Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
borås
Registrerad
Maj 2010

lite trevlig läsning

Forskarna på it-företaget IBM har lyckats visa hur man kan bygga en ny typ av minnen för datorer, mobiler och andra elektroniska produkter. De nya minnena är mycket mer effektiva och IBM:s forskare uppger att man med deras teknik får in 100 gånger mer information på samma utrymme som med dagens teknik.

Tomas Augustsson

Ända sedan den moderna elektronikindustrin tog form har forskarna och utvecklarna lyckats ta fram kiselkretsar som stadigt blivit mindre och mer effektiva. Det har sedan lett till processorer och minnen som stadigt fått bättre prestanda.

Men efterhand har oron också ökat för att man börjar närma sig gränsen för hur mycket det går att krympa innan det uppstår störningar som sätter stopp för den fortsatta utvecklingen.

På många håll arbetar man med olika lösningar på problemet och forskarna på it-företaget IBM tror sig nu ha en modell på gång när det gäller minnen. I stället för att hela tiden förminska har forskarna vänt på det hela. De har börjat med en enda atom för att sedan se hur många atomer som krävs för att få en minsta fungerande enhet.

Den mest grundläggande enhet en dator arbetar med kallas bit och kan vara antingen en etta eller en nolla. IBM:s forskare har nu visat att det krävs tolv atomer för att kunna lagra en bit data på ett pålitligt sätt i ett magnetiskt minne.

Forskarna har sedan använt ett speciellt sveptunnelmikroskop för att skapa grupper av tolv atomer som vid låga temperaturer klarar att lagra en bit data. Sedan har de packat grupperna betydligt tätare än vad som tidigare varit möjligt.

Effekten blir att man då kan lagra hundra gånger mer information på samma utrymme som på de hårddiskar som används i våra persondatorer eller minnen som vi har i mobiler, kameror och andra elektroniska apparater.

Bara för effektens skull har IBM:s forskare bland annat använt tekniken för att med datortecken skriva bokstäverna THINK, en devis som IBM länge har använt i sin marknadsföring. Inget är sagt om när tekniken kan finnas tillgänglig i produkter på marknaden.

TOMAS AUGUSTSSON
tomas.augustsson@svd.se

i5 2500k,,,,asus p8z77-v pro

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jul 2011

Då kanske man kan komma upp i 192 GB-gränsen på W7

Någon länk till källa/källorna?

Citera för svar ;)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
borås
Registrerad
Maj 2010
Skrivet av mrmaom:

Då kanske man kan komma upp i 192 GB-gränsen på W7

Någon länk till källa/källorna?

http://www.e24.se/business/internet-och-teknik/100-ganger-mer...

i5 2500k,,,,asus p8z77-v pro