Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2004

PWM-styrning

Jag har ett Gigabyte Ga-z77mxd3h. Problemet är att jag inte får fläktstyrningen att fungera som jag vill.

CPU_FAN: 3-pin - Fläktstyrning fungerar inte, fastän det enl. specen ska fungera med antingen PWM eller styrning av 3-pins-fläktar

SYS_FAN1: 3-pin - Fläktstyrning fungerar, denna porten ska inte fungera med PWM-styrning

SYS_FAN2: 4-pin - Fläktstyrning fungerar, ska inte fungera med 3-pin.

Så, vad göra åt "CPU_FAN" som inte går att styra, går på fullvarv konstant. Inga bios-inställningar gör någon skillnad, provat speedfan, gigabytes egna program och diverse andra. Det är inget fel på fläktarna, har provat alla på olika platser och olika datorer, styrningen fungerar...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skövde
Registrerad
Maj 2010

Antar att den behöver gå på max hela tiden om den gör det?
Vad har du för temp på processorn?

i7-6700K | MSI Z170A | MSI 1080 8GB | 16GB Kingston HyperX | Intel 600P 256GB | Samsung EVO Basic 840 250GB x2 raid 0 | Corsair RM 750W | 3 x Dell U2414H

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vänersborg
Registrerad
Dec 2009

Har du fläktar med pwn?

Merlin SM8 - 4,5 GHz 5820K - Asus x99 pro - 2x Evga GTX 1080 FTW 2152 MHz- 16 GB Dominator Platinum 2800MHz - Samsung 960 1TB pro - wb red 4tb 2x - Evga supernova g2 850 - Custom loop

Trädvy Permalänk
Entusiast
Testpilot
Plats
Chalmers
Registrerad
Aug 2011
Skrivet av Leon-The-Killer:

CPU_FAN: 3-pin

SYS_FAN1: 3-pin

SYS_FAN2: 4-pin

Menar du att kontakten på moderkortet är 3- respektive 4-pin eller att fläkten som är inkopplad är det?

5930K • Corsair DP 32 GiB • EVGA GTX 980 • 2x Swift PG278Q
Better SweClockersDisplayPort över USB-C

Köp processor för framtiden™, men inte grafikkort.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Okt 2008

Har exakt samma problem med mitt Asus Maximus V Gene och har tyvärr ingen lösning jag heller. Kanske en bugg i Z77-chipsetet? Fast det kan ju inte gärna vara så...

Edit: Läste fel. Inte exakt samma, då alla fläktkontakter är 4-pin på mitt moderkort, men med cpu-fläkten är det samma sak.

Edit 2: I mitt fall beror det på en hårdvarubegränsning för just cpu_fan och cpu_opt som bara har stöd för 4-pin pwm-fläkt, enligt någon Asus-anställd på deras supportforum, så mitt problem är nog ändå inte relaterat till det här, såvida ditt moderkort nu inte råkar använda samma fläktstyrningskretsar förstås.

Rent generellt tycker jag att det alltid strular på ett eller annat sätt med mjukvarustyrning av moderkortsanslutna fläktar. Jag återgår nog till vanlig separat fläktkontroller ännu en gång. It just works.

Tog reda på anledningen i mitt fall

1800X, 1080 SLI, 4K

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2004
Skrivet av gn1p:

Antar att den behöver gå på max hela tiden om den gör det?
Vad har du för temp på processorn?

Skrivet av 24mbit:

Har du fläktar med pwn?

Skrivet av Zuggmate:

Menar du att kontakten på moderkortet är 3- respektive 4-pin eller att fläkten som är inkopplad är det?

Skrivet av backfeed:

Har exakt samma problem med mitt Asus Maximus V Gene och har tyvärr ingen lösning jag heller. Kanske en bugg i Z77-chipsetet? Fast det kan ju inte gärna vara så...

Edit: Läste fel. Inte exakt samma, då alla fläktkontakter är 4-pin på mitt moderkort, men med cpu-fläkten är det samma sak.

Var lite otydlig... Alla kontakter på moderkortet är 4-pins, man kan styra fläkthastigheten på alla kontakterna om man kopplar in 4-pins fläkt. Men det är bara en av de tre fläktanslutningar som klarar av att styra hastigheten på en 3-pins fläkt. Enl. manualen ska styrningen funka på 2 av utgångarna om man kör med 3-pins fläkt, men jag får det alltså inte att funka på den andra utgången.