Helgsnack: "Hur får jag tyst på datorn?"

Permalänk
Medlem

Seasonic x-1050

Skrivet av Quorthon:

Alla uppfattar oljud olika..Då jag har familj och gillar att sitta uppe på kvällarna vid datorn, så har jag ganska nyligen byggt en ny rigg (i signaturen)..och målet var att den skulle vara knäpptyst..
Jag är verkligen imponerad av Be Quiet! Dark Rock 2..den är supertyst..vidare SSD-enheter är också tysta, men jag har en WD Enterprise och den knäpper då och då, så vill du verkligen ha tyst så undvik mekaniska hdd helt och hållet, men det lär svida i plånboken om du vill ha bra grejer..Grafikkortet hörs lite när den maxbelastas, vid "vanlig" användning riktigt tyst..Det jag är mest besviken på och som jag retar mig på är nätagget Corsair AX1200..Vet inte om jag fick en måndagsexemplar eller om alla dom som har recenserat den är hardcore överklockare, men tycker man att den är tyst, så bör man gå och kolla hörsel..Det är en jobbig vinande hela tiden (coilwhine), så jag kommer att rma den..

Om det inte blir bättre kan jag rekomendera seasonic x-1050, helt knäpptyst kan jag säga !
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?rec=1033634

eller för all del x-760 som jag vet också är tyst, lite billigare och räcker ju om man har ett grafikkort

Visa signatur

ASUS TUF Gaming B650-Plus - AMD Ryzen 5 7600X - G.Skill Ripjaws S5 DDR5-6000 BK C32 - 64GB - Gigabyte GeForce GTX 1060 D5 6GB - Corsair Force MP510 960GB - Noctua NH-D15S - Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass Anthracite Gray - Seasonic FOCUS Plus 750W Gold

Permalänk
Medlem
Skrivet av Quorthon:

Det jag är mest besviken på och som jag retar mig på är nätagget Corsair AX1200..Vet inte om jag fick en måndagsexemplar eller om alla dom som har recenserat den är hardcore överklockare, men tycker man att den är tyst, så bör man gå och kolla hörsel..Det är en jobbig vinande hela tiden (coilwhine), så jag kommer att rma den..

Corsair ax1200 är ett "gejmer" agg som låter som en tröskelmaskin. Seasonic som Asrock tipsade om är så många gånger tystare än just det agg:et. Jag har ägt båda och skillnaden är enorm, som om att du har plockat bort 3 stycken 1000rpm fläktar ur burken :). Om du har möjligt, byt ut ditt nuvarande agg mot ett seasonic.

Visa signatur

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Permalänk
Medlem

Byggt om alla mina datorer för att både ha prestanda och låg ljudnivå.

Rekommenderar varmt att läsa på Silent PC Review: http://www.silentpcreview.com/
Det var i samarbete med SPCR som Antec P180 togs fram en gång i tiden.

Sedan har även Tomshardware börjat lägga ut ljudfiler på olika produkter som grafikkort och processorkylare: www.tomshardware.com

Kom bara ihåg att ljud och hur man upplever olika typer vad ljud är väldigt subjektivt och varierar från person till person.

Visa signatur

ASUS ROG MAXIMUS HERO Z690 | Core i9 12900K | Corsair iCUE H150i ELITE LCD | Corsair 64GB (4x16GB) DDR5 5600MHz CL36 Dominator Platinum RGB | Samsung 980 Pro 2TB, Crucial P5 Plus 2TB, Kingston NV1 2TB M.2 NVMe, Samsung 870 QVO 4TB | MSI Geforce RTX 4090 SUPRIM Liquid X | Sound Blaster AE-9 | Corsair HX1500i | Logitech Z906 | DeepCool Quadstellar Infinity | Aorus FV43U + Ergotron LX | LG OLED42C2 + Ergotron LX | ACER Predator XB323U | LG UltraGear 27GP850 | Asus PG279Q | LG32GK850G-B | AOC U3277FWQ | 3xAOCQ3279VWF | Philips BDM4065UC

Permalänk
Skrivet av astrob0y:

Corsair ax1200 är ett "gejmer" agg som låter som en tröskelmaskin. Seasonic som Asrock tipsade om är så många gånger tystare än just det agg:et. Jag har ägt båda och skillnaden är enorm, som om att du har plockat bort 3 stycken 1000rpm fläktar ur burken :). Om du har möjligt, byt ut ditt nuvarande agg mot ett seasonic.

