Installerat minne (RAM): 6,00 GB (3,00 GB går att använda)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Svearike
Registrerad
Sep 2008

Installerat minne (RAM): 6,00 GB (3,00 GB går att använda)

Haloj

För att göra en lång historia kort, vad gör datorn med minnet?

Hade Vista-32bit innan men har nu bytt upp mig till 7-64bit, delvis för att Vista var irriterande ostabilt och för att jag skaffade mer minne (hade 2 GB)

Problemet som jag har är att Windows säger, "Installerat minne (RAM): 6,00 GB (3,00 GB går att använda)" och förstår inte riktigt vad detta innebär, i aktivitetshanteraren står att det totala fysiska minnet uppgår till 3070MB medans "dxdiag" visar 6144 MB.

Vad ännu konstigare är att i dxdiag under fliken Bildskärm, så säger den att uppskattat totalt minne är 2290 MB, hur kommer det sig när jag använder mig av 2st 4870 512 MB i Crossfire?

Det jag egentligen undrar är om minnes användningen begränsas på något sett eller vad det egentligen är som händer.
Googlat massor och många har problem men inte hittat någon lösning för det. :/

http://www.sweclockers.com/forum/67-barbara-datorer-support-o...

Windows ∞ I Gigabyte EP45-DS3 I C2Q Q6600 3.2GHz I HD7970 OC I CoolerMaster 620W I CorsairDominator 6GB I HDD 80+500+1000GB I
Windows 7 I Acer 5739G I Acer JM50-MV I C2D T6600 2.2GHz I 240m 1GB I Samsung 4GBI
Kringutrustning
I AOpen MP945-VXR I Mac Mini I Razer Imperator I Logitech Illuminator I Logitech Z-2300 I

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2006

Skulle tro att du har i moderkortets bios nån inställning som heter memory remap eller liknade, denna ska vara eneblad, om inte enebla den.

Däremot är det där med grafikminnet inget konstigt, är som det ska, grafikkort kan låna vid behov viss mängd från RAM nämligen, och det är totala minnesmängden du ser där grafikkortets egna + vad det kan använda från RAM

Cooler Master ATCS840, corsair AX750, Asus Sabertooth X58, i7 950, Highend vattenkylning, 12Gb Corsair, GTX275, Raptor 150, Spinpoint F1 1Tb x3, WD 640black, Windows 7 x64, Asus Xonar Essence STX. Skärm Dell U2711.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Svearike
Registrerad
Sep 2008
Skrivet av ggustavsson:

Skulle tro att du har i moderkortets bios nån inställning som heter memory remap eller liknade, denna ska vara eneblad, om inte enebla den.

Däremot är det där med grafikminnet inget konstigt, är som det ska, grafikkort kan låna vid behov viss mängd från RAM nämligen, och det är totala minnesmängden du ser där grafikkortets egna + vad det kan använda från RAM

Verkar tyvärr inte så då jag sökt på just memory remap och mitt moderkort Gigabyte EP45-DS3, och det verkar som att den inställningen inte finns på mitt kort, har givetvis letat i bios men inte funnit något.

Skönt å höra att det inte är något problem med grafikminnet iaf, man kan det inte bli så att när datorn behöver ram så finn det inte tillräckligt då grafikkortet lånat?

Windows ∞ I Gigabyte EP45-DS3 I C2Q Q6600 3.2GHz I HD7970 OC I CoolerMaster 620W I CorsairDominator 6GB I HDD 80+500+1000GB I
Windows 7 I Acer 5739G I Acer JM50-MV I C2D T6600 2.2GHz I 240m 1GB I Samsung 4GBI
Kringutrustning
I AOpen MP945-VXR I Mac Mini I Razer Imperator I Logitech Illuminator I Logitech Z-2300 I

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2008

Har du kontrollerat msconfig? Systemstart -> Avancerade alternativ. Ta bort krysset på ("högsta mängd minne") om det finns en och starta om datorn.

