2st Moderkort döda på en kväll, hjälp mig lokalisera felet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kristianstad
Registrerad
Sep 2011

2st Moderkort döda på en kväll, hjälp mig lokalisera felet.

Hej.
I tisdags kväll så dog ett av mina moderkort. Symptomen var att när jag startar datorn så drar fläktarna igång men inget annat händer, ingen bild och datorn fortsätter inte. Tangentbordets "capslock" och "scrolllock" var igång hela tiden enligt lamporna, de hjälpte inte att trycka på knapparna.

Det konstiga är dock att CPU_FAN (fläktplatsen närmst CPUn) inte fungerar, den har fungerat förr. De andra fläktplatserna fungerar.
En sak är även att när jag sätter igång datorn och låtern den stå på (endast fläktarna snurrar och inget annat) så blir inga kylflänsar varma ens! Så det verkar som att moderkortet inte ens går igång?

Jag tyckte det var surt det hände och bet mig i läppen. Fick låna ett moderkort av en kompis.
Jag kopplade in det och det fungerade. Dock var jag sugen på att prova det "gamla" moderkortet igen (det som gick sönder) så jag kopplade på allt på det istället, men det var stendött.

Så jag kopplade tillbaka min kompis moderkort och bemöts av att det inte vill starta.
Symptomen är EXAKT lika dana som på det andra moderkortet som nyligen dött.

Och det jag nämnde med att capslock och scrolllock lös hela tiden på tangentbordet, detta är inte bara när jag trycker igång datorn! Jag kan ha datorn avstängd så gör de så ändå, så länge nätaggregatet har ström från väggen.

Kan även nämna att en golvlampa dog igår på mitt rum också. Kanske var slumpen eller så har det något med strömmen att göra?

Summering: 2st moderkort dog igår med samma symptom. De startar inte, kylflänsarna är iskalla, CPU_FAN fungerar inte, ingen bild med fläktarna går igång.

Värt att notera: Jag använde 2st olika nätagg till de 2 moderkorten, dvs de hade inte samma nätagg. Så det kan inte vara nätagget som dödat dem?

Alla tips tas gärna emot!
Vad kan ha hänt?

Tack för hjälpen!!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Nov 2011

Vad har du för andra komponenter? Låter som det är nätagget eller esd (statisk elektricitet).

i7 4770k @stock | Asus z87-pro | Gigabyte gtx 670 OC | 8GB RAM | Samsung 840 Pro 256GB | 3TB HDD| Corsair RM850 | en dvdspelare
i7 950 @3.2GHz | Sabertooth x58 | HIS HD5770 | 6GB RAM | 500GB HDD | Antec Earthwatts 500W
Thinkpad x60 tablet | 3GB RAM | Crucial M4 128GB

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004

Funkar nätaggen? Annars låter det som en strömspik i ditt nät.

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kristianstad
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av Blupparen:

Vad har du för andra komponenter? Låter som det är nätagget eller esd (statisk elektricitet).

Sitter på en Phenom II och ett GTX 460.

Nätagget verkar fungera. Tror du verkligen det är ESD? Vad är oddsen man dödar 2st moderkort på samma kväll som dessutom får exakt samma symptom? :/

Skrivet av Jalle64:

Funkar nätaggen? Annars låter det som en strömspik i ditt nät.

Så moderkortet är garanterat döda? Inte roligt när man lånat något från en vän :/
Tror du detta går på hemförsäkring eller blir det självrisk så det inte är värt det?

Hur uppkommer en sådan här "strömspik"?

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av CarlFrost:

Sitter på en Phenom II och ett GTX 460.

Nätagget verkar fungera. Tror du verkligen det är ESD? Vad är oddsen man dödar 2st moderkort på samma kväll som dessutom får exakt samma symptom? :/

Så moderkortet är garanterat döda? Inte roligt när man lånat något från en vän :/
Tror du detta går på hemförsäkring eller blir det självrisk så det inte är värt det?

Hur uppkommer en sådan här "strömspik"?

En orsak kan vara gamla ledningar och att det har åskat nära dig.

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kristianstad
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av Jalle64:

En orsak kan vara gamla ledningar och att det har åskat nära dig.

Jag bor i en lägenhet som till synes verkar vara ganska modern, haha.

Och ingen åska när! Varit hur fint väder som helst.

Går detta att reparera på något sett? Om inte kanske det kan vara värt att "baka" dem i ugnen? Verkar inte ha något att förlora direkt

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av Jalle64:

En orsak kan vara gamla ledningar och att det har åskat nära dig.

Men att det skulle hända två gånger på en dag låter högst otroligt men det är helt klart möjligt..

Första jag tänkte på annars är Ace psuer så har du väl inte?

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av CarlFrost:

Jag bor i en lägenhet som till synes verkar vara ganska modern, haha.

Och ingen åska när! Varit hur fint väder som helst.

Går detta att reparera på något sett? Om inte kanske det kan vara värt att "baka" dem i ugnen? Verkar inte ha något att förlora direkt

Har du testat bygga utanför burken med endast det som behövs för att det skall starta?

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Huddinge
Registrerad
Sep 2005

Om du har 2st pci-e platser så testa byta plats på grafikkortet.
Vet inte hur många gånger det har hänt för mig att jag inte får bild men datorn forsätter ändå, men eftersom din cpu_fan inte funkar så sätter ju bios stop och då kommer inget bli varmt.
Testa också att starta om datorn flera gånger genom nätaggs knappen alt. dra ur kabeln i ca 10 sek. Om det inte funkar så testa att bara starta datorn med det som behövs, cpu, grafikkort & 1 ramsticka.