Jag är ganska säker på att AX750/850 tillverkas av Seasonic, min fläkt går inte ens igång när man surfar även under spelande så är det inte ens varm nätagget

Permalänk
Medlem
Skrivet av grandpatzer:

Jag är ganska säker på att AX750/850 tillverkas av Seasonic, min fläkt går inte ens igång när man surfar även under spelande så är det inte ens varm nätagget

Jag är också ganska säker på att AX750/850 tillverkas av Seasonic och att de är semipassiva. Fick den informationen av några här på sweclockers. Men agg:et AX1200 som diskuterades nedan låter bedrövligt jämfört med Seasonics 1000w :). Skriver nu enbart utifrån egna erfarenheter. Quorthons problem löser man enklast med att ersätta hans AX1200 med tex Seasonic 1000W

Visa signatur

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Permalänk
Medlem

Har en skitstor pump som vibrerar något ohyggligt i chassit men den är helt knäpptyst i och med att den hänger fritt i silikonsnören. Den får precis plats i 3st 5,25 platser. Har även gummisnoddsbitar här och där i chassit för att ta bort vibrationer så Dataapparaten den håller sig på en behaglig nivå.

Skrivet av thoril:

Lågbudgetvarianten mot vibrationsljud är att hitta de punkter på chassit där tryck tar bort ljudet - testa att trycka med handen. Fixa sen något permanent tryck där. Jag la en skiva på 3 kilo från en hantel på främre ovansidan av mitt gamla lågprischassi och det tog bort vibrationerna helt. Lådan står utom synhåll så det spelar ingen roll hur den ser ut.

Alltid kul att höra när onödiga prylar kommer till vettig nytta

Permalänk
Medlem

Vattenkylning

Det är det bästa alternativet, det finns helhetslösningar för alla komponenter, det blir ganska dyrt men det tycker jag att det är värt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av shaippen:

Vad syftar du på specifikt? FT02 planerar jag att använda inom snar framtid, jag hade uppskattat att få veta vilka problem du har med den.

Ok!

  1. Den är tyngre än du tror och har inga vettiga handtag alls. Rundade kanter gör den ännu svårare att ta grepp om.

  2. Det är meningen att kablar anslutna till moder-/expansionskort ska följa undersidan av galleranordningen ovantill och sedan gå ut ur ett litet hål längst bak på lådans ovansida, så att du sedan kan stänga locket och gömma undan kabelhärvan. Det är snyggt och ser prydligt ut, men riktigt bökigt att arbeta med om man faktiskt vill koppla in och ut saker ur den med jämna vardagsrum. Att lyckas trä i saker i hålet blir tilltagande svårare ju fler kablar det rör sig om, till föga förvåning.

  3. Relaterat till ovan är gallerlocket *väldigt* högljutt att ta bort/sätta dit; om någon sover i rummet bredvid vaknar de, utan tvivel. KLACK! Plåt som skallrar. Det är väl den enda komponenten i hela lådan som känns billig, förutom möjligtvis...

  4. MOLEX-kontakerna inuti lådan, specifikt dem till SATA hotplug-dockorna. De går sönder vid vanlig hantering.

  5. USB-anslutningarna i fronten på lådan är USB2.0; iochförsig inte förvånande med en modell som har några år på nacken. Mina gick även snabbt sönder, så tänker inte tala väl om kvalitén på dem.

  6. Power- och resetknapparna ligger helt flush med lådan (se ovan länk) och är väldigt lätta att stöta i av misstag (läs: kattfan).

  7. Medföljande fläktar är inte PWM. Jag kanske är kräsen men tycker att en låda av dess prisklass borde komma med ordentliga snurror, precis som NH-D14 borde. Mutter mutter.

  8. Vissa nätadaptrar med utåtliggande fläktgaller får inte plats i lådan utan att ta bort dess avsedda fläktfilter, vars clips inte kan tryckas i med adaptern monterad. Corsair AX850 får inte plats, Zalman whatchamacallit *fick* plats, men den hade sådant coil whine att jag returnerade den. Alternativet är väl att ta fram skruvmejseln och festa på bruten garanti.

  9. Väldigt trångt bakom moderkortet; om man vill dra kablarna där (vilket man självklart vill) så måste man anstränga sig och lägga dem fint intill varandra så det inte blir för tjockt. Sen kan likförbannat sidan fjädra lite när du vill stänga lådan igen.

Om min låda hade plötsligt gått sönder imorgon hade jag nog köpt en annan modell, ja. FT02an flyttar *fasansfulla* mängder luft när man väl vill. Själva unibody-kroppen av aluminium och stål är riktigt stadigt, så att gallret där underminerar känslan av kvalité är förargligt. Om man inte flyttar runt datorn särskilt ofta, och/eller inte kopplar i/ur saker ur moderkortet/expansionskort, så är det långt ifrån ett dåligt val.

Men ingen av deras andra modeller med vertikalt moderkortsfäste klickar riktigt för mig, heller;

  • FT03 blev en mATX och medför att jag måste byta ut lite allehanda komponenter; moderkort, gissningsvis PSU, enligt uppgift optisk läsare, etc. Den ser annars intressant ut, och det vore onekligen kul att ha ett litet kraftpaket istället för en herkules som FT02. Men den måste vara tyst, annars blir jag grinig. Recensionen här dämpar också min entusiasm något.

  • Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om RV03; det ser ut att vara en modernare variant av RV02, med mer plast, lägre prislapp, och höga ambitioner i alla riktningar så den inte blir riktigt bra på någon front. Anand om RV03.

  • TJ11 är för det första alldeles för stor, och sen var det ju grejen med den där gräsliga prislappen på mellan fem- och sextusen riksdaler.

Vet inte riktigt om det finns andra alternativ? Vertikalt fäste är jag helt såld på iallafall, rekommenderas kraftigt.

Permalänk
Medlem

Att hitta en lösning med datorn i ett annat rum är det bästa. Jag har en dator som funkar som htpc i varrdagsrummet. Grejen är att det är ett hopplock av överblivna delar så tyst är den inte. Borrade ett 40 mm hål i väggen så datorn kunde ställas i skrubben under trappen. Förlängde startknappen med lite kabel och en brytare från Kjelle. Dator startas från vardagsrummet och ljudet stannar under trappan. Perfekt.
Så mitt råd. Fundera på en lösning med datorn i ett avskilt utrymme. Flytta startknappen. Ha en extern dvd/blueray via usb.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Ryzen 5 3600 | Asus Prime X570-P| RTX 3070 TUF OC 8GB | Corsair Vengeance LPX 32 GB DDR4 3200 MHz | Corsair RM850W | Lian Li PC-O11 Dynamic EVO Vit | Fläktar 6 st be quiet! | LG 27" UltraGear 27GP83B | LG 55" TV OLED55B9PLA via AOC-HDMI 10m

Permalänk
Medlem

Kan rekomendera phantks cpu kylare, riktigt tyst och kall, dock så har jag så många fläktar i min dator så det låter inget surr, utan typ som en jet motor som sitter i min dator. Tack gode gud för fläkt kontroller.

Permalänk
Avstängd

Tyst dator är mycket enkelt.

Stora kylare, stora fläktar (ej under 120mm). Max en fläkt på 800rpm till t.ex. grafikkort. Rekommenderar ca 600rpm till resten. CPU klarar sig ofta passivt för min del så räcker det med att 2st 500rpm (mjukt monterade förstås) tar ut varmluften ut ur lådan. Använder aldrig insug fläkt.

Hårddiskar inne i scythe quiet drives och sedan på något mjukt (skumgummi fastsat med smältlim är ett tips), är de kopplade till chassit så går det åt skogen. 5400rpm hdd är att rekommendera, western digitals green power på 2TB är det tystaste som finns. SSD till system disk, speciellt om man har Vista, eftersom den läser och skriver på hårddisken rejält (dock snabbare SSD slitage också).

Bitumen in i lådan. Lådan måste bli tung för att äta upp vibrationer som man inte helt kan motverka. Undvik lådor som har stora öppningar, för ljud smiter ut där. Köp heller inte för små lådor.

Sedan så om man har datorn på parket... Lägg något mjukt emellan, och lägg även datorn under bordet..

Ingen tror att min dator är på, inte ens jag vet ibland om den är på. Och det skulle gå att byta till 4 kärnigt och till t.ex. hd6870 och fortfarande ha det tyst. Om man kan använda så rekommenderar jag Arctic Cooling S1 till grafikkort.

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Medlem

Beroende på vad du använder datorn till så kan ett ljudlöstsystem faktiskt funka. Jag satte ihop en guide i forumet till hur jag byggde en 100% ljudlös htpc. Den går så klart inte spela på men för film, surfning och vanligt kontorsarbete så är de inga problem. Faktum är att jag har faktiskt gjort tester där jag maxat CPU:n i 24h. Allt finns med i guiden med värden på tempen i idle å max osv..

Kan ju kanske vara ett alternativ om man inte är ute efter en spelrigg.
http://www.sweclockers.com/forum/140-guider/1132018-guide-lju...

Visa signatur

🎮 ASUS RTX 3080 STRIX • i7-13700K • Define 7 • ASUS B660-PLUS D4 ⌨ 64GB DDR4 3600MHZ 💿 4TB NVMe
🖥️ Acer Predator 43" CG437KP 120hz 🖥️ 2 x LG 43" 43UN700

📹 Mitt skrivbord 🎬 Mitt biorum

Permalänk

SPCR!

Mitt råd är som många här redan har sagt!

Kör på ett dämpat chassi från Fractal Design, men köp dessutom några underbart tysta fläktar från Sharkoon.

Deras "silent Eagle" 120mm 1000rpm och 140mm är tydligen jädra underskattade här i Sverige, varför vet jag inte?

Jag har många "Sharkoon" här hemma, och de måste vara bland de tystaste och bästa fläktar jag någonsin har testat i mitt 40+ åriga liv.

Väl mött & Mvh

Permalänk
Avstängd
Skrivet av RawXcellence:

Mitt råd är som många här redan har sagt!

Kör på ett dämpat chassi från Fractal Design, men köp dessutom några underbart tysta fläktar frå Sharkoon.

