Blir galen på min i5 2500k, varför funkar inte 4.5 GHz????

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Jan 2011

Blir galen på min i5 2500k, varför funkar inte 4.5 GHz????

Hejsan, nu har jag banne mig provat allt som jag har i min kraft att försöka med.

Problemet är följande, jag kör med min nuvaranda 24/7 klock utan problem som ligger på 4.3GHz, matar på med 1.330v i spänning, inget annat är ändrat så vitt jag vet.

När jag höjjer upp multipeln över 44 så går det bara inte, jag har provat upp emot 1.45v och den blåskärmar fortfarande vid lätt belastning, felkod x124.

Notera att jag stresstestar datorn till fullo och körde igår 20 runs på maximum i IBT utan någon blåskärm, stängde ner och surfade in på facebook, blåskärm efter 10 minuter. Battlefield 3 kan jag också spela utan att något felar, det är så fort datorn går ner på låg belastning och den antagligen hoppar upp till 4.5ghz med för låg spänning som det felar.

_Varför?_

Har flashat bios till senaste, har provat sänka ramet till 1333MHz utan framgång, har provat att stänga av strömsparfunktioner helt (dvs dom som bios tillåter mig att ändra på, C-states osv), utan framgång. Är mitt moderkort så jävla uselt altså så den inte klarar av det här simpla ?

Sitter på ett MSI P67A-C45 förövrigt.

All hjälp tas emot med stor tacksammet!

Main: Moderkort: MSI P67A-C45 B3 | CPU: i5 2500k@4.3GHz | GFX: Gigabyte GTX 670 Windforce X3 OC | PSU: Fractal Design Integra R2 650w 80+ Bronze | Minne: 8GB Corsair XMS3 1600MHz@1.65v | CPU kylare: Corsair A50 | Chassi: FD Core 3000
Kringutrustning: Skärm: BenQ G2420HD | Tangentbord: Qpad MK-50 | Mus: I.E 3.0 | Hörlurar: SS Siberia V2 | Högtalare: Creative T10 (Även som hörlurs förstärkare)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vänersborg
Registrerad
Feb 2010

Pröva sätta på saker som LLC, ändra VTT, PLL och inte bara multipel och vcore.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Nov 2011

måste ju va någon ström spar funktion. låter mysko ja hade då inga problem har sj 4.5ghz 24/7 clock och har haft 4.9 också

MSI Z87-G45 - 4670k @ 4.2ghz vid 1.02v 52'c kyld av h100i - 8gb xms3 1600mhz - corsair tx750w - asus gtx 680 DCU2 top @ 1220mhz - Corsair carbide 540air - benq xl2411t
Razer naga hex & Blackwidow
Logitech g35

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Jan 2011
Skrivet av hejkk:

Pröva sätta på saker som LLC, ändra VTT, PLL och inte bara multipel och vcore.

Finns väl inget som antyder på att det är där felet ligger?

Finns förövrigt inga reglage som går att ändra på rörande ovanstående på min bräda ! Vdroop finns där emot, har för mig att det är samma som LLC, den går att sätta på antingen high eller low, båda felar dock

Main: Moderkort: MSI P67A-C45 B3 | CPU: i5 2500k@4.3GHz | GFX: Gigabyte GTX 670 Windforce X3 OC | PSU: Fractal Design Integra R2 650w 80+ Bronze | Minne: 8GB Corsair XMS3 1600MHz@1.65v | CPU kylare: Corsair A50 | Chassi: FD Core 3000
Kringutrustning: Skärm: BenQ G2420HD | Tangentbord: Qpad MK-50 | Mus: I.E 3.0 | Hörlurar: SS Siberia V2 | Högtalare: Creative T10 (Även som hörlurs förstärkare)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vänersborg
Registrerad
Feb 2010
Skrivet av enzity:

Finns väl inget som antyder på att det är där felet ligger?

Finns förövrigt inga reglage som går att ändra på rörande ovanstående på min bräda ! Vdroop finns där emot, har för mig att det är samma som LLC, den går att sätta på antingen high eller low, båda felar dock

Ibland är det de spänningarna man behöver ändra på lite för att få det stabilt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norr
Registrerad
Okt 2010

vet inte vad du har för PLL voltage just nu men antar 1.8v. Det har visat sig att många sandy bridge prollar gillar låg PLL volt istället för hög. Prova köra samma inställningar som du har nu men dra ner PLL till 1.6 till en början och se vad som händer. Jag kan köra min i 1.48v PLL och stock för mig är 1.78 så det finns ganska mycket svängrum. Om du krashar direkt så prova sätta PLL på 1.85 istället men inte högre än 1.9 som max. Om du fortfarande krashar så är det något annat som felar. Lycka till

Uppdateras..

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2011

prova ändra lite saker tills de funkar, till ex:

turbo spread spectrum - manual, 200+/200+

offset mode +0.05v samt disabla cpu c3/c6

enabla pll overvoltage SÄNK den till 1,6 dylikt, antar att du har 1.8?