1090T | GA-MA770T-UD3P | GTX 960 | 8 GB DDR3 | 480 GB SSD
Asus Book T100HA-FU029T | x5-Z8500 | 4 GB DDR3 | 64 GB | AC66U

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Apr 2009

Finns/fanns en begränsning i arkitekturen på chipset som gjorde att det inte spelade någon roll hur mycket RAM man hade.
Minns dock inte vilka chipset det gällde, utom att det var runt C2D-processorer.
Därför jag bytte ut C2D mot core-i7

Spel: Corsair 250D - Z87E-ITX - i5-4670k - 16GB - 1TB SSD
FilServer: FD Node 304 - P8H77-I - i5-3450s - 16GB - 60GB SSD - 5x hdd
Mobil: LG Nexus 5x Surfplatta: Samsung TAB 8.9" LTE \ Toshiba Encore WT8

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Nov 2011

Kan vara så att moderkortet inte stödjer så pass mycket?
Obs. att jag bara lästa rubriken.

« CITERA FÖR SVAR »

CPU: Intel Core i7 4770K ║ MB: MSI Z87-G45 ║ RAM: Corsair VENGEANCE 4*8GB ║ GPU: AMD Radeon R9 290 ║ PSU: Corsair RM750 ║ SSD1 Intel 520 240 GB ║ SSD2 Intel 520 60 GB ║ HDD: 3*2 TB ║

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Svearike
Registrerad
Sep 2008
Skrivet av Superlight:

Har du kontrollerat msconfig? Systemstart -> Avancerade alternativ. Ta bort krysset på ("högsta mängd minne") om det finns en och starta om datorn.

Jajjemen, har även testat med att kryssa i och skriva in den maximala mängden som jag faktiskt har, alltså 6144 MB men tyvärr var även det för gäves :/

Skrivet av Kantal:

Finns/fanns en begränsning i arkitekturen på chipset som gjorde att det inte spelade någon roll hur mycket RAM man hade.
Minns dock inte vilka chipset det gällde, utom att det var runt C2D-processorer.
Därför jag bytte ut C2D mot core-i7

Jasså, det hade jag inte hört talas om, får luska mer på det!

Skrivet av HElephant:

Kan vara så att moderkortet inte stödjer så pass mycket?
Obs. att jag bara lästa rubriken.

Kan dock säga att själva moderkortet har stöd för 16 GB så inget hinder där heller. Har ett Gigabyte EP45 DS3 om ni vet något som jag har missat.

Vill så gärna få bukt med detta problemet en gång för alla.

Måste också tilläga att jag i bios har någon slags inställning som är ställd på 32-bit och som jag inte rört(vågat) då jag inte vet vad den gör, kan återkomma mer med det om det kan vara något.

Windows ∞ I Gigabyte EP45-DS3 I C2Q Q6600 3.2GHz I HD7970 OC I CoolerMaster 620W I CorsairDominator 6GB I HDD 80+500+1000GB I
Windows 7 I Acer 5739G I Acer JM50-MV I C2D T6600 2.2GHz I 240m 1GB I Samsung 4GBI
Kringutrustning
I AOpen MP945-VXR I Mac Mini I Razer Imperator I Logitech Illuminator I Logitech Z-2300 I

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Enköping
Registrerad
Sep 2010

Orkar inte läsa hela tråden såhär på kvällskvisten, men jag skulle ha uppdaterat BIOS.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Svearike
Registrerad
Sep 2008
Skrivet av add9400:

Orkar inte läsa hela tråden såhär på kvällskvisten, men jag skulle ha uppdaterat BIOS.

Hemsidan för mitt moderkort med dess olika bios http://www.gigabyte.se/products/product-page.aspx?pid=2843#bi...

Hm har uppdaterat till det näst senaste F9, det finns ett bios som är cirka ett år nyare, F10b detta är dock i beta fas vilket gjort att jag inte riktigt vågat testa det men man kanske borde?

