Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Okt 2011

Hur är det med 4gb minnes stickor?

tja! har inte haft världens koll på dator delar nu dem senaste 2 åren och undrade hur det var med 4gb stickor. klarar äldre moderkort 4gb stickor eller är det något speciellt med dessa?
tänkte om jag kunde uppgradera från 4gb ram till 8. (DDr2)

Mvh Axel

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hudiksvall (Forsa)
Registrerad
Sep 2003

kolla i manualen där står det vad moderkortet klarar total mängd minne och hur mycket minnes banken klarar av

Låda Phobya UltraBig Watercase V.1 M-kort ASROCK X99 Taichi CPU i7 5930K Kylning Hemma byggd vattenkylning 2 x 480mm radiatorer Minne4 X 8Gb DDR4 HD SSD 240GB OCZ Trion 100 Grafik 2 x MSI GTX 1070 8GB Sea Hawk EK X HB-SLI AGG Corsair RM 1000w 80+ Gold Skärm BenQ 32'' BL3200PT

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2006

Beror på moderkortet tex plankor med P45 chipset klarar eller ska klara iallafall 4Gb stickor, medan den lite äldre P35 bara tar 2 Gb stickor
Är alltid bra att skriva vad man har för hårdvara, så får du troligen klart besked på stubben, istället för mitt svammel bara

Cooler Master ATCS840, corsair AX750, Asus Sabertooth X58, i7 950, Highend vattenkylning, 12Gb Corsair, GTX275, Raptor 150, Spinpoint F1 1Tb x3, WD 640black, Windows 7 x64, Asus Xonar Essence STX. Skärm Dell U2711.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Okt 2011

ah ok tack för lite info!
grejen är att det är min brors dator och inte min, skrev min för slippa förklara massa men iaf, det är en gammal hp dator(3år) som jag tänkt uppgradera, moderkortet heter PIBL-LB (Benicia)
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=uk&lc=en&docna...

tänkte jag skulle byta nätagget stoppa in ett 5850 minnet och en ny processor e8500
tror ni detta funkar?

mvh

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av axelojja:

ah ok tack för lite info!
grejen är att det är min brors dator och inte min, skrev min för slippa förklara massa men iaf, det är en gammal hp dator(3år) som jag tänkt uppgradera, moderkortet heter PIBL-LB (Benicia)
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=uk&lc=en&docna...

tänkte jag skulle byta nätagget stoppa in ett 5850 minnet och en ny processor e8500
tror ni detta funkar?

mvh

Står ju att det endast stödjer 2gb minnesstickor. Dvs du får köpa 4*2gb.
Innan du köper ny nätdel får du kolla att den verkligen får plats. Kan vara mkt konstiga mått på märkesdatorer. Enligt specs ska moderkortet klara av alla e8xxx.

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gävle
Registrerad
Sep 2005

Varför då inte byta moderkortet också? Du byter ju i princip allt annat.

[i]Tycker du att övervakningen har gått alldeles för långt? Rösta Piratpartiet!
Lenovo T420s

[/i]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av screamin-daemon:

Står ju att det endast stödjer 2gb minnesstickor. Dvs du får köpa 4*2gb.
Innan du köper ny nätdel får du kolla att den verkligen får plats. Kan vara mkt konstiga mått på märkesdatorer. Enligt specs ska moderkortet klara av alla e8xxx.

Skrivet av Rådström:

Varför då inte byta moderkortet också? Du byter ju i princip allt annat.

tack daemon! läste du detta på sidan jag länka eller? -hittade de

rådström:
kostnad.. skall lägga typ max 4k men runt 3.5på nätdel en ny hdd grafikkort minne o cpu..
köper cpun för 6-700, nätdel + hdd+minnen för 1500 då 4gb och grafikkort för 1000..

ska jag byta upp hans dator lga 1156 ist? tror ni det bli bättre fast håller sig inom 4k?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Falkenberg
Registrerad
Jun 2004

Vi skulle behöva veta vad det är för nätagg, cpu etc i den nuvarande burken. Du kanske kan länka den från hp's hemsida?
Nähä, sova lite kanske...

Asrock Fatal1ty Z68 Pro. G3 | Intel Core i5 2500k @ 4,6 GHz | Nvidia Geforce GTX Titan SLI | Corsair Vengeance LP 1600 MHz 8 GB | 1 st Plextor M3 Pro 128 GB, 1 st Intel X25-M G2 80 GB, 1 st Samsung 840 Basic 250 GB, 1 st Samsung 850 Pro 1 TB, 1 st WD Velociraptor 150 GB, 1 st Seagate 7200.10 500 GB, 2 st WD Caviar Green 1 TB + 1 st 3 TB | Fractal Design - Define XL | Silverstone Strider 1000 W

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Okt 2011

är skit agg på 300w tror jag.. går inte använda för 5 öre.. så har ev ett chassi om skiten inte skulle passa.. men för 1.7k tror jag inte du kan få cpu o moderkort.. (kanske beg) vad tycker ni? kan kanske hitta ett moderkort för 450 (beg här) så 1300 för en lga1156 processor? hur mycket bättre blir det? gemtemot e8500?

