Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Särö
Registrerad
Jul 2004

8 eller 16 GB ram?

Hejsan,

Håller på att köpa en ny dator och sitter nu och kollar på hur mkt ram man borde ha, 8 eller 16GB?
Det är ju väldigt billigt nu för tiden men kommer man märka nån skillnad?
Jag kommer att använda den till max, photoshop, premiere och lite mutlitasking (använder mig av tre skärmar så kommer ha en heldel fönster öppna)

Tacksam för all hjälp!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Jan 2011

har du råd med 16 GB, köp 16 GB. RAM kan man aldrig ha för mycket av.

Arbetsstation: Macbook Pro Retina 15", Core i7 2,6 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD
NAS: Synology 1812+ har numera ersatt min filserver
Blog: http://www.nickebo.net/
Twitter: @linuxprofessor
Övrigt: Linux/UNIX/OpenVMS, ZFS, lagring och systemövervakning

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2012
Skrivet av X-ZoRe:

Hejsan,

Håller på att köpa en ny dator och sitter nu och kollar på hur mkt ram man borde ha, 8 eller 16GB?
Det är ju väldigt billigt nu för tiden men kommer man märka nån skillnad?
Jag kommer att använda den till max, photoshop, premiere och lite mutlitasking (använder mig av tre skärmar så kommer ha en heldel fönster öppna)

Tacksam för all hjälp!

Vad för grafikkort använder du? Kör på 16GB!!! RAM är så sjukt billigt nu ändå:)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Särö
Registrerad
Jul 2004

Tack för de snabba svaren!
Det är det enda jag inte bestämt men nån variant av SLI blir det.
Fick höra på håll att 4 minnesstickor kan göra datorn instabil men det kan väl inte stämma för då skulle inte möjligheten finnas?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örebro
Registrerad
Jun 2011

Det som kan hända är att det kan bli lite jobbigare att clocka med 4st RAM, men att använda 4st RAM funkar utan några som helst problem, har iaf gjort det i alla burkar jag har haft.

Mobo: ASUS X58 SABERTOOTH, CPU: Core-i7 960, RAM: 3x2GB HyperX 1600MHz + 3x2GB XMS3 1600MHz, GPU: 2x ASUS RADEON HD6870 1GB Direct CU: SSD A-DATA SP900 256GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Särö
Registrerad
Jul 2004

Okok, gött det är inget jag ska göra ändå, får bli 16gb helt enkelt

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örebro
Registrerad
Jun 2011

Det är guld att ha. jag har alltid haft 8GB nu på senaste tiden, men denna gång blev det en kaptop och då fick det bli en med 16GB minne och en SB i7a och minne är något som aldrig tar slut nu iaf så kör på 16GB och du kommer inte att ångra dig

Mobo: ASUS X58 SABERTOOTH, CPU: Core-i7 960, RAM: 3x2GB HyperX 1600MHz + 3x2GB XMS3 1600MHz, GPU: 2x ASUS RADEON HD6870 1GB Direct CU: SSD A-DATA SP900 256GB

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Gnällbältets huvudstad
Registrerad
Maj 2003
Skrivet av X-ZoRe:

Tack för de snabba svaren!
Det är det enda jag inte bestämt men nån variant av SLI blir det.
Fick höra på håll att 4 minnesstickor kan göra datorn instabil men det kan väl inte stämma för då skulle inte möjligheten finnas?

På den tiden man bussklockade stämde det, och även så på Phenom. På Sandy Bridge-plattformen gör det noll skillnad, men du bör titta på 1,5V-kretsar om du ska köra fyra då risken annars finns att man skadar processorn efter en tids drift.

MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.2 GHz | 16 GB RAM | EVGA GTX 980 Ti Classified SLI | Acer XB270HU G-Sync | Corsair AX850W

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ystad
Registrerad
Jan 2012

Köp för att gallra dig inför framtiden om inget annat, i och med att det är så billigt. (och priserna lär inte sjunka så mycket mer.)

Dock lär du inte ha nytta av 16gb förrän om något år, då 8 räcker och blir över för det mesta man gör idag.
(Iallafall innom spelvärlden.)

