Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Haninge
Registrerad
Okt 2007

Processorn krånglar

Tjabba! Nu är det så att min processor har frispel helt. Dator funkar som vanligt, så egentligen inget o klaga på..
Utan är med fundersam på vad som är fel, samt kan gå fel.
"Problemet" är som så att jag tror temp sensorn är fel, då alla program säger 0grader celsius, och är nyfiken på vad som kan orsaka det.
Nästa problem är att min dator tror att jag har processorn AMD Phenom II X3 765BE, när jag egentligen har AMD Phenom II X4 965BE.
Och undrar nu varför den har fått för sig det helt plötsligt.
Det senare problemet upptäckte jag när jag skulle kolla tempen i programmen EVEREST och core temp 1.0 rc3.
Mina dator specs är de i signen.
Här är en bild för att förklara lite bättre, om ni inte riktigt förstod mig.

Edit: Anledning till denna del av forumet är: Jag har klockat processorn, och anar att det kan ha något med problemet att göra.

Intel 5820K@4.2GHz | Kraken X60 | MSI X99S | Sapphire Fury
16GB@2300MHz | 1xSamsung 830 256GB | 1xSamsung 840 250GB | 1xSB500GB | 1xWD2TB | 1x WD3TB | Corsair HX750W
Soundblaster ZXR | Fractal Design R4+5 Noctua 140mm |
GPU 6870 @1GHz core VALI: http://www.techpowerup.com/gpuz/hm8zf/

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av gynszd0:

Tjabba! Nu är det så att min processor har frispel helt. Dator funkar som vanligt, så egentligen inget o klaga på..
Utan är med fundersam på vad som är fel, samt kan gå fel.
"Problemet" är som så att jag tror temp sensorn är fel, då alla program säger 0grader celsius, och är nyfiken på vad som kan orsaka det.
Nästa problem är att min dator tror att jag har processorn AMD Phenom II X3 765BE, när jag egentligen har AMD Phenom II X4 965BE.
Och undrar nu varför den har fått för sig det helt plötsligt.
Det senare problemet upptäckte jag när jag skulle kolla tempen i programmen EVEREST och core temp 1.0 rc3.
Mina dator specs är de i signen.
Här är en bild för att förklara lite bättre, om ni inte riktigt förstod mig.

http://imageshack.us/a/img69/2640/tefuq.png

Edit: Anledning till denna del av forumet är: Jag har klockat processorn, och anar att det kan ha något med problemet att göra.

Testa nåt annat program, tex hwmonitor. Hur ser temperaturen ut i Bios? Kanske du behöver uppdatera bios med.

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Haninge
Registrerad
Okt 2007
Skrivet av screamin-daemon:

Testa nåt annat program, tex hwmonitor. Hur ser temperaturen ut i Bios? Kanske du behöver uppdatera bios med.

Hmm Hwmonitor sa att tempen var 0grader också. Värt att notera är också att den fick processorn rätt, men antal kärnor fel. kollar biosen imorgon. Är för trött just nu haha.
Tack på förhand!
Hör av mig imorgon.

Edit: Ni andra som kanske kommer o tänka på ett annat förslag, skriv gärna under tiden.

Intel 5820K@4.2GHz | Kraken X60 | MSI X99S | Sapphire Fury
16GB@2300MHz | 1xSamsung 830 256GB | 1xSamsung 840 250GB | 1xSB500GB | 1xWD2TB | 1x WD3TB | Corsair HX750W
Soundblaster ZXR | Fractal Design R4+5 Noctua 140mm |
GPU 6870 @1GHz core VALI: http://www.techpowerup.com/gpuz/hm8zf/

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Storuman
Registrerad
Okt 2006

Kanske bios har stängt av den fjärde core? Vissa moderkort så måste man aktivera så att alla cores är igång.
Ser du temp om du använder AMD OverDrive?

