Snabbguide: Köp av speldator.

Permalänk
Medlem

Snabbguide: Köp av speldator.

Varje dag skapas ett flertal trådar om vad man ska välja för komponenter till sin nya dator. Här har du, som nybörjare, ett par riktlinjer för vad som krävs och vad som bör prioriteras när du bygger en speldator.

Normalt sett består en speldator utav sju komponenter. Dessa komponenter är följande:

Processor

Moderkort

Grafikkort

RAM-Minnen

Hårddisk/SSD

Nätaggregat

Chassi

Du kan börja välja komponenter i vilken ordning du vill, men ett gott råd är att börja med chassit, alltså själva datorlådan.

Chassi -

Chassit fungerar som ett "hus" för dina komponenter/datordelar. Eftersom det ska fungera som ett hus krävs det vissa förutsättningar och egenskaper av chassit för att din dator ska fungera optimalt och dessutom passa dina egna önskemål.

En viktig sak är att moderkortet måste passa med chassit, därför delar både chassin och moderkort flera mått. Dessa kallas m-ITX, m-ATX, ATX, E-ATX och XL-ATX. Från minst till störst.
Ett moderkort har bara ett mått utav de ovanstående. Ett chassi däremot tillåter flera storlekar, därför måste ditt chassi tillåta det mått som ditt moderkort har. För att ett E-ATX-moderkort ska passa i ditt chassi måste ditt chassi alltså tillåta den storleken. Dessa uppgifter hittar du vanligtvis i specifikationerna där du väljer att köpa dina delar.

Vanligtvis vid ett speldatorbygge används formfaktorn ATX som är normalstor.

En annan sak som är viktigt att tänka på är tystnad, om du vill ha en tyst dator så bör du välja ett tyst chassi. Vanligtvis är tysta chassin dåligt kylda eftersom fläktarna inte snurrar lika fort eller är lika många till antalet. Det kan vara viktigt att tänka på om du väljer ett grafikkort som normalt sett går väldigt varmt, eller om du hade planerat att köra två grafikkort samtidigt. Din dator kommer helt enkelt inte kylas lika bra.

Vid ditt val av chassi handlar mycket om utseende och personliga preferenser. Därför är chassivalet ofta väldigt individuellt. Tänker du bara på ovanstående rader så bör du klara dig. Likt alla andra komponenter bör du läsa recensioner innan du beställer hem något.

Moderkort -

Moderkortet är vanligtvis också ett svårt val. Det finns, ännu en gång, en uppsjö av modeller och tillverkare där du dessutom behöver hålla koll på en och en annan grej.

Sockel - Alla moderkort bär på en specifik sockel/socket som är till för att passa en specifik serie processorer. Genom åren har det funnits många socklar som alla passar olika processorer. Idag är det framförallt Intels sockel: 1155 och AMDs: AM3+ som gäller för de aktuella processorerna, när vi talar om processorer som fungerar bra till spel. Regeln är lätt: Kolla alltid att moderkortets sockel passar för din processors sockel. Exempelvis Intels Ivy Bridge processorer är skapade för sockel 1155, därför ska du således också se till att moderkortet tillåter sockel 1155.

Glöm heller inte av regeln som gäller mellan moderkort och chassi som skrevs ovan.

Som sagt, det finns en uppsjö av moderkort, dessutom kan det skilja flera tusenlappar emellan och skillnaderna är ofta inte så tydliga som hos andra komponenter. Vanligtvis rör det sig om bättre överklockningspotential, bättre ljudkretsar, snyggare PCB, fler funktioner osv.

Vid köp av moderkort till speldator bör du prioritera följande:

Crossfire/SLI-stöd.
Överklockningsmöjlighet.
PCI-e-portar, finns alltid numera.
Extra strömförsörjning.

En bra gamerbudget bör ligga runt 1200 - 1500 kr. Läs recensioner/specifikationer och se vad som passar dig. Du behöver inte vara alltför ambitiös i ditt val av moderkort, då många funktioner kan ses som överflödiga.

Processor -

En fyrkärning processor gör sig väl i ett bra spelsystem. Kör du på en tvåkärnig processor kan du förlora en del FPS/få svårt att driva de tyngsta spelen.

När du gör ditt val av processor väljer du mellan Intel och AMD. Intel står för de starkaste processorerna på marknaden idag, medans AMD erbjuder en del trevliga budgetalternativ.

Vad du bör tänka på vid ditt köp av processor är antalet kärnor, samt hastighet. I så gott som alla fall klarar du dig bra på en fyrkärnig processor, men skillnaderna finns där. Jag rekommenderar att läsa på om processorerna som finns på marknaden och sedan välja något som motsvarar din budget och dina krav.

Du bör också tänka på att processorn behöver vara upplåst för att kunna överklockas. Glöm heller inte sockel-regeln som nämndes tidigare.

Processor-kylare kan du köpa externt. Detta rekommenderas om du ska överklocka. Hjälp om överklockning hittar du i sektionen guider.

Grafikkort -

Här kommer vi till en viktig del i speldatorn, nämligen grafikkortet. Grafikkortet är den del som jobbar mest vid spelande och också den del som kommer påverka spelupplevelsen och FPSen mest.

Det finns två tillverkare av grafikkort, Nvidia och AMD. Sen finns det ett dussintal andraparts-aktörer som säljer grafikkorten under sitt namn, med sin kylare.

Nvidia och AMD tillverkar ungefär lika snabba kort, och prissätter dem ungefär likadant. Ingen av dem är generellt sett mycket mer prisvärda eller mycket dyrare, därför vill jag påstå att valet mellan AMD och Nvidia är obetydligt. Ingen av dem är bättre, utan du väljer kort utefter din budget eller krav.

