Permalänk

Vattenkylt GTX560 TI

Här det senaste projektet från köksbänken. Vattenkylt ASUS GTX560 Ti Top. Denna mod påkallades av Battlefield 3 som krävde ett byte av mitt gamla ASUS 8800 GT. Har försökt bygga en så tyst dator som möjligt och ASUS 8800 GT har passat bra in då det varit i princip ljudlöst.

Köper ett ASUS GTX560 Ti Top Direct cu2. Fabriksöverklockat till 900 MHz och enligt försäljare och rescensioner - tyst. Detta visade sig till viss del stämma. Åtminstone då det låg i kartongen. Under idling och med fläkt på under 38% hördes fläktarna inte av. Passera denna punkt och ena fläkten börjar ge ifrån sig en irriterande, högfrekvent summerton. Vid högre belastning, som i BF3, blev ljudbilden snarast den av ett skrikande barn. Och ett mycket uthålligt sådant. Det hela känns som ett nerköp i en tyst Nexus-case med Noctua-fläktar och en processorkylare som ser ut som ett hotellkomplex på Mallorca. Allt för att få en tyst dator.

Troligen läge för en RMA men... det här känns alltför mycket som något som bör göras. Alltså... framåt...

Beslutade mig för ett konceptuellt test med en billig lösning. Antec Kuhler 620 för 400 kr. Antecen är avpassad för CPU-kylning så infästning till kortet kommer att kräva lite kreativitet. Hittade följande lösning http://www.corsair.com/blog/using-a-hydro-series-h70-on-a-nvi... och fann den värd att utveckla.

Strippat Kort

Processen inleddes med en snabb fullösning för att testa konceptet. Lite hillbilly technology som visade sig fungera alldeles utmärkt.

Buntbanden ger inte någon optimal infärstning mot GPU:n men tillräckligt för att testa konceptet. BF 3 renderade GPU-temp på strax över 50 grader.
MEN, kortet i fråga är ett dubbelfläktkort och en konfig som ovan ställer frågan: Hur länge innan VRAM steks utan dedicerad kylning? Finns ett bra sätt att ta reda på och svaret gavs efter c:a 10 minuters burn-in i Furmark då minneskretsarna fått nog och datorn startade om. Kunde spela BF3 i över en halvtimme utan att VRAM överhettade men ville inte fresta på med risk för att döda kortet. En lösning på problemet behövdes.

Funderade först på ytterligare en Antec men komponenterna på yttre ändan av kortet har olika höjdprofil. Och, kan jag medge så här i efterhand, det hade kanske varit lite overkill med två vattenkylningar på samma grafikkort. Alltså är kylning hanvisad till fläkt. Hur då att montera en sådan på enkelt sätt? Funderade ett tag på att använda stock-casing men det blev alltför komplicerat så tillbaks till hillbilly-teknologin. Beslutade att försöka lösa både infästning av kylblock och fläktmontering i ett slag.

Det här är en bit bilbana (25 kr) från hobbyaffären bearbetat med Dremel (vad gjorde mänskligheten innan Dremel?). Var tvungen att dela på sargen eftersom kylsystemet är slutet och inte kan demonteras. Så för att kunna trä det runt slangarna krävdes denna öppning.

Första inpassningen. Bra passform på hålet.

Sedan var det bara att mäta ut hål för fläkten. Det kan här tyckas vara lite ologiskt att gå igenom denna process för att konvertera till vattenkylning och sedan ändå använda en fläkt och det får jag väl tyvärr hålla med om. Men den mindre av fläktarna som ursprungligen kylde VRAM var i princip ljudlös.

Jag behöll en cirkel i mitten för fläkten och tre "ben" för montering. Infästning gjordes på enklaste sätt med tre små buntband.

För att fästa casingen och för att fixera kylblocket behövdes distanser. C:a 1,3 cm. Något som jag inte hittade. Men detta får anses som en Beta-test och därför behöver tekniken inte vara perfekt. Alltså, 3mm gängad metallstång från Claes Ohlsson samt ett antal självlåsande muttrar (totalt 35 kr). Kapa med Dremel.

Använde hålen för montering av original-heatsink. Bra placerade för att fixera kylblocket. Montering är inte helt trivial med radiatorn hängande i sina slangar

Men efter en hel del juckande och en del uttalade förbannelser så såg det färdiga resultatet ut såhär:

Monterat i dator. Tyvärr taskig bildkvalitet.

...och närbild på infästning av kylblock:

Inga kvarvarande problem med att VRAM steks. Inte drabbats av några omstarter. BF3 planar ut på 50-55 grader GPU-temp. Furmark på 66 - 67. CoD Black Ops, full upplösning med extra allt ger GPU-temp på 40 grader. Och det är TYST! Pumpen från Antec ger enbart ifrån sig ett svagt tickande. Jag monterade radiatorn bakom den ultratysta evakueringsfläkten i casen. Bara en "push"-fläkt. Tror inte det behövs både push och pull-fläkt i denna konfig. Kommer att montera detta senare då jag byter ut CPU-kylaren mot en likadan Antec Kuhler.

Skall köpa ett par riktiga distanser och tillverka ett nytt och snyggare casing. Funderar på casing i metall för att få mer stadga i konstruktionen. Men konceptet som sådant är en "keeper".

Permalänk
Medlem

Coolt.
Ser bra ut, funderar på att göra likadant. Men undra ifall kylaren klarar av att både kyla grafikkortet och cpun? För jag har nämligen redan en sån fläkt till CPUn, vad tror du?

Visa signatur

PhR34k

Permalänk
Medlem

https://www.inet.se/produkt/5321130/zalman-zm-rhs1-vga-ram-ky...

Du kan ju köpa sådana och sätta på minnena för extra kylning.