Deras "silent Eagle" 120mm 1000rpm och 140mm är tydligen jädra underskattade här i Sverige, varför vet jag inte?

Jag har många "Sharkoon" här hemma, och de måste vara bland de tystaste och bästa fläktar jag någonsin har testat i mitt 40+ åriga liv.

Väl mött & Mvh

1000rpm är inte tyst oavsett design eftersom redan 800rpm är hörbart. De enda tysta fläktarna ligger på 500rpm, som de 2 Scythe Slipstream jag använder som utsug på chassit. 600rpm har jag till grafikkortet och det är också fantastiskt bra, igen Scythe Slipstream fast denna körs med Zalman resistor, är normalt på 12000rpm vilket verkligen inte är tyst.

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Medlem

Kan bara säga att när jag köpte chassi senast så var jag ute efter ett tystare chassi än jag är van med och köpte helt rätt. Köpte ett fractal design r3 för ca 1,5 år sedan och jag kan säga att jag har 5 st hårddiskar i min dator som låter en hel del. har stört mig på dom som fan faktiskt eftersom jag har datorn i TV-rummet, men efter att jag bytte låda till Define R3 så stör jag mig inte alls. Den är riktigt bra ljuddämpande och jag kör också förrutom 5st hårddiskar ett Radeon 5770, kanske inte det värsta som välden har at erbjuda idag, men ändå. Jag märker ENORM skillnad, nu hör jag inte ens datorn jämfört med förut. KÖP Define serien, men nu finns det väl nyare, men R3 var änså en HIT för mig.

Visa signatur

Mac mini 2018 with external GPU over Thundelbolt 3 - Radeon RX580

Permalänk
Skrivet av Kaleid:

1000rpm är inte tyst oavsett design eftersom redan 800rpm är hörbart. De enda tysta fläktarna ligger på 500rpm, som de 2 Scythe Slipstream jag använder som utsug på chassit. 600rpm har jag till grafikkortet och det är också fantastiskt bra, igen Scythe Slipstream fast denna körs med Zalman resistor, är normalt på 12000rpm vilket verkligen inte är tyst.

Jo förvisso är det väl så generellt!

Men!? har du själv testat dessa fläktar som jag nyss nämnde?

Redan tysta 1000rpm'are som skyfflar bra med luft vid 1000 rpm kan väl bli ännu mer tysta med någon form av rheostat - eller hur?

Speciellt om de fortfarande skyfflar bra med luft då.

Dessa Sharkoon runt 900rpm är faktiskt helt okey IMHO och av egen erfarenhet.

http://www.bit-tech.net/hardware/cooling/2009/09/28/what-s-th...

Inlägg av länk och utfyllnad av text.
Permalänk
Skrivet av Zorael:

Ok!

  1. Den är tyngre än du tror och har inga vettiga handtag alls. Rundade kanter gör den ännu svårare att ta grepp om.

  2. Det är meningen att kablar anslutna till moder-/expansionskort ska följa undersidan av galleranordningen ovantill och sedan gå ut ur ett litet hål längst bak på lådans ovansida, så att du sedan kan stänga locket och gömma undan kabelhärvan. Det är snyggt och ser prydligt ut, men riktigt bökigt att arbeta med om man faktiskt vill koppla in och ut saker ur den med jämna vardagsrum. Att lyckas trä i saker i hålet blir tilltagande svårare ju fler kablar det rör sig om, till föga förvåning.

  3. Relaterat till ovan är gallerlocket *väldigt* högljutt att ta bort/sätta dit; om någon sover i rummet bredvid vaknar de, utan tvivel. KLACK! Plåt som skallrar. Det är väl den enda komponenten i hela lådan som känns billig, förutom möjligtvis...

  4. MOLEX-kontakerna inuti lådan, specifikt dem till SATA hotplug-dockorna. De går sönder vid vanlig hantering.

  5. USB-anslutningarna i fronten på lådan är USB2.0; iochförsig inte förvånande med en modell som har några år på nacken. Mina gick även snabbt sönder, så tänker inte tala väl om kvalitén på dem.

  6. Power- och resetknapparna ligger helt flush med lådan (se ovan länk) och är väldigt lätta att stöta i av misstag (läs: kattfan).

  7. Medföljande fläktar är inte PWM. Jag kanske är kräsen men tycker att en låda av dess prisklass borde komma med ordentliga snurror, precis som NH-D14 borde. Mutter mutter.

  8. Vissa nätadaptrar med utåtliggande fläktgaller får inte plats i lådan utan att ta bort dess avsedda fläktfilter, vars clips inte kan tryckas i med adaptern monterad. Corsair AX850 får inte plats, Zalman whatchamacallit *fick* plats, men den hade sådant coil whine att jag returnerade den. Alternativet är väl att ta fram skruvmejseln och festa på bruten garanti.