MYPC: NZXT H440 |GRYPHON Z87 |Armor Kit
|4770K @4.6GHz |GTX980Ti Reference |SSD |I2757FM
GFPC: NZXT H230 Silent |H80i |i5 4690K |GTX780 DC2OC |SSD |BX2450
HTPC: Shield TV |Chromecast 2.0 Laptop: Clevo Sager NP9150
Lek: 360 |PS3 |One |Ps4 |D3100 |Nexus 6P |iPad Air |Surface Pro 3 |Panasonic TX-P65ST50Y 3D

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Haninge
Registrerad
Okt 2007
Skrivet av Taft:

Kanske bios har stängt av den fjärde core? Vissa moderkort så måste man aktivera så att alla cores är igång.

Mycket möjligt, men den har kännt av 4 cores förut, och jag har inte ändrat något där. Så borde icke vara det, men kollar upp det imorgon också!
Tack

Intel 5820K@4.2GHz | Kraken X60 | MSI X99S | Sapphire Fury
16GB@2300MHz | 1xSamsung 830 256GB | 1xSamsung 840 250GB | 1xSB500GB | 1xWD2TB | 1x WD3TB | Corsair HX750W
Soundblaster ZXR | Fractal Design R4+5 Noctua 140mm |
GPU 6870 @1GHz core VALI: http://www.techpowerup.com/gpuz/hm8zf/

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Växjö
Registrerad
Apr 2011
Skrivet av gynszd0:

Tjabba! Nu är det så att min processor har frispel helt. Dator funkar som vanligt, så egentligen inget o klaga på..
Utan är med fundersam på vad som är fel, samt kan gå fel.
"Problemet" är som så att jag tror temp sensorn är fel, då alla program säger 0grader celsius, och är nyfiken på vad som kan orsaka det.
Nästa problem är att min dator tror att jag har processorn AMD Phenom II X3 765BE, när jag egentligen har AMD Phenom II X4 965BE.
Och undrar nu varför den har fått för sig det helt plötsligt.
Det senare problemet upptäckte jag när jag skulle kolla tempen i programmen EVEREST och core temp 1.0 rc3.
Mina dator specs är de i signen.
Här är en bild för att förklara lite bättre, om ni inte riktigt förstod mig.

Edit: Anledning till denna del av forumet är: Jag har klockat processorn, och anar att det kan ha något med problemet att göra.

Varför har du gamla Everest kvar? Aida64 skall man ha, visar allt man vill veta o blir aldrig fel i sensorläsning. Så här ska de se ut >

ASRock 990FX Extreme9, AMD FX-Series FX-8350 4.0GHz, Corsair Dominator 2x2Gb, Corsair TX750 750W, Asus Radeon R7 360 OC HDMI DP 2xDVI 2GB, LG BH10LS30, BenQ M2700HD, Samsung HD204UI 32MB 2TB, Western Digital Caviar Black WD1002FAEX 64MB 1TB, Seagate Barracuda ST3000DM001 64MB 3TB, Seagate ST3320833AS 320GB, OCZ Agility2 40GB, Yamaha RX-V365, Corsair Vengeance K90, Steelseries Rival, Bitfenix Colossus, Zalman CNPS9700 LED. Adata USB DashDrive Classic C008 16GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Avesta
Registrerad
Nov 2009

spelar nog inte så stor roll vilket program man använder, dom läser ju av samma tempsensorer i vilket fall.

| MB MSI Z170 KRAIT 3X | CPU Core i7 6700K @ 4.4 Ghz | GPU EVGA GTX 1070 FTW 8Gb | RAM 32Gb Corsair 2666Mhz LED | Intel 600P 512Gb NVMe SSD | Chassi Phantek Entoo Evolv TP White edition | PSU EVGA Supernova 750W G2 |

Inet fraktfritt

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Haninge
Registrerad
Okt 2007

Sådär gott folk, nu är jag tillbaka med mer svar och funderingar!
Biosen tolkade rätt processor, + den sa att en core var avstängd, så satte på den nu. så nu visar programmen rätt processor också. Dock visade biosen ingen temp på processorn.
Och ingen av programmen visa temp, så ingen skillnad på programmen på den fronten.
Så här ser läget ut med programmen everest, core temp och ccleaner.
Frågan är nu, varför har dem slutat tolka datan från temp sensorn, samt hur åtgärdar jag det?

