Domänkontroller och ADSL-uppkoppling

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2012

Domänkontroller och ADSL-uppkoppling

Hejsan!

Jag ska nu sätta upp en domänkontroller som även ska agera DHCP-server och undrar nu om jag behöver ha två fysiska nätverkskort för att få det att fungera? Jag tänker att man isåfall skulle koppla ADSL-modem -> server NIC1 och sen server NIC2 -> Switch. Skulle det fungera att koppla ADSL-modem -> Switch -> server NIC1 och ändå låta servern dela ut IP:n internt i nätverket? ADSL-uppkopplingen har dynamisk IP om det spelar någon roll.

Tacksam för svar

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Enköping
Registrerad
Apr 2009

Ja stäng av DHCP i routern bara o så ställer du in i serverns DHCP scoop att använda routerns ip som gateway.

Intel i7-3930K | Corsair H-100 | Corsair Vengeance 16GB | Asrock Extreme7 X79 | 2X Radeon R9 290X | Samsung 830 256GB | OCZ Vertex3 120GB MAX IOPS | Corsair HX1000W PSU | Creative X-Fi Titanium - Fatal1ty Champion | Win8.1 Pro x64

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Finland
Registrerad
Dec 2011

Man måste alltid ha en router (eller en server som agerar router i ditt fall) mellan internet och sitt hemnätverk (som du beskriver i början). Annars kommer datorerna i hemnätverket att tilldelas varsin extern IP från din internetleverantör. Om du dessutom ger dem en intern IP från din server kommer de att ha två IP-adresser och då kan du vara säker på att ditt näverk kommer vara ytterst instabilt om det överhuvudtaget alls fungerar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2012

Så om jag inte har två NICs så fungerar det inte? Det var det jag fruktade :/

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
STHLM
Registrerad
Apr 2008
Skrivet av hattfisk:

Hejsan!

Jag ska nu sätta upp en domänkontroller som även ska agera DHCP-server och undrar nu om jag behöver ha två fysiska nätverkskort för att få det att fungera? Jag tänker att man isåfall skulle koppla ADSL-modem -> server NIC1 och sen server NIC2 -> Switch. Skulle det fungera att koppla ADSL-modem -> Switch -> server NIC1 och ändå låta servern dela ut IP:n internt i nätverket? ADSL-uppkopplingen har dynamisk IP om det spelar någon roll.

Tacksam för svar

Klassis lösning är:
Modem -> bredbandsrouter -> switch -> server
Bredbandsroutern kan agera både brandvägg och DHCP-server.

Ska du däremot koppla modemet direkt på servern det se ut såhär:
Modem -> Server WAN (ext.) NIC / Sever LAN (int.) NIC - > switch.
Server agerar brandvägg/proxy och delar ut IP till klienterna på det interna nätverket.
Det går även med ett nätverkskort men kräver kunskap i hur man konfigurerar olika nät -men rekommenderas inte!

Skulle du koppla modem direkt till switch måste nätet segmeneteras genom att skapa VLAN om du vil ha en fungerande miljö.

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2012
Skrivet av Dr.Mabuse:

Klassis lösning är:
Modem -> bredbandsrouter -> switch -> server
Bredbandsroutern kan agera både brandvägg och DHCP-server.

Ska du däremot koppla modemet direkt på servern det se ut såhär:
Modem -> Server WAN (ext.) NIC / Sever LAN (int.) NIC - > switch.
Server agerar brandvägg/proxy och delar ut IP till klienterna på det interna nätverket.
Det går även med ett nätverkskort men kräver kunskap i hur man konfigurerar olika nät -men rekommenderas inte!

Skulle du koppla modem direkt till switch måste nätet segmeneteras genom att skapa VLAN om du vil ha en fungerande miljö.

