går det att köra de gamla SB processorerna i ett IB mobo

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2012

går det att köra de gamla SB processorerna i ett IB mobo

hej vill vet om det går att köpa ett z77 mobo och en 2500k och köra på det.

Ipad 4 16gb|Stationär: Asus P55, MSI GTX560ti, I5 760 2,8GHz, Crosair 4Gb 1600MHz, 1Tb Hdd|Laptop, gammal compac.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Självklart går det.
Samma sockel och i princip samma chipset
Du får dock inte Intels USB3 eller PCIE 3.0 utan en IB CPU.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2012

och en fråga till. går mitt grafikort till pci-e 3,0 eller ska vara 2,1 eller 2,0 msi gtx560 ti

Ipad 4 16gb|Stationär: Asus P55, MSI GTX560ti, I5 760 2,8GHz, Crosair 4Gb 1600MHz, 1Tb Hdd|Laptop, gammal compac.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

PCI-e är kompatibelt både framåt och bakåt så ja det kommer att fungera bra.
Men du får inte 3.0 med en 2500k då kontrollern sitter i CPU'n.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2012

nej men det hade inte jag tänkt men jag kanske ugraderar senare när hoswell kommer troligt vis så den borde räcka och jag behöver inte pci-e 3,0 förns jag har råd att köpa ett sånt.

tack för svaren

Ipad 4 16gb|Stationär: Asus P55, MSI GTX560ti, I5 760 2,8GHz, Crosair 4Gb 1600MHz, 1Tb Hdd|Laptop, gammal compac.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Haswell blir dock en ny socket, LGA 1150.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2012
Skrivet av Svensktiger:

Haswell blir dock en ny socket, LGA 1150.

okej men då får jag väll köpa en bättre processor till den sockeln sen typ 3770k

Ipad 4 16gb|Stationär: Asus P55, MSI GTX560ti, I5 760 2,8GHz, Crosair 4Gb 1600MHz, 1Tb Hdd|Laptop, gammal compac.

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Gnällbältets huvudstad
Registrerad
Maj 2003
Skrivet av Svensktiger:

Självklart går det.
Samma sockel och i princip samma chipset
Du får dock inte Intels USB3 eller PCIE 3.0 utan en IB CPU.

USB3 får du, men inte PCIe 3.0. USB kontrolleras av Z77-chippet.

MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.2 GHz | 16 GB RAM | EVGA GTX 980 Ti Classified SLI | Acer XB270HU G-Sync | Corsair AX850W

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2012
Skrivet av Zcenicx:

USB3 får du, men inte PCIe 3.0. USB kontrolleras av Z77-chippet.

okej det kan jag nöja mig med ett tag framöver

Ipad 4 16gb|Stationär: Asus P55, MSI GTX560ti, I5 760 2,8GHz, Crosair 4Gb 1600MHz, 1Tb Hdd|Laptop, gammal compac.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2011
Skrivet av Svensktiger:

Självklart går det.
Samma sockel och i princip samma chipset
Du får dock inte Intels USB3 eller PCIE 3.0 utan en IB CPU.

Skrivet av Svensktiger:

PCI-e är kompatibelt både framåt och bakåt så ja det kommer att fungera bra.
Men du får inte 3.0 med en 2500k då kontrollern sitter i CPU'n.

Skrivet av Zcenicx:

USB3 får du, men inte PCIe 3.0. USB kontrolleras av Z77-chippet.

Vem har rätt? Gäller det för övrigt intern/extern/både och? Dvs funkar usb 3 i chassits front, kopplad till den interna kopplingen på ett z77-kort jag kör med sandy bridge?
Jag är mest beredd att lita på Zcenicx men vill dubbelhöra angående tigerns uttalande

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2004
Skrivet av maber201:

Vem har rätt? Gäller det för övrigt intern/extern/både och? Dvs funkar usb 3 i chassits front, kopplad till den interna kopplingen på ett z77-kort jag kör med sandy bridge?
Jag är mest beredd att lita på Zcenicx men vill dubbelhöra angående tigerns uttalande

usb 3.0 får du men inte pci-e 3.0.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av maber201:

Vem har rätt? Gäller det för övrigt intern/extern/både och? Dvs funkar usb 3 i chassits front, kopplad till den interna kopplingen på ett z77-kort jag kör med sandy bridge?
Jag är mest beredd att lita på Zcenicx men vill dubbelhöra angående tigerns uttalande

Zcenicx har rätt, och Tigern nämner ju inte USB överhuvudtaget.

