Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2012

Minneshastighet, moderkort

Hej!

Har planerat att köpa ett nytt system, men funderar på hur jag på ett enkelt sätt kan ta reda på vilken maximal minneshastighet moderkortet klarar av (OC). Vad jag ser är det sällan det anges?

Tack på förhand
/Avle

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Gnällbältets huvudstad
Registrerad
Maj 2003

Det spelar i dagsläget väldigt liten roll eftersom överklockning av RAM-minnen i princip inte ger någon extra prestanda överhuvudtaget, samt att inga av dagens processorer överklockas med hjälp av busshastigheten.

Det är i stort sett bara "gamla" 1156/1366 du överklockar med base clock (och därigenom minnena), alla nyare klockas istället på multipeln vilket inte påverkar minnesbussen alls.

Det bör också påpekas att då samtliga moderna processorer har minneskontrollern inbyggd i CPU kräver det mycket mer än att bara ändra minnesfrekvensen för att faktiskt kunna utnyttja mer än de 1600 MHz (Bulldozer/SB/SB-E/IB) normalt klarar.

MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.2 GHz | 16 GB RAM | EVGA GTX 980 Ti Classified SLI | Acer XB270HU G-Sync | Corsair AX850W

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2012

Tack för snabbt svar även om du inte svarade på min fråga utan antog att jag ville ha svar på någonting annat

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bromma
Registrerad
Feb 2008
Skrivet av Zcenicx:

Det spelar i dagsläget väldigt liten roll eftersom överklockning av RAM-minnen i princip inte ger någon extra prestanda överhuvudtaget, samt att inga av dagens processorer överklockas med hjälp av busshastigheten.

Det är i stort sett bara "gamla" 1156/1366 du överklockar med base clock (och därigenom minnena), alla nyare klockas istället på multipeln vilket inte påverkar minnesbussen alls.

Det bör också påpekas att då samtliga moderna processorer har minneskontrollern inbyggd i CPU kräver det mycket mer än att bara ändra minnesfrekvensen för att faktiskt kunna utnyttja mer än de 1600 MHz (Bulldozer/SB/SB-E/IB) normalt klarar.

Förstår jag dig rätt om du menar att man inte kan plugga i 2000MHz minnen och använda dem till sin fulla potential direkt?

Citera så jag hittar tillbaka!

Processor: Intel i7 2700k @ 4,6 GHz | Kylare: Thermalight Silver Arrow | Grafikkort: Asus GTX 560Ti DirectCU II TOP | Chassi: NZXT H2 | Mobo: MSI Z68-GD55 (B3) | RAM: Corsair Vengance Black Low Profile 16 GB | HDD: 2x 1 TB Segate Barracuda 7200 RPM | SSD: N/A | Nätagg: Corsair 560 W

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Habo
Registrerad
Okt 2005
Skrivet av Avle:

Tack för snabbt svar även om du inte svarade på min fråga utan antog att jag ville ha svar på någonting annat

Spelar knappt någon roll med ram-hastighet, satsa på 1600mhz så blir du nog glad!

Burk: Asus Rampage Extreme V x99, i7 5960x @4500mhz, cache 4250mhz, Corsair Platinum ddr4 3333mhz (13-16-16-22 1t) quad 16gig, 2st Gigabyte G1 Gaming 980ti + EK @1450mhz, Samsung 840 pro 240 gig x2 raid0, 1 tb 2.5" WD Red, Skärm: Asus PB278, TJ07 custom water, Ljud: HiFiman X v2 + EONE MK2 Muses

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Habo
Registrerad
Okt 2005
Skrivet av B4rret:

Förstår jag dig rätt om du menar att man inte kan plugga i 2000MHz minnen och använda dem till sin fulla potential direkt?

Inga minnen har en egen hastighet, minnena ska KLARA AV ex 2000mhz, men det är ju inte säkert att moderkortet gör utan massiva volthöjningar. Allt över 1333mhz räknas som överklockning då det inte "stödjs" av processorerna. Kan hända att man får köra sina 2000mhz minnen i 1600mhz för att de ska funka med din setup.

