Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Aug 2011

Ny prolle på gammalt mobo?

Har funderat på att skaffa en ny dator, men eftersom min budget är lite väl låg så måste jag antingen vänta eller välja att uppgradera min nuvarande stationära.
Efter att ha kollat upp mitt moderkort, ett Gigabyte GA-M52L-S3P läste jag här att mitt moderkort skulle klara av en ny processor, till exempel en Phenom II eller Bulldozer. Däremot står det även så här: "Note: If you install AMD AM3/AM2+ CPU on AM2 motherbord, the system bus speed will downgrade from HT3.0(5200MT/s) to HT1.0(2000 MT/s) spec; however, the frequency of AM3/AM2+ CPU will not be impacted. Please refer "CPU Support List" for more information.". Vilka skillnader skulle det bli rent prestandamässigt?

Och om det nu är möjligt, kommer mitt två år gamla Deltaco PSU 423 PÅ 500W klara av en ny processor+ett nytt grafikkort (nåt i stil med GTX 670/HD 7870)?

En sista fråga, om jag vill uppgradera mitt RAM så måste det väl vara DDR2? Eller går det med DDR3?

EDIT: Någon som kan identifiera mitt chassi? Kommer själv inte ihåg vad det var för modell/märke, och det står ingenstans på det :3

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004

Du missar lite, några procent med detta moderkort, men det är svårt att hitta prollar idag då dessa har slutat tillverkas, så du får ev hitta dem på begmarknaden. Ditt Deltaco är väl inte det bästa (inget 80+ cert) men borde funka till 78xx serien. Det är DDR2 du har.

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Aug 2011

Än så länge finns 1055T kvar i lager hos Komplett, Webhallen och CDON vad jag kan se iaf. Däremot tackar jag för ditt svar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2007

här ser du alla processorer du kan byta till http://www.gigabyte.se/support-downloads/cpu-support-popup.as... och hittar du tex en phenom x6 i lager nånstans så är det ett jättehopp i prestanda, som även kan leva vidare till ett nyare am3-moderkort senare, och som jalle säger så tappar du lite, men inte jättemycket. systembussen påverkar allt runtomkring processorn, som sata, usb osv men framförallt grafikkort och minnen, men även processorns hastighet, och du kan vara tvungen att höja multipeln för att få den att jobba i samma frekvens, tror jag

edit: lite grundläggande http://sv.wikipedia.org/wiki/Front_side_bus

Intel i7 2600K @4,8GHz - EVGA Geforce GTX 970 - Samsung S34E790C

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Långshyttan
Registrerad
Nov 2010
Skrivet av Snacker:

Än så länge finns 1055T kvar i lager hos Komplett och Webhallen vad jag kan se iaf. Däremot tackar jag för ditt svar.

de funkar nog bra med den processorn ^^

AMD Phenom II x6 1090T @3.5 ghz. corsair 8 gb @ 1333 mhz moderkort GA-870A-UD3, Asus R9 280 DCII TOP och nätagg ocz modulär psu 500W SSD: 60 gb intel 330 128 gb corsair force gs.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2012

Ett nytt moderkort som stödjer ny processor kostar cirka 500kr om du köper nått ok kort? Lätt värt att köpa det.

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av Snacker:

Än så länge finns 1055T kvar i lager hos Komplett, Webhallen och CDON vad jag kan se iaf. Däremot tackar jag för ditt svar.

Just Thubanprollarna 6x och 960T funkar inte på ditt mobo så tyvärr

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2011

Detta skulle kanske kunna vara ngt? http://www.inet.se/produkt/1901918/asrock-3n78d

Moderkort: Asus P8P67 EVO B3 | Proccesor: i7 2600k @4,6Ghz Antec 620 PnP GT 1450rpm | Ram: Corsair 8gb Vengeance och 8gb Vengeance LP | Chassi: Fractal Design Arc | Grafikkort: MSI Gtx 660ti 2gb Power Edition Nätagg Corsair TX650w V2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2007
Skrivet av Jalle64:

Just Thubanprollarna 6x och 960T funkar inte på ditt mobo så tyvärr

va? jo, läste du listan jag länkade tidigare över processorer som stöddes? thuban 1055 som tipsades finns med där, och en 960, men inte 960t vad jag kan se, men om x6 thuban funkar borde rimligtvis en 960t fungera också tycker man

Intel i7 2600K @4,8GHz - EVGA Geforce GTX 970 - Samsung S34E790C

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2007
Skrivet av Sannapulsen:

inte en nvidia-krets :/ amds är mycket bättre för överklockning och sånt trevligt

Intel i7 2600K @4,8GHz - EVGA Geforce GTX 970 - Samsung S34E790C

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2011

jag skulle nog ta detta då: http://www.inet.se/produkt/1902092/asrock-970-extreme4 SLI, Crossfire och 5st 6,0Gbit portar

Moderkort: Asus P8P67 EVO B3 | Proccesor: i7 2600k @4,6Ghz Antec 620 PnP GT 1450rpm | Ram: Corsair 8gb Vengeance och 8gb Vengeance LP | Chassi: Fractal Design Arc | Grafikkort: MSI Gtx 660ti 2gb Power Edition Nätagg Corsair TX650w V2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
192.168.1.1
Registrerad
Jan 2010
Skrivet av mini-z1994:

de funkar nog bra med den processorn ^^

Fast det gör den inte

http://www.gigabyte.se/support-downl....aspx?pid=3394

Inga Phenom/Phenom II.