CPU: I7-3930k@4,2 GHz + Noctua NH-D14 // GPU: EVGA GTX 980 Ti SC+ ACX 2.0+ // RAM: 16 GB Corsair Vengeance LP 1600 MHz // MoBo: Asus P9X79 Pro // PSU: NZXT HALE90 1000w 80+ Gold // SSD: Samsung 830(128GB) + Crucial M500(240GB) + Crucial MX300(525GB) // HDD: 2 TB Seagate Barracuda 7200 rpm // Chassi: Fractal Design Define XL R2 // OS: Win 10 Pro // Skärm: AOC g2460Pg + BenQ GL2450.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Sep 2011

Kör på 16gb, eller kör du på ett par riktigt supersnabba 4gb x2 stickor om det ens behövs för det du håller på med?
Men angående gkort, vad är din budget för singelkort är bättre på allt jämfört med två sämre i sli/Cf.:)

Citera Så Hittar Jag Tillbaka!

Trädvy Permalänk
Entusiast
Plats
Chalmers
Registrerad
Aug 2011

Har varit sugen på att lägga till 8 GB till min nya dator sen jag köpte den i julas. De minnena jag har är Corsair 8GB (KIT) DDR3 1600MHz/CL9/VENGEANCE. Tror ni de kommer höja priset snart eller kommer det ligga på 349:-?

5930K • Corsair DP 32 GiB 2666 MHz • EVGA GTX 980
6600K • Corsair Vengeance 8 GiB 2666 MHz • EVGA GTX 960
Asus ROG Swift • Yamakasi Catleap Q270 2B
Better SweClockers

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av Alling:

Har varit sugen på att lägga till 8 GB till min nya dator sen jag köpte den i julas. De minnena jag har är Corsair 8GB (KIT) DDR3 1600MHz/CL9/VENGEANCE. Tror ni de kommer höja priset snart eller kommer det ligga på 349:-?

Köp nu, då det sägs att priserna på ram kommer gå upp ingen då hårddiskarna sjunker i pris redan, men vet inte hur länge priserna dröjer men billigare än såhär blir dom nog inte;)

Citera Så Hittar Jag Tillbaka!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmköping
Registrerad
Feb 2002
Skrivet av Zcenicx:

På den tiden man bussklockade stämde det, och även så på Phenom. På Sandy Bridge-plattformen gör det noll skillnad, men du bör titta på 1,5V-kretsar om du ska köra fyra då risken annars finns att man skadar processorn efter en tids drift.

På Min SB gjorde det skillnad. Kkan inte klocka över 4Ghz sen jag fyllde alla ramslots.

Skickades från m.sweclockers.com

F-D Define R3-Svart Intel Core i5 2500K 3,3GHz MSI P67A-C45 REV B3 Corsair 8GB (4x2048MB) 1333MHz@1600 1,5V MSI Radeon HD6950 2GB Hårddisk: OS-Disk, 120GB SSD Intel 510 XtraHDD 500GB Samsung Spinpoint F3 Optiarc AD-7260S DVD±RW Windows 7 Home Premium 64-bit Svensk Acer TFT 22" P226HQ LED Corsair TX 650W V2 80+ Bronze

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Gnällbältets huvudstad
Registrerad
Maj 2003
Skrivet av zachie:

På Min SB gjorde det skillnad. Kkan inte klocka över 4Ghz sen jag fyllde alla ramslots.

Skickades från m.sweclockers.com

Vilket låter smått otroligt med tanke på att klockningen inte påverkar RAM alls. Är det undervoltade XMS3 eller Dominator 1,65V-minnen du kör då eller faktiska Vengeance-kretsar?

MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.2 GHz | 16 GB RAM | EVGA GTX 980 Ti Classified SLI | Acer XB270HU G-Sync | Corsair AX850W

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmköping
Registrerad
Feb 2002
Skrivet av Zcenicx:

Vilket låter smått otroligt med tanke på att klockningen inte påverkar RAM alls. Är det undervoltade XMS3 eller Dominator 1,65V-minnen du kör då eller faktiska Vengeance-kretsar?