  9. Väldigt trångt bakom moderkortet; om man vill dra kablarna där (vilket man självklart vill) så måste man anstränga sig och lägga dem fint intill varandra så det inte blir för tjockt. Sen kan likförbannat sidan fjädra lite när du vill stänga lådan igen.

Vet inte riktigt om det finns andra alternativ? Vertikalt fäste är jag helt såld på iallafall, rekommenderas kraftigt.

Lådan är ganska tung men inte särskillt stor, djup visserligen men inte så hög och inte bredare än andra chassin i samma klass.

Själva poängen med stationärt är ändå att den ska stå där den står, behöver man flytta på den nån gång tycker jag inte att de rundade kanterna ställer till några problem. Brukar lyfta min med sidan mot bröstet och en hand runt varje böj i nedre fram och bakkant, den väger lite grann men det går.

Håller med dig ang locket, de kunde gjort nåt lite smidigare, typ metallpiggar ner i gummibussningar, el magneter eller nåt annat som inte låter så förfärligt.

USB 3.0 för frontpanel fanns inte vid lanseringen, Silverstone har dock släppt ett USB 3.0 kit i efterhand. kolla på Inet.se > chassin > tillbehör > Silverstone.

SATA Hotplug grejerna är värdelösa, det var det första jag slet ut.

Lådan känns inte optimal att ha på golvet, har dock själv kommit åt knapparna några gånger när jag lutat mig mot den av misstag. Annars gillar jag knapparna starkt, känns väldigt gedigna och lyxiga.

Även om fläktarna var PWM så har många moderkort inte 1+3 PWM fläktanslutningar. Hade hellre sett en bättre fläktkontroller som kunde reglera ett större intervall. Maxhastigheten är väldigt overkill och lär inte behövas utom för extremt kraftiga system med 3 eller fler grafikkort. Jag har själv en Scythe Kaze Master Pro som jag reglerar ner fläktarna till 360-400 rpm med. Lägre än så så startar de inte av sig självt när datorn startar.

Har inte stött på några kompatibilitetsproblem med nätaggregat. Jag kör ett HX750 dock med bortkapat fläktgaller och utbytt fläkt.

Lite pill är det att få till kabeldragningen men är man noggrann och buntar fast allting så funkar det fint.

Man får komma ihåg att få chassin är perfekta direkt från fabrik, däremot går många att modda / finslipa, Silverstone FT02 är inte perfekt men med några mindre tweaks blir det ett stadigt bygge som går att få riktigt tyst.

Permalänk
Medlem

Jag tänker inte skriva någon lång checklista, men jag vill ändå slå ett slag för den nya FD Define R4. Jämfört med alla andra datorer jag har stött på, dock ej entusiastdatorer, så har min gamla häck varit tystare. När jag nu nyligen köpte nytt och skaffade ett R4 så sjönk ljudnivån ytterligare. Det känns som ett bra chassi i övrigt också, så stor tumme upp från min sida.

Tom. med fläktarna på 12 V är datorn relativt tyst. På 7 V är den mycket tyst. Dock inte ljudlös, men det måste jag erkänna att jag inte begriper vitsen att sträva efter.

Permalänk
Medlem

Till och börja med; det finns inga genvägar till det perfekta ljudet Det kommer att kräva både pengar och en massa tid och arbete. Hur mycket beror självklart på hur låg ljudnivå du vill uppnå.

Chassi: Något jag lärt mig över åren som en inbiten PC-ljuddämpar-freak är att det är kontraproduktivt att försöka ljuddämpa ett chassi eftersom värmen ökar. Visst går det någorlunda om du bygger avancerade luftkanaler över diverse komponenter men enligt min erfarenhet så uppnår man en lägre ljudnivå genom att bara plocka av sidan på chassit och köra cabbe. Om du kan leva med ett öppet chassi så är det klart bäst för ljudnivån och tillåter dig dessutom att i princip välja vilket chassi du vill. Jag kör så och har ställt den öppna sidan 5-10cm ifrån en vägg för att "gömma" den. Välj annars ett chassi med så mycket hål i som möjligt.

Kylning CPU & GPU: Glöm allt som heter vattenkylning. Det finns idag inga vattenkylda lösningar som är speciellt tysta enligt min mening. Vattenpumparna låter för mycket. Du ska också undvika out-of-the-box lösningar på färdiga produkter som grafikkort eftersom 9 av 10 inte är tysta nog. Välj vilken CPU och grafikkort du vill. Sedan så ska du köpa den bästa kylaren till vardera. Det kan vara svårt eftersom tester på nätet kör oftast kylarna med sina egna fläktar som går på olika hastighet och därför producerar olika ljudnivå. Ett tips är att kolla tester på silentpcreview.com eftersom dom alltid plockar av den medföljande fläkten och kör med en referensfläkt. En tumregel är att ju större kylfläns, desto bättre kylförmåga. Just idag så skulle jag säga att de bästa kylflänsarna är:
CPU: NOCTUA NH-D14
GPU: ARCTIC COOLING ACCELERO XTREME PLUS II (Eventuellt kanske du får köpa till en adapter för att passa ditt grafikkort)