Burk: Asus Rampage Extreme V x99, i7 5960x @4500mhz, cache 4250mhz, Corsair Platinum ddr4 3333mhz (13-16-16-22 1t) quad 16gig, 2st Gigabyte G1 Gaming 980ti + EK @1450mhz, Samsung 840 pro 240 gig x2 raid0, 1 tb 2.5" WD Red, Skärm: Asus PB278, TJ07 custom water, Ljud: HiFiman X v2 + EONE MK2 Muses

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bromma
Registrerad
Feb 2008
Skrivet av Bad Habit:

Inga minnen har en egen hastighet, minnena ska KLARA AV ex 2000mhz, men det är ju inte säkert att moderkortet gör utan massiva volthöjningar. Allt över 1333mhz räknas som överklockning då det inte "stödjs" av processorerna. Kan hända att man får köra sina 2000mhz minnen i 1600mhz för att de ska funka med din setup.

Så om det står mellan Vengance Low Profile och G.Skill Ares Low Profile, så är det bättre (billigare?) att köra på vengance?

Citera så jag hittar tillbaka!

Processor: Intel i7 2700k @ 4,6 GHz | Kylare: Thermalight Silver Arrow | Grafikkort: Asus GTX 560Ti DirectCU II TOP | Chassi: NZXT H2 | Mobo: MSI Z68-GD55 (B3) | RAM: Corsair Vengance Black Low Profile 16 GB | HDD: 2x 1 TB Segate Barracuda 7200 RPM | SSD: N/A | Nätagg: Corsair 560 W

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Gnällbältets huvudstad
Registrerad
Maj 2003
Skrivet av B4rret:

Förstår jag dig rätt om du menar att man inte kan plugga i 2000MHz minnen och använda dem till sin fulla potential direkt?

Stämmer. När du stoppar in dem kommer de omedelbart att köras i 1333 MHz, och ställer du in moderkortets XMP-profil körs de i 1600 MHz.

Ska du upp högre måste du själv ställa in timings, volt etcetera och ska du dessutom ens ha möjligheten att få ut något av det måste du dessutom överklocka processorns minneskontroller.

Skrivet av B4rret:

Så om det står mellan Vengance Low Profile och G.Skill Ares Low Profile, så är det bättre (billigare?) att köra på vengance?

Ja, du har inte praktiskt möjlighet att utnyttja mer än vad Vengeance kan ge oavsett, och ens de är egentligen overkill redan där.

MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.2 GHz | 16 GB RAM | EVGA GTX 980 Ti Classified SLI | Acer XB270HU G-Sync | Corsair AX850W

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bromma
Registrerad
Feb 2008
Skrivet av Zcenicx:

Ja, du har inte praktiskt möjlighet att utnyttja mer än vad Vengeance kan ge oavsett, och ens de är egentligen overkill redan där.

Vad rekommenderar du ist?

Citera så jag hittar tillbaka!

Processor: Intel i7 2700k @ 4,6 GHz | Kylare: Thermalight Silver Arrow | Grafikkort: Asus GTX 560Ti DirectCU II TOP | Chassi: NZXT H2 | Mobo: MSI Z68-GD55 (B3) | RAM: Corsair Vengance Black Low Profile 16 GB | HDD: 2x 1 TB Segate Barracuda 7200 RPM | SSD: N/A | Nätagg: Corsair 560 W

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Gnällbältets huvudstad
Registrerad
Maj 2003
Skrivet av B4rret:

Vad rekommenderar du ist?

Jag sitter själv med 4x4 GB Vengeance, räcker gott och klarar 1600 MHz i 1,5V vilket är mitt enda krav på dem.

MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.2 GHz | 16 GB RAM | EVGA GTX 980 Ti Classified SLI | Acer XB270HU G-Sync | Corsair AX850W

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bromma
Registrerad
Feb 2008
Skrivet av Zcenicx:

Jag sitter själv med 4x4 GB Vengeance, räcker gott och klarar 1600 MHz i 1,5V vilket är mitt enda krav på dem.

Vilket klarar att driva Nvidia Surround m 3 skärmar?

Citera så jag hittar tillbaka!

Processor: Intel i7 2700k @ 4,6 GHz | Kylare: Thermalight Silver Arrow | Grafikkort: Asus GTX 560Ti DirectCU II TOP | Chassi: NZXT H2 | Mobo: MSI Z68-GD55 (B3) | RAM: Corsair Vengance Black Low Profile 16 GB | HDD: 2x 1 TB Segate Barracuda 7200 RPM | SSD: N/A | Nätagg: Corsair 560 W

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Gnällbältets huvudstad
Registrerad
Maj 2003
Skrivet av B4rret:

Vilket klarar att driva Nvidia Surround m 3 skärmar?

RAM spelar i det fallet ingen roll, det är i princip enbart en grafikkortsfråga.

