Införskaffat ny dator, söker hjälp med kylning/temperaturer

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2012

Införskaffat ny dator, söker hjälp med kylning/temperaturer

Hej allihop! Köpte för några dagar sen en ny dator som jag nu plockat ihop och sitter och testar lite. Här är mina specs:

Chassi: Fractal Design Define R3
Nätaggregat: Chieftec A-85 Series CTB-650S 650W
Moderkort: Asus M5A97
RAM: Crucial DDR3 1333MHz 8GB KIT, CL9
HDD: Seagate Barracuda® 1TB
Grafikkort: Sapphire Radeon HD 6870 1GB GDDR5
CPU: AMD FX-8120 8-Core Processor Socket- AM3+, 3.1Ghz
Skärm: BenQ 24" LCD G2420HD

När jag plockade ihop datorn förstod jag inte helt hur jag skulle göra med fläktarna. Fläkten i bak är ikopplad och sköter sig väl, höjer/sänker RPM beroende på press, men den enda andra fläkten som följde med (bortsett från CPU+GPU då såklart) var en som sitter framme vid diskarna, och den har också en 3pin-kontakt. Båda de andra fläktkontakterna (chassi fan 1+2 enligt chassits manual) var 4pin-kontakter, så jag försökte aldrig koppla in den. Har tagit bort ljudabsorberande material på de två fläkthålen i toppen och det på sidan.

Har laddat hem HW Monitor och försöker hålla lite koll på temperaturerna då jag är lite rädd över att bränna något. Än så länge idag har jag kommit upp i 55C CPU-temp, 37C Mainboard, processorfläkten har gått i 4927 RPM, varje enskild kärna har varit uppe i 47-49C, och grafikkortet har toppat 66C. Är detta mycket? Kan det skapa problem? Borde jag kanske se ifall den andra fläktsladden passar i en 4pin? Är ganska förvirrad, och jag vet ju heller inte vad "normala" temperaturer är. Vill även notera att med under press menar jag alltså WoW på allra högsta inställningar och 1920x1080, spotify igång med musik rullande, skypesamtal och en hel del Firefoxflikar. Stängde också av AMD OverDrive och Graphics OverDrive i AMD VISION Engine Control Center av ren rädsla.

Så det jag alltså vill fråga er är: Är mina noterade temperaturer för höga? Och isåfall, vad kan jag göra för att förbättra dem, helst utan att köpa till något? Kan passa på att tillägga frågan; Vad tycker ni är "normala" temperaturer för olika datordelar under hög press, och vilka siffror ska jag försöka akta mig för/hålla mig under?

Tack på förhand!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Feb 2012

4927 RPM är väl extremt mycket för en fläkt?
Stämmer det?

2500k @ 4Ghz - H80 | GTX 970 DCII | 8 GB ram
Qpad MK-50, Qpad 5k, Qpad QH-85, Qck+
voff | voff voff

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2012

Ja du... ingen aning. Den justerar sig själv så den borde ju inte kunna pumpa upp sig i någon hastighet den inte orkar med/som är skadlig, antar jag.

Trädvy Permalänk
Proffsmoddare
Plats
Lomma
Registrerad
Nov 2011

Var temperaturerna under Load eller idle?

Lucas är en glad 19-åring, på fritiden bygger han datorer, spelar volleyboll och saxofon. Att hjälpa andra är en självklarhet och han hänger massor i gruppen Swerigs på Facebook. Ni hittar hans hemsida här www.auxiliumdesign.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2012

Under load. Alltså med WoW igång på högsta settings, 8x multisampling osv, triple buffering, skype igång med videosamtal, spotify rullande.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Mar 2011

Det är bara att koppla in alla fläktar? 3pin som 4pin?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2012

Det visste jag inte Extol. Då ska jag ta mig en liten titt i chassit sen. Har lite strul med fladdrande bild på mörka bakgrunder också, så ska kolla på grafikkortet om något sitter konstigt eller så. Kanske behöver gå från d-sub till dvi?