Dator 1#
3930k \|/ gtx970 \|/ Corsair 64gb @1866mhz \|/ Asus Sabertooth x79 \|/
2st Samsung 840pro 256gb @ Raid0 | 4st Samsung F1 640gb @ Raid 0 | 2tb + 1tb seagate
Skärmar
Catleap 2B 27" 1440p \|/ Qnix 27" 1440p \|/ Benq XL2410T

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kristianstad
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av hjalmarrr:

Första jag tänkte på annars är Ace psuer så har du väl inte?

Nejdå, det är Corsair, och de har fungerat felfrit!

Skrivet av Jalle64:

Har du testat bygga utanför burken med endast det som behövs för att det skall starta?

Yes, på en extern moderkortsplåt. Moderkort, CPU, kylare, 1x RAM och grafikkort.

Skrivet av shocker:

Om du har 2st pci-e platser så testa byta plats på grafikkortet.
Vet inte hur många gånger det har hänt för mig att jag inte får bild men datorn forsätter ändå, men eftersom din cpu_fan inte funkar så sätter ju bios stop och då kommer inget bli varmt.
Testa också att starta om datorn flera gånger genom nätaggs knappen alt. dra ur kabeln i ca 10 sek. Om det inte funkar så testa att bara starta datorn med det som behövs, cpu, grafikkort & 1 ramsticka.

Har provat det med grafikkortet och hjälper inte :/

Som du säger så verkar det inte ens som om BIOS läses in, men ström finns i moderkortet.
Har testat grejerna du tipsade om förr, men inget hjälpte.

Finns det fler tips och trix? Kan man göra någon grov felsökning (med hjälp av multimeter) för att hitta vart felet ligger?

Tackar

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Fjugesta
Registrerad
Aug 2005

Du vet väl att alla corsair nätagg inte är dom bästa?
Så exakt vilken model har du? och hur gammalt är det?

Sen borde ju nätagget ha skyddat datorn (om det är ett bra vill säga) vid mindre strömspikar större som tex blixt så är det ju inte helt säkert att nåt nätagg klarar det.
Om det var ett blixt nedslag så hade du med all säkerhet sett att betydligt fler saker i ditt hem slutat fungera.

Det kan vara att någon kabel inte sitter helt fast skruvad i din elcentral vilket i värsta fall kan ge strömspikar och konstiga fel till ett uttag (heller flera beroende på vad som är kopplat på denna kabel).

Det var ju någon här för ca 6mån sedan som fick ut 400v (heller nåt sånt) helt plötsligt ur uttaget han hade till datorn.
Datorn hade slutat fungera för honom (samt att lampor inte höll) och han hade ett ganska ok nätagg (kommer inte ihåg exakt vilket) som hade automatsäkring inbyggt och han fick rådet att dra ur nätsladden och vänta ett tag så resettar den sig.
Vilket han gjorde sen provade datorn i ett annat uttag (som gick på annan propp) och den funkade, frågade sen i tråden om han skulle prova i det gamla uttaget igen och ALLA (och det var många) svarade att NEJ gör inte det innan du har mätt volt, heller en elektriker varit där men lyssnade inte och vips så var det mesta i datorn trasigt och när en elektriker senare tittade så kom det ibland 400v i det uttaget.

Så ta och kolla vad du får för volt i väggen ska ju ligga mellan 220-240 +- några enstaka volt gör ju inget.
Kolla även dator,etc i ett annat vägguttag som går på annan propp men jag tycker det låter som att båda korten är döda.
Du kan ju givetvis plocka ur allt utom cpu,minne och prova kanske prova resetta cmos och snurrar inte cpu fläkt då och du inte får någon värme igen så är nog kortet dött.
Sen om det beror på nätagget,strömspikar,blixt,din hantering är ju oerhört svårt att lista ut för oss här.

Du kan även mäta så att nätagget ger rätt volt vid 3,3v 5v 12v osv.
titta här https://en.wikipedia.org/wiki/Power_supply_rail#Wiring_diagra... så ser du vilken volt varje kabel med färg ska ha och det är samma på sata,molex kontakterna dvs röd5v gul12v.
Har du ett nätagg med svarta kablar vilket en del corsair har så får du mäta efter pinuoten som du ser i länken vilket är lite jobbigare att hållas med.

Den ABSOLUT viktigaste delen i en dator är NÄTDELEN varför spara 200-300:- och ta en chans på att dina nya dator delar för x antal tusen ska hålla?????????
Den hemliga polisens anfader, Armand Jean du Plessis de Richelieu a.k.a. Cardinal-Duc de Richelieu, sa en gång så här om sitt arbete... "Ge mig sex rader skrivna av den hederligaste man som finns och jag ska hitta en förevändning i dem att hänga honom."

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2003

Låter som oren strömmatning. Skaffa en schysst ups.
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=363928#extra

I den ingår försäkring mot förstörd utrustning.

Skickades från m.sweclockers.com

[Asus maximus VII ranger] - [Intel 4690k @ 4,6 GHz] - [Samsung 850 pro 512 GB] - [Samsung 1TB] - [Kingston HyperX Beast 2133 MHz 2x8GB] - [Palit GTX 1080] - [Corsair HX 750W] - [Noctua NH-D15] - [Fractal Design XL R2] - [Acer XB270HU]