TS:

Köp nytt mobo istället, det + minnen kostar inte många kronor

Fractal Design R4 (SuperSvensson av chassin, jag vet) / ASUS GTX970+ MSI GTX970 / Samsung 840 Evo 250GB / Crucial BX100 256GB X 2 / Intel Core I7 4770K / G.Skill Ripjaws 2x4GB 2133 MHz / MSI Z87-G45 Gaming / Coolermaster GM650W 80+B / Nochtua NHU12S / EIZO Foris 2421

KRUSIDULLEN ÄR BORTA

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av richie.f:

va? jo, läste du listan jag länkade tidigare över processorer som stöddes? thuban 1055 som tipsades finns med där, och en 960, men inte 960t vad jag kan se, men om x6 thuban funkar borde rimligtvis en 960t fungera också tycker man

Snälla richie.f vet du vad N/A betyder?

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2007
Skrivet av SuperSverker:

Fast det gör den inte

http://www.gigabyte.se/support-downl....aspx?pid=3394

Inga Phenom/Phenom II.

din länk fungerar inte, men läs lite noggrannare i supportlistan som jag länkade lite tidigare...

Citat:

Phenom II X6 1055T - Sedan BIOS: FB

phenom x6 1055t fungerar på hans moderkort, som jag redan sagt flera gånger

Intel i7 2600K @4,8GHz - EVGA Geforce GTX 970 - Samsung S34E790C

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2007
Skrivet av Jalle64:

Snälla richie.f vet du vad N/A betyder?

sorry, läste fel, 960 stöds inte men däremot 955 som var på raden under. men ja jag vet vad n/a betyder, och jag vet att x6 1055 har stöd efter en biosuppdatering till bios FB

Intel i7 2600K @4,8GHz - EVGA Geforce GTX 970 - Samsung S34E790C

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
192.168.1.1
Registrerad
Jan 2010
Skrivet av richie.f:

din länk fungerar inte, men läs lite noggrannare i supportlistan som jag länkade lite tidigare...

phenom x6 1055t fungerar på hans moderkort, som jag redan sagt flera gånger

Missade helt de senare listorna Mitt fel!

Fractal Design R4 (SuperSvensson av chassin, jag vet) / ASUS GTX970+ MSI GTX970 / Samsung 840 Evo 250GB / Crucial BX100 256GB X 2 / Intel Core I7 4770K / G.Skill Ripjaws 2x4GB 2133 MHz / MSI Z87-G45 Gaming / Coolermaster GM650W 80+B / Nochtua NHU12S / EIZO Foris 2421

KRUSIDULLEN ÄR BORTA

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av richie.f:

sorry, läste fel, 960 stöds inte men däremot 955 som var på raden under. men ja jag vet vad n/a betyder, och jag vet att x6 1055 har stöd efter en biosuppdatering till bios FB

Men då endast 95W:aren.

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2007
Skrivet av Jalle64:

Men då endast 95W:aren.

men det är väl bara den som finns att köpa fortfarande?

Intel i7 2600K @4,8GHz - EVGA Geforce GTX 970 - Samsung S34E790C

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av richie.f:

men det är väl bara den som finns att köpa fortfarande?

Hur ska vi kunna svara på detta? Det vet väl bara Komplett? Rätt snopet om TS köper fel eller hur?

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2007
Skrivet av Jalle64:

Hur ska vi kunna svara på detta? Det vet väl bara Komplett? Rätt snopet om TS köper fel eller hur?

http://www.inet.se/produkt/5308691/amd-phenom-ii-x6-1055t-2-8...
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=653384&cks=ASS&assoc=B99...
http://cdon.se/hemelektronik/cpu-socket-am3_amd_phenom_ii_x6_...

det står ju 95w står det inte 95w så har du dock rätt i att det kan bli snopet... men jag undrar varför bara 95w-modellen av 1055t stöds och inte 125w, när äldre athlon-modeller på 125w stöds... och varför 1055 och 1035 stöds, men inte 1045 som är däremellan. jag får intrycket av att de kan fungera, men att gigabyte bara inte testat dem så de kan garantera att de fungerar

Intel i7 2600K @4,8GHz - EVGA Geforce GTX 970 - Samsung S34E790C

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av richie.f:

http://www.inet.se/produkt/5308691/amd-phenom-ii-x6-1055t-2-8...
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=653384&cks=ASS&assoc=B99...
http://cdon.se/hemelektronik/cpu-socket-am3_amd_phenom_ii_x6_...

det står ju 95w står det inte 95w så har du dock rätt i att det kan bli snopet... men jag undrar varför bara 95w-modellen av 1055t stöds och inte 125w, när äldre athlon-modeller på 125w stöds... och varför 1055 och 1035 stöds, men inte 1045 som är däremellan. jag får intrycket av att de kan fungera, men att gigabyte bara inte testat dem så de kan garantera att de fungerar

Det har nog mycket med att Thuban och de nyare kräver mer "finström" en äldre mer ruffa Athlonvarianter, men det ä bara gissningar från min sida

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2007
Skrivet av Jalle64:

Det har nog mycket med att Thuban och de nyare kräver mer "finström" en äldre mer ruffa Athlonvarianter, men det ä bara gissningar från min sida

kan vara, men det förklarar ju inte frånvaron av 1045t på listan när 1035t och 1055t finns med... det är ju samma chip men olika fabriksklockningar

Intel i7 2600K @4,8GHz - EVGA Geforce GTX 970 - Samsung S34E790C

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av richie.f:

kan vara, men det förklarar ju inte frånvaron av 1045t på listan när 1035t och 1055t finns med... det är ju samma chip men olika fabriksklockningar

Inte heller 960T finns med, men är väl för "nya" prollar.

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud