DQ6, Q6600,8800GTS, 2gig Balistik 8500
Server: "4300, 12TB Lagring

Permalänk
Medlem

Jag tycker att ni bör ta upp lite tips på vad man INTE bör använda, tex inte göra rent med en dammsugare pga esd och sånt. Hoppas att jag inte har missat att ni redan har tagit upp det här
GOOTTT NYTT Å ÅÅÅÅR !

Permalänk
Medlem

Värt att nämna också akn vara att om man inte låser PCI-E och PCI bussarna så kan man få korupta filer på hårdisken som exempel. Jag vet att på DFI Lanparty NF4 så fungerar SATA3 och 4 bättre än Sata 1 och 2. Detta på grund av att det är två olika SATA kontrollers.

Visa signatur

Intel Core i7 965 EE @ 4 GHz
Foxconn BloodRage X58
ATI HD 4870 + Accelero S1 Rev2 + 2st Zalman 120mm

Permalänk
Medlem

Har för mig att Asus släppte (kan inte stava) en bios till deras p4p800 moderkort för att "låsa upp" P4:orna så att det gick att klocka multipelklockan.... Läste Om det men det fungerade inte dock (som jag läste) på P4 2,8Ghz eller så var det på moder kortet p4p800... och bara på p4p800-se.... Finns säker info på Asus hemsida någonstans....

Visa signatur

Pettsson... AMD64 3500+ @ 2600Mhz 1024Ram 2x Gforce 6800 256Mb SLI Dislay: PDP 435XDE @1280*768...Tt Soprano.... TYST SOM F**

Permalänk
Medlem

Gurkgager

"När du kommer till den pungt när processorn inte lägre går stabilt (hänger sig osv)"

Pungt? Sorry att jag klagar men det heter stavas "Punkt"

Fick lite roliga bilder i huvudet när jag läste detta...

/X

Visa signatur

"Svaret på frågan är inte alltid en lösning till problemet"
# A64 3700+ @ 2.8GHz (280*10) # Corsair TwinX 2*1024 2.3.3.6 (187MHz) # PoW Geforce 7800GT @463/1200 # 8050p i 3dmark05

Permalänk

s478 Celeron 2ghz Northwood (130nm)
Gick att klocka till 3000mhz
med ett par billiga pc3200 minnen (Utan dividers)
2500mhz med pc2100 minnen (Utan dividers)
Billigaste kylaren jag kunde hitta.
Orginal volt.
50% ökning bara sådär! Bästa överklocket jag hittat hittills!
Låg temp med!

(Använder ett Gigabyte GA8IK 1100+)

Ska nog få se om man kan få upp den lite till har knappt försökt!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Xylion
Gurkgager

"När du kommer till den pungt när processorn inte lägre går stabilt (hänger sig osv)"

Pungt? Sorry att jag klagar men det heter stavas "Punkt"

Fick lite roliga bilder i huvudet när jag läste detta...

/X

Du får ursäkta mina svenska kunskaper
Givetvis ska det vara punkt.

Visa signatur

Intel Core i7 965 EE @ 4 GHz
Foxconn BloodRage X58
ATI HD 4870 + Accelero S1 Rev2 + 2st Zalman 120mm

Permalänk
Medlem

Komplettering till Athlon 64, Sempron S754/S939 sektionen:

Det bör läggas tilll att man måste se till att hålla HT-frekvensen <=1000MHz för att inte skada annan hårdvara såsom hårddiskar.
Orginal är HT-multipeln x5 -> 200x5=1000MHz vid FSB på 200Mhz,

200<FSB<=250 så bör HT-multipeln ligga på x4
250<FSB<=333 så bör HT-multipeln ligga på x3
FSB>333 MHz, så bör HT-multipeln ligga på x2

Visa signatur

SD 3700+@2750MHz (250x11) KAB2E 0549BPMW | Abit KN8-Ultra | 2x512 Crucial Ballistix DDR500 1:1 2.5-4-4-10 1T | XFX 7800GT 256mb 450/1050MHz | 3DMark05: 7357p | SuperPi 1M: 31s

Permalänk
Medlem

Komplettering till P4-sektionen.

Många processorer med prescottkärna går helt stabilt i 4ghz med luftkylning, det är alltså på högsta fsb. Värt att notera

Visa signatur

Silvertejp, silvertejp!

Permalänk
Medlem

Re: Ny överklocknings-faq (under konstruktion)

Citat:

Ursprungligen inskrivet av OSkar000

För det andra. Det finns ingen som kan svara på frågan "hur mycket kan jag överklocka?" Det är alldeles för många faktorer som påverkar ett överklockningsresultat. Ibland kan man få en uppfattning av hur mycket det går att överklocka en komponent genom att leta i överklockningsdatabaser.

Kan det modifieras till att innehålla "Det finns ingen exakt tillvägagångsinstruktion, och inget exakt slutresultat, eftersom alla moderkort, och alla cpu'er, även om de är av identisk model, upför sig olika vid klockning." så att alla trådar som 'men jag har läst faq, nu vill jag bara veta exakt hur mycket jag kan klocka'

Om nån kunde berätta exakt hur mycket det gick att klock, skulle poängen med att klocka inte vara kvar.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av XiOUS
Komplettering till Athlon 64, Sempron S754/S939 sektionen:

Det bör läggas tilll att man måste se till att hålla HT-frekvensen <=1000MHz för att inte skada annan hårdvara såsom hårddiskar.
Orginal är HT-multipeln x5 -> 200x5=1000MHz vid FSB på 200Mhz,

200<FSB<=250 så bör HT-multipeln ligga på x4
250<FSB<=333 så bör HT-multipeln ligga på x3
FSB>333 MHz, så bör HT-multipeln ligga på x2

Detta var fan i mig en livesaver... detta kunde gått riktigt illa för mig som är i farten att klocka en Opteron 146 och hoppas på att få till 300 fsb.

Permalänk

Dags att uppdatera länkarna kanske?

Visa signatur

CoolerMaster Centurion 532 | Tagan 430W EC | DFI LP UT NF4 Ultra-D | AMD64 3700+ SD BN @ 2915Mhz (Zalman CNPS7000B-Cu) | 2x512MB Kingston DDR400 | Asus Radeon X850PRO PCI-E (Zalman VF700-Cu) | 280GB IDE HDD | SuperPI 29s

Permalänk
Medlem

Någon som vet var man ändrar HT multipel på min bräda?

Visa signatur

CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D CO + 2133 MHz FCLK GPU: Sapphire RX 7900 XT Pulse OC
RAM: Corsair 2x16GB 6000 MT/s CL30 (Hynix) BZ subtimings
MB: ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI SSD: Kingston KC3000 2TB PSU: Corsair RM850x

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Arzei
Någon som vet var man ändrar HT multipel på min bräda?

Borde väl vara gå in i bios sen under advanced eller dylikt. Står på Auto från början!

Visa signatur

Stationär » Amd Athlon64 X2 4800+ | Asus M2N-Sli Deluxe | 2048mb ram | BFG 8800GTS OC 320mb | Hiper Type-R Modular 580w Black | WD Raptor 74gb + 200gb + 250gb + 250gb + 500gb