Nu har jag satt upp en domänkontroller, DNS- och DHCP-server enligt Modem -> Server WAN (ext.) NIC / Sever LAN (int.) NIC - > switch., DHCP:n delar ut IP-adresser alldeles utmärkt men ingen dator i domänen har tillgång till Internet förutom servern själv. Gissar att det är ett problem med DNS-forwarding eller liknande... WAN NIC är inställt på att ta emot en DHCP-tiilldelad IP då jag har dynamisk IP från Telia, medan LAN NIC är inställt på att ha en statisk IP (10.0.2.1). DHCP:n delar ut IP-adresser mellan 10.0.2.100-10.0.2.200 sedan har jag inte lyckats komma längre :/ Vad kan tänkas vara fel?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Trelleborg
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av hattfisk:

Nu har jag satt upp en domänkontroller, DNS- och DHCP-server enligt Modem -> Server WAN (ext.) NIC / Sever LAN (int.) NIC - > switch., DHCP:n delar ut IP-adresser alldeles utmärkt men ingen dator i domänen har tillgång till Internet förutom servern själv. Gissar att det är ett problem med DNS-forwarding eller liknande... WAN NIC är inställt på att ta emot en DHCP-tiilldelad IP då jag har dynamisk IP från Telia, medan LAN NIC är inställt på att ha en statisk IP (10.0.2.1). DHCP:n delar ut IP-adresser mellan 10.0.2.100-10.0.2.200 sedan har jag inte lyckats komma längre :/ Vad kan tänkas vara fel?

Har du routing igång inne windows? ? Känner dig modig kan man kanske sätte upp en remote via netop eller rdp i windows

Skickades från m.sweclockers.com

AMD FX-9590 @ 4,90 GHZ | EK Vattenblock till CPU med 2x360 radiatorer | AMD Memory 4x4GB kit 1866MHZ | MSI R9 290X Lightning with EK Fullcover block | Asus ROG Crosshair V Formula-Z 990FX | Corsair 1000W PSU | Phantek Enthoo Pro | Razer Blackwidow Ultimate 2014 | Sennheiser PC-360 G4ME | 1st 240GB Samsung 840 Evo | 2x 1,5TB Samsung F1 | 1x 500GB Samsung

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2005

add roles -> Network policy and Access services -> Routing and Remote Access -> confa -> ??? -> profit.
har du gjort detta korrekt ska det fungera.

i2500k@4.6GHz, 8gb, 7970@1.131V/1125/6000
Citera om du skriver till mig. Annars läser jag troligtvis INTE.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
STHLM
Registrerad
Apr 2008
Skrivet av hattfisk:

Nu har jag satt upp en domänkontroller, DNS- och DHCP-server enligt Modem -> Server WAN (ext.) NIC / Sever LAN (int.) NIC - > switch., DHCP:n delar ut IP-adresser alldeles utmärkt men ingen dator i domänen har tillgång till Internet förutom servern själv. Gissar att det är ett problem med DNS-forwarding eller liknande... WAN NIC är inställt på att ta emot en DHCP-tiilldelad IP då jag har dynamisk IP från Telia, medan LAN NIC är inställt på att ha en statisk IP (10.0.2.1). DHCP:n delar ut IP-adresser mellan 10.0.2.100-10.0.2.200 sedan har jag inte lyckats komma längre :/ Vad kan tänkas vara fel?

Om vi börjar med att undersöka om klienterna verkligen kommer ut på nätet så kan du pinga en känd adress som t.ex sunet:

C:\Documents and Settings\Administrator>ping 109.105.111.14

Får du svar fungerar internetförbindelsen.

För att verifiera om namnuppslag fungerar kan man använda ping eller nslookup:

C:\Documents and Settings\Administrator>nslookup sunet.se

Får du

*** din.server.local can't find sunet.se: Non-existent domain

så finns inte domänen eller så fungerar inte din forwarder. Men att den finns vet vi ju sedan tidigare.
Forwarder sätter du i din DNS. Kör dnsmgmt.msc och öppna egenskaperna för din server. under fliken forwarders kan du lägga till Telias DNS:er (eller någon annans).