Windows ∞ I Gigabyte EP45-DS3 I C2Q Q6600 3.2GHz I HD7970 OC I CoolerMaster 620W I CorsairDominator 6GB I HDD 80+500+1000GB I
Windows 7 I Acer 5739G I Acer JM50-MV I C2D T6600 2.2GHz I 240m 1GB I Samsung 4GBI
Kringutrustning
I AOpen MP945-VXR I Mac Mini I Razer Imperator I Logitech Illuminator I Logitech Z-2300 I

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uddevalla
Registrerad
Jan 2011

Hade exakt samma problem, har 4GB men kunde bara använda 2GB, felet som var på mitt var att dom små pinnarna på moderkortet hade på nått jävla sätt böjt sig. Den pinnen som var böjd skötte minnekontrollern så bara 2GB gick att använda.

CPU:Intel Core i5 4670K @stock Mobo:MSI z87 G-45 GPU:MSI GeForce GTX 780 3GB Minne:Corsair Vengeance 1600Mhz 2x4GB HDD:Samsung 103SJ 1Tb SSD:Samsung 830 128GB PSU:Fractal Design 650Watt Chassi:Fractal Design Define R3 Vit
www.surfburken.se Css och CSGO servrar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Åstorp
Registrerad
Okt 2008

Det kanske är så att memory remap återfinns under Gigabytes avancerade meny de håller gömd. För att låsa upp denna tryck CTRL+F1 inne i bios. Kolla även runt då det ibland kan lägga till mer val under de andra huvud menyerna.

AMD FX-8350 | Enermax Liqtech 120X | 8GB Kingston HyperX Grey 1600mhz | SSD: Samsung 840 120GB |HDD: Samsung F3 1TB, Western Digital Green 500GB | Gigabyte 990FXA-UD3 | Sapphire R9 290 | OCZ ZT 550w | Fractal Design Define R2 Black Pearl |Toshiba Chromebook 2 | Mac Mini 2011| BF3: Thursfield | Citera så svarar jag snabbare.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Svearike
Registrerad
Sep 2008
Skrivet av Geffel:

Hade exakt samma problem, har 4GB men kunde bara använda 2GB, felet som var på mitt var att dom små pinnarna på moderkortet hade på nått jävla sätt böjt sig. Den pinnen som var böjd skötte minnekontrollern så bara 2GB gick att använda.

Förstår inte riktigt vilka "pinnar" du menar men jag lär iaf märka om det är något som böjer dom.

Skrivet av Eltarion:

Det kanske är så att memory remap återfinns under Gigabytes avancerade meny de håller gömd. För att låsa upp denna tryck CTRL+F1 inne i bios. Kolla även runt då det ibland kan lägga till mer val under de andra huvud menyerna.

Va? har dom dolda bios inställningar, hade jag ingen aning om... skall kollas på momangen

Windows ∞ I Gigabyte EP45-DS3 I C2Q Q6600 3.2GHz I HD7970 OC I CoolerMaster 620W I CorsairDominator 6GB I HDD 80+500+1000GB I
Windows 7 I Acer 5739G I Acer JM50-MV I C2D T6600 2.2GHz I 240m 1GB I Samsung 4GBI
Kringutrustning
I AOpen MP945-VXR I Mac Mini I Razer Imperator I Logitech Illuminator I Logitech Z-2300 I

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uddevalla
Registrerad
Jan 2011
Skrivet av Zibbit:

Förstår inte riktigt vilka "pinnar" du menar men jag lär iaf märka om det är något som böjer dom.

Hehe, får ursäkta för jag var lite otydlig. Jag menade dom jätte små pinnarna som är till processorn. är antigen på processorn eller på moderkortet.

