Småproblem i ett w2k8-nätverk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Apr 2005

Småproblem i ett w2k8-nätverk

Vi har några störande småproblem i ett nätverk som styrs av Windows 2008-server.

Varför kan klienter ignorera vissa GPO-regler medan andra regler anammas, samtidigt anammar andra klienter samtliga regler?
Hur kommer det sig att två skrivare utav ett tiotal är märkbart långsammare trots samma förutsättningar förutom tillverkare?

Nätverket är enkelt uppbyggt av följande:

Server 1: Windows 2008 R2 - Fil-, skrivar- och applikationsserver.
Server 2: Windows 2008 - Domänkontrollant och hanterar AD
Server 3: Ubuntu Server - HTTP-server och kameraövervakning
Ett antal klienter (Windows 7 x86/64 samt någon enstaka XP-, och Linux-dator) är sedan utspridda på 5 olika anläggningar och pratar med servern via VPN-tunnlar och fibernät (100/100).
VPN-historian består av VPN-routrar från Netgear (FVS338 samt FVS318G) och ska med tiden ersättas med ett intranät istället.

Inga större problem där men på ena anläggningen vill inte klienterna vara med. Några av GPO-reglerna ignoreras av klienterna och de GPO-styrda skrivarna tar lång tid på sig att reagera.
T.ex så tar de nämnda klienterna inte upp en regel om att skärmsläckarna ska gå igång efter 10 minuter och användarna kan låsa klienterna trots att det inte ska gå. Dessa regler funkar utmärkt på alla andra klienter. Men regler såsom att Windows ska vara låst i klassiskt läge och alla mappningar av nätverksenheter/genvägar funkar utmärkt.
Dessa klienter är de enda som kör med 64 bitarsversionen av Windows 7.

Sen till skrivarna då som av någon anledning är långsammare än 56k-modem.
Öppnar jag ett valfritt dokument, oavsett storlek, på en av dessa klienter och väljer att skriva ut så låser sig datorn en liten stund. De klassiska "Svarar inte"-rubrikerna dyker upp och klienten blir obrukbar för en stund tills skrivarna börjat skriva ut. Givetvis handlar det inte om flera minuter men dessa 15-20 sekunder blir till en evighet för både kunder och receptionister. På övriga anläggningar har vi inga sådana fördröjningar alls trots att en av anläggningarna kör med ADSL just nu.
Här handlar det om två HP Laserjet 3525n som är anslutna via nätverket. Övriga skrivare som finns på nätverket är från Xerox, OKI och Dell.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
at home
Registrerad
Mar 2004

Finns det någon gemensam nämnare för de klienter som inte tillämpar vissa policys? Kör gpresult på dessa klienter och se vilka policys det är som inte slår och varför.

Asus P8P67 Pro | Core i7 2600 | Sapphire Radeon R9 290 | A-DATA SSD 510

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mariestad
Registrerad
Nov 2006

Hmm låter konstigt. Skulle kunna vara ett DNS relaterat fel, då brukar man kunna få dessa fenomen

Server|2st Xeon E5620 2.4Ghz|Intel S5520HCR|48GB DDR3|150GBx2 RAID1 WD VelociRaptor | 18TB RAID6 |9280-24ie
Laptop
Lenovo T430, i7-3520 | 16GB RAM | 2x 512GB SSD | Nvidia 5400M
MacBook Air - Mid 2013

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Apr 2005

Har lusläst resultaten från gpresult (identiska) och slängt ut datorerna från domänen och plockat in dem igen. Fortfarande samma problem.
Vi har nu två nya klienter i domänen där även dessa har Windows 7 64 bitar och exakt samma problem dyker upp med dessa. Stoppar jag däremot in datorer med Windows 7 x86 eller Windows XP i domänen så hänger de snällt på och följer alla regler.
Det är främst skärmsläckarproblemet samt låsningen av datorerna som är problemet då vi har två klienter som en förening också har tillgång till, dock under begränsad behörighet, men eftersom att skärmsläckaren inte följer tidsreglerna så lånar de bara konton från våran personal då ingen på företaget klarar av att logga ut själv utan lämnar bara klienterna igång.

På datorerna som allting funkar smärtfritt på så används winexit.scr-knepet för att tvinga utloggning efter 10 minuters inaktivitet, och det funkar bra. Men på just dessa 64-bitarsmaskinerna så slocknar skärmen efter några minuter och datorn är istället låst. Datorerna får inte stå låsta då programmen fortfarande rullar på trots att ingen använder datorn. Det orsakar problem med bokföringen (Visma SPCS) då det är licensstyrt av servern och tillåter bara att ett visst antal klienter är igång samtidigt. Detta antal räknas per startad process och har 10 användare loggat in och startat Visma och sedan bara låst datorn så har 10 licenser förbrukats.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mariestad
Registrerad
Nov 2006

Server|2st Xeon E5620 2.4Ghz|Intel S5520HCR|48GB DDR3|150GBx2 RAID1 WD VelociRaptor | 18TB RAID6 |9280-24ie
Laptop
Lenovo T430, i7-3520 | 16GB RAM | 2x 512GB SSD | Nvidia 5400M
MacBook Air - Mid 2013

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011

Kontrollera i energialternativen på de krånglande maskinerna, speciellt de som styr skärmsläckaren. De kan vara inställda på "ingen" som skärmsläckare, samtidigt bockrutan för krav av lösenord vid aktivitet är ibockad, samt att skärmsläckaren (som skall vara avstängd) slår på efter 10 min.
Har sett problem med detta hos några kunder, dock inte att det krockat med GPO:er.

Om det är som ovan beskrivet. Testa att ställa timern till 0 minuter.