Fungerar det ändå inte så måste du granska routingtabellen (går även att göra från Routing and Remote Access):

C:\Documents and Settings\Administrator>route print

Network destination 0.0.0.0 med Netmask 0.0.0.0 borde peka på Gateway <WAN-NIC> för Interface 10.0.2.1.
Nu har inte jag en sk multi-homed server så jag är lite osäker på exakt hur man kan konfa detta i skrivande stund (är rätt trött också), men börja med ovanstående och återkoppla så får vi se om du behöver med hjälp.

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2012

Nu har jag testat allt som har föreslagits och får det fortfarande inte att fungera, måste vara skit bakom skärmen...
I routing-tabellen så testade jag att lägga till det som Dr.Mabuse föreslog men utan lycka. Klienten får numera WAN:ets DNS-server automatiskt tilldelat sig, vilket den inte fick förut. Dock så kan man inte varken pinga eller något annat genom klienten vilket tyder på att routingen inte fungerar, dock fungerar DHCP:n fortfarande som den ska. Gjorde jag något fel när jag konfigurerade routingen? Testade två ggr, en gång med NAT och den andra som "Custom configuration" med LAN routing.

Mvh

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Södertälje
Registrerad
Aug 2007

Använd inte 10. nätet telia tycker eller om det var tyckte om att använda det intärnt till sinna kunder. Så det kan bli ganska fel om de har det samtidigt som du har det internt. Men ananr Sätt upp RRAS alt sätt default gatway till din router i dhcp'n istället för till servern.

CPU: i7 3770k@4,50Ghz MB Z77X-D3H RAM: 16GB@2133mhz (10-12-11-27 2T)
GPU: 980Ti@1404,8 HDD: 4x AData SP900 128GB in 2st, 2x Raid-0 16K. 1x Crucial M500 480GB. PSU: FD-PSU-TS2B-800W. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Via to Z-2300 for VOIP. http://valid.x86.fr/nf1u3d http://www.techpowerup.com/gpuz/details.php?id=wa9bw

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2012

Får fortfarande ingen ordning på det hela När man konfigurerar genom Routing and Remote Access vad ska man då välja för alternativ? Har testat båda NAT och LAN routing (under Custom configuration) men ingen av de båda fungerar. Känns som att det är där felet ligger med tanke på att det andra fungerar.

EDIT: Har lyckats lösa det. Ställde in en fast IP på klienten och då fungerade allt utom DNS-uppslagen, kollade runt lite och såg att jag råkat konfigurera DHCP:n lite fel då jag inte specifierat gatewayen som datorerna ansluter till... Nu rullar allt på och fungerar kalasbra! Tack alla ni som hjälpt mig och det var som jag trodde bara lite skit bakom skärmen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2003

Tänk på att om du ska köra servern som router så måste du vara väldigt nog med att patcha den ofta.
Jag skulle personligen låta en dedikerad router sköta routingen och låta servern stå bakom och köra domän, DHCP och DNS.
Men vill du labba lite så ska din nuvarande lösning fungera också.

AMD FX-8350 @ 3,5 GHz, Gigabyte GA-990FXA-UD3, 2X Crucial Ballistix Sport DDR3 PC12800/1600MHz CL9 2x8GB (16GB total), Asus GTX 970 Turbo, Corsair CX600M, 2x HDD 7200 RPM 1TB Raid 1, Fractal Design Core 3000, 2x Intel SSD 40GB Raid 0.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
127.0.0.1
Registrerad
Jun 2004

Och se till attt konfigurera brandväggen rätt

Arbetsdator: HFX Mini. Core-i5 2405S, Radeon 6570, Asus P8P67-M . Skärm: Dell 2407
HTPC: HFX Classic, E8500, Radeon 3450, P5K/EPU, Floppydtv-s2
Hyper-V Server: E6750 8GB minne 2X3TB Raid1 samt 2X1TB raid 1