Permalänk
Medlem

i5 650 överklocka sej lite

Yes, utöver att spendera min fulla fritid på att lyssna till gamla leifibusringningar har jag bestämt mig för att ge överklockning av min i5 650 ett försök.
Boxkylning, bra med chassifläktar och lite läsning här och där och mycket tid har agerat rekvisita.

Efter att ha bökat en del men bara fått blåskärm (misstänker mina minnen som är standard f.ö.) vid inloggning till windows ändrade jag min taktik.
Jag rörde inte multipliern utan höjde baseclocken från 133 till 143 istället. Det gav mig 3600 mhz, alltså 400mhz mer än 3200 mhz, vilket är standardklocken.
Problemet var att target DDR frequency då gick från 1333 till upp mot 1600, något som skulle vara omöjligt. Så jag sänkte DDR-frekvensen från 1333 till 1144 mhz. Då kom jag in i Windows och kunde köra en runda superpi framgångsrikt. Mer tester kvarstår naturligtvis att göra.

Men, min fråga är om detta, i teori, blir en prestandavinst? 400 mhz på cpun men ca 200mhz förlust på minnena.

EDIT: Nu ser jag något aningen märkligt här. I real temp så svajar multipliern hejvilt mellan 18-25, vad jag kan se, medan i CPU-Z står den stabilt på 25, med undantag för en ned- och uppgång från 24 och tillbaka till 25. Är det CPU-zs uppdateringsintervaller som har längre mellanrum än Real Temps tro? Eller är real temp helt offside? Kan även säga att jag aldrig har haft så här låg idle-temp (luktar nedklockning vid låg belastning).

Tillägg av information.