Men jag fattar inte riktigt, PCI 3.0 finns ju på moderkort som BARA stödjer SB, varför skulle man vara tvungen att ha IB på ett sånt moderkort för att det ska funka?

| Mobo: Z170 Pro Gaming | CPU: i5-6600K @ 4.2GHz med Antec Kühler H2O 920 | RAM: 16GB @ 3000MHz | GPU: Asus GTX 1070 ROG| |PSU:RM750x | Chassi: Fractal Design Core 2500 | SSD: OCZ Vertex3 120GB + Force GT 240GB | HDD: 6TB | Skärm: Foris FS2333 | |Ljud: Xonar Essence STX |

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Gnällbältets huvudstad
Registrerad
Maj 2003
Skrivet av Lasergurka:

Zcenicx har rätt, och Tigern nämner ju inte USB överhuvudtaget.

Men jag fattar inte riktigt, PCI 3.0 finns ju på moderkort som BARA stödjer SB, varför skulle man vara tvungen att ha IB på ett sånt moderkort för att det ska funka?

Nej, men å andra sidan stöder teoretiskt alla moderkort som stöder Sandy Bridge även Ivy Bridge. Begränsningen där ligger i hur stor UEFI-krets kortet har, inte i att moderkortets styrkrets inte klarar av det. Mig veterligen kan du stoppa en Ivy i samtliga Asuskort från H61 till Z77 då samtliga har en fullstor UEFI. Samma har jag för mig gäller Asrock och MSI, men det är lite mer kärvt med billigare Gigabyte då deras UEFI är... tveksam.

Moderkort för Sandy Bridge kan ha stöd för PCIe 3.0, men då PCIe-länkarna styrs av processorn krävs det en Ivy för att det ska fungera. Sandy stöder bara PCIe 2.0.

Skrivet av maber201:

Vem har rätt? Gäller det för övrigt intern/extern/både och? Dvs funkar usb 3 i chassits front, kopplad till den interna kopplingen på ett z77-kort jag kör med sandy bridge?
Jag är mest beredd att lita på Zcenicx men vill dubbelhöra angående tigerns uttalande

Gäller alltihop. Den enda standard som förändras i datorn mellan en Ivy och en Sandy Bridge är huruvida PCIe-länkarna till grafikkorten körs i PCIe 2.0 eller 3.0, allt annat styrs av styrkretsen. Eftersom styrkretsen är densamma oavsett processor får du också samma USB-länkar oavsett.

MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.2 GHz | 16 GB RAM | EVGA GTX 980 Ti Classified SLI | Acer XB270HU G-Sync | Corsair AX850W

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av Zcenicx:

Nej, men å andra sidan stöder teoretiskt alla moderkort som stöder Sandy Bridge även Ivy Bridge. Begränsningen där ligger i hur stor UEFI-krets kortet har, inte i att moderkortets styrkrets inte klarar av det. Mig veterligen kan du stoppa en Ivy i samtliga Asuskort från H61 till Z77 då samtliga har en fullstor UEFI. Samma har jag för mig gäller Asrock och MSI, men det är lite mer kärvt med billigare Gigabyte då deras UEFI är... tveksam.

Moderkort för Sandy Bridge kan ha stöd för PCIe 3.0, men då PCIe-länkarna styrs av processorn krävs det en Ivy för att det ska fungera. Sandy stöder bara PCIe 2.0.

Gäller alltihop. Den enda standard som förändras i datorn mellan en Ivy och en Sandy Bridge är huruvida PCIe-länkarna till grafikkorten körs i PCIe 2.0 eller 3.0, allt annat styrs av styrkretsen. Eftersom styrkretsen är densamma oavsett processor får du också samma USB-länkar oavsett.

Okej, så om man, som jag, köpt ett Sandy Bridge moderkort med PCIe 3.0 så kan man känna sig rätt blåst, då det vid tiden det släpptes inte ens fanns processorer som stödde tekniken, och inte skulle komma på över 6 månader?

| Mobo: Z170 Pro Gaming | CPU: i5-6600K @ 4.2GHz med Antec Kühler H2O 920 | RAM: 16GB @ 3000MHz | GPU: Asus GTX 1070 ROG| |PSU:RM750x | Chassi: Fractal Design Core 2500 | SSD: OCZ Vertex3 120GB + Force GT 240GB | HDD: 6TB | Skärm: Foris FS2333 | |Ljud: Xonar Essence STX |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av Lasergurka:

Okej, så om man, som jag, köpt ett Sandy Bridge moderkort med PCIe 3.0 så kan man känna sig rätt blåst, då det vid tiden det släpptes inte ens fanns processorer som stödde tekniken, och inte skulle komma på över 6 månader?