Vet för övrigt inte hur ditt bios ser ut, men detta funkar för mig stabilt 4,6

Kör stock just nu och måste ner till 4,1 :/

Intel i5 2500k @ 4,5GHz | Asrock Extreme 3 Gen 3 | PGigabyte GeForce GTX 760 2GB Windforce R2 | 2xRaptor 74 gb (Win10) | Western Digital 1 tb | Corsair Vengeance 16GB DDR3 @ 1600MHz | Cooler Master 600 watt | Advance Atrix 8505B chassi | Creative Fatality |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmköping
Registrerad
Feb 2002

Jag sitter med samma bräda och cpu och fick också samma sak vid 45 i multipel.
Det funka fint med intel burn test, OCCT (båda cpu testen) samt prime95. Jag kunde till och med köra Bulletstorm 1 timma.
Men blåskärm vid lättare saker som surf mm. Kör nu på x44 och 10010 på vaddennuheter
Jag har även ändrat PCH från 1,05 till 1,07V då jag har alla RAMslotar fyllda.
Internal PLL Overvoltage = Enabled
EIST och Intel turbo boost= Enabled EDIT: är nu mera disabled på prov..
under fliken Green power har jag
CPU phase control = intel SVID MODE
C1E Disabled
Intel C-state Disabled.
Har temperaturer på max 65,71,73,71 vilket inträffar under IBT annars är det aldrig uppe i 70 grader heller.
du skulle ju kunna justera busshastigheten istället. Jag ändrade som sagt från 10000->10010 vilket gav 4404Mhz (skriv siffror och tryck enter så ser du resultatet i biosen)

Själv så nöjer jag mig nog med 4,4Ghz

F-D Define R3-Svart Intel Core i5 2500K 3,3GHz MSI P67A-C45 REV B3 Corsair 8GB (4x2048MB) 1333MHz@1600 1,5V MSI Radeon HD6950 2GB Hårddisk: OS-Disk, 120GB SSD Intel 510 XtraHDD 500GB Samsung Spinpoint F3 Optiarc AD-7260S DVD±RW Windows 7 Home Premium 64-bit Svensk Acer TFT 22" P226HQ LED Corsair TX 650W V2 80+ Bronze

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Visby
Registrerad
Apr 2010

Jag följde en video guide på youtube och är riktigt nöjd.

4,7Ghz stabilt med Vcore 1,28V med maxtemp 47grader (riktig vattenkylning)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Laholm
Registrerad
Mar 2011

Jag sitter på samma moderkort som du och har en stabil 4.5Ghz clock på 1.285vCore.

Här är ändringar jag gjorde i Bios på mitt MSI-P67A-C45 (rev 7673)

* CPU Ratio - 45
* CPU vCore - 1.285
* Spread Spectrum - Disabled
* Intel C-state - Disabled
* Internal PLL Overvoltage - Enabled
* Intel Turbo Boost - Enabled
* C1E Support - Disabled

Sen kan det hända att du behöver mer/mindre vCore än jag men jag tycker 1.33 låter högt för 4.3Ghz. När jag testade för 4.5Ghz så hade jag först 1.300 sen gick jag stegvis ner 0.05 vCore med Inteltestburn 30 mins tills jag kom till 1.28. Då kom jag inte ens in till windows, drog upp till 1.285 igen och sitter nu stabilt. Trial and Error.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2001

Jag hade problem med spontana avstängningar tills jag höjde vcore till 1,35V.

FD Define R3 Vit | Asus P8P67 EVO | i5 2500K @ 4,5GHz | Corsair 16GB 9-9-9-24 4x4GB Vengeance | CM Hyper 212+ | Zalman HP850 | Asus GTX 580 DC2 1,5GB | Samsung 830 256GB | Belinea 2485 S1W & LG L2010T

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Visby
Registrerad
Apr 2010

Kan det vara så att en vattenkyld cpu behöver så pass mycket mindre Vcore som i mitt fall ?

En bra luftkylare kan ju hålla skapliga temps också bevisligen.

Har inget behov av högre klockning men ibland vill man ju testa vad prylarna går för.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lerum
Registrerad
Sep 2005
Skrivet av Guteklockaren:

Jag följde en video guide på youtube och är riktigt nöjd.

4,7Ghz stabilt med Vcore 1,28V med maxtemp 47grader (riktig vattenkylning)

Skulle du kanske kunna länka den guiden ?

l Main PC l QNIX QX2710 l Fractal Design Define R4 | i5 2500k @ 4.5Ghz | ASUS P8Z68-V PRO/GEN3 | Corsair 16GB DDR3 l CF 7970 @ 1050/1500 l CORSAIR TX 650W l 3DMark: 10985 l
l HTPC l ASRock E350M1 l Corsair 8GB DDR3 1333MHz CL9 l OCZ Vertex Plus R2 60GB l Chieftec Uni BT-02B l
l Konsoler l NES, SNES, N64, GC, Wii, Wii U, SMS, MD, SAT, DC, 360, PS2, PS3, PS4, PCE-Duo

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
regnvm Helsingia regio
Registrerad
Dec 2009

Det är åtminstone 2-3 kanske 4 andra spänningsreglage förutom just vcore som man ofta behöver höja, precis som de andra säger. PLL voltage t.e.x.

