Permalänk

Elektronisk bildregistrering?

Ni vet att i den elektroniska kameran finns en sensor som känner av objektets ljusstyrka; per bildpunkt (eller per pixel, som engelsmännen talar om).
Vars värde digitaliseras och översänds till en TV-bildskärm. Digitaliseras med, väl? vald samplingsfrekvens.

-Och min fråga (till oss som verkligen vet): känner sensorn av -och registrerar- ljuset i olika analoga nivåer? Eller känner den bara av svart eller vitt?
..jag blir bara inte klok på vad Wikipedia, och övriga mina böcker, skriver.

CS:s ordbok skriver: pixel – bildpunkt, den minsta beskrivbara enheten i en digital bild, vare sig bilden visas på bildskärm, skrivs ut på papper eller lagras i datorns minne. En pixel HAR LJUSSTYRKA, position och oftast också färg;

Och om det handlar om olika nivåer, kan man då välja antalet nivåer.
Det handlar ju också om färg, som jag inte förstår hur det fungerar.

Visa signatur

B-O Gavne, Västerås

Permalänk
Avstängd

Sensorn består av en mängd små sensorer, en för varje färg för varje pixel, och varje av dem ska bara uppfatta ljus inom dess våglängd (rött, grönt eller blått). Så förstår jag det i alla fall.

Permalänk

Tack för de´! snajk, här ovan. ..sen vet jag inte vad sorts fråga, jag skall fråga mer. Jag måste nog hitta nån gubbe som jag face till face kan fråga ut. ..eller nån text. Alltså denna trådfrågan, berör min fråga på tråden: -En chansning för kunskap om bildskärm?

http://www.sweclockers.com/forum/101-skarmar-och-tv-apparater...

Frågan hur många särskilda signaler som matar en bildskärm? Och hur dessa styrs ut till de olika ljusgenomsläpp/kristallerna.

Och ett …tänker jag mig, bra tips där i den tråden om YouTube och redogörelsen om bildskärm. -Tack fö´ de! kol. Men jag klarar inte av amerikanskan till att helt förstå redogörelsen.
–Någon som helt förstår kan ju då översätta till svenskan.

Visa signatur

B-O Gavne, Västerås

Permalänk
Avstängd

Jo, jag är ingen expert direkt men lite koll har jag. Numera skickas signalerna oftast digitalt mellan grafikkortet och skärmen utan att omvandlas till analoga signaler. Bakgrundsbelysningen på en LCD-skärm (för det är väl LCD:er vi pratar om?) kan vara antingen lysrör eller LED (brukar benämnas LED-skärm trots att det egentligen bara är en LCD med LED:er som bakgrundsbelysning).

Det finns också två typer av LED:skärmar, de som är konstant belysta och de som är benämns local-dimming. Lysrör och kantbelysta LED-skärmar är egentligen ganska lika i och med att belysningen hela tiden är igång och det är upp till LCD-panelen att hindra ljuset att komma igenom i varierande grad för att skapa olika nivåer på ljusstyrkan i olika pixlar. Local-dimming innebär att man har ett nät med LED:er bakom LCD-panelen där graden av belysning från varje LED ändras dynamiskt hela tiden. Detta så att om man exempelvis har en svart bild med vitt i ena hörnet endast ska lysa upp det hörnet så att resten av bilden blir så svart som möjligt, alltså behöver man inte stoppa något ljus från att ta sig igenom panelen då det inte finns något. Problemet med denna teknik är dels att det blir rätt dyrt och dels att man inte har kommit så långt med den än så att varje pixel får en egen LED utan man har en LED för en grupp pixlar, antalet varierar. Detta gör att det som ska vara mörkt i en bild men som ligger nära något ljust kommer att bli mycket ljusare än andra delar av bilden, denna effekt kan ses som en "gloria" runt ljusa objekt på en mörk bakgrund. Det bör också nämnas att denna teknik inte är särskilt vanlig ännu och finns nästan inte alls på datorskärmar utan mest på teve-apparater (dyra apparater).

Andra display-typer som OLED eller Plasma har inte bakgrundsbelysning då panelen själv lyser.

Sen hur signalen skickas. Jag är inte helt säker men jag tror att det ligger till ungefär så här: Bilden som grafikkortet skapar består av en mängd pixlar som var och en har ett RGB-värde, alltså en färg som den ska ha i formatet 0.0.0 (svart), 255.255.255 (vitt) eller 0.0.255 (bara blått). Detta värde skickas till skärmen som sätter varje subpixel till samma som dess motsvarande R, G eller B värde. Vad jag förstår så sker det aldrig någon omvandling till ett analogt värde då både signalen och panelen är digital, förutsatt att man använder en digital koppling då, alltså inte VGA.

Hoppas det klarade upp saker lite för dig.