CPU-Z visar fel Vcore i jämfört med BIOS

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Palaven
Registrerad
Apr 2012

CPU-Z visar fel Vcore i jämfört med BIOS

Har en i5-2500k som jag klockat upp till 4,2Ghz @ 1.240 Vcore, detta ställde jag in via BIOS.
När jag testar stabilitet i prime och öppnar upp den senaste verisionen av CPU-Z så visar den att jag har en Vcore på endast ~1.060, vilket låter lågt för en 4,4Ghz klock. När jag går i idle så visar den ~1.050

Är det fel på CPU-Z som inte samsas med mitt moderkort eller liknande? Finns det något annat program att kolla Vcore i eller går det att fixa så den visar rätt i CPU-Z?

CPU-Z validation

Jag laddade också ner 32-bits verisionen men fick samma resultat.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
192.168.0.1
Registrerad
Feb 2003

Satte du vcore manuellt på 1.240? Och vad har du för LLC (load line calibration) nivå?
Din spänning ska sjunka under load förutsatt att du inte pillat/ändrat på en massa saker i BIOS, huvudsakligen LLC.
Även under idle kan spänningen sjunka en del. Du säger i princip till BIOS att du vill att BIOS ska mata ut 1.240 volt till processorn. Men i verkligheten så försvinner en del. Och så har det alltid fungerat

.:. 101218 - Mitt allt .:.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Palaven
Registrerad
Apr 2012
Skrivet av XrOo:

Satte du vcore manuellt på 1.240? Och vad har du för LLC (load line calibration) nivå?
Din spänning ska sjunka under load förutsatt att du inte pillat/ändrat på en massa saker i BIOS, huvudsakligen LLC.
Även under idle kan spänningen sjunka en del. Du säger i princip till BIOS att du vill att BIOS ska mata ut 1.240 volt till processorn. Men i verkligheten så försvinner en del. Och så har det alltid fungerat

Det enda jag rört i BIOS är core frequency och core voltage, inget annat. LLC ligger på antingen diabled eller auto.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
192.168.0.1
Registrerad
Feb 2003
Skrivet av ^fel:

Det enda jag rört i BIOS är core frequency och core voltage, inget annat. LLC ligger på antingen diabled eller auto.

Okej Då är det därför. Processorer läcker olika mycket/lite spänning och sen utan LLC så får du just VDrop.
Det du kan göra är att justera LLC nivån till 2 och se om det gör saken bättre. Det du vill uppnå är är att spänningen hamnar så nära och exakt det värde du ställt in som möjligt. CPU-Z fungerar bra att se spänningen med.

.:. 101218 - Mitt allt .:.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hemma
Registrerad
Okt 2005

det du ställer in i bios är ett önskat värde.
moderkortet gör sitt bästa för att uppnå det.

cpu-z rapporterar sedan den faktiska spänningen som blir.

| HAF932 | Xeon X5675 @ 4 GHz | ASUS P6T Deluxe V2 | 18 GB @ 1391 MHz | R9 290X | O2 + ODAC | Samsung 850 500 GB + 2x WD Black 640 GB @ raid 0 + 2x Samsung 500 GB @ raid 0 | Win10 Pro 64-bit |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Södertälje
Registrerad
Aug 2007

CPU-Z visare fel på vissa moderkort. Kolla vad det strår i Coretemp.

CPU: i7 3770k@4,50Ghz MB Z77X-D3H RAM: 16GB@2133mhz (10-12-11-27 2T)
GPU: 980Ti@1404,8 HDD: 4x AData SP900 128GB in 2st, 2x Raid-0 16K. 1x Crucial M500 480GB. PSU: FD-PSU-TS2B-800W. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Via to Z-2300 for VOIP. http://valid.x86.fr/nf1u3d http://www.techpowerup.com/gpuz/details.php?id=wa9bw

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Söderhamn
Registrerad
Mar 2004

Vad spelar det för roll vad cpuz visar så länge systemet är stabilt?

[EVGA P55 FTW] [i5 750 @ 4.2GHZ] [HyperX @1680 16GB 9-9-9-24] [HD6970 Xfire 1010/1475] [AX1200] [Samsung 830 256GB] [Lian-Li A71FB] [XSPC RX480, Cooltek Maxistream 360, Laing D5, Dtek Fuzion V1, Maze4 + Maze5]
Projektlogg Prestanda HTPC

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skövde
Registrerad
Feb 2010

kolla även så det inte är bara att den klockar ner när du inte har någon belastning

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Palaven
Registrerad
Apr 2012
Skrivet av XrOo:

Okej Då är det därför. Processorer läcker olika mycket/lite spänning och sen utan LLC så får du just VDrop.
Det du kan göra är att justera LLC nivån till 2 och se om det gör saken bättre. Det du vill uppnå är är att spänningen hamnar så nära och exakt det värde du ställt in som möjligt. CPU-Z fungerar bra att se spänningen med.

Det ända jag vill är att datorn ska hålla en stadig klock med så låg Vcore som möjligt. Och eftersom moderkortet verkar hålla den nere. Så ska jag inte ändra om någonting?

Skrivet av Waste:

Vad spelar det för roll vad cpuz visar så länge systemet är stabilt?

Det har du rätt i. Men 1.060 låter väldigt lite för en 4,2 klock. Även HWMonitor visade samma sak.

Skrivet av Kvistarn:

kolla även så det inte är bara att den klockar ner när du inte har någon belastning

Hade Prime och CPU-Z uppe samtidigt. Den höll sig på 4,2Ghz hela tiden.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Jan 2009

CPU-Z visar inte Vcore utan VTT på moderkort från Gigabyte. Inget att bli orolig över.

Om du absolut vill kolla spänningen i windows, testa Gigabyte's egna EasyTune6

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Palaven
Registrerad
Apr 2012
Skrivet av ME4ME:

CPU-Z visar inte Vcore utan VTT på moderkort från Gigabyte. Inget att bli orolig över.

Om du absolut vill kolla spänningen i windows, testa Gigabyte's egna EasyTune6

Meh, avinstallerade det då jag testade att överklocka med den. Jag valde att klocka upp den till 4,3Ghz och då drog Easy-Tune upp Vcore till 1.400 och när jag gick in i BIOS så sa den att det var instabil uppstart med mera. Men hur som helst, bara mitt system är stabilt så :3

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
S-vall
Registrerad
Feb 2008

Haha du gjorde en egen tråd? Ja min dog ju :(. Nä jag kom fram till att det är hela LLC köret som gör det. Har man auto så kommer den fluktuera littegrann men som du säger här verkar det inte påverka prestandan. Dock blir det konstigheter. Första gången jag körde mina benches så låg den 1.32 eller 1.33 någon gång, dock kör jag hwmonitor på autostart och efter lite lir nu ser jag att den har ett maxvärde på 1.39, vilket är lite högt kanske...