Komponent lossnade när kylaren demonterades 6970

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kovland, Sundsvall
Registrerad
Sep 2008

Komponent lossnade när kylaren demonterades 6970

Jag skulle ta av kylaren från mitt referens 6970. Jag gjorde det hela försiktigt, alla skruvarna var alla borttagna när jag från sida till sida lossade kylaren. När jag tillslut separerade kylaren från PCBn så satt en del kylningskuddar fast så bra på kylaren att de drogs med en bit för att tillslut lossna. Dock var det så att även något annat lossnade, jag tror det är en MOSFET komponent. Det lossnade även ovandelen av ett minneschip (svarta plasten) från en komponent belägen alldeles nedanför MOSFET komponenten.

Aningen bittert att det tog slut vid detta steget. Tanken var att jag skulle montera på en H50 kylare, hade känts mindre i hjärtat om det var pga modifikationen som förstörde kortet och inte vad jag misstänker är en dålig lödning (se bild).

Jag är väl medveten om att det inte är någon garanti att snacka om, vill bara visa och diskutera kring detta. Kanske jag gjorde något fel eller att lödningen på PCBn faktiskt är felaktig?

Jag undrar även varför mitt grafikkort inte har en BIOS switch trots att det är referens?

Såhär ska det se ut

______________________________________________________________________________

Nu är mitt såhär

ATX sys i micro-atx chassi -> Ace ecco-220 | Intel Q9550 @ 3,8 w/ 620 + GT 1850 | HIS 6970-Antec 620 mod w/ GT 1850 | 4x2gb OCZ reaper 1150mhz | Corsair 750tx | m4 128gb | W7 ulti 64

Laptop Acer 3820TG | i5 450m | 5650 | Intel G3 160gb

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

Hehe, något har visst lossnat, Vet inte så mycket om grafikkort delar eller så, men du sa att du skulle installera ett H50 på ditt grafikkort..? Så långt jag vet så är H50 en processor kylare.., Sant eller?

[spoiler]Intel Core i7 2600K | x2 PNY 770 OC 1085/7000 | Cooler Master Silent Pro M 850W | 1600Mhz Ripjaws X Performance 8GB | 500GB Samsung Spinpoint 7200RPM | Antec 920 H2o | 120Gig Sandisk Extreme |[/spoiler]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Okt 2010
Skrivet av kaihai123:

Hehe, något har visst lossnat, Vet inte så mycket om grafikkort delar eller så, men du sa att du skulle installera ett H50 på ditt grafikkort..? Så långt jag vet så är H50 en processor kylare.., Sant eller?

Ghettomoddning kallas det

Grymt synd... Och känns inte som att lödningen från början har varit så bra.Som du säger så lär ju garantin vara körd. Skulle dock va roligt om du mejlade tillverkaren och frågade om lödningarna inte är starkare än sådär
Du är inte så pro att du kan löda tillbaka det heller?

i5 750 @ 3.9 GHz | NH-D14 | P7P55D |GTX 960 | Vulcan 8GB | Seagate 600 480 GB | Newton 650w | P280 | Dell U2515H

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Dec 2010

Det är bara att löda tillbaks den

Bitfenix Shinobi XL - Asus Maximus V Formula z77- Intel 3770k - G.skill Ripjaws X 2133mhz - Powercolor 6950 pcs++ - Corsair Force GT 120gb - Seagate 7200.12 500gb - Samsung F3 7200rpm 500gb - Cooler Master v10 - Corsair TX 750w

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
\\Localhost
Registrerad
Mar 2006

var inte biosswitchen på 6850/6870? och den togs bort på senare revision av grafik pcb't för att hindra folk från att låsa upp sina 6850 till 6870 kort.

angående komponenten om du har en lödstation och en ganska fin spets till den så kan du nog löda tillbaks kretsen.

garantin är ju ändå körd då du tog bort kylaren och kortet trasigt så inget att förlora.

Asus Z97-A, I7 4790K @4.7Ghz, 24Gb ram, 2x GIGABYTE GTX 970 WindForce 3X OC @ 1500Mhz/7010Mhz.