Det är ju då iofs XMS3 1,5V (ej undervoltat 1,65V) Dock var jag tvungen att höja just Ramvolten till 1,51 eller så för att det skulle bli stabilt, med 2x2Gb funkade det fint med endast 1,41V ungefär. Dock skall det erkännas att jag kör OC CPU med så låg möjlig volt som möjligt, har inte velat dra upp volten på cpu för att pressa till max då jag tycker värmen ökar såpass dramatiskt för mig på en gång.
Men faktum kvarstår att jag inte kunnat fortsätta köra på tidigare 4,3Ghz på samma 1,18V (eller några snäpp högre) sedan jag lade till ytterligare 2x2Gb ram. (som körs i 1333Mhz nu eftersom det inte märks nån verklig skillnad mellan det och 1600Mhz) utan måste hålla mig på ~4,0Ghz.

Men hur det är med Vengeance eller andra Ramminnen vet jag ju inte då jag ej testat det

OnTopic: Jag skulle i dagsläget i alla fall köpt 16Gb om ekonomin tillät det. annars är ju trots allt 8Gb billigare och det räcker långt än så länge.

F-D Define R3-Svart Intel Core i5 2500K 3,3GHz MSI P67A-C45 REV B3 Corsair 8GB (4x2048MB) 1333MHz@1600 1,5V MSI Radeon HD6950 2GB Hårddisk: OS-Disk, 120GB SSD Intel 510 XtraHDD 500GB Samsung Spinpoint F3 Optiarc AD-7260S DVD±RW Windows 7 Home Premium 64-bit Svensk Acer TFT 22" P226HQ LED Corsair TX 650W V2 80+ Bronze

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
*
Registrerad
Feb 2004
Skrivet av zachie:

Det är ju då iofs XMS3 1,5V (ej undervoltat 1,65V) Dock var jag tvungen att höja just Ramvolten till 1,51 eller så för att det skulle bli stabilt, med 2x2Gb funkade det fint med endast 1,41V ungefär. Dock skall det erkännas att jag kör OC CPU med så låg möjlig volt som möjligt, har inte velat dra upp volten på cpu för att pressa till max då jag tycker värmen ökar såpass dramatiskt för mig på en gång.
Men faktum kvarstår att jag inte kunnat fortsätta köra på tidigare 4,3Ghz på samma 1,18V (eller några snäpp högre) sedan jag lade till ytterligare 2x2Gb ram. (som körs i 1333Mhz nu eftersom det inte märks nån verklig skillnad mellan det och 1600Mhz) utan måste hålla mig på ~4,0Ghz.

Men hur det är med Vengeance eller andra Ramminnen vet jag ju inte då jag ej testat det

OnTopic: Jag skulle i dagsläget i alla fall köpt 16Gb om ekonomin tillät det. annars är ju trots allt 8Gb billigare och det räcker långt än så länge.

prova att öka volten till pch:n har för mig att den har med styrningen av bland annat ramminnet och kan behöva ökas när man har fler ramminnen.

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Gnällbältets huvudstad
Registrerad
Maj 2003
Skrivet av mattoys:

prova att öka volten till pch:n har för mig att den har med styrningen av bland annat ramminnet och kan behöva ökas när man har fler ramminnen.

Jupp, speciellt när man kör CPU med i övrigt låg spänning.

MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.2 GHz | 16 GB RAM | EVGA GTX 980 Ti Classified SLI | Acer XB270HU G-Sync | Corsair AX850W

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sollentuna
Registrerad
Feb 2011
Skrivet av X-ZoRe:

Hejsan,

Håller på att köpa en ny dator och sitter nu och kollar på hur mkt ram man borde ha, 8 eller 16GB?
Det är ju väldigt billigt nu för tiden men kommer man märka nån skillnad?
Jag kommer att använda den till max, photoshop, premiere och lite mutlitasking (använder mig av tre skärmar så kommer ha en heldel fönster öppna)

Tacksam för all hjälp!

Vad kör du för processor?
Jag har en i7 2600K, och kör jag After Effects med alla 8 trådar aktiverade slukar den lätt mina 16GB ram.

