Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Borås
Registrerad
Okt 2008

Tips och råd för plasma-TV

Hej, jag får hem min Panasonic Viera TX-P65VT30Y imorgon: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=854600

läst runt lite hur man ska använda sin Plasma tv på rätt sätt,

Under de första 100-200 timmarna av en TV:s liv är det viktigt att använda den på rätt sätt,
precis som det är viktig att spela in högtalare eller köra in sin nya bil.

Se till så att materialet du ser på använder hela bildytan (16:9). <-- detta klarar jag
Använd kontrast och ljusstyrka med måtta.
det står att man ska Undvika att ha TV:n visandes en stillastående bild på en kanal med fast logotype ett längre tag. samt, Undvika att visa statiska objekt längre tider (detta kan vara t.ex. text-TV, datorns skrivbordsbild, fasta menyer i spelkonsoller eller DVD osv.).

Skall TV:n användas för att visa statiska bilder är LCD-teknologin ett bättre val.

aldrig haft en Plasma tv förut, vet inte riktigt hur försiktig man skall vara, jag kmr koppla min HTPC till tvn, alltså kmr det visas datorns skrivbordsbild mycket, men det är ingen fara om jag aktiverar en screensaver som går på efter nån minut?

måste det isåfall vara en screensaver som täcker hela tvn? eller duger det med sånhär: http://www.youtube.com/watch?v=xDVZZQNeNUU ?

eller sånhär som täcker hela tvns display: http://www.youtube.com/watch?v=9L6Aj0CJCuc ?

tror ni att det räcker med windows 7 standard screensaver Bubblor: http://www.youtube.com/watch?v=-RtrshxIl54

Dessutom finns det ett antal enkla tips att följa även efter att man har kört in sin nya plasma-TV.

Använd måttlig kontrast och ljusstyrka. Ett enkelt sätt att förlänga livslängden på sin nya TV är att använda precis så mycket kontrast och ljusstyrka som behövs för ändamålet. Använder man TV:n under kvällar eller i ett mörkt rum är det sällan nödvändigt att ha både kontrast och ljusstyrka på 100%. Tänk på att de flesta TV har olika inställningslägen som man kan använda som snabbval för olika situationer.
Undvik att ha TV:n visandes en stillastående bild på en kanal med fast logotype ett längre tag. Vanligt TV-tittande är normalt sätt inget problem då logotyper och liknande grafik försvinner vid t.ex. ett reklamavbrott.
Undvik att visa statiska objekt längre tider (detta kan vara t.ex. text-TV, datorns skrivbordsbild, fasta menyer i spelkonsoller eller DVD osv.).
En plasma-TV genererar en del värme. God ventilation runt TV:n minskar slitaget på fläktar och komponenter. Konsultera bruksanvisningen för vilka avstånd som rekommenderas.

hur noga ska man följa dessa instruktioner?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Täby
Registrerad
Aug 2001

Dagens plasmor är rätt tåliga, så om du bara kör normalt tittande med lite lägre brightness/contrast första tiden är nog allt lugnt.

"A good discussion is like a miniskirt; Short enough to pertain interest and long enough to cover the subject"
何回やっても何回やってもエロゲが終わらない

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2005

Inkörning behövs inte. Det är bara att köra som vanligt.
Att få tillfälliga inbränningar är mycket svårt på den modellen du köpt så det är bara att använda den som vanligt. Skulle du mot förmodan ändå få tillfälliga inbränningar så finns det funktioner i tvn för att få bort det. Det kommer bara hända om du misshandlar tvn totalt och åker på semester i en vecka och låter tvn stå på hemma med en statisk bild.

Använd THX-läget om du inte kommer göra en proffisionell kalibrering. Bättre än så kommer du nog inte kunna ställa in själv utan ordentliga mätinstrument.
Konstrast och ljusstyrka bör du dock ändra efter vilka ljusförhållanden du har hemma.

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Borås
Registrerad
Okt 2008

Låter bra tackar, jag kmr få med: http://www.hembiobutiken.se/extra/dvebd.pdf vet inte hur det kmr funka, är THX-läget bra kalibrerad redan? du är säker på att det är bara att köra på THX-Läget direkt? kanske bäst o köra normalt ett tag,
inte läst så mkt om THX-Läget, tidigare tv apparater jag ägt så har THX-Läget varit kass, men det e annorlundare på dagens plasmor?
och när jag ska testa 3D funktionen, då ska man köra med standard läget?