Tack för svaren än så länge!

Edit: Nej, AMD overdrive visar inte någon temp :(.
http://imageshack.us/a/img23/5407/overdrive1.png
http://imageshack.us/a/img855/56/overdrive2.png

Intel 5820K@4.2GHz | Kraken X60 | MSI X99S | Sapphire Fury
16GB@2300MHz | 1xSamsung 830 256GB | 1xSamsung 840 250GB | 1xSB500GB | 1xWD2TB | 1x WD3TB | Corsair HX750W
Soundblaster ZXR | Fractal Design R4+5 Noctua 140mm |
GPU 6870 @1GHz core VALI: http://www.techpowerup.com/gpuz/hm8zf/

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Växjö
Registrerad
Apr 2011
Skrivet av gynszd0:

Sådär gott folk, nu är jag tillbaka med mer svar och funderingar!
Biosen tolkade rätt processor, + den sa att en core var avstängd, så satte på den nu. så nu visar programmen rätt processor också. Dock visade biosen ingen temp på processorn.
Och ingen av programmen visa temp, så ingen skillnad på programmen på den fronten.
Så här ser läget ut med programmen everest, core temp och ccleaner.
Frågan är nu, varför har dem slutat tolka datan från temp sensorn, samt hur åtgärdar jag det?

Tack för svaren än så länge!

Edit: Nej, AMD overdrive visar inte någon temp :(.
http://imageshack.us/a/img23/5407/overdrive1.png
http://imageshack.us/a/img855/56/overdrive2.png

Mm, men jag tycker du ska pröva Aida64 iallafall > http://download.aida64.com/aida64extreme260.zip . Ställ in alla inställningar så här:

även den omarkerade (om du nu har gammalt Asus kort)..

ASRock 990FX Extreme9, AMD FX-Series FX-8350 4.0GHz, Corsair Dominator 2x2Gb, Corsair TX750 750W, Asus Radeon R7 360 OC HDMI DP 2xDVI 2GB, LG BH10LS30, BenQ M2700HD, Samsung HD204UI 32MB 2TB, Western Digital Caviar Black WD1002FAEX 64MB 1TB, Seagate Barracuda ST3000DM001 64MB 3TB, Seagate ST3320833AS 320GB, OCZ Agility2 40GB, Yamaha RX-V365, Corsair Vengeance K90, Steelseries Rival, Bitfenix Colossus, Zalman CNPS9700 LED. Adata USB DashDrive Classic C008 16GB

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Jan 2005

Lite knepigt.... Har du ändrat några drivrutiner? Windows update kan ju få för sig att "uppdatera" drivrutiner. Har du testat nolla bios?

Synpunkter gällande modereringen? Då kan du kontakta mig, moderatorerna, Sweclockers
Ursäkta min stavning, jag är dansk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Haninge
Registrerad
Okt 2007
Skrivet av screamin-daemon:

Lite knepigt.... Har du ändrat några drivrutiner? Windows update kan ju få för sig att "uppdatera" drivrutiner. Har du testat nolla bios?

Nää har inte ändrat något. Mhm windows update är det ändå isf. Nej, det har jag icke gjort.
Med AIDA så säger den CPU 50Grader, men det står fortfarande 0grader på alla kärnor. Skickar bild så ni får se.

Edit: Finns det några nackdelar med att updata bios, eller ska jag updata min så långt det går? Jag har aldrig updatat den.

Intel 5820K@4.2GHz | Kraken X60 | MSI X99S | Sapphire Fury
16GB@2300MHz | 1xSamsung 830 256GB | 1xSamsung 840 250GB | 1xSB500GB | 1xWD2TB | 1x WD3TB | Corsair HX750W
Soundblaster ZXR | Fractal Design R4+5 Noctua 140mm |
GPU 6870 @1GHz core VALI: http://www.techpowerup.com/gpuz/hm8zf/

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Växjö
Registrerad
Apr 2011
Skrivet av gynszd0:

Nää har inte ändrat något. Mhm windows update är det ändå isf. Nej, det har jag icke gjort.
Med AIDA så säger den CPU 50Grader, men det står fortfarande 0grader på alla kärnor. Skickar bild så ni får se.
http://imageshack.us/a/img849/9034/aida64.png

Edit: Finns det några nackdelar med att updata bios, eller ska jag updata min så långt det går? Jag har aldrig updatat den.