CPU:Intel Core i5 4670K @stock Mobo:MSI z87 G-45 GPU:MSI GeForce GTX 780 3GB Minne:Corsair Vengeance 1600Mhz 2x4GB HDD:Samsung 103SJ 1Tb SSD:Samsung 830 128GB PSU:Fractal Design 650Watt Chassi:Fractal Design Define R3 Vit
www.surfburken.se Css och CSGO servrar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sverige
Registrerad
Jul 2003

Har sett detta när man råkat blandat registred och unbuffered minnen. Annars trial and error, se om du kan låna några minnen av en kompis att testa med.

"Bättre att tiga och vara en misstänkt idiot, än att tala och undanröja alla tvivel"
Skriver jag konstigt eller osammanhängande, så beror det på koffeinet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borlänge
Registrerad
Mar 2011

Har du kollat så att minnerna fungerar ihop med moderkortet??

EDIT: och att modulerna gör det med varandra iom att du kör olika minnes storlekar på minnena.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kågeröd
Registrerad
Nov 2008

Testa köra med bara 2gigarna....får du 4gb nu?

Antec Twelve hundred - Corsair HX 1000 - Asrock Z68 Extreme3 Gen 3 - Intel Core i7 2600K 3,4GHz - Noctua NH-D14 - 16GB DDR3 G.Skill Ripjaws X 1600MHz - Asus R9 290X DCII - Crucial M4 128GB SSD - Sata II Hitachi Deskstar 500GB - Win7 Home 64bit - Samsung DVD writer.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Svearike
Registrerad
Sep 2008

Haloj

Har på 4 månader fortfarande inte kunnat lösa problemet :/

Finns möjligtvis inte någon här nu som är super haj på just detta problemet?

Windows ∞ I Gigabyte EP45-DS3 I C2Q Q6600 3.2GHz I HD7970 OC I CoolerMaster 620W I CorsairDominator 6GB I HDD 80+500+1000GB I
Windows 7 I Acer 5739G I Acer JM50-MV I C2D T6600 2.2GHz I 240m 1GB I Samsung 4GBI
Kringutrustning
I AOpen MP945-VXR I Mac Mini I Razer Imperator I Logitech Illuminator I Logitech Z-2300 I

Trädvy Permalänk
Hjälpsam
Plats
Karlskoga
Registrerad
Jan 2007

Tryck på start och skriv diagnos i sökrutan, välj diagnosticera minnesproblem.

AMD FX-8350 | KINGSTON 32GB ECC arbetsminne | Asus Sabertooth 990FX R2 | Radeon R9 290 | Seagate 2TB 3,5 " SSHD | Cooler Master V700 | Noctua NH-U12P SE2 | Dell U2410 | Corsair 600T Graphite vit | Windows 10 64bit |
Ett standardknep om hårdvaran krånglar, är att gå in i BIOS och ladda defaultinställningarna, på så sätt konfigureras BIOS mot din hårdvara.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2010
Skrivet av Zibbit:

Haloj

Har på 4 månader fortfarande inte kunnat lösa problemet :/

Finns möjligtvis inte någon här nu som är super haj på just detta problemet?

Konstigt, att antingen aktivera Memory remap (om man har i BIOS som inställning) eller att ticka bort maximala minne i msconfig, borde ha löst problemet.
Har du provat installera om Windows?

Enda andra sak jag kan tänka mig som annars äter upp minnet, är AMDs HyperMemory function för grafikkorten. Men det används i huvudsak för mobila grafikkort, och borde inte äta upp 3GB heller.. så det är tveksamt det är orsaken.
Men jag tror du ska kunna kolla upp det i catalyst control center, i hardware information. Borde stå där om korten använder HyperMemory.

CPU: i7-2700K @ 4.6GHz, Corsair H110 MB: Sabertooth Z77 Mem: Corsair Vengeance 4x4GB DDR3 @ 1600 MHz CL9 GPU: Radeon R9 290X, Accelero Hybrid II SSD: Samsung 850 Pro 256GB Case: CM Storm Stryker PSU: Corsair RM 750W Audio: Sound Blaster Omni, Logitech Z-5500 OS: Win10 Pro
Citera mig för snabbare svar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Åstorp
Registrerad
Okt 2008
Skrivet av Zibbit:

Haloj

Har på 4 månader fortfarande inte kunnat lösa problemet :/

Finns möjligtvis inte någon här nu som är super haj på just detta problemet?