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Falköping
Registrerad
Jun 2008

Han kan få en NY dator för 4k, inklusive allt.

Corsair Obsidian 900D, Intel Core i7 6800k@4.2ghz/1.290v, Asus Rampage V Edition 10, Asus Strix GTX 1080, Corsair Vengeance LPX 3000mhz 4x4gb, Corsair RM650i

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av axelojja:

tack daemon! läste du detta på sidan jag länka eller? -hittade de

rådström:
kostnad.. skall lägga typ max 4k men runt 3.5på nätdel en ny hdd grafikkort minne o cpu..
köper cpun för 6-700, nätdel + hdd+minnen för 1500 då 4gb och grafikkort för 1000..

ska jag byta upp hans dator lga 1156 ist? tror ni det bli bättre fast håller sig inom 4k?

Tycker inte det är värt att lägga så mycket pengar på en gammal HP dator. Satte ihop ett paket på CDON som kommer prestera mycket bättre än HP:n
4 kärnig AMD 965, 8gb minne, 1TB HDD, 6870 grafikkort, billig låda och en hyfsad nätdel. Sen kan ni sälja HP och kanske köpa lite bättre moderkort/grafikkort....

http://cdon.se/hemelektronik/1tb_samsung_spinpoint_f3_sata-2_...
http://cdon.se/hemelektronik/amd_phenom2_x4_965_3%2c4ghz%2c_q...
http://cdon.se/hemelektronik/cooler_master_elite_334_atx_(sva...
http://cdon.se/hemelektronik/corsair_core_i7%252fi5%252fi2_8g...
http://cdon.se/hemelektronik/gigabyte_hd6870_oc_1gb_gddr5_(91...
http://cdon.se/hemelektronik/n%c3%a4tdel_fractal_design_integ...
http://cdon.se/hemelektronik/samsung_sata_22x_dvdrw_l%252fs_b...
http://cdon.se/hemelektronik/mk_msi_gf615m-p33_socket_am3%2c_...

Totalpris inkl frakt och sweclockersrabatt: 4660:- dock saknas Windows 7, men det har väl inte HP:N heller?

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Okt 2011

kan ha hittat ett lga 1156 moderkort för 500kr skall jag ta detta, eller ska jag satsa på amd ist? försöker köpa de mest beg förutom nätdel o hddn

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av screamin-daemon:

Tycker inte det är värt att lägga så mycket pengar på en gammal HP dator. Satte ihop ett paket på CDON som kommer prestera mycket bättre än HP:n
4 kärnig AMD 965, 8gb minne, 1TB HDD, 6870 grafikkort, billig låda och en hyfsad nätdel. Sen kan ni sälja HP och kanske köpa lite bättre moderkort/grafikkort....

http://cdon.se/hemelektronik/1tb_samsung_spinpoint_f3_sata-2_...
http://cdon.se/hemelektronik/amd_phenom2_x4_965_3%2c4ghz%2c_q...
http://cdon.se/hemelektronik/cooler_master_elite_334_atx_(sva...
http://cdon.se/hemelektronik/corsair_core_i7%252fi5%252fi2_8g...
http://cdon.se/hemelektronik/gigabyte_hd6870_oc_1gb_gddr5_(91...
http://cdon.se/hemelektronik/n%c3%a4tdel_fractal_design_integ...
http://cdon.se/hemelektronik/samsung_sata_22x_dvdrw_l%252fs_b...
http://cdon.se/hemelektronik/mk_msi_gf615m-p33_socket_am3%2c_...

Totalpris inkl frakt och sweclockersrabatt: 4660:- dock saknas Windows 7, men det har väl inte HP:N heller?

ok 4660 är inte dirket 4000kr.. men har chassi redan och även os. men ni tror det är bättre jag bygger från grunden istället?

men okey jag har 3500kr att lägga på moderkort,cpu,minne,hdd,psu.. grafikkort har jag nu ett 6870.
kan skaffa ett moderkort för 500kr ett lga 1156 skall jag köpa detta?
Asus P7P55D-E LX ?

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av axelojja:

ok 4660 är inte dirket 4000kr.. men har chassi redan och även os. men ni tror det är bättre jag bygger från grunden istället?

men okey jag har 3500kr att lägga på moderkort,cpu,minne,hdd,psu.. grafikkort har jag nu ett 6870.
kan skaffa ett moderkort för 500kr ett lga 1156 skall jag köpa detta?
Asus P7P55D-E LX ?

Vet mycket väl att det inte blir samma pris, men köper du nytt kan du ju ändå få in skillnaden när ni säljer den gamla. Lite värde har den ju trots allt.
CPU: Beror väl på vilken cpu du har tänkt dig att köpa till moderkortet. Intel CPU:n lär ju blir dyrare än AMD varianten om den ska prestera lika bra. Fördelen med AMD är att om man lägger till liiite pengar på moderkortet kan man få ett med stöd för Bulldozer, dvs du kan uppgradera cpu:n i framtiden.
Om det endast är småpengar som skiljer mellan "mitt" nya paket och att köpa beg. skulle jag absolut köpa nytt. Beg. datordelar är alltid en risk då det är så mycket som kan bli fel. Du har ingen garanti och man vet ju inte hur förra ägaren har hanterat komponenterna = Risk för ESD skador osv.

