Blåskärmar/ ej omstartbar efter pillning på NBv

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2010

Blåskärmar/ ej omstartbar efter pillning på NBv

Så jag har kommit upp i max klockning av min CPU på 3,7 ghz, vilket är tråkigt lågt.

Nu har jag börjat röra lite på NB, skruva upp den till 2.2ghz utan röra volten är inga problem. Samma med HT (2,2ghz).

Men när jag börjar gå över 2,2 så blåskärmar det, och jag höjer volten en aning. Då blåskärmar den snabbare, hakar upp sig vid omstart (innan BIOS post) och ibland får jag upp en ruta om att en överklockning har gått fel. Jag fick nyss igång på burken efter den inte skicka signaler till skärmen, det löstes med 2 minuter utan cmos batteri.

Har jag ett extremt dåligt moderkort att klocka med, eller gör jag något fel?

Standard NB volt: 1.12

Provat mellan 1.12-1.3, samma resultat.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Okt 2004

Du ska överklocka CPU-NB. För att göra det så ska du öka på CPU-NB voltage, INTE nb voltage! Ungefär 1.25V på CPU-NB voltage borde räcka för 2.4GHz/2.6GHz. För runt 2.8GHz brukar runt 1.35V behövas.

Sen ska du INTE överklocka HT. Den ska stå kvar på 2.0GHz (det är meningslöst att överklocka den).

Vilken Vcore har du för 3.7GHz på CPUn?

Antec P180 | Silverstone Strider 600W | ASUS Maximus V Gene | Intel i5-3570K 4.7 GHz [Noctua NH-U12P SE2] | 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1866 8-9-8-24-1T | Sapphire HD 4890 1GB | SyncMaster 2433BW 1920X1200 | Razer Lachesis | Razer Sphex | Sennheiser HD-555 | SupremeFX III | Samsung Spinpoint F3 | Windows 7 Professional SP1 X64

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2010
Skrivet av DannyN:

För att göra det så ska du öka på CPU-NB voltage, INTE nb voltage!

Finns inget som heter just CPU-NB voltage, NB voltage och NB VID finns.

Jag har 1.4 volt för 3,7 ghz, har provat 1.5 men utan några bättre resultat.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Okt 2004

http://download.gigabyte.eu/FileList/Manual/mb_manual_ga-790x...

Manualen för ditt moderkort. Kolla sidan 37, där finns "CPU NB VID Control". Det är den du ska höja.

Vad konstigt att 1.4volt räcker för 3.7ghz men 1.5V inte räcker för 3.8?? Ditt moderkort verkar inte ha "load line calibration". Med 1.5V, droppar den till ~1.45V enligt CPU-z när du stressar processorn (spel eller prime95)? Eller med 1.4V, droppar den till 1.35V?

Antec P180 | Silverstone Strider 600W | ASUS Maximus V Gene | Intel i5-3570K 4.7 GHz [Noctua NH-U12P SE2] | 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1866 8-9-8-24-1T | Sapphire HD 4890 1GB | SyncMaster 2433BW 1920X1200 | Razer Lachesis | Razer Sphex | Sennheiser HD-555 | SupremeFX III | Samsung Spinpoint F3 | Windows 7 Professional SP1 X64

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skövde
Registrerad
Feb 2010
Skrivet av DannyN:

http://download.gigabyte.eu/FileList/Manual/mb_manual_ga-790x...

Manualen för ditt moderkort. Kolla sidan 37, där finns "CPU NB VID Control". Det är den du ska höja.

Vad konstigt att 1.4volt räcker för 3.7ghz men 1.5V inte räcker för 3.8?? Ditt moderkort verkar inte ha "load line calibration". Med 1.5V, droppar den till ~1.45V enligt CPU-z när du stressar processorn (spel eller prime95)? Eller med 1.4V, droppar den till 1.35V?

Ursäkta mig, men jag lånar tråd lite

Min gör tvärtom, jag har ställt in min v-core på 1,38 på min fx-6200 och kör nupå 4,15 GHz, men när jag kör prime så visar den att jag kör på 1,4 volt?
Vad kan det bero på? Ska det vara så?

Förövrigt så är det ett asus formula V moderkort

Trädvy Permalänk
Testpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av Kvistarn:

Ursäkta mig, men jag lånar tråd lite

Min gör tvärtom, jag har ställt in min v-core på 1,38 på min fx-6200 och kör nupå 4,15 GHz, men när jag kör prime så visar den att jag kör på 1,4 volt?
Vad kan det bero på? Ska det vara så?