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2005

Det är väl en ferritspole, och den har aldrig varit fastlödd med benen genom kortet. Då hade lödningarna sett helt annorlunda ut och man kan inte dra ut benen utan att använda lödverktyg. Har du komponenten kvar? För mig ser det ut som det aldrig suttit något där.

Synpunkter på min moderering? Hör av dig via PM eller mail.

W7, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Huawei P10 Plus
* Stolt paragrafryttare *

Trädvy Permalänk
Forumledare
Plats
Jönköping
Registrerad
Jun 2004

*tråd rensad*

Jag har tagit bort ett inlägg som utgjorde uppmaning till bedrägeri.

Kontakta mig direkt vid frågor om eller synpunkter på modereringen/forumet och glöm inte att tala om vilken tråd det handlar om. Kontaktvägar: albert@sweclockers.com, kontaktformuläret och moderatorernas gemensamma pm-konto. Annat användbart: regler och feedbackforumet. Funderar du på att anmäla ett inlägg? Tveka inte! Gör det även om du är osäker. Det är vår sak att bedöma det, inte din.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
GBG
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av MultiMan:

Det är väl en ferritspole, och den har aldrig varit fastlödd med benen genom kortet. Då hade lödningarna sett helt annorlunda ut och man kan inte dra ut benen utan att använda lödverktyg. Har du komponenten kvar? För mig ser det ut som det aldrig suttit något där.

Håller med om att det ser ut som om platsen inte använts. Hade den varit lödd hade du haft ett genomgënde hål i lödningen eller så hade en del av benen suttit kvar tycker jag.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kovland, Sundsvall
Registrerad
Sep 2008

Tror inte heller att det är något problem att löda tillbaks ferritspolen, det dumma är att den är MIA. Letade i en timme, det dumma är att det i källaren är ett plastgolv med håligheter i sig. Spolen har antagligen fallit ner i ett av hålen och befinner sig på toppen av det under skrivbordet. Blir att någon dag tömma bordet och dra upp golvet temporärt för att hitta spolen.

Dock undrar jag om chippet lokaliserat framför den förlorade ferritspolen, man ser att det har suttit ett chip där. Man ser vad som ser ut som lödpunkter, kanske 6st. Vet ej hur det ser ut under ett chip av den typen. Är den svarta plastdelen vital på något sätt för driften/för att ge kylaren kontakt med de varma "lödpunkterna"? Är det kört pga att denna del lossnat (om det är något i krets-väg på plastdelen som ryckts med)?

Om det behövs en bättre bild på ytan där chippet lossnat så kan jag fixa det.

ATX sys i micro-atx chassi -> Ace ecco-220 | Intel Q9550 @ 3,8 w/ 620 + GT 1850 | HIS 6970-Antec 620 mod w/ GT 1850 | 4x2gb OCZ reaper 1150mhz | Corsair 750tx | m4 128gb | W7 ulti 64

Laptop Acer 3820TG | i5 450m | 5650 | Intel G3 160gb

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2005

Av din berättelse att döma har det aldrig suttit några delar där. De bestämde sig för en fas mindre bara, inget direkt ovanligt. Kanske en ny binn av chips som var strömsnålare gjorde att den blev onödig. Leta inte efter något som inte finns.

Chippet du undrar över är säkerligen mosfeten, alltså halvledardelen och den som blir riktigt varm. En fas är helt enkelt inte ditsatt, precis som att GTX570 har färre faser normalt än GTX580. Som du säkert ser fattas även en mängd andra ytmonterade komponenter i närheten.

Synpunkter på min moderering? Hör av dig via PM eller mail.

W7, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Huawei P10 Plus
* Stolt paragrafryttare *

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kovland, Sundsvall
Registrerad
Sep 2008
Skrivet av MultiMan:

Av din berättelse att döma har det aldrig suttit några delar där. De bestämde sig för en fas mindre bara, inget direkt ovanligt. Kanske en ny binn av chips som var strömsnålare gjorde att den blev onödig. Leta inte efter något som inte finns.

