Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jun 2011

i7 2600K VARM!

Tjena!

Plockade ihop min dator igår. Har en i7 2600K som inte är överklockad och en CoolIT E.C.O ALC som cpu-kylare. Idle ligger tempen på mellan 35-40 grader och när jag spelar ex. bad company 2 rusar tempen upp i 80-85 grader.

Det känns som att nått inte står rätt till...
Jag tror att jag har installerat kylaren rätt och den färdigapplicerade kylpastan rörde jag inte.
Har uppdaterat alla drivrutiner.

Vad beror det på och hur avhjälper jag problemet?

Corsair Obsidian 750D | Gigabyte X99-UD4 | Intel Core i7 5930K @ 4.4GHz | Gigabyte Aorus 1080ti Xtreme Edition| 16GB Corsair DDR4 2400MHz | Samsung EVO Basic 840-Series 500GB | Corsair Hydro H110 | Corsair RM 1000W 80+ Gold

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2010

Hej! Har inga erfarenheter av CoolIT E.C.O ALC själv men kompakta vätskekylare som denna och liknande typ Corsair H70 fungerar i princip på samma sätt. Vart har du kopplat fläktarna till kylaren? Om du har kopplat till moderkortet kan det vara så att i BIOS så är dom inställda på automatisk inställning och då kanske fläktarna inte snurrar 100%. Koppla fläktarna hellre direkt till 4-pin molex från nätaggregatet för optimal hastighet. Nackdelen med kompakta vätskekylare som din är att dom inte har tillräckligt med radiatoryta för att ta upp värmen och för att kompensera detta måste man köra fläktarna på högre varv. Flänsarna på radiatorerna på kompakta system brukar vara väldigt täta så endast 1 fläkt brukar inte vara tillräcklig, i alla fall inte om du vill överklocka och ändå behålla schyssta temperaturer. Om du kan försök köra 2st i Push/Pull. Jag rekommenderar Scythe Gentle Typhoon 1850RPM fläktar. Dessa har hög statisk tryck och är relativt tysta för sin hastighet. Desto tätare flänsar, desto högre statisk tryck krävs. Om dessutom utöver att radiatorn har täta flänsar om den är väldigt tjock också behövs högt luftflöde för att orka blåsa igenom. Statisk tryck betyder inte nödvändigtvis högt luftflöde "CFM" det kan vara lågvarvtals fläktar och ändå ha bra statisk tryck.

Sist men inte minst. Du har väl inte glömt att koppla in pumphuvudet? Om pumpen inte går fungerar inte kylaren.

MVH

Ph0bLif3

PC: Windows 10 Pro X64, HAF-X, Intel Core i7 2600K@4.2GHz, 32GB(4x8GB) Corsair Vengeance@1866MHz, ASUS Maximus IV Extreme, 2st XFX HD6990@stock, Corsair AX1200, OCZ RevoDrive 3 X2, 4st Corsair Force GT@RAID0 och vattenkylning från EK-Waterblocks - Loop-1: Res --->Pump ---> 2xGPU(Parallel) --->2xRAD(360) --->Res. Loop-2: Res --->Pump ---> 1xRAD(360) --->CPU --->Res.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2010

Precis som Ph0bLif3 säger. Pumpen måste gå på 100% hela tiden, därför är de bästa att köpa molex och isntallera direkt in i nätaggregatet. Fläkten behöver nödvändigtvis inte gå 100% hela tiden men när man t.ex. spelar så är de rekommenderat och om datorn inte "automatiskt" via igentkänning av temperatur reglerar farten så kan det vara bra att antingen koppla de via Molex (dock kommer den gå på 100% hela tiden) eller så installerar du en fläktkontroller. Förvisso kan du ändra hastigheten på fläkten via mjukvaruprogram så som speedfan också men molex eller "fysisk" fläktknotroller är nog säkrast.

Jag kör med precis samma uppsättning som du och jag ahr precis köpt molex till både pumpen och fläkten och jag har även en fläktkontroller som jag fick med chassit. Såg även en kille som monterade dubbla fläktar vid CPU-fläkten, kanske funkar bättre, vet ej:)

Lycka till!
//CE Films