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av screamin-daemon:

Vet mycket väl att det inte blir samma pris, men köper du nytt kan du ju ändå få in skillnaden när ni säljer den gamla. Lite värde har den ju trots allt.
CPU: Beror väl på vilken cpu du har tänkt dig att köpa till moderkortet. Intel CPU:n lär ju blir dyrare än AMD varianten om den ska prestera lika bra. Fördelen med AMD är att om man lägger till liiite pengar på moderkortet kan man få ett med stöd för Bulldozer, dvs du kan uppgradera cpu:n i framtiden.
Om det endast är småpengar som skiljer mellan "mitt" nya paket och att köpa beg. skulle jag absolut köpa nytt. Beg. datordelar är alltid en risk då det är så mycket som kan bli fel. Du har ingen garanti och man vet ju inte hur förra ägaren har hanterat komponenterna = Risk för ESD skador osv.

jo sant vilka moderkort har stöd för bulldozer? har 2k max att lägga på moderkort o cpu.

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av axelojja:

jo sant vilka moderkort har stöd för bulldozer? har 2k max att lägga på moderkort o cpu.

Där det står AM3+ under specifikationerna
Tex detta: http://cdon.se/hemelektronik/asus_s-am3%2b_amd760g_atx_pci-e_...

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Okt 2011

ok, hade ingen koll på de trodde de va fm1 liano som var det som kom nu.. får väll uppdatera mig lite..
men iaf om jag köper det moderkortet och köper en cpu typ AMD Phenom II X6 1075T 3.0GHz, tror du det är ett bättre köp än de beg moderkortet + en i5a för 1600? för då kan jag sedan uppgradera ev till bulldozer? så vad tycker du är det bästa valet?

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av axelojja:

ok, hade ingen koll på de trodde de va fm1 liano som var det som kom nu.. får väll uppdatera mig lite..
men iaf om jag köper det moderkortet och köper en cpu typ AMD Phenom II X6 1075T 3.0GHz, tror du det är ett bättre köp än de beg moderkortet + en i5a för 1600? för då kan jag sedan uppgradera ev till bulldozer? så vad tycker du är det bästa valet?

Vilken i5 har du i tanke? Allt annat än i5 750/760 är meningslöst för då är AMD 965 snabbare.
Phenom X6 är ju dyrare än 965 och den presterar inte bättre i spel. Jag tycker fortfarande att AMD 965 är det bästa valet, speciellt med ett AM3+ moderkort.

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av screamin-daemon:

Vilken i5 har du i tanke? Allt annat än i5 750/760 är meningslöst för då är AMD 965 snabbare.
Phenom X6 är ju dyrare än 965 och den presterar inte bättre i spel. Jag tycker fortfarande att AMD 965 är det bästa valet, speciellt med ett AM3+ moderkort.

ok men då blir det så! men prester inte Phenom X6 bättre än x4an?
annars köper jag såfall 965an!

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av axelojja:

ok men då blir det så! men prester inte Phenom X6 bättre än x4an?
annars köper jag såfall 965an!

Jo, lite bättre är den, men det beror lite på pris. Får du en 1075 för en billig peng så köp den. I spel lär det inte vara den stora skillnad, men i vissa, lite tyngre program och vissa spel kan 1075:an vara snabbare.

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Okt 2011

ok tack! lägger ihop en 965 då och ett moderkort! så blir det uppgradering om ett år till bulldozer!
mvh

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av axelojja:

ok tack! lägger ihop en 965 då och ett moderkort! så blir det uppgradering om ett år till bulldozer!
mvh

Glöm inte, ifall din kompis är studerande, att han kan få Windows 7 väldigt billigt/gratis via MSDNAA. Antingen via skolan eller här: http://www.pellesoft.se/area/students/msdnaa.aspx
Givetvis är det helt lagligt. Du kan även läsa tråden om MSDNAA här: http://www.sweclockers.com/forum/22-microsoft-windows/878230-...

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Okt 2011

ah tack! men ett am3+ moderkort klarar väll av 4gb stickor eller? för kollade på ett moderkort för 900kr men stod inget om max mängd per sticka..

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av axelojja:

ah tack! men ett am3+ moderkort klarar väll av 4gb stickor eller? för kollade på ett moderkort för 900kr men stod inget om max mängd per sticka..

I regel är det inga problem. Ett lätt sätt är ju att ta max mängd ram som moderkortet klarar av och dela med ramslots. (tex. 16GB delat med 4 slots = Max 4GB per minnesmodul)

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av screamin-daemon:

I regel är det inga problem. Ett lätt sätt är ju att ta max mängd ram som moderkortet klarar av och dela med ramslots. (tex. 16GB delat med 4 slots = Max 4GB per minnesmodul)

ah smart! tack!