Chippet du undrar över är säkerligen mosfeten, alltså halvledardelen och den som blir riktigt varm. En fas är helt enkelt inte ditsatt, precis som att GTX570 har färre faser normalt än GTX580. Som du säkert ser fattas även en mängd andra ytmonterade komponenter i närheten.

Jag är dock säker på att något lossnade och studsade på mitt ben. Men det var inte en skur med föremål, utan antagligen ferritspolen. Vilka komponenter mer menar du saknas?

Då det är ett 6970 så kan jag inte förstå varför de skulle ta bort komponenter, möjligtvis om det vore ett 6950 men så är inte fallet.

ATX sys i micro-atx chassi -> Ace ecco-220 | Intel Q9550 @ 3,8 w/ 620 + GT 1850 | HIS 6970-Antec 620 mod w/ GT 1850 | 4x2gb OCZ reaper 1150mhz | Corsair 750tx | m4 128gb | W7 ulti 64

Laptop Acer 3820TG | i5 450m | 5650 | Intel G3 160gb

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Har du nån bild på det som lossnade, eller dammsög du direkt utan att leta reda på vad det var ?

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2005
Skrivet av Antzo:

Jag är dock säker på att något lossnade och studsade på mitt ben. Men det var inte en skur med föremål, utan antagligen ferritspolen. Vilka komponenter mer menar du saknas?

Då det är ett 6970 så kan jag inte förstå varför de skulle ta bort komponenter, möjligtvis om det vore ett 6950 men så är inte fallet.

Jag har redan förklarat anledning till att den fattas, nyare revision av chip med lägre strömförbrukning. Kretskort görs ofta i stora mängder och finns ingen anledning att slänga bort. Att då spara pengar genom färre komponenter, som ändå inte behövs, är bara smarta affärer. Alla kraftkomponenter är dyra så där sparar de ofta in om det går.

Det som fattas är ytmonterade motstånd och kondensatorer, syns snett ner till vänster relativt mosfeten. Hela den fasen är borttagen.

Synpunkter på min moderering? Hör av dig via PM eller mail.

W7, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Huawei P10 Plus
* Stolt paragrafryttare *

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kovland, Sundsvall
Registrerad
Sep 2008
Skrivet av MultiMan:

Jag har redan förklarat anledning till att den fattas, nyare revision av chip med lägre strömförbrukning. Kretskort görs ofta i stora mängder och finns ingen anledning att slänga bort. Att då spara pengar genom färre komponenter, som ändå inte behövs, är bara smarta affärer. Alla kraftkomponenter är dyra så där sparar de ofta in om det går.

Det som fattas är ytmonterade motstånd och kondensatorer, syns snett ner till vänster relativt mosfeten. Hela den fasen är borttagen.

Hittade detta nu http://www.hardwarecanucks.com/forum/video-cards/43337-v2-des...

Som du säger så verkar det som att det inte ska vara någon ferritspole där. Att jag inte kommit till tanken att leta upp bilder på andras HIS 6970 PCBs är just för att det var något lossnade och då föll på mitt ben för att sedan hamna under skrivbordet.

Ska ta en ordentlig titt på min PCB vs den på bilderna i länken jag hittade nu, är det ingenting som fattas där så kanske det var någon plastdetalj på kåpan.

Tack så mycket allihop för hjälpen, utan er hade jag antagligen letat efter något som inte fanns och ett 6970 hade legat antagligen fullt kapabelt och samlat damm.

Har funderat kring H50 modden som startade det hela. Det som kan göra det hela svårare är om kylar-plattan för komponenterna utöver GPUn hindrar H50 blocket från att få fullgod kontakt. Nu när kylaren är av och det är en idé att fortsätta på det så ska jag kolla huruvida det är möjligt eller inte. Postar här om det blir av, om så blir fallet så siktar jag på att göra en bygglogg för de nyfikna :).

ATX sys i micro-atx chassi -> Ace ecco-220 | Intel Q9550 @ 3,8 w/ 620 + GT 1850 | HIS 6970-Antec 620 mod w/ GT 1850 | 4x2gb OCZ reaper 1150mhz | Corsair 750tx | m4 128gb | W7 ulti 64

Laptop Acer 3820TG | i5 450m | 5650 | Intel G3 160gb