Laptop: ASUS-G751JY

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Södertälje
Registrerad
Okt 2010

Jag kör på 4.0 GHz och det mesta står på auto i bios. Jag har toppat på 4,8 GHz, men inte kört länge där.
Till saken:
Jag hade problem i början med skumma blåskärmar men numera är det löst. Du kan härleda problemet till att de börjar vid en viss klockfrekvens och min lösning har väl inte direkt någon koppling till det, men kan kanske bidra till en lösning.

Jag hade mus, tangentbord och ljudkort som var från den gamla datorn (numera 64 bit) och gick med 32 bitars drivrutiner , vilket jag kollade med något diagnostikprogram som identifierar vilka drivrutiner som man saknar eller bör uppdatera. Jag köpte ny mus o tangentbord.

Moderkortet stödjer bara 1,5volts minne, men minnena som jag hade gick på 1,65volt pga spd romen i minnet var felskrivet, jag ställde ner till 1,5v och det funkade. Datorn dubbelbotade innan pga av detta.

Msi live uppdate är förträffligt och använd det... Kollar man på Msi:s hemsida över vilka drivrutiner som finns att ladda ner så stämmer inte det jämfört mod dom som live uppdate tar ner, live uppdate har färska drivrutiner... Realtek och Usb3 drivisen var krånglig att få in..

I övrigt så kan det vara så att din processor inte klarar mer, så det kanske inte spelar någon roll vad du gör eftersom kislet är som det är... Moderkortet är ett budgetkort och ökar man på strömurtaget från kortet så kan det bli svajigt och blåskärma pga att moderkortet inte kan leverera rätt spänning och ström. Använder man 4 minneslottar, värstingklock på processorn, många hårddiskar och varenda övrig kontakt i moderkortet, så kan det vara problem.

Intel Core i5 2500K@ 4.0GHz | Cooler Master Hyper TX3 | Gigabyte GTX 560 Ti | Msi P67A-C45 | 4GB Corsair DDR3 @1600
Intel SSD80Gb | Samsung 1 Tb | Corsair Tx 650W | Windows 7 Home P 64 bit
3DMark Vantage P19703
3DMark11 P4965

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Nov 2008

umm... ingen som tänkt på att just hans exemplar kanske bara inte klarar 4.5ghz? bara för att du köpte en K-märkt processor betyder inte per given automatik att du kan få ut 4.5ghz bara sådär. du kanske helt enkelt nått din prolles max...

Main Rig--- 2700k,Scythe Samurai ZZ @ 52c load ASUS GTX970 Black OC edition @ 52c load GA-B75-D3H, 2x4gb xms3 1333mhz, 128gb SSD + 4x500gb lagring, OCZ Modxstream Pro 600watt, In-win Dragon Slayer 140mm+120+96mm,120mm LaptopLenovo 700, i5 6300hq, 6gb, gtx950m, 128gb m2 + 750gb FullHD
HTPC---2600k,CM Hyper 212+@50c load,Gigabyte GTX970 4gb OC ed. P8B75-M, 2x4gb 1333mhz, 250gb 850 Evo +2tb Seagate go Green lagring, FSP 650watt EGN 80+

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Visby
Registrerad
Apr 2010
Skrivet av lord_tito:

Skulle du kanske kunna länka den guiden ?

Ska försöka leta upp länken under dagen, tror den hette overclocking i5 2500k to 4,5ghz eller något liknande.

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Sep 2011

Bumpar en gammal tråd...
Har precis försökt att hjälpa en kompis att oc med detta kort helt sjukt men det går verkligen inte att ställa PLL manuellt.
Finns bara PLL overvoltage Enable/Disabled/Auto och vcore...
Satte den i enabled och 1.31vcore samt x47 boota inte ens...sänkte till x43 då är den stabil i prime95.
Men tycker det är helt sjukt konstigt att man inte kan ställa pll d e ju ett helt ok kort i övrigt ju.
Jag dunka upp min i5a i 5ghz på första försöket inte samma mb och alla cpuer e olika men rätt stor skillnad.
Min pll står på 1.775 och pll overvoltage disabled.
MB som i sig...

MB: Asus Maximus VI Formula CPU: i5 4670K H2O Kylning: Custom H2O Minne: Corsair Vengeance 1600Mhz 16Gb Grafik: EVGA GTX1080 FTW Diskar: OCZ Vertex4 SSD 256Gb, Corsair F120 SSD 120Gb , Seagate 7200 1Tb HDD PSU: Cooler Master Silent Pro M2 1000w Chassie: NZXT 610 Phantom white