Förövrigt så är det ett asus formula V moderkort

Vcore rör sig alltid hela tiden beroende på belastning.
Extra tydligt blir detta om man har turbo funktionen igång på T ex FX eller Ph II. (även intel såklart)

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Sweclockers Teamspeak |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av Kvistarn:

Ursäkta mig, men jag lånar tråd lite

Min gör tvärtom, jag har ställt in min v-core på 1,38 på min fx-6200 och kör nupå 4,15 GHz, men när jag kör prime så visar den att jag kör på 1,4 volt?
Vad kan det bero på? Ska det vara så?

Förövrigt så är det ett asus formula V moderkort

Jag tror att du har "load line calibration" aktiverat och satt till någon av de högre inställningarna. Om du sänker load line calibration till "ultra high" eller "high" så ska voltage droppa istället (om du fortf har 1.38V i bios så kommer den vara 1.35-1.37V, med prime95).

Antec P180 | Silverstone Strider 600W | ASUS Maximus V Gene | Intel i5-3570K 4.7 GHz [Noctua NH-U12P SE2] | 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1866 8-9-8-24-1T | Sapphire HD 4890 1GB | SyncMaster 2433BW 1920X1200 | Razer Lachesis | Razer Sphex | Sennheiser HD-555 | SupremeFX III | Samsung Spinpoint F3 | Windows 7 Professional SP1 X64

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2010
Skrivet av DannyN:

http://download.gigabyte.eu/FileList/Manual/mb_manual_ga-790x...

Manualen för ditt moderkort. Kolla sidan 37, där finns "CPU NB VID Control". Det är den du ska höja.

Vad konstigt att 1.4volt räcker för 3.7ghz men 1.5V inte räcker för 3.8?? Ditt moderkort verkar inte ha "load line calibration". Med 1.5V, droppar den till ~1.45V enligt CPU-z när du stressar processorn (spel eller prime95)? Eller med 1.4V, droppar den till 1.35V?

Det är rätt volt i CPU-Z, dock inte klockfrekvensen. BIOS = 3,7 CPUZ = 4.3ghz.

Jag petade på CPU NB VID, blir dock samma problem efter jag stängt av datorn efter första booten, allt får ström men bios postar inte. Kan jag ha pajjat nordbryggan när jag pilla på fel volt?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Okt 2004

Nää det har jag svårt att tro.

Vad har du för BIOS version (står i CPU-z under Motherboard). Något är skumt med BIOS tror jag.

Har du F4A?

Tank o uppdatera bios: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3263#b...

Uppdatera även CPU-z till senaste (googla).

PS. INNAN DU UPPDATERAR BIOS, ÅTERSTÄLL DEFAULT INSTÄLLNINGAR I BIOS (LOAD OPTIMIZED DEFAULTS) OCH REBOOTA MINST EN GÅNG

Antec P180 | Silverstone Strider 600W | ASUS Maximus V Gene | Intel i5-3570K 4.7 GHz [Noctua NH-U12P SE2] | 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1866 8-9-8-24-1T | Sapphire HD 4890 1GB | SyncMaster 2433BW 1920X1200 | Razer Lachesis | Razer Sphex | Sennheiser HD-555 | SupremeFX III | Samsung Spinpoint F3 | Windows 7 Professional SP1 X64

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2010
Skrivet av DannyN:

Nää det har jag svårt att tro.

Vad har du för BIOS version (står i CPU-z under Motherboard). Något är skumt med BIOS tror jag.

Har du F4A?

Tank o uppdatera bios: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3263#b...

Uppdatera även CPU-z till senaste (googla).

PS. INNAN DU UPPDATERAR BIOS, ÅTERSTÄLL DEFAULT INSTÄLLNINGAR I BIOS (LOAD OPTIMIZED DEFAULTS) OCH REBOOTA MINST EN GÅNG

Jag har aldrig updaterat BIOS, det kanske är en bra start. Nuvarande är F2.
F4A är en Beta, är det verkligen smidigt att ha som bios version?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Okt 2004

Jag har haft många BETA bios i äldre moderkort utan problem. Med tanke på att beta BIOS (F4A) kom ut 2010 så tror jag nog att den funkar tillräckligt bra och gigabyte orkar inte fixa mer med den.

Antec P180 | Silverstone Strider 600W | ASUS Maximus V Gene | Intel i5-3570K 4.7 GHz [Noctua NH-U12P SE2] | 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1866 8-9-8-24-1T | Sapphire HD 4890 1GB | SyncMaster 2433BW 1920X1200 | Razer Lachesis | Razer Sphex | Sennheiser HD-555 | SupremeFX III | Samsung Spinpoint F3 | Windows 7 Professional SP1 X64