Fläktarna på GPU-kylaren tycker många är tysta nog men inte jag så jag plockade bort dom och ersatte med 2st 120mm fläktar. Vad gäller märke på 120mm fläktar så skulle jag inte bry mig så mycket om det. Visst är det en liten, liten skillnad mellan olika märken men det som spelar mest roll är vilken hastighet (rpm) dom körs på. Eftersom ingen 120mm fläkt finns att köpa som snurrar långsammare än 800rpm på 12v så måste du själv reglera ner hastigheten. Detta gäller även fläktarna för CPU-kylaren. Moderkortets inbyggda funktion duger inte för detta. Använd istället ett program som heter Speedfan. Beroende på ditt moderkort så brukar man kunna styra mellan 1-4 fläktar genom Speedfan. Du behöver kunna styra minst 3 fläktar så eventuellt kanske du får byta moderkort.

Sätt 2st 120mm fläktar på grafikkortet och en på CPUn. Kör du med Noctua-flänsen så kan du behålla en av fläktarna som följer med. Ta bort den andra för den behövs inte oavsett vilken CPU du har så länge du inte överklockar. I Speedfan så ställer du sedan in temperaturkurvor som ska styra fläktarnas hastighet (rpm) vid olika temperaturer.

HDD: Detta är den i särklass svåraste punkten att tysta ned om du behöver mycket diskutrymme. Till och börja med rekommenderar jag en SSD att köra OS:et på. Om du klarar dig med bara en sådan så är det kanon men troligtvis behöver du en lagringsdisk också. Här finns lite olika alternativ:
* Köp en NAS och dra en nätverkskabel till en annan plats som du inte hör.
* Köp en extern hårddisk och dra en 5m lång USB-kabel till en annan plats.
* Köp en 2.5 tums hårddisk och sätt den i en kylare (t.ex. SCYTHE HIMURO). Lägg denna på en skumdyna för att undvika vibrationer.
* Gör som jag; bygg en stor låda (lika stor som mitt chassi Antec P182) av tjocka MDF-skivor som du sedan ljuddämpar rejält åt alla håll förutom golvet. Sedan bygger du en kylkanal där 2st 120mm fläktar på 500rpm driver förbi luften till hårddiskarna. Glöm inte att hänga upp både hårddiskar och fläktar i elastiska gummiband för att undvika vibrationer. Sedan får du även köpa förlängning av ström och SATA -kablar för att de ska räcka till lådan.

Edit: Höll på att glömma nätdelen.
PSU: Idag finns det ruskigt tysta nätagg att köpa om du inte förbrukar så mycket ström (t.ex. kör med 4st top-of-the-line grafikkort). Du får dock vara beredd på att gå upp lite i prisklass för att komma åt dessa. 1000-2000kr för ett 500-800W är rimligt i dagsläget. Jag själv kör med ett lite äldre agg Antec CP-850 (Passar dock inte i alla chassin pga av den större storleken). Läs tester på silentpcreview.com om du vill kolla alternativ.

Följer du detta så kan du ha en top-of-the-line dator som ändå är knäpptyst. Min egen dator är t.ex. tystare än min LCD-skärm (ja dessa låter också).

Permalänk

Jag vet att jag kommer få skit eftersom detta är ett PC forum men jag köpte en Imac enbart för att surfa med, har en Gamer PC på sidan om som jag använder till spelande. Imacen är iaf knäpptyst och det är grymt skönt med en riktigt tyst dator som man bara gör det vardagliga med. Det var faktiskt en av huvudanledningarna till att jag överhuvudtaget övervägde att skaffa Mac, annars hade jag nog valt en PC igen. Visst det finns säkert lösningar för att få en så gott som tyst PC, problemet brukar vara nätaggen som alltid låter för mycket.

Visa signatur

Arbetsdator: Imac 27" Core I3@3,2 Ghz, 1TB HDD. Backup: Scaleo home server 2205 2+2TB
GamerPC: Core i7 2,8 Ghz, 6GB DDR3, Geforce 2x680 Sli, 128GB Samsung 830 SSD, Corsair 750W nätagg, W7 Ultimate.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av BerraJobb:

Jag vet att jag kommer få skit eftersom detta är ett PC forum men jag köpte en Imac enbart för att surfa med, har en Gamer PC på sidan om som jag använder till spelande. Imacen är iaf knäpptyst och det är grymt skönt med en riktigt tyst dator som man bara gör det vardagliga med. Det var faktiskt en av huvudanledningarna till att jag överhuvudtaget övervägde att skaffa Mac, annars hade jag nog valt en PC igen. Visst det finns säkert lösningar för att få en så gott som tyst PC, problemet brukar vara nätaggen som alltid låter för mycket.