Eftersom grafikkortet är en av de viktigare delarna i ditt spelsystem bör du helst lägga minst 2000kr på ditt grafikkort. Det finns gott om aktörer som alla erbjuder olika kylning, utgångar osv. Jag rekommenderar att välja ett kort med en bra kylare. Utgångar, videominne eller liknande är det ingen större brist på med nuvarande kort.

Om du funderar på att köra Crossfire/SLI, dvs två kort samtidigt, så finns det många FPS att vinna, dock finns det flera problem med två grafikkort. Det kommer bli betydligt varmare för grafikkorten och i chassit, det kommer således också förmodligen att låta mer. Du kan uppleva lagg då två grafikkort lider av Micro Stuttering. Du kommer också behöva ett kraftigare nätaggregat, eftersom två grafikkort drar mer ström.

Minnen -

Återigen finns det många tillverkare och modeller när det kommer till minnen. Detta är dock relativt enkelt.

I ett spelsystem bör du skaffa 8GB minne, speciellt när priserna är såpass låga. I vilket fall bör du välja minnen med hastigheten 1600Mhz, vilket de flesta minnen har i dagsläget. Jag rekommenderar också att välja låga minnen, utan kylflänsar. Då blir det inga problem att montera en större processor-kylare.

Kom ihåg att välja DDR3-minnen. Och se till att de passar för stationära datorer och inte är till för laptops.

Hårddisk.

I diskar lagras alla dina filer. När det kommer till hårddiskar eller HDDs så dinns det ett antal val du måste göra. Dels hur mycket plats du behöver. 1TB räcker långt. Det finns också olika hastigheter. Dem vanligaste är antingen 5400RPM som är långsammare och tystare eller 7200RPM som är snabbare och mer högljudd.

Märke har ingen större betydelse när du väljer hårddisk, det finns inte heller så många funktioner att köpa till sig. Välj utefter de krav och egenskaper du vill att din hårddisk ska ha.

En dator är endast beroende av en disk, SSD eller hårddisk är inte av betydelse. Man kan också använda flera hårddiskar och SSD-diskar tillsammans.

SSD.

Ett alternativ till hårddisk är SSD-diskar. Dessa är betydligt snabbare, helt tysta men också betydligt dyrare och har inte samma kapacitet som en hårddisk.
Det finns många tillverkare och storlekar när det kommer till SSD-diskar.

Jag rekommenderar att läsa recensioner när det kommer till SSD-diskar. De bär på olika hastigheter, priser och storlekar. Dessutom är pålitligheten lite blandad hos de olika diskarna. Kolla vad som stämmer överrens med dina krav innan du inhandlar något.

Om man skaffar både hårddisk och SSD-disk brukar man vanligtvis lagra filer, arbeten och sällan använda program på sin hårddisk, medans man lagrar operativsystem och ofta använda program på sin SSD-disk.

En dator är endast beroende av en disk, SSD eller hårddisk är inte av betydelse. Man kan också använda flera hårddiskar och SSD-diskar tillsammans.

Nätaggregat -

Nätaggregat är den del som förser din dator med ström. Det finns många aktörer och modeller. Ett vanligt spelsystem, med ett grafikkort, behöver inte mer än 500W. Ett SLI/Crossfire-system drar inte mer än 850W, om inte ännu mindre. Med det i tankarna väljer du hur mycket kraft ditt nätaggregat ska kunna leverera. Ju hårdare nätaggregatet får arbeta, desto varmare blir det. Detta innebär att om ditt system drar 500W och ditt nätaggregat klarar 550W kommer ditt nätaggregat att få jobba hårdare, och låta mer, än om din dator drog 200W.

Beroende på vilka komponenter du väljer ska du också välja nätaggregat. Vill du däremot köra två grafikkort lägger du till ett par hundra W.

80+ betäckningen finns på de flesta nätaggregat idag. Detta innebär att verkningsgraden hos nätaggregatet är över 80%. Det betyder att mindre ström kommer gå outnyttjad och bli till spillvärme. Därför är 80+ betäckningen att rekommendera.

Priserna kan variera stort på nätaggregat. Vanligtvis beror det på hur många procent ström som kan användas(81, 85, 90 osv.), ju högre desto dyrare. Det kan också bero på att nätaggregatet är modulärt eller icke-modulärt. Med ett modulärt nätaggregat kan du välja att endast använda de kablar som behövs för att driva ditt system, resten lägger du bort. I ett icke-modulärt nätaggregat sitter alla kablar direkt i agget och kan inte tas ut utan måste ligga i datorn hela tiden, vilket kan bidra till ett trångt chassi och sämre luftflöde.

När du väljer datordelar får du givetvis prioritera utefter din budget. I vissa fall får du ta ett billigare alternativ och ibland kan du unna dig något dyrare. I vilket fall kräver en speldator mycket kraft från grafikkortet och processorn, därför anser jag att dessa bör prioriteras framför ett dyrt chassi, nätaggregat eller moderkort. Du bör använda ditt sunda förnuft och läsa på innan du köper dina delar.

Hoppas denna guiden hjälpte dig en bit på vägen, och att du förhoppningsvis kan lite mer om datorns delar och funktioner samt vad du bör prioritera vid köp av dator. Lycka till!

Permalänk

Bra guide för n00bs

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrkorvenable:

Bra guide för n00bs

Tack! Jo det är väl en bra början om man vill bygga sin egen dator eller bara lära sig lite mer om datorer.

Permalänk
Medlem

Mycket bra guide! : )

Visa signatur

Starka åsikter om onödiga saker.