Mitt 5870 låter som en gräsklippare!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2010

Mitt 5870 låter som en gräsklippare!

Tja!

Jag har stött på ett väldigt konstigt problem med mitt grafikkort.
Ibland (bara i uppstart) så låter mitt grafikkort väldigt högt och gnisslar lite,
(notera att detta händer aldrig under gaming, idle eller liknande)
Problemet har bara uppstått under start av Windows 7.

Är säker att det inte har något med temps att göra eftersom datorn
har varit avstängd i cirka 10 timmar innan jag startar den.

Det ända sättet jag hittat för att få grafikkortet att sluta surra är efter
uppstarten skickar jag den direkt till "vänteläge" sen startar jag den igen
och då låter grafikkortet normalt igen (väldigt tyst).

Specs.

- AMD Phenom2 X4 965
- XFX Radeon HD5870 1GB
- Gigabyte GA-790XTA-UD4
- A-DATA 2x2GB
- Corsair HX 750W 80+

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Du har nog dåliga fläktlager, fixa det innan det blir dyrt.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bålsta
Registrerad
Jul 2011

tror mrqaffe har rätt. att den låter väldigt högt kan ha med att drivrutinerna tar en stund innan de läses in, då går fläkten på max (det gjorde mitt xfx radeon 5770 i början, sedan sluta den av någon anledning).

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
karlstad
Registrerad
Maj 2006

Hade ett liknande problem efter byte till HX 650w, den började surra och låta konstigt vid uppstart(fläkten), löstes genom att "trycka" lite på fläkten så den nästan stannade upp, försvann sen, tills nästa uppstart...

Problemet verkar vara borta nu, gjorde inget annat än att blåsa bort damm, kan ha varit att när jag hade ut grafikkortet och rensade för damm när jag bytte nätagg så blev det ett ojämnt lager kvar på fläkten, så det skapade turbulens eller något sånt? Det försvann iaf efter ännu en rengöring.

Edit: och ja, det var grafikkortet och inte nätagget som är känt för att ofta ha något irriterande tickande ljud.

Här skryter vi om vem som lägger ut mest pengar på hårdvara.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2010
Skrivet av mrqaffe:

Du har nog dåliga fläktlager, fixa det innan det blir dyrt.

Hur fixar jag det då?

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2005

HD5870 tillhör Radeon-sfären.

*Tråd flyttad!*

Synpunkter på min moderering? Hör av dig via PM eller mail.

W7, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Huawei P10 Plus
* Stolt paragrafryttare *

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Byter fläkt, eller tar isär och rengör/smörjer lagret, eller om du har garanti kvar så använd den.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2006

Fick precis samma ljud på 2 av mina 5870, det är på lagning igen nu...

Testa trycka på fläkten och se om den sitter löst, den ska vara helt stum

i7 920 @ 3.8ghz | ASUS GeForce 570 GT | 6GB Corsair Dominator 1600mhz | ASUS P6T SE | Cougar 700W PSU