Jag har kört med passivkylda nätagg i nästan 10år, de funkar fint, det enda man behöver göra är att köpa ett sånt.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Så jävla irriterande, har passivt moderkort med processor, passiv nätagg, SSD och ingen fläkt. Datorn är knäpptyst.

Men Asus E35M1 Deluxe pallar inte full HD med mycket rörelse, surfa med flash blir bara jobbigare och jobbigare ...

Permalänk
Medlem
Skrivet av qstoffe:

Kylning CPU & GPU: Glöm allt som heter vattenkylning. Det finns idag inga vattenkylda lösningar som är speciellt tysta enligt min mening. Vattenpumparna låter för mycket. Du ska också undvika out-of-the-box lösningar på färdiga produkter som grafikkort eftersom 9 av 10 inte är tysta nog. Välj vilken CPU och grafikkort du vill. Sedan så ska du köpa den bästa kylaren till vardera. Det kan vara svårt eftersom tester på nätet kör oftast kylarna med sina egna fläktar som går på olika hastighet och därför producerar olika ljudnivå. *Snipp!*

Det absolut dummaste jag läst på länge! Stoffe, kom hem till mig och lyssna på pumpen i min reserator, om du kan höra fanskapet (enkelblindat test) kommer jag dricka upp kylvätskan! Man kanske ska akta sig för att ställa reseratorn på en resonanslåda (pun-in-ten-did) men jag har den på skrivbordet och kan tala om att den inte låter ett smack och överröstas av hårddiskarna inne i burken (som man får anstränga sig för att höra) och nätaggsfläkten.

Jag vet inte hur det är med "paketlösningarna" för vattenkylning, men att plocka ihop ett eget vattenkylningskit från diverse nätbutiker är enkelt, kostar 2-3 tusen spänn och de håller länge. Mitt nuvarande kylsystem kyler min rigg passivt (se signatur) och har gjort det sedan 2004, det enda jag bytt är kylmediet (2 ggr) samt CPU och GPU kylare när jag uppgraderat datorn, dock inte varje gång...

Visa signatur

Dator 1. MSI Z370 GAMING PRO CARBON, Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB, Gigabyte AORUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB, Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance, passivt vattenkyld.

Dator 2. MK MSI X79A-GD45, Intel i7-3820 @ 4,0 GHz, EVGA 980Ti med vattenblock, 16 Gig DDR3, vattenkyld

Specialskärm: ~124 tum 3840 X 1080, 178° FOV (2 x BenQ 1070+)

Permalänk
Skrivet av qstoffe:

HDD: Detta är den i särklass svåraste punkten att tysta ned om du behöver mycket diskutrymme. Till och börja med rekommenderar jag en SSD att köra OS:et på. Om du klarar dig med bara en sådan så är det kanon men troligtvis behöver du en lagringsdisk också. Här finns lite olika alternativ:
* Köp en NAS och dra en nätverkskabel till en annan plats som du inte hör.
* Köp en extern hårddisk och dra en 5m lång USB-kabel till en annan plats.
* Köp en 2.5 tums hårddisk och sätt den i en kylare (t.ex. SCYTHE HIMURO). Lägg denna på en skumdyna för att undvika vibrationer.
* Gör som jag; bygg en stor låda (lika stor som mitt chassi Antec P182) av tjocka MDF-skivor som du sedan ljuddämpar rejält åt alla håll förutom golvet. Sedan bygger du en kylkanal där 2st 120mm fläktar på 500rpm driver förbi luften till hårddiskarna. Glöm inte att hänga upp både hårddiskar och fläktar i elastiska gummiband för att undvika vibrationer. Sedan får du även köpa förlängning av ström och SATA -kablar för att de ska räcka till lådan.

Jag har en 2 GB Samsung EcoGreen F4 som lagringsdisk. Det är helt knäpptyst så vitt jag kan avgöra, men jag har inte testat den i en fläktlös dator.

Visa signatur

Asus Rampage II Extreme LGA1366, Xenon X5672@3,8GHz, Thermalright Ultra-120 Extreme med 2x Noctua NF-P12, Corsair Vengeance 1600MHz CL9 6x4GB, Palit Geforce GTX 1060 6GB, Asus Xonar Essence STX, Corsair AX1200W, Cooler Master Silencio 650, Qpad MK-80, Mionix Naos 5000, 28 tum GIGABYTE M28U 3840x2160.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZAIZAI:

Det absolut dummaste jag läst på länge! Stoffe, kom hem till mig och lyssna på pumpen i min reserator, om du kan höra fanskapet (enkelblindat test) kommer jag dricka upp kylvätskan!

Jag har hört på Zalmans Reserator och den överröstar en 120mm @ 500rpm (har testat) vilket är för mycket för mig. Dessutom är kylningen inte speciellt imponerande jämfört dom värsta luftkylarna. Men för "gemene man" ger säkert Zalman Reserator en ganska tyst upplevelse som dessutom inte kräver så mycket arbete och pengar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddan1000:

Jag har en 2 GB Samsung EcoGreen F4 som lagringsdisk. Det är helt knäpptyst så vitt jag kan avgöra, men jag har inte testat den i en fläktlös dator.