I efterhand ångrar jag att jag inte nöjde mig med 2x4Gb, fram tills nu när stickor på 8Gb styck finns, för jag kommer snart slänga ut mina 4gb-stickor och ersätta med större.

Dator:
*Censurerad av jantelagen*

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmköping
Registrerad
Feb 2002
Skrivet av mattoys:

prova att öka volten till pch:n har för mig att den har med styrningen av bland annat ramminnet och kan behöva ökas när man har fler ramminnen.

Skrivet av Zcenicx:

Jupp, speciellt när man kör CPU med i övrigt låg spänning.

Problemet med att öka volten till PCB är att jag verkligen inte hittat var i UEFI jag gör detta. Vill ju inte chansa och öka volttal på massa olika platser där. men det kanske är värt att kontrollera lite mera, laddar hem manualen till moderkortet just nu. Jag får se om det ger något.
Men jag har hittils inte sett något som verkade heta just PCB i UEFI iaf.

F-D Define R3-Svart Intel Core i5 2500K 3,3GHz MSI P67A-C45 REV B3 Corsair 8GB (4x2048MB) 1333MHz@1600 1,5V MSI Radeon HD6950 2GB Hårddisk: OS-Disk, 120GB SSD Intel 510 XtraHDD 500GB Samsung Spinpoint F3 Optiarc AD-7260S DVD±RW Windows 7 Home Premium 64-bit Svensk Acer TFT 22" P226HQ LED Corsair TX 650W V2 80+ Bronze

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Gnällbältets huvudstad
Registrerad
Maj 2003

Det heter VTT voltage på MSI-kort.

MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.2 GHz | 16 GB RAM | EVGA GTX 980 Ti Classified SLI | Acer XB270HU G-Sync | Corsair AX850W

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mancave
Registrerad
Maj 2007

Man kan visst få problem med fyra stickor på sandybridge, är det snabba minnen så kan det bli tungt med fyra stickor. Min dator bootar inte äns när mina 4stickor är i speceficierad hastighet. Men med hastigheten jag kör dem i nu är det inga problem, även fast att alla spänningar på moderkortet är nerdragna till det lägsta värdet.

4690K, 16GB ram, 1,25TB SSD, Radeon 7750
100% PASSIVT

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jun 2008

Mitt tips är att köpa 16 GB ram redan nu. Om du inte gör det så kommer du om några år behöva köpa mer ram. Då kommer det troligen bli dyrare eftersom att priserna gått upp i kombination med att en ny standard troligen införts vilket gjort att de gamla ddr3 minnerna inte säljs i lika stor mängd och därav är mycket dyrare. Då ska du även notera att om du köper 16GB ram redan nu så har du ju en dator som är overkill, till skillnad från om du är dum snål och väntar med att uppgradera mittet till när det verkligen behövs!

Server/htpc: i5 4430, 16GB ram, 750gb ssd + 12tb hdd, WIN 10, 55" fullHD, gtx 970, Define R2

kontor/spel: i5 3570k, 16gb ram, 250gb ssd + 2tb hdd, WIN 10, 28" 4k Samsung, gtx 1060 3gb, Define R4

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Apr 2011

Om du ska köpa 16gb så kolla upp qualified vendors list för ditt moderkort också för att slippa problem.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2005

Jag har en phenom 965 och 5850. Kommer det verkligen göra någon skillnad 8 vs 16 gb i spel (bf3)?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sollentuna
Registrerad
Feb 2011
Skrivet av MooD:

Jag har en phenom 965 och 5850. Kommer det verkligen göra någon skillnad 8 vs 16 gb i spel (bf3)?

I spel får man väl aningen bättre prestanda när man går från 4 till 8. 16 lär du inte vinna nåt på.

Skickades från m.sweclockers.com

Dator:
*Censurerad av jantelagen*

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2005
Skrivet av n_sandstrom:

I spel får man väl aningen bättre prestanda när man går från 4 till 8. 16 lär du inte vinna nåt på.

Skickades från m.sweclockers.com

Okej tack så mycket Då köper jag 8 gb och låter resten användas som sparande för ny ssd