Nej du blev inte "blåst". Som jag skrivit i tidigare trådar, moderkortet var(är) framåtkompatibelt med PCIe 3.0, under förutsättning att du sätter i en Ivy-bridge CPU. Något annat har heller aldrig utlovats. Tänk om det vore omvänt, att du uppgraderade till Ivy Bridge men då inte fick stöd för PCIe 3.0? Då hade det snarare funnits skäl att bli sur.

Sen har det ju ingen direkt betydelse, inte så att grafikkorten maxar PCIe 2.0 heller. (Motargumentet är ju att i "framtiden" kan man ha behov av PCIe 3.0, och visst så kan det vara, men du får ju "tillgång" till det med en Ivy bridge CPU).

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av Yrch:

Nej du blev inte "blåst". Som jag skrivit i tidigare trådar, moderkortet var(är) framåtkompatibelt med PCIe 3.0, under förutsättning att du sätter i en Ivy-bridge CPU. Något annat har heller aldrig utlovats. Tänk om det vore omvänt, att du uppgraderade till Ivy Bridge men då inte fick stöd för PCIe 3.0? Då hade det snarare funnits skäl att bli sur.

Sen har det ju ingen direkt betydelse, inte så att grafikkorten maxar PCIe 2.0 heller. (Motargumentet är ju att i "framtiden" kan man ha behov av PCIe 3.0, och visst så kan det vara, men du får ju "tillgång" till det med en Ivy bridge CPU).

Nej, jag vet att PCI 3.0 inte egentligen behövs (eller ja, så sägs det ju iaf), men eftersom det är något de har som en ganska stor del av sin marknadsföring av moderkortet så kunde det ju varit trevligt om de nämnt att det faktiskt inte kan användas för än i framtiden, och alltså inte är annat än en framtids säkring

| Mobo: Z170 Pro Gaming | CPU: i5-6600K @ 4.2GHz med Antec Kühler H2O 920 | RAM: 16GB @ 3000MHz | GPU: Asus GTX 1070 ROG| |PSU:RM750x | Chassi: Fractal Design Core 2500 | SSD: OCZ Vertex3 120GB + Force GT 240GB | HDD: 6TB | Skärm: Foris FS2333 | |Ljud: Xonar Essence STX |

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Gnällbältets huvudstad
Registrerad
Maj 2003
Skrivet av Lasergurka:

Nej, jag vet att PCI 3.0 inte egentligen behövs (eller ja, så sägs det ju iaf), men eftersom det är något de har som en ganska stor del av sin marknadsföring av moderkortet så kunde det ju varit trevligt om de nämnt att det faktiskt inte kan användas för än i framtiden, och alltså inte är annat än en framtids säkring

Det gör de, det heter "PCI Express 3.0 Ready.

MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.2 GHz | 16 GB RAM | EVGA GTX 980 Ti Classified SLI | Acer XB270HU G-Sync | Corsair AX850W

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av Zcenicx:

Det gör de, det heter "PCI Express 3.0 Ready.

De skriver faktiskt inte någonting om att det är PCI Express 3.0 Ready, det ända som står om det är "Actual PCIe 3.0 speed varies with the installed CPU type.", vilket är ett VÄÄÄÄLDIGT vagt sätt att antyda att det bara funkar med en storts processor som inte ens finns ute på marknaden

| Mobo: Z170 Pro Gaming | CPU: i5-6600K @ 4.2GHz med Antec Kühler H2O 920 | RAM: 16GB @ 3000MHz | GPU: Asus GTX 1070 ROG| |PSU:RM750x | Chassi: Fractal Design Core 2500 | SSD: OCZ Vertex3 120GB + Force GT 240GB | HDD: 6TB | Skärm: Foris FS2333 | |Ljud: Xonar Essence STX |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2011
Skrivet av Lasergurka:

De skriver faktiskt inte någonting om att det är PCI Express 3.0 Ready, det ända som står om det är "Actual PCIe 3.0 speed varies with the installed CPU type.", vilket är ett VÄÄÄÄLDIGT vagt sätt att antyda att det bara funkar med en storts processor som inte ens finns ute på marknaden

http://www.alina.se/images/produktbilder/thumb/800/tn_ef3d574...
Sådan klisterlapp är dom enda jag sett... 22nm i text : /

Moder: Asus Sabertooth Z77 ~~ CPU: Intel Core i7 3770k @4.2 ~~ CPU-Kylare: Corsair H80 push/pull ~~ Lagring: 2x Corsair Force GT 60 gb, 2x Seagate ST1000DM003 RAID 0 ~~ Ram: Corsair Vengeance 16GB CL7 1600Mhz ~~ PSU: Corsair AX 850 ~~ GPU: 2xGigabyte GTX 670 OC ~~ Ljud: Asus Essence STX+Beyer.. DT990 Pro 250Ω