Jag har 2st av dessa med!
Edit: Ursäkta jag misstog mig. Jag har 2st WD Caviar Green 2TB WD20EADS ( som för övrigt är något tystare )

Dom lät lite för mycket för mitt öra men i min ljuddämpade hdd-låda så låter dom minimalt

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZAIZAI:

Det absolut dummaste jag läst på länge! Stoffe, kom hem till mig och lyssna på pumpen i min reserator, om du kan höra fanskapet (enkelblindat test) kommer jag dricka upp kylvätskan! Man kanske ska akta sig för att ställa reseratorn på en resonanslåda (pun-in-ten-did) men jag har den på skrivbordet och kan tala om att den inte låter ett smack och överröstas av hårddiskarna inne i burken (som man får anstränga sig för att höra) och nätaggsfläkten.

Håller med om att Qstoffes påstående inte var helt korrekt, men person har en poäng med att pumpen i många fall skapar ett jobbigt oljud som är svår att få bukt med. Jag har tex använt XSPC x20 750 och Phoybas 2.2 i mitt vattensystem och har faktiskt efter ett tag börjat störa mig fruktansvärt mycket på det minimala surrljudet som pumparna ger ifrån sig. Samtidigt är ACCELEROs och Noctuas lösningar som qstoffe tipsar betydligt sämre än en egenbyggd vattenlopp. Har haft ACCELERO på ett 5970 (se galleri för tester) och ljudbilden som den kylaren ger ifrån sig är fruktansväd om man jämförd med ett vattenkylt grafikkort. Jag har även ägt två kylare från Noctua och de skapar en ljudbild som är betydligt mer högljud än den som finns med en vattenlopp

Skrivet av qstoffe:

T
Edit: Höll på att glömma nätdelen.
PSU: Idag finns det ruskigt tysta nätagg att köpa om du inte förbrukar så mycket ström (t.ex. kör med 4st top-of-the-line grafikkort). Du får dock vara beredd på att gå upp lite i prisklass för att komma åt dessa. 1000-2000kr för ett 500-800W är rimligt i dagsläget. Jag själv kör med ett lite äldre agg ...

Följer du detta så kan du ha en top-of-the-line dator som ändå är knäpptyst. Min egen dator är t.ex. tystare än min LCD-skärm (ja dessa låter också).

När man väl har byggt sig ett system som låter väldigt lite så är det verkligen irriterande att märka av psu;n och det surrande ljudet som LCD-skärmarna skapar. Så merkostnaden för ett tystsystem är oftast väldigt mycket högre än vad man själv

Visa signatur

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Permalänk

Lägg inte mycket energi på ljuddämpning osv. Ju mindre luftflöde du har i lådan, desto mer behöver fläktarna på processorn och grafikkortet snurra.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Inaktiv

hur och varför?

Permalänk
Medlem
Skrivet av qstoffe:

Jag har hört på Zalmans Reserator och den överröstar en 120mm @ 500rpm (har testat) vilket är för mycket för mig. Dessutom är kylningen inte speciellt imponerande jämfört dom värsta luftkylarna. Men för "gemene man" ger säkert Zalman Reserator en ganska tyst upplevelse som dessutom inte kräver så mycket arbete och pengar.

Ok, jag tror dig men då kanske man skall fundera på vad det är som låter. Kavitation eller resonans, för att höra min reserator så måste man lägga örat emot den. Man kan höra ett klart rasslande ljud när det är mycket luft i systemet men det försvinner om reseratorn står "rätt", alltså ovanför riggen eller första komponent som kyls.

Ställer jag "tornet" i fönstret så kan man höra pumpen i hela lägenheten, vilket inte hade varit så illa för en 5 Ws högtalare men som jag kan hålla med om skulle vara störande för en 5 Ws pump.

Värsta luftkylarna presterar bra, till vilket pris i form av ljud? När jag kör folding@home är temperaturen på CPU runt 55 grader (samtliga kärnor 100%) och då är den överklockad till 4 GHz samt sitter i serie med mitt GTX 680, jag skulle villja se en passiv kylfläns som klarar det utan att knäcka moderkortet...

Ok, kanske vattenkylning inte är första valet för den normalbegåvade hemmasnickraren, men för de som brukar hänga på Sweklockers så torde det inte kräva allt för mycket tankearbete för att få det tyst och läckagefritt...

Visa signatur

Dator 1. MSI Z370 GAMING PRO CARBON, Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB, Gigabyte AORUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB, Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance, passivt vattenkyld.

Dator 2. MK MSI X79A-GD45, Intel i7-3820 @ 4,0 GHz, EVGA 980Ti med vattenblock, 16 Gig DDR3, vattenkyld

Specialskärm: ~124 tum 3840 X 1080, 178° FOV (2 x BenQ 1070+)