Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Feb 2012

moderkorts-guiden

När jag först blev intresserad av datorer så var mitt största problem moderkort....

Frågor som jag kommer svara på:

1. Passar denna processorn?? Dvs info om socket.
2. Vad betyder pci express och vad är agp??
3. Vilket ram minne passar på mitt moderkort?
4. Vad är atx, matx och mitx?? (det finns mer än dessa men de är de vanligaste)
5. Varför är vissa moderkort dyrare än andra?

Svar:

1. Varje moderkort har en socket som man sätter processorn i (ungefär som ett vägguttag med en tex tv inkopplad). Det finns många olika socketar. Intel och amd (Två processor tillverkare) har inte samma socketar och båda byter socketar då och då. Den vanligaste socketen som intel använder sig utav är LGA 1155. För att hitta rätt moderkort till din processor (eller tvärtom) så måste du se vilken socket din processor har. Det kan du mycket enkelt googla då det första som kommer upp är intels site och där kommer det att stå rätt information. Om du vill hitta rätt processor så googlar du på ditt moderkortets modell-namn. Det står också alltid på moderkortet. Sedan kan du köpa rätt processor. Men det är också värt att kolla cpu support listan som du kommer att hitta på ditt moderkort tillverkares hemsida.
Bild på intel socket: http://images.techtree.com/ttimages/story/113696_socket-closeup.jpg
Bild på amd socket: http://www.legitreviews.com/images/reviews/886/amd_socket_am3.jpg

2. Pci express x16 och AGP är två olika platser där grafikkort sitter. AGP är mycket gammalt och jag vågar nog säga att ingen använder det längre.
Pci express x16 är vad alla grafikkort idag passar på och är mycket snabbare än AGP. Om du är osäker på vilket av dessa dit moderkort har så rekommenderar jag att du googlar på ditt moderkorts modell-namn då det för en som alldrig har sett AGP eller pcie express kan vara svårt att veta vad som är vilket.
Bild på agp: http://murfsgarage.cybertechhelp.com/images/agpslot.jpg
Bild på pci express x16: http://murfsgarage.cybertechhelp.com/images/pcislots.jpg

3. DDR3 är den vanligaste platsen för ram minne idag. För några år sedan var det ddr2. Det finns många sätt att ta reda på vilket ramminne som passar. Oftast så står det på moderkortet men det kan vara svårt att veta vilka bokstäver och siffror man ska kolla på så jag rekomenderar att man googlar.
När du har tagit reda på om det är tex ddr2 eller ddr3 så måste man veta hur hög mhz ditt moderkort stödjer till. Det hittar man ofta samtidigt som man googlar. När du har tagit reda på dessa två saker så kan du filtrera bort det du inte vill ha när du ska köpa dem och vipps så har du ett gäng ramminnen som passar ditt moderkort.
Det kan du göra här: http://www.inet.se/kategori/114/till-stationara

4. ATX, MATX och MITX kan låta knepigt men är jätte enkelt. Det är helt enkelt storleken på moderkorten. ATX är störst och vanligast av de tre som jag skrivit och det är vad som används i normal stora datorer. MATX är lite mindre och innehåller färre ramminnes platser och pci slotar för tex ljudkort.
MITX är vad jag vet det minsta och är riktigt kompakt och de flesta köper väldigt små chassin till dessa moderkort.
Bild på ATX: http://www.polywell.com/us/desktop/images/X5800-MB.jpg
Bild på MATX: http://www.proshop.se/mediacontent/22/04/2204673o.jpg
Bild på MITX: http://www.inet.se/files/img/max/1902263_0.png

5. Det är mycket stor skillnad på pris mellan de olika moderkorten och alla dessa hundralappar extra ger dig ett moderkort med tex: Lättare och överklockning, fler ramminne och grafikkorts platser (om du vill köra sli eller crossfire dvs två grafikkort), ramminnena kan köra i högre hastighet och det är helt enkelt mer framtids säkert. Är du helt säker på att du ska överklocka i framtiden och att du ska köra flera grafikkort (vilket jag inte rekommenderar om du lärde dig nya saker när du läste guiden) så köp ett lite dyrare moderkort men om du inte är kunnig och bara bygger en dator för du vill ha mer prestanda/krona än de datorer som säljs i butiker så köp ett lite billigare moderkort!

Det var allt!
Hoppas ni som precis har kommit in i datorvärden gillade denna guiden!
Om ni som är erfarna hittar något fel så är det bara att säga till så fixar jag det!

Intel Core i5 3570k || Amd hd7950 (Umf!) || corsair hx650 || Be Quiet dark rock pro 2 (UMF!) || Nexus 4 (mindre umf!) || Då och då ett gott humör :)
Länge leve 9600gt! (Umfens umf!)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2008

Ett litet tips för att bygga på guiden lite. När jag valt storlek, socket etc. Hur vet jag vilket kort jag ska köpa? Ger ett dubbelt så dyrt moderkort mer fps eller vad är den egentliga fördelen mot att köpa billigast möjliga?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Feb 2012
Skrivet av jocke92:

Ett litet tips för att bygga på guiden lite. När jag valt storlek, socket etc. Hur vet jag vilket kort jag ska köpa? Ger ett dubbelt så dyrt moderkort mer fps eller vad är den egentliga fördelen mot att köpa billigast möjliga?

Tack för att du påpekade detta!

Intel Core i5 3570k || Amd hd7950 (Umf!) || corsair hx650 || Be Quiet dark rock pro 2 (UMF!) || Nexus 4 (mindre umf!) || Då och då ett gott humör :)
Länge leve 9600gt! (Umfens umf!)