RAM över ~8 GB gör ingen skillnad för spelande (jag kör Photoshop och CAD) och likaledes gör hastigheter över ca 1000 MHz inte heller någon skillnad för normala användare eller spelande.

MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.2 GHz | 16 GB RAM | EVGA GTX 980 Ti Classified SLI | Acer XB270HU G-Sync | Corsair AX850W

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bromma
Registrerad
Feb 2008
Skrivet av Zcenicx:

RAM spelar i det fallet ingen roll, det är i princip enbart en grafikkortsfråga.

RAM över ~8 GB gör ingen skillnad för spelande (jag kör Photoshop och CAD) och likaledes gör hastigheter över ca 1000 MHz inte heller någon skillnad för normala användare eller spelande.

Okej! Tack för all hjälp och svar på mina dumma frågor

Citera så jag hittar tillbaka!

Processor: Intel i7 2700k @ 4,6 GHz | Kylare: Thermalight Silver Arrow | Grafikkort: Asus GTX 560Ti DirectCU II TOP | Chassi: NZXT H2 | Mobo: MSI Z68-GD55 (B3) | RAM: Corsair Vengance Black Low Profile 16 GB | HDD: 2x 1 TB Segate Barracuda 7200 RPM | SSD: N/A | Nätagg: Corsair 560 W

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Aug 2008

Lite skillnad gör det i vissa lägen.... (+16% under Aida), men håller givetvis med om att GPU gör mest skillnad för om det är spel som avses:

2666MHz DDR:
Under AIDA64 we ended up with Read / Write numbers of 23,097 MB/s / 20,954 MB/s, Copy speed of 25,389 MB/s and latency of 31.2ns.

1600MHz DDR
we saw under AIDA64 Read / Write numbers of 18,832 MB/s / 19,824 MB/s with a Copy speed of 21,134 MB/s.

Givetvis måste du ha bra MOBO och minnen för att nå dessa hastigheter...

//Lasse

Källa: http://australia.tweaktown.com/articles/4620/ivy_bridge_high_...

ASUS Maximus V Gene | i7-2700k | G.Skill Ares 2133 | ASUS GTX 670 DCII TOP | ModXstream Pro 700 moddat med Noctua fläkt | Samsung 840 Evo 500GB SSD | 2 x Noctua NF-F12 PWM | CM Storm QuickFire XT Cherry MX Brown Switch

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Gnällbältets huvudstad
Registrerad
Maj 2003

Mjo, men att det gör skillnad i syntetiska benchmarks är det nog ingen som betvivlar heller. Däremot hävdar jag bestämt att du ser noll skillnad i faktiska applikationer.

MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.2 GHz | 16 GB RAM | EVGA GTX 980 Ti Classified SLI | Acer XB270HU G-Sync | Corsair AX850W

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Habo
Registrerad
Okt 2005
Skrivet av Lasse468:

Lite skillnad gör det i vissa lägen.... (+16% under Aida), men håller givetvis med om att GPU gör mest skillnad för om det är spel som avses:

2666MHz DDR:
Under AIDA64 we ended up with Read / Write numbers of 23,097 MB/s / 20,954 MB/s, Copy speed of 25,389 MB/s and latency of 31.2ns.

1600MHz DDR
we saw under AIDA64 Read / Write numbers of 18,832 MB/s / 19,824 MB/s with a Copy speed of 21,134 MB/s.

Givetvis måste du ha bra MOBO och minnen för att nå dessa hastigheter...

//Lasse

Källa: http://australia.tweaktown.com/articles/4620/ivy_bridge_high_...

Har diskuterat detta innan med dig, syntetiska tester är alltid syntetiska tester. I verkliga applikationer är det marginella skillnader, och högst troligt en fråga om CPU snarare än ram-hastighet. För spel ser du inte skillnader inte ens från minnen i 1066mhz vs 2000mhz, länkat detta tidigare likaså. Lägg pengar på snabbare graffe, ssd eller något annat skoj.

Burk: Asus Rampage Extreme V x99, i7 5960x @4500mhz, cache 4250mhz, Corsair Platinum ddr4 3333mhz (13-16-16-22 1t) quad 16gig, 2st Gigabyte G1 Gaming 980ti + EK @1450mhz, Samsung 840 pro 240 gig x2 raid0, 1 tb 2.5" WD Red, Skärm: Asus PB278, TJ07 custom water, Ljud: HiFiman X v2 + EONE MK2 Muses