Run Msconfig then go under the "boot" tab.
1. click "advanced options" button
2. uncheck "Maximum memory"
3. reboot

Kan vara värt att testa.

AMD FX-8350 | Enermax Liqtech 120X | 8GB Kingston HyperX Grey 1600mhz | SSD: Samsung 840 120GB |HDD: Samsung F3 1TB, Western Digital Green 500GB | Gigabyte 990FXA-UD3 | Sapphire R9 290 | OCZ ZT 550w | Fractal Design Define R2 Black Pearl |Toshiba Chromebook 2 | Mac Mini 2011| BF3: Thursfield | Citera så svarar jag snabbare.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Svearike
Registrerad
Sep 2008
Skrivet av Ratatosk:

Tryck på start och skriv diagnos i sökrutan, välj diagnosticera minnesproblem.

Oj kände jag inte ens till men skall testas, enda problemet kan vara att windows i bland hänger sig vid skärmen "windows startar" där loggan kommer fram, händer ibland och alltid efter omstart, stänger man av datorn så måste man vänta ett tag innan man kan starta den igen konstigt nog :S

Skrivet av ParasiteX:

Konstigt, att antingen aktivera Memory remap (om man har i BIOS som inställning) eller att ticka bort maximala minne i msconfig, borde ha löst problemet.
Har du provat installera om Windows?

Enda andra sak jag kan tänka mig som annars äter upp minnet, är AMDs HyperMemory function för grafikkorten. Men det används i huvudsak för mobila grafikkort, och borde inte äta upp 3GB heller.. så det är tveksamt det är orsaken.
Men jag tror du ska kunna kolla upp det i catalyst control center, i hardware information. Borde stå där om korten använder HyperMemory.

Tror jag kom fram till att den inställingen (remap) inte fanns på mitt moderkort va dock ett tag sedan så skal kolla igen!
Maximal minne har jag också testat utan framgång tyvärr.

Hmm läste på lite mer om AMDs HyperMemory och det verkar kunna vara en variant av problemet, skall försöka lista ut hur man kan disabel Hyper memory bara, läste att det gick via ATI tray tool så skall testa med det

Skrivet av Eltarion:

Run Msconfig then go under the "boot" tab.
1. click "advanced options" button
2. uncheck "Maximum memory"
3. reboot

Kan vara värt att testa.

Testat och tyvärr ingen framgång :/

Windows ∞ I Gigabyte EP45-DS3 I C2Q Q6600 3.2GHz I HD7970 OC I CoolerMaster 620W I CorsairDominator 6GB I HDD 80+500+1000GB I
Windows 7 I Acer 5739G I Acer JM50-MV I C2D T6600 2.2GHz I 240m 1GB I Samsung 4GBI
Kringutrustning
I AOpen MP945-VXR I Mac Mini I Razer Imperator I Logitech Illuminator I Logitech Z-2300 I

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Svearike
Registrerad
Sep 2008

Uppdate!

Märkte dock nu att när jag var inne i BIOS och sänkte minnes hastigheten från 1066 till 800 så står det nu att 3.88GB går att använde, skall kanske testa att sänka ännu mera?

Windows ∞ I Gigabyte EP45-DS3 I C2Q Q6600 3.2GHz I HD7970 OC I CoolerMaster 620W I CorsairDominator 6GB I HDD 80+500+1000GB I
Windows 7 I Acer 5739G I Acer JM50-MV I C2D T6600 2.2GHz I 240m 1GB I Samsung 4GBI
Kringutrustning
I AOpen MP945-VXR I Mac Mini I Razer Imperator I Logitech Illuminator I Logitech Z-2300 I

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Nyköping
Registrerad
Okt 2002
Skrivet av Zibbit:

Märkte dock nu att när jag var inne i BIOS och sänkte minnes hastigheten från 1066 till 800 så står det nu att 3.88GB går att använde, skall kanske testa att sänka ännu mera?

