Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrlandsskogen
Registrerad
Jun 2007

Ovanligt varm AMD 955 med stockkylare?

Hejsan Swec!

Har suttit och byggt ihop en dator åt en kompis ikväll men jag har stött på ett ovanligt (?) problem.
När jag startade datorn första gången efter montering och gick in i BIOS för att ändra lite inställningar (bootordning, höja minnena till 1600mhz m.m.) så gick jag självklart också in i hardware monitor och såg att processorn låg på 42c och MB på 32cm, vilket jag får anse som helt normalt.

Jag gick till ett annat rum för att hämta mina skruvmejslar och när jag kom tillbaka hörde jag helikoptern lyfta. Processorn låg på 55c och CPU fan som tidigare låg fint på 2800rpm låg nu och varvade på 6200 och jag bara väntade på att ett av bladen skulle lossna och flyga genom magen...

Vet att stockkylarna är helkassa men jag byggde en exakt likadan dator till en annan kompis förra veckan med samma delar och den går aldrig över 42c i BIOS. Har prövat och stängt av Cool n' Quiet och sådana sparfunktioner. Måste även tillägga att volten på prollen ligger och pendlar runt 1,38 och jag vet att stock bör vara 1,32. Fast en sån liten skillnad kanske inte spelar någon roll?

Har även prövat att montera om kylaren en gång utan resultat, vet att jag bör byta kylpasta då men jag sparar mig på det till jag fått lite input för jag vill inte skämma bort han alltför mycket på min bekostnad

Någon vänlig själ som har några tips?

Ursprungligen inskrivet av Galna_Dvärgen ... i begynnelsen skapade inet fri frakt för sweclockersmedlemmar och såg att det var gott.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östergötland
Registrerad
Mar 2011

Har du tagit bort kylaren så bör du absolut byta kylpastan. Själv gjorde jag inte det en gång och fick liknande symtom.
Tog bort och la dit ny "bra" kylpasta och sänkte tempen med 15 grader..

Hemma hos mig är det numera en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4GHz - 32GB 2133MHz - 512GB SSD - AMD 395X 4GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO / 256GB SSD NAS: Synology DS415+ 16TB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Långshyttan
Registrerad
Nov 2010
Skrivet av 1mike20:

Hejsan Swec!

Har suttit och byggt ihop en dator åt en kompis ikväll men jag har stött på ett ovanligt (?) problem.
När jag startade datorn första gången efter montering och gick in i BIOS för att ändra lite inställningar (bootordning, höja minnena till 1600mhz m.m.) så gick jag självklart också in i hardware monitor och såg att processorn låg på 42c och MB på 32cm, vilket jag får anse som helt normalt.

Jag gick till ett annat rum för att hämta mina skruvmejslar och när jag kom tillbaka hörde jag helikoptern lyfta. Processorn låg på 55c och CPU fan som tidigare låg fint på 2800rpm låg nu och varvade på 6200 och jag bara väntade på att ett av bladen skulle lossna och flyga genom magen...

Vet att stockkylarna är helkassa men jag byggde en exakt likadan dator till en annan kompis förra veckan med samma delar och den går aldrig över 42c i BIOS. Har prövat och stängt av Cool n' Quiet och sådana sparfunktioner. Måste även tillägga att volten på prollen ligger och pendlar runt 1,38 och jag vet att stock bör vara 1,32. Fast en sån liten skillnad kanske inte spelar någon roll?

Har även prövat att montera om kylaren en gång utan resultat, vet att jag bör byta kylpasta då men jag sparar mig på det till jag fått lite input för jag vill inte skämma bort han alltför mycket på min bekostnad

Någon vänlig själ som har några tips?

det är nog hög volt som är problemet sänkte min som låg på 1.400 til 1275 och fick ner från 63 till 55 grader på stock kylare har inte överklockat något och på 955 så kan du nog sänka det till likadant som jag har om du inte ska överklocka hans burk sen är det bara och stabilitets testa och volta ner lite till för att få ner den lite till

btw är det samma revision på moderkort kan nämligen vara lite skillnad på dem på lite andra ställen som T ex en kompis till mig hans moderkort är likadan revision men annan bios och hans burk går mycket tystare fast han har varmare processor än jag

det kan vara såna småsaker som volten som kan orsaka det och även bios som är lite äldre

AMD Phenom II x6 1090T @3.5 ghz. corsair 8 gb @ 1333 mhz moderkort GA-870A-UD3, Asus R9 280 DCII TOP och nätagg ocz modulär psu 500W SSD: 60 gb intel 330 128 gb corsair force gs.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrlandsskogen
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av DaBone:

Har du tagit bort kylaren så bör du absolut byta kylpastan. Själv gjorde jag inte det en gång och fick liknande symtom.
Tog bort och la dit ny "bra" kylpasta och sänkte tempen med 15 grader..

Ja fast nu fick jag ju samma resultat när jag hade monterat kylaren första gången som när jag tog loss den och satte dit den utan att byta kylpasta, men jag får se om jag tar fram acetonet och byter i morron.

Skrivet av mini-z1994:

det är nog hög volt som är problemet sänkte min som låg på 1.400 til 1275 och fick ner från 63 till 55 grader på stock kylare har inte överklockat något och på 955 så kan du nog sänka det till likadant som jag har om du inte ska överklocka hans burk sen är det bara och stabilitets testa och volta ner lite till för att få ner den lite till

btw är det samma revision på moderkort kan nämligen vara lite skillnad på dem på lite andra ställen som T ex en kompis till mig hans moderkort är likadan revision men annan bios och hans burk går mycket tystare fast han har varmare processor än jag

det kan vara såna småsaker som volten som kan orsaka det och även bios som är lite äldre

Ska pröva att sänka volten några steg i taget, men det får vänta tills jag installerat windows. Licensen kommer i morgon så jag bör kunna stabilitetstesta då.

Angående revisioner på moderkortet så vet jag faktiskt inte, men båda är köpta från inet med 3 dagars mellanrum så det är från samma "leverans" eller "lager" eller vad man ska kalla det. När kompis 1 som det funkade för köpte sitt fanns det 32 eller nått i lager och när kompis 2 köpte fanns det 11. Så jag antar det är samma rev. Men bra poäng.

Angående BIOS (eller UEFI som det faktiskt är, länk till kortet: http://www.inet.se/artikel/1902092/asrock-970-extreme4) så utgår jag även där ifrån att det är samma version.

Ursprungligen inskrivet av Galna_Dvärgen ... i begynnelsen skapade inet fri frakt för sweclockersmedlemmar och såg att det var gott.