Win Server 2012 Essentials vs Ubuntu Server för hemmaserver

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Mar 2006

Win Server 2012 Essentials vs Ubuntu Server för hemmaserver

Okej, jag funderar på att bygga en mindre server för hemmabruk, främst för lagring men även eventuellt som webbserver och strömma mediafiler till TVn via DLNA.

Frågan jag funderar på är vilket OS som är bäst. Jag tänkte köra RAID5 eller motsvarande på diskarna så det är ett krav (dyrt med hårdvaru-RAID, ju). De uppenbara valen är Windows Server 2012 Essentials (som släpps i början av november retail, finns trial-version ute nu) och Ubuntu Server. Priset på båda är gratis eftersom jag råkar ha DreamSpark Premium Så, vilken är bäst? Har Ubuntu något att ge när priset inte längre är någon faktor?

// Jay-C
CPU: i7 2600K w/ H80i | GPU: GTX 570 OC | SSD: 510 120GB | MB: P8Z68-V Pro
RAM: 2x4GB Vengeance 1600MHz CL8 | APU: X-Fi Titanium Pro | PSU: AX850

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2008

Windows kanske är enklare att komma igång med om man inte har någon erfarenhet av linux. Ubutnu server har väl lite mindre "overhead" eftersom det inte har något grafiskt interface som tar resurser. Jag vet inte hur stor skillnad det är mellan mjukraid i win vs linux, men jag vet att det fungerar väldigt bra i linux, du kan expandera och krympa raiden hit och dit när du får fler diskar osv. Dessutom känner jag att det finns bra pålitliga filsystem och serverapplikationer i linux. Jag som är en van linux-användare skulle ju givetvis välja linux, då jag känner att jag har med koll på vad jag gör och vad systemet gör.

Jobbar som nätverkskonsult på PWNY.
Flerårig erfarenhet från ISP-branchen och Linux-nörd.
Favoritdist: Arch linux. Datarymden