Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2011

Hittar inte SATA uttag ?

Har plockat precis ihop datorn. När jag startar den kommer jag in i modekorts inställningar. När jag går in i '' BOOT'' menu så hittar jag inte där informationen där det står BOOT from dvd room eller BOOT from hd. Detta kan kanske bero på att jag stoppade in kabel i fel SATA uttag från dvd läsare och hårddisken, men va idag på inet och dom sa vart man ska stoppa in kablarne ( tror nästan på 100% ) att jag stoppade in dom rätt, men menu är fortfarande den samma även om jag ändrar och stoppar kabeln i en annan SATA uttag. Jag har 8st SATA uttag.
Modekort jag har är: ASRock P67 Extreme4.

P.S hoppas ni förstår problemet jag beskrev, eftersom det är första gången jag bygger ihop allting själv och är inte dator kunnig så kunde jag stava fel lite saker :/.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2009

Läs på i manualen för moderkortet kanske? om du inte rdan gjort det dvs.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2011
Skrivet av robie76:

Läs på i manualen för moderkortet kanske? om du inte rdan gjort det dvs.

Jag har läst manualet flera gånger om, det borde stå vilken SATA uttag till vad, men det enda jag kunde hitta om det är bilder på SATA uttag och texten som inte beskriver vad / var. Här är vad som står om det:

These for serial ATAII ( SATAII ) connectors support SATA data cables for internal storage devices. The current SATAII interface allows up to 3.0 Gb/s data transfer rate.

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Du har nog kopplat i portar som kontrolleras av raidkontrollers, då får du först aktivera raidkontrollen i bios och sedan konfigurera rätt i raidkontrollerns setup.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2011
Skrivet av mrqaffe:

Du har nog kopplat i portar som kontrolleras av raidkontrollers, då får du först aktivera raidkontrollen i bios och sedan konfigurera rätt i raidkontrollerns setup.

Det tråkiga är att jag inte ens lyckas komman in i BIOS. Medans allting laddas trycker jag på DEL, F8, F1,2 och inget utav dom knapparna tar mig till BIOS. Har även testat att trycka CTR-ALT--DEL...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2011

Det som står på SATA uttag är: SATA2_4_5 SATA3_o_1 SATA3_M1_M2
Dvd läsare stoppade jag in i SATA3_m1. Hårddisken stoppade jag in i SATA3_m2
Sen bytte jag plats på dom men det står fortfarande inget nytt i motherboard configurations.
När jag kikade på manualen hur det ska egentligen se ut om man klickar på BOOT menyn så fanns det fler alternativ som jag egentligen borde också ha om jag hade kopplat in rätt SATA uttag.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2008

Usb-tangentbord? Låter som om tangentbordet inte fungerar. Prova andra portar som kanske fungerar bättre.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2005
Skrivet av Nigris:

Det som står på SATA uttag är: SATA2_4_5 SATA3_o_1 SATA3_M1_M2
Dvd läsare stoppade jag in i SATA3_m1. Hårddisken stoppade jag in i SATA3_m2
Sen bytte jag plats på dom men det står fortfarande inget nytt i motherboard configurations.
När jag kikade på manualen hur det ska egentligen se ut om man klickar på BOOT menyn så fanns det fler alternativ som jag egentligen borde också ha om jag hade kopplat in rätt SATA uttag.

Sätt OS-disken på SATA_0 och DVD-läsare på SATA_1 så ska du se att det fungerar. Kontrollera så att både disk och läsare får kräm från nätagget så att det inte är där det glappar (får de ingen ström så syns de inte oavsett hur du sätter SATA-kablarna). Testa en annan strömkabel för SATA från nätagget och se till så att du sätter i de ordentligt i enheterna. När du startar datorn kan du stoppa i en skiva i den optiska enheten och sedan lyssna om du hör något från den och hårddisken (är de tysta kan du ta ett finger och sätta på kanten av enheterna för att känna om de vibrerar lite - då är de igång).

Ang. BIOS så tror jag det är DEL som är rätt knapp på ditt moderkort, som posten ovanför föreslår så kan det vara så att USB-keyboard är avaktiverat i BIOS så testa olika USB-portar.

Lycka till! Första gången jag byggde en egen dator lyckades jag koppla in den optiska enheten på en IDE port för raid och höll på att bli tokig för att den inte hittades så alla kan vi göra misstag och det är ofta så man lär sig

Dator: Intel i7 3770K @ 4,4 GHz | Asus P8Z77-V Deluxe | Corsair H80i | Gainward GTX 1080 "GLH" Golden Sample 8GB GDDR5X | Corsair Vengeance 32GB 1600 MHz RAM | Corsair AX750 | Corsair Neutron 240GB SSD + XTB lagring | Xonar Essence STX | Skärm: Dell 27" U2711 2560x1440
Foto: Canon EOS 60D, Canon EF-S 17-55/2,8 IS USM, Canon EF 70-200/2,8L IS II USM, Canon EF 100/2,8L IS USM Macro, Canon SpeedLite 430EX II

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2011
Skrivet av aMpari:

Sätt OS-disken på SATA_0 och DVD-läsare på SATA_1 så ska du se att det fungerar. Kontrollera så att både disk och läsare får kräm från nätagget så att det inte är där det glappar (får de ingen ström så syns de inte oavsett hur du sätter SATA-kablarna). Testa en annan strömkabel för SATA från nätagget och se till så att du sätter i de ordentligt i enheterna. När du startar datorn kan du stoppa i en skiva i den optiska enheten och sedan lyssna om du hör något från den och hårddisken (är de tysta kan du ta ett finger och sätta på kanten av enheterna för att känna om de vibrerar lite - då är de igång).

Ang. BIOS så tror jag det är DEL som är rätt knapp på ditt moderkort, som posten ovanför föreslår så kan det vara så att USB-keyboard är avaktiverat i BIOS så testa olika USB-portar.

Lycka till! Första gången jag byggde en egen dator lyckades jag koppla in den optiska enheten på en IDE port för raid och höll på att bli tokig för att den inte hittades så alla kan vi göra misstag och det är ofta så man lär sig

Jag gjorde precis som du skrev kopplade dvd och hd i SATA 0_1_ Sedan försökte jag att gå in i BIOS, tryckte båda på DEL och F2. Testade på 2 olika tangentbord utan att jag kom in i BIOS. Efter att jag startat om dator 35 ggr så plötsligt började min windows att installeras utan att jag gjorde ngt. Jag tror att datorn blev bara skitsur på mig och fixade allting själv :). Tack för hjälpen.
P.S Det tog för mig bara 11 timmar att sätta ihop datorn. Tror inte jag får ngn jobb på datorbutik i framtiden :P.