Permalänk
Medlem

Aktivera hårddisk?

Tjenare!

Jag är inte speciellt bra på det här med hårddiskar. Men jag har just köpt en SSD, en Corsair Force 3 disk på 120 GB och är än så länge mycket nöjd.

Jag har formaterat min gamla disk och installerat windows på min nya SSD men nu hittar datorn inte med gamla mekaniska hårddisk. Hade samma problem med min HTPC som jag p.g.a tidsbrist då lämnade in till Alina Systems. Men det känns som om det här är något jag borde kunna lösa eftersom Alina inte ens tog betalt.

I "Dator" i windows syns alltså bara SSDn och inte med mekaniska WD disk.
Någon som vet vad jag ska göra?

Visa signatur

AMD Ryzen 3700X - Sapphire RX 5700 Pulse - MSI Gaming Edge x570 WiFi - Corsair Vengeance LPX Black 32GB - Noctua NH-D14 - Fractal Design Define R3 Black Edition

Permalänk
Medlem

Start / Höger klicka på "Datorn" / Hantera / Diskhantering.
Ge den en enhets bokstav eller välj mount (montera).
Klart.

Hårddisken(partitionen) ser du på 2-3 olika ställen. Gör diskhanterar fönstret STÖRRE så ser du den längst ned. Beroende på om du höger klickar i den vänstra (disk 0, 1 osv) eller högra rutan(bilden) så får du upp olika val i menyn som dyker upp. När disken är formaterad så dyker den upp längst upp i diskhanterar fönstret vilket blir totalt 3 ställen.

Permalänk
Medlem

Tack så mycket

Vad glad man blir av snabba bra svar utan kommentarer om att man är inkompetent. Tack så mycket!

Visa signatur

AMD Ryzen 3700X - Sapphire RX 5700 Pulse - MSI Gaming Edge x570 WiFi - Corsair Vengeance LPX Black 32GB - Noctua NH-D14 - Fractal Design Define R3 Black Edition

Permalänk
Medlem

Hej, jag är medveten om att jag svarar på ett flera år gammalt inlägg, men jag har sökt, och tycker mig ha hittat den mest lämpliga tråden!

Nu har jag gjort som Ni beskrivit i tråden, och fått fram hårddisken, och gett den en bokstav (hurra!). Det som finns på hårddisken kommer jag ju däremot inte åt, om jag inte formaterar hårddisken, och i min värld betyder det att jag tar bort all gammal information, och det vill jag ju inte. Kan man komma åt den gamla informationen utan att formatera på något vis? Kan det hjälpa att köpa en kabel för att koppla in hårddisken via USB istället?
tack på förhand!

Permalänk
Medlem

Var har den gamla hårddisken suttit i för dator förut, och vad har den för filsystem? Jag menar, om den har suttit i ett NAS eller Mac så kan den ha filsystem som windows inte klarar av att läsa.
(Lösningen då är att göra det från Linux istället)

Permalänk
Medlem

@KJAK:

Tack för svar!

Den sitter i en Acer Aspire8934G Laptop, dvs samma som den gjorde när den fungerade sist. Den här laptopen har hängt med i vått och torrt, och fått smaka på en del stötar, temperaturskillnader, och varit på verkstad ett par gånger.

De fel som den är drabbad av just nu är (vad jag vet); Trasig skärm (man ser allt som genom ett frostat glas), obrukbart batteri, och att man inte får kontakt med ena hårddisken, och att den lätt blir överhettad och självdör. Jag tänkte jag skulle beta av problemen ett efter ett, och efter att ha öppnat och dammsugit vid kylfläkten, samt borstat lite på den med en hobbypensel så har den redan börjat fungera mycket bättre!

Jag har öppnat laptopen undertill, och tagit ut och satt tillbaka hårddiskarna (eftersom jag inte visste vilken som var vilken) och sen via metoden ovan fått kontakt med den igen, men som sagt den vill att jag skall formatera om den innan den ger mig tillgång på riktigt.

Fan vad gubbigt jag skriver nu för tiden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Morganzz:

Den sitter i en Acer Aspire8934G Laptop, dvs samma som den gjorde när den fungerade sist.

Då tycker jag att du ska felsöka hårddisken med ett diskscanningsprogrem. Det kan hända att den bara tappat bort partitionstabellen eller liknande och då glömt bort vilka partitioner som finns på hårddisken.

Ta reda på vilken tillverkare du har på hårddisken, och gå in på tillverkarens hemsida och leta reda på om de tillhandahåller något felsökningsprogram. Det brukar de stora tillverkarna göra, men kan vara svårhittat. (Inte alltid riktat till slutkonsumenten). Då är det bara att googla. Dessa program kan också hitta fel som är knutna till hårdvaran i hårddisken.

Annars finns det generella mjukvaror också, dessa har de traditionellt sett kostat pengar (Partition Magic och Acronis Disk Director som exempel), men jag är inte så insatt i vad som hänt de senaste åren. Det kan mycket väl ha kommit bättre/billigare eller bra gratis-alternativ. Till Linux finns gratis-alternativ sedan länge (tex. Gparted)

Permalänk
Medlem

@KJAK:

Stort tack för hjälpen, men tyvärr kan inte vare sig partition magic, motsvarande program för min version av windows eller seagates eget program lösa mitt problem, utan att skapa en ny partition (dvs formatera om disken och därmed gå miste om alll eventuell data).

Så det verkar som om jag blir av med några års foton och filmer, och lär mig en läxa i säkerhetskopiering. Jag har backup på viss del av materialet på en extern hårddisk som jag borde kunna leta upp och funktionskontrollera.

Synd bara att de där bilderna är det enda beviset för att de här jävla kärlekshandtagen inte alltid prytt mina höfter..

Permalänk
Permalänk
Medlem

Lyckas du inte med testdisk heller så finns också möjligheten att försöka läsa från disken som den är.
Tex med Recuva. Bör funka med gratisversionen.
https://www.piriform.com/recuva