Fixa memtest 86 och kör på ett minne i taget. Sen om alla är okej läg till en sticka och kör igen. Detta för att utesluta minnesfel. Onödigt felsöka om minnena ändå ej fungerar som dom ska.

I7 4790K@4.6GHz, 4x8GB DDR3 1600MHz, Palit GeForce GTX 1080 GameRock, SSDs, Focusrite Scarlett Solo, Blue Snowball, MS LifeCam Studio.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Du kan ju alltid gissa
Registrerad
Maj 2012

Är det inte så att moderkort är begränsade på hur mycket ram som kan användas? En del klarar ju inte så mycket, speciellt inte budgetkorten

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Huskvarna
Registrerad
Okt 2011

Finns flera trådar om liknande problem, men jag fick nått liknande när jag stoppade i mer minne i min burk men jag flyttade bara runt mina minnen sen funkade det helt plötsligt. Så det kan ju vara värt att testa.

Edit: #12283286

Mobo: Msi M-Power Lightning CPU: i7-3770K som kyls av en Antec KÜHLER H2O 920 RAM: Ballistic Elite 1866 16 GB GPU: Msi Gtx 780 Lightning SLI PSU: Be quiet dark power pro 850W Chassi: NZXT Switch 810 - Gunmetal SSD: Samsung 840 Pro Series SSD 128GB HDD 1: WD Caviar Black 1TB HDD 2:WD Caviar Black 2TB HDD 3:WD Green 4TB Skärm: BenQ XL2410T 120Hz Optiska enheter:Samsung DVD±RW brännare, SH-S223C Ljud: Asus Xonar Xense

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Scania-Earth-Milky way
Registrerad
Nov 2001
Skrivet av Zibbit:

Märkte dock nu att när jag var inne i BIOS och sänkte minnes hastigheten från 1066 till 800 så står det nu att 3.88GB går att använde, skall kanske testa att sänka ännu mera?

Om windows detekterar att en minnesmodul eller minnesslot inte fungerar ordentligt reserveras det minnesområdet så att minnesmodulen inte används. I praktiken blir det att minnesmodulen stängs av.

Pröva en minnesmodul i taget. Om alla minnesmoduler fungerar så pröva ett minne i minnesslot efter minnesslot.
Du bör komma fram till att några av minnena eller minnesslotarna inte fungerar.
Gör testerna i den hastighet minnet är avsett för. Som du märkte så kan ett trasigt minne fungera i lägre hastighet.

Vägra fx 3of4 Pi 1M 1.84 s Memory remapping
Minnen har ingen egen hastighet. Märkningen anger bara vilken hastighet minnena uppges klara

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Svearike
Registrerad
Sep 2008
Skrivet av Hardware guy:

Om windows detekterar att en minnesmodul eller minnesslot inte fungerar ordentligt reserveras det minnesområdet så att minnesmodulen inte används. I praktiken blir det att minnesmodulen stängs av.

Pröva en minnesmodul i taget. Om alla minnesmoduler fungerar så pröva ett minne i minnesslot efter minnesslot.
Du bör komma fram till att några av minnena eller minnesslotarna inte fungerar.
Gör testerna i den hastighet minnet är avsett för. Som du märkte så kan ett trasigt minne fungera i lägre hastighet.

Oh det hade jag ingen aning om, tackar för informationen!

Har ganska länge haft problem med blåskärm och fått felmeddelandet IRQL not less or equal vilket oftast brukar tyda på problem med minnena.
Har testat en del olika konfigurationer med dessa minnena men har aldrig gjort någon ordentlig felsökning på det sättet, vilket jag iof borde ha gjort.

Men skall göra det och återkommer med resultat!

Windows ∞ I Gigabyte EP45-DS3 I C2Q Q6600 3.2GHz I HD7970 OC I CoolerMaster 620W I CorsairDominator 6GB I HDD 80+500+1000GB I
Windows 7 I Acer 5739G I Acer JM50-MV I C2D T6600 2.2GHz I 240m 1GB I Samsung 4GBI
Kringutrustning
I AOpen MP945-VXR I Mac Mini I Razer Imperator I Logitech Illuminator I Logitech Z-2300 I

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Svearike
Registrerad
Sep 2008
Skrivet av Hardware guy:

Om windows detekterar att en minnesmodul eller minnesslot inte fungerar ordentligt reserveras det minnesområdet så att minnesmodulen inte används. I praktiken blir det att minnesmodulen stängs av.

Pröva en minnesmodul i taget. Om alla minnesmoduler fungerar så pröva ett minne i minnesslot efter minnesslot.
Du bör komma fram till att några av minnena eller minnesslotarna inte fungerar.
Gör testerna i den hastighet minnet är avsett för. Som du märkte så kan ett trasigt minne fungera i lägre hastighet.

Har nu efter en evighet testat minnena och kan konstatera att alla minnen funkar i alla slottar oavsett hur dom sitter.

Problem nu verkar vara att oavsett konfiguration så kommer jag inte över 3.88GB i minne som går att använda, dock anger datorn alltid att korrekt mängd är installerad. alltså spelar det ingen roll om det är 4,5 eller 6GB som är installerat så går alltid högst 3.88GB att användas,

DOCK
Så testade jag även att ta ut ena grafikkortet och då plötsligt gick 4.13GB att använda så problemet måste väll ligga där någonstans?

Skall tillägga att det spelade ingen roll vilket grafikkort eller i vilken slott det satt i, har jag bara ett kort i så ökar det till 4.13GB

Windows ∞ I Gigabyte EP45-DS3 I C2Q Q6600 3.2GHz I HD7970 OC I CoolerMaster 620W I CorsairDominator 6GB I HDD 80+500+1000GB I
Windows 7 I Acer 5739G I Acer JM50-MV I C2D T6600 2.2GHz I 240m 1GB I Samsung 4GBI
Kringutrustning
I AOpen MP945-VXR I Mac Mini I Razer Imperator I Logitech Illuminator I Logitech Z-2300 I

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Svearike
Registrerad
Sep 2008

Tänkte uppdatera tråden att problemet är löst, Installerade Windows 8 och nu är allt minne tillgängligt, lustigt nog.

Windows ∞ I Gigabyte EP45-DS3 I C2Q Q6600 3.2GHz I HD7970 OC I CoolerMaster 620W I CorsairDominator 6GB I HDD 80+500+1000GB I
Windows 7 I Acer 5739G I Acer JM50-MV I C2D T6600 2.2GHz I 240m 1GB I Samsung 4GBI
Kringutrustning
I AOpen MP945-VXR I Mac Mini I Razer Imperator I Logitech Illuminator I Logitech Z-2300 I

Trädvy Permalänk
Hjälpsam
Plats
Karlskoga
Registrerad
Jan 2007
Skrivet av Zibbit:

Tänkte uppdatera tråden att problemet är löst, Installerade Windows 8 och nu är allt minne tillgängligt, lustigt nog.

Huh! det var som fan!
Skönt att det löste sig.

AMD FX-8350 | KINGSTON 32GB ECC arbetsminne | Asus Sabertooth 990FX R2 | Radeon R9 290 | Seagate 2TB 3,5 " SSHD | Cooler Master V700 | Noctua NH-U12P SE2 | Dell U2410 | Corsair 600T Graphite vit | Windows 10 64bit |
Ett standardknep om hårdvaran krånglar, är att gå in i BIOS och ladda defaultinställningarna, på så sätt konfigureras BIOS mot din hårdvara.