Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2012

Tryckluft på burk

Hej! Nu är det så att när jag skulle städa datorn och använde mig då av en burk med tryckluft, vinklade burken snett och å for det ut massa "vätska" på moderkortet och grafikkortet. Är allting förstört nu eller kan jag vara lugn?

Tacksam för hjälp!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lindesberg
Registrerad
Feb 2011

Fick det på en bärbar en gång, blåste in luft i utblåset o då kom det sån där vätska. Men det var inga problem då, den startade som vanligt och fungerar än. Det här var i slutet på augusti förra året.

Speldatorn: MSI Z87-G45 | i7 4790K | 16 GB DDR3 1600 MHz | MSI GeForce GTX 1080 Ti 11GB Gaming X | Samsung 850 250GB SSD + Crucial MX300 750GB SSD + Seagate 3TB HDD 7200RPM | Corsair AX 860W 80+ Platinum | Windows 8.1 64-bit
Kringutrustning: Logitech G502 | Logitech G810 | QPAD QH-90 | Asus PG278Q

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2012

I tryckluftsburkar så är luften under så högt tryck så det blir en vätska. Ditt moderkort kommer inte ta skada av det (om det inte råkar vara igång)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2012

Tryckluft på burk innehåller inte luft, utan någon annan gas som har lite mer lämpligt ångtryck vid rumstemperatur och därmed kan emballeras i vätskefas i en vanlig sprayburk. Det som sprutat ut är gasen, fast i vätskeform. Den kokar av tämligen omedelbart när den kommer ut i atmosfärstryck.

Som sagt, så länge datorn inte igång är risken att det går åt helvete minimal när det där händer, och enligt min erfarenhet är det alltid frågan om kolväten, ibland i sin naturliga form, ibland klorerade/fluorerade, vilka inte är elektriskt ledande . Man bör ändå vara försiktig och försöka undvika det, eftersom det blir oerhört kallt när vätskan kokar av, och man får lokalt väldigt låga temperaturer, vilket får materialet att krympa. Det blir mekaniska påkänningar, och därmed finns alltid en liten risk att något rent fysiskt går sönder.

Nu lurade jag dig allt att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Nov 2010

Ska inte vara några problem.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vikingstad
Registrerad
Sep 2011

Inga probs vänta lite innan du drar igång grejorna.

Citera gärna om du vill att jag ska hitta tillbax.