Permalänk

Guide till tyst flödesmätare

Bakgrund:
Ni som provat att ha en flödesmätare i lopen vet nog att dom kan låta en del och att dom även medför ett visst vattenmotstånd. Digmesa ”FHKC 5.6mm” som jag köpte från Coolingstuff var verkligen inte tyst. Det riktigt smattrade om den så jag var säkert på att den skulle gå sönder. Jag trodde att vingarna på impellern på något vis gick i mot huset men mätningar med skjutmått visade att det var helt omöjligt så vad kunde det vara?

Orsak:
Det visade sig att det är ett glapp mellan stålaxel och impeller ~0.2mm. I glappet fanns det luft som inte kunde ta sig ut. Det gjorde att impellern fritt kunde ligga och slå mot axeln. Axeln förde sedan vibrationerna ut till huset.

Åtgärd:
Ersätt luften med vatten
* Montera isär flödesmätaren
* Håll impellern med hålet uppåt
* Fyll hålet med destillerat vatten (en flaska med pip underlättar)
* Sänk ned ”huset med axeln” över impellern
* Montera på locket underifrån
* Luta flödesmätaren något så att nipplarna pekar uppåt
* Fyll flödesmätaren med destillerat vatten
* Plugga den tills du är redo att montera

Resultat:
Nästan helt tyst flödesmätare

I samma veva monterade jag även små slangstumpar som fyllde ut hålrummet mellan nipplarna och botten på anslutningsgängorna. Gängorna är nämligen mycket längre i flödesmätaren än på nipplarna. Jag tog en bit tryckluftslang som jag sedan ”svarvade” ner med hjälp an en borrmaskin och en platt fil. Det kan ev. också ha påverkat ljudet eftersom det minskar turbulensen.

Digmesa ”FHKC 5.6mm” hus och impeller:

Jag är övertygad om att det här fungera på alla flödesmätare som bygger på Digmesa t.ex. Digmesa FHKUC 70 kabel, Aquacomputer Flow sensor 'high flow' och ev. andra flödesmätare också.

Visa signatur

4770k@4.2 | 16GB | RTX 2060S | PSU 760W