Införskaffat ny dator, söker hjälp med kylning/temperaturer

Permalänk

Införskaffat ny dator, söker hjälp med kylning/temperaturer

Hej allihop! Köpte för några dagar sen en ny dator som jag nu plockat ihop och sitter och testar lite. Här är mina specs:

Chassi: Fractal Design Define R3
Nätaggregat: Chieftec A-85 Series CTB-650S 650W
Moderkort: Asus M5A97
RAM: Crucial DDR3 1333MHz 8GB KIT, CL9
HDD: Seagate Barracuda® 1TB
Grafikkort: Sapphire Radeon HD 6870 1GB GDDR5
CPU: AMD FX-8120 8-Core Processor Socket- AM3+, 3.1Ghz
Skärm: BenQ 24" LCD G2420HD

När jag plockade ihop datorn förstod jag inte helt hur jag skulle göra med fläktarna. Fläkten i bak är ikopplad och sköter sig väl, höjer/sänker RPM beroende på press, men den enda andra fläkten som följde med (bortsett från CPU+GPU då såklart) var en som sitter framme vid diskarna, och den har också en 3pin-kontakt. Båda de andra fläktkontakterna (chassi fan 1+2 enligt chassits manual) var 4pin-kontakter, så jag försökte aldrig koppla in den. Har tagit bort ljudabsorberande material på de två fläkthålen i toppen och det på sidan.

Har laddat hem HW Monitor och försöker hålla lite koll på temperaturerna då jag är lite rädd över att bränna något. Än så länge idag har jag kommit upp i 55C CPU-temp, 37C Mainboard, processorfläkten har gått i 4927 RPM, varje enskild kärna har varit uppe i 47-49C, och grafikkortet har toppat 66C. Är detta mycket? Kan det skapa problem? Borde jag kanske se ifall den andra fläktsladden passar i en 4pin? Är ganska förvirrad, och jag vet ju heller inte vad "normala" temperaturer är. Vill även notera att med under press menar jag alltså WoW på allra högsta inställningar och 1920x1080, spotify igång med musik rullande, skypesamtal och en hel del Firefoxflikar. Stängde också av AMD OverDrive och Graphics OverDrive i AMD VISION Engine Control Center av ren rädsla.

Så det jag alltså vill fråga er är: Är mina noterade temperaturer för höga? Och isåfall, vad kan jag göra för att förbättra dem, helst utan att köpa till något? Kan passa på att tillägga frågan; Vad tycker ni är "normala" temperaturer för olika datordelar under hög press, och vilka siffror ska jag försöka akta mig för/hålla mig under?

Tack på förhand!

Permalänk
Medlem

4927 RPM är väl extremt mycket för en fläkt?
Stämmer det?

Visa signatur

2500k @ 4Ghz - H80 | GTX 970 DCII | 8 GB ram
Qpad MK-50, Qpad 5k, Qpad QH-85, Qck+
voff | voff voff

Permalänk

Ja du... ingen aning. Den justerar sig själv så den borde ju inte kunna pumpa upp sig i någon hastighet den inte orkar med/som är skadlig, antar jag.

Permalänk
Medlem

Var temperaturerna under Load eller idle?

Permalänk

Under load. Alltså med WoW igång på högsta settings, 8x multisampling osv, triple buffering, skype igång med videosamtal, spotify rullande.

Permalänk
Medlem

Det är bara att koppla in alla fläktar? 3pin som 4pin?

Permalänk

Det visste jag inte Extol. Då ska jag ta mig en liten titt i chassit sen. Har lite strul med fladdrande bild på mörka bakgrunder också, så ska kolla på grafikkortet om något sitter konstigt eller så. Kanske behöver gå från d-sub till dvi?