Finns aldrig nackdelar med att uppdatera bios, lätt är det och man förlorar inget på det :)!

ASRock 990FX Extreme9, AMD FX-Series FX-8350 4.0GHz, Corsair Dominator 2x2Gb, Corsair TX750 750W, Asus Radeon R7 360 OC HDMI DP 2xDVI 2GB, LG BH10LS30, BenQ M2700HD, Samsung HD204UI 32MB 2TB, Western Digital Caviar Black WD1002FAEX 64MB 1TB, Seagate Barracuda ST3000DM001 64MB 3TB, Seagate ST3320833AS 320GB, OCZ Agility2 40GB, Yamaha RX-V365, Corsair Vengeance K90, Steelseries Rival, Bitfenix Colossus, Zalman CNPS9700 LED. Adata USB DashDrive Classic C008 16GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Haninge
Registrerad
Okt 2007
Skrivet av demon_speed:

Finns aldrig nackdelar med att uppdatera bios, lätt är det och man förlorar inget på det :)!

Okej bra, tack! Då är det bara tuta och köra då! mohahhaha
Edit: då undrar jag lite är det bara ta den senaste versionen, eller måste jag börja på den äldsta och arbeta mig upp successivt?

Intel 5820K@4.2GHz | Kraken X60 | MSI X99S | Sapphire Fury
16GB@2300MHz | 1xSamsung 830 256GB | 1xSamsung 840 250GB | 1xSB500GB | 1xWD2TB | 1x WD3TB | Corsair HX750W
Soundblaster ZXR | Fractal Design R4+5 Noctua 140mm |
GPU 6870 @1GHz core VALI: http://www.techpowerup.com/gpuz/hm8zf/

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Växjö
Registrerad
Apr 2011
Skrivet av gynszd0:

Okej bra, tack! Då är det bara tuta och köra då! mohahhaha
Edit: då undrar jag lite är det bara ta den senaste versionen, eller måste jag börja på den äldsta och arbeta mig upp successivt?

Nä, de är bara att ta den senaste direkt o uppdatera ;)! Enkelt som en plätt.

ASRock 990FX Extreme9, AMD FX-Series FX-8350 4.0GHz, Corsair Dominator 2x2Gb, Corsair TX750 750W, Asus Radeon R7 360 OC HDMI DP 2xDVI 2GB, LG BH10LS30, BenQ M2700HD, Samsung HD204UI 32MB 2TB, Western Digital Caviar Black WD1002FAEX 64MB 1TB, Seagate Barracuda ST3000DM001 64MB 3TB, Seagate ST3320833AS 320GB, OCZ Agility2 40GB, Yamaha RX-V365, Corsair Vengeance K90, Steelseries Rival, Bitfenix Colossus, Zalman CNPS9700 LED. Adata USB DashDrive Classic C008 16GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Varberg
Registrerad
Jun 2012

Speedfan ftw

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Varberg
Registrerad
Jun 2012

btw det är skitsamma om alla cpu.s säger 0 grader, det är ändå första som du ska gå på, så 50 grader är inget för den processorn du kan va lugn ändå

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Haninge
Registrerad
Okt 2007

Aha okej, bra tack :). hehe okej skönt o höra. Vill inte ha en för varm prolle liksom

Intel 5820K@4.2GHz | Kraken X60 | MSI X99S | Sapphire Fury
16GB@2300MHz | 1xSamsung 830 256GB | 1xSamsung 840 250GB | 1xSB500GB | 1xWD2TB | 1x WD3TB | Corsair HX750W
Soundblaster ZXR | Fractal Design R4+5 Noctua 140mm |
GPU 6870 @1GHz core VALI: http://www.techpowerup.com/gpuz/hm8zf/